Reklama

Reklama

Obraz

(TV film)
  • angličtina The Picture (festivalový název)

Obsahy(1)

Populární anglický autor Jerome Klapka Jerome a jeho humoristický román Tři muži ve člunu slaví od svého vzniku úspěch u čtenářů všech generací. Klasické vyprávění o věšení obrazu inspirovalo v roce 1964 režiséra Martina Friče k natočení malé komedie s názvem Obraz. Jak to vypadá, když se veledůležité činnosti věšení obrazu ujme hlava typické měšťanské rodiny počátku dvacátého století, může divák posoudit i dnes. V hlavní roli neodolatelný Vlastmil Brodský. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Gig 

všechny recenze uživatele

Tyto minikomedie pozdějšího data Mac Friče mám hodně rád. Tentokrát tu nemáme Wericha jako v Medvědu nebo v Slzách. Ale skvělého Brodského. Navíc si tu zahrála moje milovaná Nataša Gollová, která už ve filmu a tv nedostávala tolik prostoru. Ale Martin Frič uměl dostat před kameru i lidi, kteří neměli na růžích ustláno. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Filmová inscenace Obraz je groteskní fraškou podle návodu jménem Jerome Klapka Jerome. Maloměšťácká domácnost konce 19. století je podrobena karikujícímu dohledu a sarkastickým nezdvořilostem, aby se otřásla pevně ukotvená pozice dominance muže, společensky váženého člena společnosti. Nakažení rozvernou náladou si všímá, že při splnění určitých podmínek se i rutinní činnost může změnit v logisticky a psychologicky náročné manévry. A Martin Frič filmovou škádlivost zvládal bravurně. Výchozím bodem nadhledu je Podger (vynikající Vlastimil Brodský), autoritářsky vládnoucí hlava rodiny, ta jeho neskromná ješitnost ho usadila do křiku bezradnosti a z ní vzešlých povelů. Život se vysmívá přepjatosti. Z dalších rolí: v jeden okamžik důstojnost pána domu zachraňující služka Marie (Blažena Slavíčková), trpělivě shovívavá manželka pána domu Alžběta (Nataša Gollová), nejstarší syn s tendencí k výsměchu Tom (Václav Sloup), mladší a snaživější bratři Will (Jaroslav Vízner) a Jim (Jaroslav Drbohlav), a posledním do party je rámař obrazu (Lubomír Kostelka). Obraz je svým způsobem navázání na Fričův vlastní film Poslední muž, ze kterého, pro ukradenou scénu autorem Františkem Xaverem Svobodou ze Tří mužů, rošťárnu věšení obrazu vynechal. Rozkošně karikaturní groteska! ()

Reklama

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Takové komedie miluji když skupina lidí dělá ze všeho velkou věc a poté co se jim to po dlouhatánském lopocení konečně podaří, tak si vklidu řeknou: Vidíte jak jsme to pěkně zvládli. A pak třísk! :D Ale v realitě by to dokázalo asi dost člověka natentovat. Jinak jsem ráda že tady Blažena Slavíčková dostala prostor si zahrát významnou roli. Kdyby nebylo jí, tak by ten obraz nikdy nepověsili. :-) ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Tuhle příhodu s věšením obrazu mám moc rád. Kdykoli nalistuju příslušnou kapitolu ve své milované knize Tři muži ve člunu, tak se u ní bavím, jako bych ji četl poprvé. Když jsem tedy měl možnost se podívat na zfilmovanou verzi, navíc zaštítěnou jmény svých oblíbenců Friče a Brodského, dost jsem se těšil. Bohužel to ale moc nedopadlo: člověk se po celou dobu nanejvýš usmívá a nakonec řekne: "hmmm... tak to by bylo. Co teď? Nějaký sitcom?" ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Hlavním sponzorem tohoto pořadu s trapně přehrávajícím Brodským byla právě vzniknuvší nadace uja Söröse za dehonestaci bílého heterosexuálního muže a rozvratu tradiční rodiny. :-) Mno. Zajímavé, že když většina vidí jméno Frič, Brodský a spol, okamžitě hází hvězdama jako Tycho de Brahe, aniž by si uvědomila, jak je oné pitomé... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama