Reklama

Reklama

Dešifrování Machu Picchu

(TV film)
  • Česko Machu Picchu (více)
USA, 2009, 52 min

Režie:

Todd Hermann

Scénář:

John B. Bredar

Hudba:

Chris Biondo

Hrají:

Craig Sechler (vypravěč)

Obsahy(1)

Jedná se o nejproslulejší archeologické rozvaliny na západní polokouli, slavný symbol moci a technické zdatnosti Inků, přesto Machu Picchu zůstává obestřené tajemstvím. Teorie vysvětlující, k čemu sloužilo, se od jeho objevení v podstatě nezměnily. Hiram Bingham přišel s první z nich téměř před 100 lety. Výzkum nové generace archeologů však nyní dokázal, že se Bingham mýlil. Nejnovější objevy, včetně kosterních pozůstatků na nalezišti, vůbec poprvé umožňují porozumět Machu Picchu prostřednictvím nových zjištění ve smyslu, kdo ho vybudoval, jak a proč. Budeme sledovat přelomové nové práce přímo v jejich průběhu a provážeme tento příběh s poznatky týmu mezinárodních vědců a inženýrů. Tak vznikne dramatické vyprávění, které vyvrcholí dosud nejúplnějším odhalením účelu Machu Picchu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, ktorý sa pokúša zodpovedať na viaceré PREČO v spojitosti s komplexom Machu Picchu, bez toho aby počet PREČO klesol. Je to dokument, ktorý na základe súčasnej úrovne poznania odhaľuje niektoré z tajomstiev, medzi iným aj pravdepodobný účel jeho výstavby a dôvod, prečo nebolo zničené španielskymi dobyvateľmi, ako mnohé iné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Indiánska tématika ma nebaví, je taká nemastná neslaná. Ale dokument je spracovaný vedecky, kvalitne, odhaľuje tajomstvá a dáva veci na pravú mieru. Koho zaujímajú Inkovia, určite odporúčam. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Na padesáti minutový dokument se toho řekne mnoho. .. Sice se jedná spíše o možné vysvětlení různých PROČ?, jako třeba, Proč Machu Picchu je postaveno jak je postaveno? Proč je tam kde je? Nebo Proč nebylo zpustošeno španělskými konkvistadory? atd..... A i když existují i jiné informačně detailnější dokumenty o Machu Picchu a Incké říši, tak ty se nezabývají tolika PROČ?. .... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce je dokument na jedničku a můžu s klidem říct, že mi to i něco dalo. To co se mi však nelíbí jsou občas opakující se informace a často jen spekulativní pohled. Když už však v dokumentu něco tvrdí, tak většinou bez zdroje, což působí strašně nevěryhodně. Zajímalo by mě co by na to řekl nějaký historik zabývající se civilizací Inků - můžu jen předpokládat že by máchal rukama nad hlavou a kroutil hlavou (nebo se možná pletu). ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nemám co vytknout, bezva dokument. Obsahuje spoustu zajímavých informací. Jak napovídá název, tvůrci se snaží objasnit plno nevysvětlitelných "proč" a poměrně úspěšně a přesně. Například volba místa, styl stavění, kaskádovité terasy, doprava vody a lehce se věnuje i Španělským Konkvistadorům. Ukázali i několik černobílých fotek od Binghama, když místo poprvé navštívil. Doporučuju. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kdo byli jeho tajemní stavitelé? A k jakému účelu sloužilo? –––– Od objavenia Machu Picchu na začiatku 20. storočia vzniklo veľa teórií, mnohé boli vyvrátené a mnohé sa dodnes zdajú pravdivé. Našťastie mesto španielski dobyvatelia vysoko v horách neobjavili, takže ho nezničili ako ostatné sidla Inkov. Dnes ho tak môžeme dôkladne skúmať a overovať teórie o náboženskom centre na priesečníku posvätných hôr, vojenskej pevnosti alebo dovolenkovom sídle panovníkov s množstvom služobníctva. Vzhľadom na množstvo premyslených detailov, ktoré objavujeme až dnes len s použitím najmodernejšej techniky, je možné aj to, že mesto postavili len preto, že mohli. Teda aby dokázali svoju technologickú nadradenosť v rámci kontinentu, veď koľko takých stavieb vzniká aj dnes. ()

James87 

všechny recenze uživatele

Úžasné místo. Dokument ujde, kdyby se tam ale neobjevovaly stejné záběry 20x, bylo by to lepší. Stejně tam ještě zůstává plno ???????? ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: Caesius S. ... O Machu Picchu jsem věděl jen to, co asi každý a viděl jsem jen obrázky, které patří pravděpodobně k těm nejzajímavějším a nejznámějším. Nebyl by to ovšem National Geografic, kdyby nepřišel s něčím úplně novým. Dech beroucí scény z vrtulníku, které mi poprvé ukázali ztracené město v jeho celkové rozloze, mě doslova usadily. Je neuvěřitelné, že na tom místě kdysi žili lidé. Teórie o tom, kdy a proč lidi toto místo opustili, jsou zajímavé a opět poodhalili oponu minulosti. Jenže dávná minulost má tu záludnou povahu, že je nakonec úplně jiná, než jsme si mysleli. A tak kdoví, jak to vlastně tenkrát dávno bylo ... 5 hvězdiček - 100%, bez debaty. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Docela uspokojivý dokument, pokud hledáte odpovědi na otázky co to je Machu Picchu, kdo byli jeho stavitelé, jak se jim to podařilo postavit, proč to asi dělali a jak to, že své dílo najednou opustili. Zpracování je kvalitní a vědecké, nadprůměrný standard National Geographic. ()

Reklama

Reklama