Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 2
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Recenze (888)

Daggeron 

všechny recenze uživatele

"Lépe zemřít ve stoji jako žít na kolenou." Zastrašovanie, vykonštruované obvinenia či profesijná alebo spoločenská degradácia - to boli zbrane komunistického režimu. A stále sa nájdu ľudia, ktorí budú hovoriť, ako sa vtedy žilo lepšie! Horiaci ker je dokonalou sondou obdobím, kedy sloboda bola iba utópiou a každý, kto sa čo i len trochu otvorene postavil praktikovaným zverstvám, sa pripravil o pokojnú a bezpečnú budúcnosť seba i svojej rodiny. Sila výpovede spočíva v príkladoch skutočných ľudí, ktorí sa vzopreli, trpeli, ale nikdy sa nevzdali a naďalej bojovali. Ich reálne príbehy umocňujú emocionálny dopad na diváka a sú napísané takým mimoriadne sugestívnym spôsobom, že i napriek takmer štyrom hodinám stopáže vám opakovane spôsobujú zimomriavky a berú dych z pľúc. Horiaci ker sa nesnaží vyvolávať pocity umelo nejakými vykonštruovanými udalosťami, ale práve naopak, decentným a minimalistickým podaním, využívajúcim dlhé zábery a silu okamihu vás autenticky prenáša do doby útrap a bolesti. Audiovizuálna stránka, vsádzajúca na ticho alebo prirodzené zvuky prostredia, občas podporená jednoduchou, ale mimoriadne silno pôsobiacou gitarovou vybrnkávačkou, vo vás vyvoláva strach kombinovaný s takou beznádejou, až by ste neverili, že ide o snímku z československej produkcie. Režisérska a scenáristická zručnosť sa prejavuje v ohromnej sile záberu, ktorý dokáže vypovedať o skutočnosti aj bez slov. Scéna, keď dôstojník hľadá Palachových spolužiakov a univerzitou sa ozýva študentský spev Krylovho Morituri te salutant, vám ostane v pamäti ešte veľmi dlho po skončení. Vynikajúcu formálnu a obsahovú stránku diela napĺňajú perfektné výkony hercov, na čele nielen s peknou, ale pre mňa osobne aj prekvapujúco famózne hrajúcou Táňou Pauhofovou, ktorú úžasne dopĺňajú Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Ivan Trojan či nečakane aj Vojta Kotek, ktorý je síce známy ako pubertálny trapko z Rafťákov a Snowborďákov, ale čo predviedol tu, si zaslúži obdiv. Horiaci ker nastavuje latku najvyššie už v prvej časti, ktorá je najľudskejšia, emocionálne najsilnejšia a obsahovo vypovie najviac, pričom ponúka viacero nezabudnuteľných momentov. V ďalšom priebehu sa jej už nedokáže vyrovnať, ale i tak pôsobí neskutočne sugestívne, dramaticky a často beznádejne. Tento film si menej ako päť nezaslúži, pretože rozpráva o drsnej minulosti veľmi realistickým spôsobom. Veď ako inak sa človek môže v budúcnosti poučiť než poznaním minulosti? Škoda toho, že situácia na Ukrajine začína nápadne pripomínať udalosti u nás z roku 1968. Človek je asi naozaj odsúdený k tomu, aby opakoval chyby minulosti. Vďaka Agnieszke Holland za toto dielko. Viac takýchto filmov! ()

Psychotic17 

všechny recenze uživatele

Bohužel pro mě film představuje všechno špatné v české kinematografii. 1) Padesát naprosto zbytečných postav, jejichž nudné nepříběhy jen brzdí odsýpání filmu. 2) Žádný hlavní hrdina ani záporák, takže se není do koho vcítit, komu fandit, koho nenávidět. 3) Nic, co by se alespoň na sto mil přiblížilo napětí - i ve scénách, které by měly být vypjaté a akční se postavy chovají jak na pohřbu, nespěchají, mluví pomalým monotónním hlasem až hrůza. 4) Hora zbytečných scén, které ve filmu nemají vůbec co dělat - neposunují příběh, nepředstavují postavy, nedefinují tón filmu, nic - jen natahují už tak přestřelenou stopáž. 5) Nulový spád! Filmy z ciziny obvykle stanoví problém, postavy problém řeší, projdou si krizí a pak přijde vyvrcholení - a s každou z těchto částí se zvyšuje tempo, nervy tečou, srdce buší... Tady se vše sune hlemýždí rychlostí jak na začátku, tak na konci. Zkrátka každá chyba, kterou vidím v jiných českých filmech, je tu jak na steroidech. Ale protože je to historické a protože Češi jsou stále tak trochu fascinovaní tím komunismem, samozřejmě je to nejlepší film století, že? Nasrat. ()

Facillitant 

všechny recenze uživatele

Jistěže je důležité připomenout důležité události dob minulých, ale promítat toto v kině jako tříhodinový film bez jediné přestávky je celkem otravné a skličující. Pokud mám hodnotit samotný film nechápu, proč jsou všechny scény tak strašně natahované - dramatičnosti to rozhodně nepřidá. ()

pojta 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších pohledů na tu dobu. Všechny ocenění si zaslouží. Dílo po kterém jsem vzal na milost Pauhofovou a Kotka. Prostě Agnieszka Holland ukázala že je Paní režisérka. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Človek pri pozeraní len sucho prehĺta sliny, stiahnutý žalúdok ledva zvláda tráviť tých pár chipsov čo pri tom zje a v hrudi cíti ťažobu z faktu, ako mohli existovať také bezcharakterné kurvy v tej dobe. Keď ten najhorší pocit opadne a uvedomí si, že aj o 50 rokov existujú rovnakí slizkí niemandi, tak mu to vôbec nezdvihne náladu. Skutočne pochmúrny film s naozaj reálnym podkladom z našej temnej minulosti. Je dobré, že natočili film o smrti a následných udalostiach pre ďalšie generácie a podľa mňa veľmi podareným spôsobom. Ťažko súdiť extrémne poňatý protest Jana Palacha, iste by sa dalo nájsť aj iné riešenie. Ale keby vždy všetci išli ako ovečky bez rozmyslu, potichu nasledovali vodcov, ktovie kde by sme teraz boli. ()

m.p.mysacek 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda, že jsem tuhle příšernou dobu nezažila. Ani bych si to nedokázala a hlavně nechtěla představit. Jan Palach je hrdina, který se obětoval pro dobrou věc. Ve školách by se na to měli všechny děti podívat, aby znaly naší hostorii relativně nedávnou. Myslím si, že to je důležité, protože jen debilové mohou ještě volit komusty a sympatizovat s Ruskem. ()

Kuntziter 

všechny recenze uživatele

Film byl dobrý, o tom žádná. Ale podle mě by se to krásně vlezlo do dílů alespoň dvou. Tři jsou opravdu zbytečně moc. Koukala jsem na to na dvakrát a občas už to bylo zdlouhavé. Když jsem se na konci zamyslela co se tam vlastně celou dobu (ne)dělo, tak mi přišlo 205 minut opravdu moc. Kdyby se to nastříhalo do 130-140 bylo by to naprosto dostačující. Proto místo 4* dávám pouze 3. ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Udalosti z roku 1969 stáli za zrodom konca komunizmu v Československu. Upálenie Jána Palacha bolo prvým klincom do rakvy vtedajšieho režimu, znevažovanie jeho činu a následný súdny spor druhým klincom a potom sa už truhlár nezastavil aj keď to trvalo ďalších niekoľko desiatok rokov...a vlastne po dopozeraní tejto historickej trojhubky (3 diely) si uvedomujem, že to stále neskončilo a niektoré rysy toho režimu prežívajú v našej spoločnosti do dnes. Skvelo natočené, skvelo zahrané, treba púšťať na školách. ()

garry

všechny recenze uživatele

Zažil jsem rok 1968 jako 10-letý kluk, který již mnoho věcí vnímal. Bydleli jsme s rodiči v Praze na Vinohradech kousek nad Rozhlasem. Smutné období. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Slušne rozpracovaný dej na úrovni TV tvorby. Prirodzene prostredie ma zaujalo najviac, réžia si dala záležať na detailoch. Nemôžem si pomôcť, ale herci zaostávali za umením, výrazne chýbala prirodzenosť . Nebola zvládnutá dobová autentickosť. Ja si veľmi dobre pamätám obdobie rokov 1967 až 1970, ale nie tak to vypadalo v skutočnosti, po upálení Palacha, ako to ponúka réžia. Československý národ, aj keď bol pod tlakom sovietizmu, v pohnutých časoch, reagoval emotívnejšie. Celé to bolo nasmerované o tom, že jeden študent sa upálil a 3 hodiny tu zopár jedincov pobehovalo a mimo toho jediná scéna, kde pár študentov zahralo Kryla, bolo všetko. Neviem si pomôcť, ale v žiadnom prípade ma nenadchol tento film v porovnaní s dielami Jána Husa, Jána Žižku, ktoré budú vždy aktuálne, čo sa o tomto diele nedá povedať. ()

Mamutol odpad!

všechny recenze uživatele

Palach si neuvědomil, že ne každý, kdo se prochází po Václavském náměstí v Praze, nosí u sebe hasící přístroj. Film o labilním jedinci, který si nevážil svého života. Kdyby ho jeho matka hned po narození hodila do popelnice, tak se o něj nemusela rodina přes dvacet let starat, živit ho a oblíkat. ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Komunismus bylo to nejhorší zmrdstvo, jaké země východní Evropy potkalo za celou dobu jejich dějin od konce poslední doby ledové, snad vyjma morových ran. Zmrdstvo, které ohýbalo charaktery, z lidí dělalo vystrašené poslušné loutky, a celkovou morálku i obyčejnou lidskou slušnost pohřbilo někam hluboko pod zem. Po revoluci se občas říkalo, že bude trvat celou generaci, než se většina obyvatelstva vzpamatuje, a zjistí, že existuje něco jako individuální přístup, a že nový systém se snaží dávát důraz na to, že člověk je své podstatě svobodný tvor, který jen nedokáže být dlouho sám. Není to tak, pogrobky komunismu, vystrašenost z vlastního názoru, potlačená individualita a morálka vzájemně se požírajících bezskrupulózních bestií jsou patrné u mnoha lidí dodnes, 32 let od pádu totality, čehož stále někteří bývalí rudí zmrdi využívají. Nejspíš bude potřeba celá ta doba, co tento šílený systém trval, a možná ještě něco navíc, než se myšlení lidí uvede jakžtakž do normálu. Tento film připomíná totalitu díky činu Jana Palacha ze všech podobných filmů zdaleka nejvíc. Děkuji za to. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Jen další ukázka funkčnosti a prospěšnosti české produkce HBO. Není žádná nouze o finance a navíc každé téma má vždy něco do sebe. A vedle zajímavé seriálové tvorby stojí tahle spolupráce i za více než tříhodinovým filmem o událostech bezprostředně spojených s upálením Jana Palacha. Osobně mám pro tohle téma už od dětství trošku slabost a každý střípek zobrazující tuhle dobu mě zajímá. Mohlo by to působit jako taková právnická beznaděj, podobná třeba případu ve Znásilnění, ale tady opravdu nešlo za Palachův čin nikoho hanit. Šel do toho dobrovolně s úmyslem vyburcovat společnost, aby si nenechali vzít svoji zem. Aspoň mu útěchou, že za 30 let bylo jeho výročí právě prvním větším kamínkem k konečnému pádu. Téma, o které se Hořící keř opírá je opravdu silné a komunistické hnusárny tomu jen přidávají. Případ nechce ospravedlnit jeho krok, ale ochránit lidskou důstojnost a ctnost. Za ty výslechy na popáleninovém oddělení by měli jít všichni sedět! Možná snaha si dokázat, že pražské jaro neskončilo a Honza splnil, co chtěl... Patřičně komorní náhled do osudů zlomené rodiny a neuvěřitelné profesní píle jedné legendární advokátky. Nebýt slabší prostřední části, potvrdím hlasitě pozitivní ohlas, takhle jen obrovská poklona celému projektu a hereckému mistrovství Táni Pauhofové. Chápat tuhle dobu na západě řadí se to k českému filmovému vrcholu. 80% ()

Jack_F.

všechny recenze uživatele

Pro mentálně zaostalého jedince a zároveň bohužel uživatele ČSFD s názvem Hopffer: Táhni si agitovat na novinky.cz a zdrž se pind tady na ČSFD(filmovém to portále, ty uďo!). Pokud tě to irituje, neřknu-li pobuřuje a přijde ti to jako propaganda a podobně, tak se na to probůh nedívej, ale prosím-tě nepras sekci "komentáře k filmům" tvými výblitky z oblasti politiky. Teď si jdi drandit Karla(jéje, toho "Karla" jsem raději psát neměl, protože to je jeden z kandidátů, co?) a zklidni hormon! ()

o.n.d.r.a. 

všechny recenze uživatele

(Týká se pouze první části. Viděl jsem v předpremiéře na půdě Filozofické fakulty v Praze.) Nepateticky pojaté velké téma, které má šanci oslovit mezinárodní publikum (pokud to půjde do světa) a přiblížit jim kus československých dějin. J. Pokorná exceluje, na T. Pauhofovou se hezky dívá, V. Kotek mě moc nepřesvědčil. Celkově ale dost dobrý film, jen škoda, že pouze televizní... ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama