Reklama

Reklama

Černobyl - věčná noční můra

(festivalový název) (TV film)
  • Belgie Chernobyl Forever (více)
všechny plakáty
Belgie / Francie / Japonsko, 2011, 56 min

Obsahy(1)

Belgický dokumentarista Alain de Halleux se ve svém snímku vrací do roku 1986, kdy téměř polovinu Evropy zamořil jedovatý spad po výbuchu čtvrtého reaktoru černobylské jaderné elektrárny. Třicetikilometrová zóna kolem epicentra výbuchu je následkem exploze tak kontaminována, že bude dlouhá staletí zcela neobyvatelná. Film se věnuje také „dětem Černobylu“, generaci narozené ve druhé polovině 80. let, která často trpí vážnými zdravotními problémy. To je případ Julie, mladé bubenice ukrajinské rockové skupiny Asfalt. Na rozdíl od většiny mladých Ukrajinců a Ukrajinek se společně s dalšími členy kapely o černobylskou tragédii živě zajímá, což se odráží i v textech jejich skladeb. Režisér ve filmu využívá také záběry z hyperrealistické počítačové hry Stalker, která s mrazivou autenticitou zachycuje pochmurnou atmosféru zóny zamořené radioaktivitou. Dokument přibližující dopady jaderné katastrofy na další generace nabývá v souvislosti s nedávnou tragédií ve Fukušimě na nepříjemné aktuálnosti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Jeden svět, Brno, 2012. Ve filmu je pár nejasných a neobjektivních momentů (podle diskutérů a odborníků z následné diskuze), ale vcelku neřekli nic přesvědčivého, abych si dál nemyslela, že Černobyl je dosud nebezpečím a v podstatě neexistuje 100% bezpečné řešení, jak jej vyřešit. Film uvádí účastníci mladé rockové (asi) kapely, což chápu jako přiblížení se mladému diváku a oceňuji to. Dále promlouvají různí odborníci (jaderný fyzik, historička, pracovníci z Černobylu atd.). Dokument se hlavně točí okolo započaté výstavby ocelového krytu, který má na 100 let bezpečně zakrýt reaktor a do té doby se vymyslí, co se s tím bude dělat dál:) (to mi moc na klidu nepřidává). Nikdo v podstatě pořádně neví, v jakém stavu je palivo uvnitř pobořené budovy. Stav reaktoru se zkoumá jen zvenčí a hlídá se množství neutronů a jiných molekul, které by značily, že se rozjela nová reakce (KTEROU ANI DISKUTÉŘI ÚPLNĚ NEVYVRÁTILI). Ocelová stavba má, podle některých názorů, jen zakrýt problém Černobylu před veřejností, zmizí z očí, zmizí z mysli. Ale je na každém, aby si dohledal podrobné informace a udělal si obrázek. ()

Dzegr 

všechny recenze uživatele

Jeden svět 2012 - Snímek nepřínáší nic nového - jak po obsahové stránce, tak po audiovizuální. Buď pro někoho, kdo nesleduje dění ve světě a neví, jak moc problematický Černobyl pro Ukrajinu stále je a bude, nebo pro milovníka, co chce vidět každý dokument o jádru nebo Černobylu. - Pro mě mnohem přínosnější zajímavá debata poté - Milan Smrž (aktér Pod Sluncem Tma) a Jiří Tyc (sdružení Jihočeští taťkové) ()

HonziKaja 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný pohled na tuto katastrofu hlavně s dnešního pohledu kde si uvědomíme že naše vláda je stálé mezi těmi "lepšími" a máme štestí že jsem byli tak daleko. / Jeden Svět 2012. ()

Reklama

Reklama