Reklama

Reklama

Projekt Huemul

(TV film)
  • Argentina Project Huemul
Argentina, 2009, 53 min

Obsahy(1)

Argentinský diktátor Juan Peron se v polovině 20. století snažil vybudovat ze své země politickou a průmyslovou velmoc. Pro tento cíl chtěl využít i německé vědce, kteří se zkompromitovali za nacistického režimu.  Na sklonku 2. světové války pracovali němečtí vědci na vývoji atomové bomby a dalších "tajných zbraní". Atomovou bombu se jim naštěstí do konce světového konfliktu vyrobit nepodařilo, ale jejich znalosti hodlal ve druhé polovině čtyřicátých let využít argentinský diktátor Juan Perón. Argentina z války hospodářsky značně profitovala a nashromáždila značné finanční rezervy. Mohla tak "kupovat mozky" a stavět pro ně odpovídající vědecká zařízení.
Jedním z vědců Třetí říše, kterého Argentinci získali pro spolupráci, byl Ronald Richter (1909-1991). Vědec rakouského původu a absolvent pražské německé techniky sliboval Perónovi realizaci jaderné fúze. Měla být využita jako laciný zdroj energie i jako prostředek k výrobě jaderných zbraní. Richter dostal k dispozici opravdu velké finanční prostředky. Nákladně nechal vybudovat laboratoř s reaktorem a na konci roku 1952 prohlásil, že se mu jadernou fúzi podařilo uskutečnit. To však nikdy seriozně neprokázal, jen tak tak se vyhnul vězení a s cejchem šarlatána dožil v zapomnění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nesporně zajímavé téma, dopatlané ovšem tím nejhorším možným způsobem - hranými scénkami tvářícími se jako dobové záběry - s všelijak trhaným, rozostřeným, poškrábaným a problikávajícím obrazem, majícím asi pitomému stádu evokovat jakousi historickou autenticitu... Něco tak otravně manipulátorského a podbízivého nevidět ani u tušašských kvazidokumentárních materií! Nebýt tedy aspoň oněch relevantních informací a rozhovorů s pamětníky, jako ryze "dokumentární" by si tento projekt snad zasloužil i zařadit do odpadu. Smutné Argentino... °-/ - - - P.S. Jak vidno, na zdejší stádečko to zabírá, humorné... %-o - - - - - (Poprvé viděno 13.3.2012 na >hu/e/morném prostoru< , hodnocení 13., komentář zde jako třetí - 13.3.2012) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

No veľa som sa teda nedozvedel, dokonca ani veľmi zaujímavé to nebolo, akurát som dosť presvedčený, že ten chlap bol blázon a ničoho významného nedosiahol okrem nejak propagácie. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma. Nicméně film byl takový nějaký....podivně zmatený až chaotický. Těžko jsem si vše dával dohromady. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tento dokument není ani tak o argentinském atomovém programu, ale o jednom vědci, který dokázal celý svět tahat za nos a hlavně z diktátora Peróna peníze. Určitě zajímavá kapitola závodů v atomovém zbrojení. Samotné provedení mi přišlo trochu roztříštěné - samotný atomový program, letecké prototypy a nacistická minulost Argentiny. Trochu guláš, ale zajímavý. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Chuťovka jak vystřižená ze 100+1. Nebo knižních kompilací od Reader´s Digest. Informačně střídmé, nicméně pozoruhodné. Na televizní poměry ale vcelku povedený pokus využívající hrané dotáčky, šikovně postprodukčně upravené, že i ostražitější divák je leckdy zmaten, jedná-li se o dobový materiál nebo jeho retro stylizaci. Ve srovnání s podobnými čudláckými čété pokusy nadprůměr. Tedy hodnocení někde mezi 65-70%. ()

Reklama

Reklama