Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (74)

  • Výběh tyrannosauřice Rexy je tvořen ekosystémem pralesa sekvojí obrovských. Tyto lesy se v současnosti vyskytují v Kalifornii, kde jsou chráněny jako národní parky. Nicméně tyto jehličnaté porosty se na Zemi vyskytovaly již v období nejsvrchnější křídy (před 68–66 miliony let), a to i v paleoekosystémech souvrství Hell Creek. Studie navíc odhalily, že i přes prudce rostoucí biodiverzitu krytosemenných rostlin v té době si jehličnany a kapraďorosty až do vymírání na hranici K-Pg udržely převahu alespoň z hlediska podílu na celkové rostlinné biomase a počtu jedinců v populacích. Tudíž dinosauři jako T-Rex, Triceratops, Edmontosaurus, Pachycephalosaurus, Thescelosaurus, Dakotaraptor aj. tehdy ještě skutečně žili v těchto lesích. (Marasuchus17)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 653,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 1671,5 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. května 2015 v Paříži. (Varan)
  • Bryce Dallas Howard sama učinila rozhodnutí, že její postava bude mít v každé scéně, včetně těch, v nichž běhá po džungli, podpatky. A to navzdory návrhům režiséra Colina Trevorrowa, že postavu v průběhu děje přezují do něčeho pohodlnějšího. (Duoscop)
  • Ve filmovém parku funguje řada poboček opravdových společností a také řada fiktivních. Název obchodu Winston's je poctou trikovému specialistovi Stanu Winstonovi, který vyráběl animatronické dinosaury pro první tři díly (1993, 1997, 2001) této série a zemřel v roce 2008. (D.Moore)
  • Film je natočen v netradičním poměru stran 2:1. Nejčastěji používané poměry stran byly v době jeho vzniku 1.85:1 a 2.39:1. (gurmanfilmu)
  • Mezi vystřiženými skončila například scéna, v níž se Owen (Chris Pratt) a Claire (Bryce Dallas Howard) potírají dinosauřím trusem, aby je Indominus rex nemohl ucítit. (D.Moore)
  • Velkým přáním fanoušků původní série (1993, 1997, 2001) byl vodní dinosaurus. Producenti filmu jim přání splnili a poprvé se zde objevuje dinosaurus z vodních hlubin. Je jím Mosasaurus z doby křídové: robustní dravec, který dosahoval délky až 15 metrů. (ČSFD)
  • Stejnojmenná LEGO hra mapuje a paroduje události tohoto, třetího (2001), druhého (1997) a prvního dílu (1993). Někdy je i doplňuje, např. veterinář Gerry Harding (Gerald R. Molen) řekl, že nemocného šestitunového Triceratopse pojmenoval po své dceři Sáře (Julianne Moore). (ČSFD)
  • Po úspěchu, kterým byl rekordní prodej vozů Mercedes-Benz ML po uvedení filmu Ztracený svět: Jurský park (1997), ve kterém byla auta představena, se společnost Mercedes rozhodla poskynout několik nových vozů i do tohoto filmu. Například nejnovější GLE Coupe, G63 AMG 4X4, G63 AMG 6x6, Sprinter 4x4 a Unimog. (Maulincio)
  • Řídící centrum Jurského světa bylo vytvořena poté, co se filmaři inspirovali svou představou podobné místnosti v zábavním parku Universal Studios v Orlandu na Floridě. Designéři také založili některé prvky na kontrolní místnosti NASA. Colin Trevorrow byl zklamán, když zjistil, že řídící místnost v Universal Studios ve skutečnosti obsahovala jen několik monitorů, za kterými sedělo pár lidí. (Maulincio)
  • Loď, kterou připlují Zach (Nick Robinson) a Gray (Ty Simpkins), je výletní katamarán Navatek I, který se používá pro vyhlídkové plavby kolem Havaje. (Maulincio)
  • Druhy dinosaurů, které se ve filmu objevují, jsou: Ankylosaurus, Apatosaurus, Dimorphodon, Gallimimus, Mosasaurus, Parasaurolophus, Pteranodon, Stegosaurus, Triceratops, Tyranosaurus, Velociraptor a uměle vytvořený dinosaurus Indominus Rex. (ČSFD)
  • Podle internetových stránek, které byly navrženy tak, aby vypadaly jako skutečné webové stránky parku, byl Jurský svět otevřen v roce 2005. Na stránkách bylo možné koupit lístky, navštívit e-shop, naplánovat výlet a dozvědět se spoustu dalších informací o parku. Na rozdíl od těchto internetových stránek a facebookového účtu, které byly vytvořeny jako by park opravdu existoval, tak na Twiteru, Instagramu a účtu Google se už mluví čistě o filmu. (Maulincio)
  • Nepředvídatelného hybrida, Indomina Rexe – v překladu „Divokého/Nezkrotného krále“ –, pomohl vytvořit paleontolog Jack Horner, který spolupracoval jako konzultant i na třetím (2001), druhém (1997) a prvním díle (1993). (D.Moore)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama