Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 1
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Recenze (888)

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Atmosférou protknutý 3dílný miniseriál, který podle mě stojí za to odsledovat. Je třeba jej brát trošičku s rezervou ale i tak Vám naservíruje sílu beznaděje a temnotu Naší novodobé historie… ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

První "živou" pochodní reagující na vstup sovětských vojsk do tehdejšího Československa byl Polák Ryszard Siwiec. Proč Holland (jako Polka) raději nenatočila něco o něm? Protože prachy od HBO, nenávist k vlastní zemi a touha být v pokročilém věku "in". ()

FOCKE_WULF

všechny recenze uživatele

Velké patetično. Sebepoškozování, sebeagrese mi neimponují, je to takové luskouní řešení. Snad dobrý na snímku je pocit "jsem nadobro zapečený v systému jak zeměměřič od Kafky", ale radši přečtu Zámek. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Správný? Jak vy víte, co je správný?" Nadstandardní drama možná z trochu polského pohledu. "Všichni jsme mezi mlýnskými kameny..." Což mu ale neubírá na kvalitě, stejně jako na hereckých výkonech. "Já jsem politik. A pro politika je pravda to, co je prospěšné pro lid..." ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po 1. části. Palachův osud samozřejmě znám, je to přece součást našich dějin, s jeho činem se neztotožňuju, ale chápu, že někdo takhle přemýšlí. Hořící keř mě tuhle událost (nebo spíše to, co po ní následovalo) představil v úplně jiném světle, z pohledu jeho nejbližších, rodiny, studentů a věru takhle skvěle zachycenou tíseň a zoufalství z Palachova činu, by asi málokdo dokázal přenést na diváka tak, jako Agnieszka Holland. Tolik smutku, bez přílišného patosu, vcítění se do pocitů Palachovy matky (skvělá Jaroslava Pokorná) i ostatních, mi dokonale vzalo dech. Z celého castingu mi nejvíc nesedl Kotek, který mě moc nepřesvědčil, že ho Palachova smrt nějak vzala, i že by mu nějak moc záleželo, jestli bude nějaká stávka nebo ne. ()

FreeDooM44 

všechny recenze uživatele

hodne povedeny po vsech strankach, i kdyz si odmyslim, ze jde o velice citlivy tema z nasi historie, coz muze byt zavadejici, tak se jedna o hodne pekne natocene dilo...zatim :) Jaroslava Pokorna sehrala neskutecne autenticky roli Palachovy matky, ona vytahla tento dil z prumernosti do nadprumerna...smekam... Snad jedine co se tomu da vytknout, je velice nestastne obsazeni neherce Kotka, do jedne z hlavnich roli.V celem dile se pohybuje jak slon v porcelu a rozbiji to co ostatni herci vytvorili za atmosferu, naprosto se tam nehodi a myslim si ze by mel zustat u svych snowbordaku, raftaku a podobnejch pí****n pro deti. ()

ttchor 

všechny recenze uživatele

Masívna kampaň ma neoslovila, námet tiež nie. Až reakcie a hodnotenie. Vravel som si, že by ma skôr zaujímal Palach pred svojím činom, ako napríklad Jan. Až keď som si film pozrel a prečítal pár vecí nemôžem inak ako poďakovať všetkým, ktorý na filme spolupracovali. Ako vraví scenárista p. Hulík: „Mně se zdálo, že to nejdůležitější začíná až po Palachově smrti...my přece nevíme, co se může odehrávat v hlavě kluka, který se rozhodne udělat něco takového“ Čisté, scenáristicky premyslené, vizuálne a emocionálne dokonalé, žiadne tlačenie na pilu... Žiadny film v poslednom čase nezobrazuje útrapy svojej doby tak, ako práve zmanipulovaný súdny proces na očistenie mena Jána Palacha. Natočiť film o tejto téme práve teraz, má jednak výchovný apel pre tých, ktorí túto dobu nezažili a hlavne snahu poukázať na to, že spravodlivosť akokoľvek je niekedy slepá, jedného dňa svoju pravdu dokáže. Paralela s dnešnou dobou je v mnohom podobná. Množstvo postáv, ktoré v seriály vystupuje nesie v sebe prvky doby, ktorá poznačila mnohé životy a osudy. Chobotnica moci v sebe objavuje stále nové a nové obete a infikuje je ich jedom súhlasu. Z filmu je tak cítiť obrovskú bezmocnosť nad jednotlivými skutočnosťami. Sila systému je ešte veľmi silná. Nádej, že sa niečo zmení v sebe odkrýva až záver filmu. Ale to je už iný príbeh. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozepisovat, nakolik autentická minisérie je, ani nakolik se vyhýbá politice atd. Ještě sem nebyl na světě, když se události zde popisující daly do pohybu. Proto mi nezbývá nic jiného, než hledět na Hořící keř ne jako na temnou připomínku temné minulosti českého národa, ale jako na velmi vydařené, temné, nesmírně působivé a realistické drama, kde nejde o politiku a její pozadí, ale hlavně o city, pocity a sílu hlavních hrdinů zkoušených krutostmi tehdejšího "vedení", kde není vítězů ani poražených, neboť každý si odnese svůj šrám (až na ty hajzly, co si tam hrály partičku šachů jen proto, aby jednoho mocipána uchránily před veřejnou pomluvou - což nádherně znázorňuje, kam ten socialismus směroval). Musím pochválit tvůrce, že se nebáli ukázat postavy na různých stranách pravdy a lásky ze všech možných úhlů, takže se vyhnuly označení "tohle je 100% zlej a tenhle 100% dobrej". Chvála na Pauhofovou je určitě na místě, neboť mě dokázala okouzlit jako málokdo, Trojan je skvělý a fandil jsem mu ze všech nejvíc, až mě bylo líto, jak se nakonec z celého dění distancoval a nejvíce mě potěšil Jan Budař, kterého nemám rád, ale tady mi do své role sedl jako nikdo jiný a byl tím oddychovým vánkem v drsném počasí. Jen je hrozná škoda, že čeští herci potřebují cizokrajné vedení, aby ukázali, že přeci jen dovedou hrát a poučný prolog před závěrečnými titulky je věnován jen a pouze Burešové a událostem kolem revoluce (která, dle mého odvážného názoru, byla uměle vykonstruovaná podobným způsobem jako soud Nový vs. Palachová) a tak nezjistíme nic o ostatních zúčastněných, což mě trochu zklamalo. Každopádně jeden z nejlepších "českých" seriálů vůbec. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Nevím, tuto látku bych si raději dopřál v podobě románu nebo rozhlasové hry. Dobrý dojem z rozumého tempa vyprávění a většiny hereckých výkonů bohužel kazí jednak přepálená noirová stylizace (všimněte si nesmyslně předramatizované, nevěrohodné dikce členů studentského sboru - není přeci nutné diváka přesvědčovat, že slova mají význam - civilnější projev by většině postav prospěl), za druhé snaha ždímat z událostí detektivní potenciál a dělat tak z extrémně důležitých událostí českých dějin "lehkou zábavu". ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Tak po prvním díle, jsem si říkala, že se jedná o trošku lepší seriál než jaký Češi běžně vytvářejí, ale nic tak extra. Dobrá hudba a některé herecké dovednosti mě dost mile překvapily. Tak jsem tak nějak čekala na druhý díl a čekala, co se bude dít. Jelikož jsem nic moc nečekala byla jsem opravdu ale opravdu překvapena. Film záčíná dávat grády, není tak moc hysterický a člověka úplně pohltí, takže paráda. A zároveň jsou zde scény, u kterých se stáhne žaludek úplným zoufalstvím. Už se těším až budu mít čas na díl třetí. Tak ve třetím díle nastává spoustu zvratů, které bych nečekala. Člověk najednou vidí, jak v té době nemohl věřit nikomu, ale vůbec nikomu. Jak komunisti dokázali deptat a zničit kohokoliv na koho si ukázali. Další důkazy jak ta doba byla nechutná a zlá, prostě výborný a ještě jednou výborný. Čechům tleskám a jsem hrdá, že jsem Češka a opět se nám něco pěkného povedlo. ()

Aurewen 

všechny recenze uživatele

Výkon Táni, i když je mou oblíbenou herečkou, je nad mé očekávání, konečně se mohla projevit jako jedna z hlavních postav, zkrátka mě překvapila, stejně tak i režie ;) Jsem ráda, že se někdo chopil tohoto tématu, i když jsem čekala, že se něco víc dozvíme o Janu Palachovi, věděli jsme, co na to rodina a všichni kolem, ale jaký byl vlastně on a co bylo předtím, než se stalo, co se stalo? A že nikdo neřešil spoustu věcí, třeba to, že Trojan prostě odjel. Nebo že se na paní Palachovou dobývali do domu, proč prostě nezavovala synovi? A manžel Burešové zůstával opomenut, nikdo neřešil jeho problémy, ten byl doma jen na potěšení Táni. A to s tím hrobem, to je úplně v pořádku? A ani se nevyjevila pravda o právníkovi Jastrabanovi, a další a další. Byly tam zkrátka chyby v podobě nakousnutého chleba, který už ale nikdo nedojedl..Ale pořád je to krátký film-seriál. Navíc doba byla zlá a hnusná, takže to beru s nadhledem. Jak už jsem zmínila, herecké obsazení bylo dobře zvoleno, herci to zvládli na jedničku, i kostýmy, hudba (někdy až příliš dramatická). Je těžké říci, který z dílů byl nejlepší, protože každý má určité slabiny, když se to ale hodnotí všechno dohromady, navzájem se ty chyby doplní, tak sečteno a podtrženo, dávám 4 hvězdy. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Vynikající počin české HBO, serialovo/filmova miniserie, která tu nebyla už dlouhou radu let. V celkovém pohledu film, kterých je u nás jako šafránu. Takto se mají točit filmy a seriály. Takto se má připomínat minulost dnešní mládeži. Takto mají herci hrát ve všech filmech. Děkuji paní Holland... Děkuji Janu Palachovi... Děkuji paní Dagmar Buresove... Tito a jim podobni, to jsou naši hrdinové a mucednici českého národa. Jejich boji a památce vzdejme čest a začít můžete shlednutim tohoto u nás dlouho nevideneho filmarskeho počinu... ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Jedná se o skvělé dílo. V českých luzích a hájích naprosto nevídané a jedinečné. Je vidět, že kdybychom měli možnosti a finance, můžeme konkurovat světové kinematografii. Nemám prakticky co vytknout, ale po shlédnutí všech 3 dílů jsem se nemohl zbavit dojmu, že kdyby to celé mělo 3 hodiny a sjednoceno do jediného filmu, mohl být zážitek mnohem ucelenější a dynamičtější. 90% ()

007. 

všechny recenze uživatele

První díl byl podle mně nejlepší, postupně ale děj upadal, ale zároveň je zde dobře ukázáno, jak lze případ všemi možnými prostředky potopit. Ve scénách, kdy se palach a Zajíc chystali k upálení mně skoro běhal mráz po zádech. I když jsem za komunismu žil jen pět let, tak věřím, že slovní spojení " nemá obdoby a Zranění neslučitelná se životem", které začala používat Nova ve zpravodajství tak před 5 lety se v té době nevyskytovaly. 65% ()

ISAJ 

všechny recenze uživatele

Po niekoľkých mesiacoch písania mojej dizertačnej práce ktorá sa z veľkej časti skladá z udalostí okolo normalizácie, musím konštatovať že vyobrazenie tejto doby je až s pôsobivými detailami veľmi realistické a zaslúži si pochvalu. Asi ťažko by to takto natočil a zobrazil niekto, kto nezažil komunizmus... Prvá a druhá časť: 75%, tretia je citeľne slabšia: 60%. 7/10 ()

Folinka 

všechny recenze uživatele

Absolutně jsem nečekala něco tak precizního. Hořící keř, podle mého (ač jsem v té době ještě nežila), velice dobře nastínil situaci tehdejší ČSSR. Líbilo se mi, jak byly jednotlivé záběry dotažené do sebemenších detailů... depresivní vzpomínky naší minulosti, na které bychom opravdu neměli zapomínat a trošku víc si vážit situace, kterou máme teď, za kterou někteří lidé bojovali, i když do dokonalosti máme před sebou ještě hooodně dlouhý kus cesty:) Děkuji za toto dílo... jdu volit:) ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o jednom z nejvýznamnějších milníků naší historie natočí polská režisérka pro americkou komerční televizi, i když v české mutaci a to ještě až po čtvrtstoletí po revoluci. Absurdní jak divadelní hry od Havla zdá se býti, nemýlím-li se :-). ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama