Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 2
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Recenze (888)

greppi 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké překvapení. Změnilo to částečně můj pohled na onu dobu. Něco mezi 4* a 5*. Vzhledem k úrovni ostatní české produkce posledního období dávám vyšší hodnocení. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Ještě, že tuto látku nezprznil nějaký český režisér. Agnieszka zaslouží pochvalu. Skvělé hereské výkony, z nichž bych vyzdvihl Jaroslavu Pokornou v roli matky Palacha. Tohle pustit před volbama ve všech TV. ()

mrsin 

všechny recenze uživatele

Tak to se povedlo. Díky paní Hollandové za to, že souhlasila se zpracováním takto významného tématu a ještě větší díky za to, že se toho ujala tak bravurně. Co mě snad překvapilo ještě víc, byly ale neuvěřitelné herecké výkony, jmenovitě pak Jaroslavy Pokorné, příjemným překvapením byla ale i Táňa Pauhofová nebo Petr Stach. 5 hvězd českým filmům dávám jen zcela výjimečně, ale Hořící keř si je plně zaslouží. 90 % ()

ermisuck 

všechny recenze uživatele

Filmová minisérie, kterou mě HBO nesmírně potěšilo. Není potřeba zdůrazňovat kvality režisérky Agnieszky Holland, která už ve svých dřívějších filmech ukázala svůj cit k emocím na plátně. Jde vidět, že své herce vedla směrem, kterým chtěla ona a po kterém divák lační. Herecké výkony mi byly více než příjemné, hlavně Kotkova změna z trapného snowboarďáka na inteligentního studenta byla nadmíru uspokojující, taky s mi dříve protivnou Táňu Pauhofovou by nejeden chlap nejraději strávil noc. Film, který by měl povinně vidět každý volič rudé. Snímek si zaslouží plný počet hvězd a naprosto se ztotožňuji s jeho (ne)jmenováním na Oscara. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotí doba, ve které jsem nežil a o které vypráví Hořící keř. Musím v tomto případě věřit režisérce a nezbývá mi než doufat, že s dějem uměle nemanipuluje a v rámci možností mi servíruje samá fakta. Věřil bych tomu rád. Natočeno je to totiž více než poutavě. První dějství - depresivní a bezvýchodné utrpení musí udělat dojem na každého. Druhá a třetí část je vyloženě pro silné žaludky. Když řeknu, že jsem byl znechucen, tak zcela nevystihuji rozpoložení do kterého jsem se dostal. Hořící keř vám jednoduše pořádně pocuchá nervy a žaludek... PS: Přišlo mi to, nebo se kromě režimu nezměnilo nic ?! ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že musí přijít až Polka a pod taktovkou HBO natočit toto ryze české a citilivé téma. Naštěstí Agnieszka Holland ví dobře, co dělá. Herci, kamera ale i dobová postupně utahující šroubky režimu utahující atmosféra je skvělá. Casting veskrze potěšil, jak přehlídkou českých herců tak hlavně jeho vhodným způsobem napárovaní k postavám. Typově mi nesednul jen Kotek a zpočátku Budař. Ale na druhého zmíněného jsem si zvyknul a charakterní roli mu začal po čase věřit - hlavně proto, že hraje opravdu famózně. Trojana netřeba komentovat více. Vyzdvnihnout je třeba rozhodně Pauhofovou. I když stopáž (původně) třech dílů je štědrá, tak se to pro me trochu překvapivě dá zvládnout na jeden zátah bez výraznějších problémů. Škoda že se to neprotlačilo dnes ani do širší nominace na Oskary, protože to co tam jde z "druhého místa" je opravdu ostuda. [80%] ()

P76B 

všechny recenze uživatele

Pauhofová to zahrála skvěle, méně přesvědčivý byl Kotek. Příliš dlouhá stopáž filmu ubírá na tempu, ale jinak jde určitě o film roku. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní strhující film, z posrpnové ČSSR. I přes svou délku film neměl chybu.Perfektní filmoví zážitek. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatně natočené, ale připadá mi, že jsem 26 let žil v úplně jiném státě. Nevím... Prožil jsem v socialistickém Československu šťastné dětství, vystudoval jsem střední školu a přežil vojnu, po níž jsem se zapojil do procesu budování. Hrůzy, které film ukazuje šly zcela mimo mě a netýkaly se ani mých nejbližších a tehdejších kamarádů. ()

SMilan 

všechny recenze uživatele

K danej téme by som si vedel predstaviť nejaký hodinový dokument s dobovými zábermi a výpoveďami či už aktérov, alebo pamätníkov. Film mi absolútne nesadol, úplne najviac ma dorazila milostná scéna, ktorá sa tam z čista jasna objavila. A to som Táničke fandil, že si to rozdá s tým mladým. ()

Mathyen 

všechny recenze uživatele

to nejlepší co v ČR v roce 2013 vzniklo... krásný, smutný a hořký obraz, který však většině českého publika neřekne víc než jakýkoliv jiný vynikající historický film... bohužel jsme národ zbabělých hlupáků, kteří si svobodu nezaslouží a to jsem velký patriot, s charakterem vzorky národa bohužel nepohne ani takto skvěle citlivý a mrazivý příběh... většina jen mávne rukou a řekne, "ale vždyť za komunistů bylo líp" ...... a vraždy a věznění nespočet nevinných na místě odpouští i Stalinovi .... zpět k dílu: herecky brilantní, dějově silné, prostě majstrštyk a Tanička je Paní Herečka ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Dokonalá filmová práca, Tento snímok je jednoznačne to najlepšie,čo v českom filme za posledné roky vzniklo. Perfektne napísané, zrežírované a zahrané všetkými hercami. Naviac ma dostala krásna, ponurá pomalá atmosféra rozprávania, ktorá sa nikam neženie, práve naopak, dokonale Vás vyžmýka pri všetkých emotívnych scénach. Top favorit na všetky výročné nielen české filmové ceny... ()

Benjo 

všechny recenze uživatele

Krásný, silný film. Měl by být povinný pro nás mladé, abychom pocítili, jaké to tehdy bylo. I pro staré, aby si to připomněli. ()

MTA 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracované a pro mě jednoznačně nejlepší český film minulého roku... Jedním slovem - úžasné. Váhám zde mezi 4 a 5 hvězdičkami... ()

DaNvYto 

všechny recenze uživatele

Z uměleckého hlediska dobře propracované klasické české dílo pro noncasual diváky. (U nás se nic jiného ani točit neumí viz. Svěrák, Hřebejk aspol.). Z politického hlediska pouze další přeumělco-mediální antikomunistická masáž, kterých máme kotel. Masáž hodná kapitalistických kriminálníků politických špiček naší země od roku 89 víceméně do dnes... a z toho opakovaného "demokratického" vymývání "mozků" od součastných umělců a herců se mi dělá opravdu už zle. Stačí mi běhající profesoři na akademické půdě s portrétem Schwarzenberga na triku mezi studenty a otevírá se mi kudla v kapse. Pokud se dnes na Ukrajině děje obdoba Sametové revoluce, pak mi je Ukrajinců upřímně velmi líto. ()

Simir79 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečné události mají jeden velký problém. Musí (měli by) se držet historických faktů, proto pojmout to režisérsky tak, aby se na to dalo dívat, vyžaduje velký um. Navíc natáhnout to na necelé 4 hodiny.... Dal jsem si malý maratón a napamatuji si, kdy naposled mi šla tolikrát husina po těle..... Proto mohu říct jen BRAVO... A ještě jedno BRAVO za kameru. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama