Reklama

Reklama

Marguerite a Julien

  • Francie Marguerite et Julien (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julien a Marguerite de Ravalet, syn a dcera lorda z Tourlaville, se něžně milují už od dětství. Ale jak rostou a dospívají, jejich náklonnost se stáčí směrem k nenasytné vášni. Společnost, pobouřena jejich aférou, donutí dvojici neschopnou ovládat své city k útěku. Snímek vycházející z původního scénáře Jeana Gruaulta je moderní pohádkou o touze, naději, lásce a smrti. Nadčasovým příběhem mimo běžnou morálku. (Film Europe)

(více)

Recenze (11)

tidwell 

všechny recenze uživatele

Postmoderní vyprávěnka s nezakrývanou stylizovaností, sentimentalitou, s patosem romantických příběhů se všemi tradičními kýčovitými motivy, která však v citlivé režii V. Donzelli neztratila syrovost emocí a sílu (sic trochu neobvyklé) lásky. Od začátku jsem si vyprávění ve vyprávění užíval, vždyť se nám nijak nezakrývá (docela vtipné) vykrádání motivů i různé filmové aluze (Bonnie a Clyde např.) a pointa celého příběhu je skvělá. Prostě jen originální film s dobrým příběhem, a to není málo. Nebýt rušivého věkového rozdílu mezi hlavními představiteli... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se tvůrci nedrželi více dobové linky, kdyby vynechali ten vrtulník, mohlo to být slušné historické drama. Posun o tři století příběhu neprospěl. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

To bylo divný. Samoúčelný, incestní a divný. Marguerite a Julien je velmi silný a emocionální film o zakázané lásce mimo běžné konvence odehrávající se v anarchistickém bezčasí. Snímek se tváří, že děj probíhá někdy v šestnáctém nebo sedmnáctém století, závěrečné titulky dávají dokonce jasnou nápovědu roku 1603, ale není to zdaleka tak jednoduché. Na první pohled totiž něco nehraje - už třeba podle odívání postav, které je daleko modernější, nebo běžně využívané moderní techniky, jako jsou třeba moderní pistole nebo vrtulníky... Postmoderna dosahuje vrcholu. Na film se dá dívat jako na hodně zvláštní příběh Romea a Julie. Je jasné, jak to musí skončit, a realističnost a syrovost závěru síle jen přidává. Takový vztah by vcelku pochopitelně nevydýchala ani dnešní společnost, natož ta před mnoha lety. A zůstává jen na každém divákovi, jak se na umělecký záměr tvůrců pochopí: jestli jako skutečný art, nebo - slovy Vočka Syzlaka ze Simpsonových o postmoderně - jako na nudnou "samoúčelnou úchylárnu". Výkladů je řada, stačí si vybrat. Sedí všechny. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý příběh, u kterého mi prostě nesedělo historické zpracování, i když předpokládám, že je podle předlohy, a celkově snaha o uměleckost, která už mi přijde u mnohých filmů opravdu jen samoúčelná. Pomalé, zdlouhavé záběry, které se snaží něco říct, ale ve skutečnosti k tomu mají docela daleko. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Francouzský snímek Marguerite a Julien vypráví tragický příběh o zakázané incestní lásce mezi sestrou a bratrem. S námětem v zásadě nemám žádný problém, jen mě mrzí, že celé pojetí (včetně hereckých výkonů) působí trochu chladným dojmem. Tento film zkrátka výraznější emoci divákům nepředá. (60%) ()

kolemjdouc odpad!

všechny recenze uživatele

no ten vrtulník mě teda dorazil: to nevymyslí nikdo střízlivý.Přitom je taková spousta filmů z Francie vysoce hodnocených ale zkrátka je nedají :-( ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Pres negativni ohlasy je to suverenni prevypraveni romanticke legendy, ktere ma styl, atmosfert a u ktereho se tematizuje samotne vypraveni. Staci par zaberu ze zacatku a jste uvnitr cele te zvlastni historie, ktera pripomene napriklad pasaze z Mannova Vyvoleneho. Pro me rozhodne to lepsi z hlavni souteze v Cannes 2015. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Postmoderní pohádka o nenasytné vášni, kterou uvidíme jen jednou v lese. Romantika s kýčovými motivy. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Láska mezi hlavními postavami prostě není uvěřitelná. Asi nejsou dobře zahraní, Julien hraje výrazně starší herec, což je velmi na škodu, asi je chyba i ve scénáři. Spíše tak vyvstává do popředí bezvýchodnost rodičů, kterých je divákovi opravdu líto, o tom ale film zjevně být nemá. Zoufalost otce je dobře zahraná a hezké je i prostředí natáčení. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušná historická dráma na pozadí historickej doby, ktorá zachytáva incestný vzťah dvoch súrodencov v dobe, ktorá tomu skutočne nežičila, kedy prudérne Francúzsko netolerovalo akýkoľvek odklon od doktríny. V podstate sa jedná o akési novodobé a iné poňatie príbehu Rómea a Júlie. Váhal som nad tromi alebo štyroma hviezdami, nakoniec som tú jednu hviezdu pridal kvôli tomu, že sa síce jedná o artový film s veľmi pomalým dejom, avšak mňa to do filmu vtiahlo a nenudil som sa. 70 % ()

SaraSoldier 

všechny recenze uživatele

Na filme mimoriadne oceňujem, že sa nikam neponáhľa a ani nepotrebuje obsahovať rôzne prvky typické pre dnešných tvorcov. Téma tiež nie je práve najbežnejšia a tým, že je to francúzsky film; čiže i herci sú Francúzi a nie amíci ako zažívame takmer vo všetkých filmoch, ktoré nás dnes pohlcujú, je toto dielo ešte sviežejšie. Ďalšie plus je vo vyvrcholení. Ani tu tvorcovia nepodľahli klasickému klišé o šťastných koncoch. Skvelý počin naozaj. 95%. ()

Reklama

Reklama