Reklama

Reklama

Kristus v Riu

(TV film)
  • Brazílie Christo Redemptor
Brazílie, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Na počátku 16. století, kdy u hory Corcovado zakotvili první portugalští námořníci, ji nazvali Hora Pokušení. Připomínala jim vysokou horu, na které Ďábel pokoušel Ježíše Krista a nabízel mu nadvládu nad všemi pozemskými královstvími. Po roce 1859 se stala hora Corcovado posedlostí ctnostného kněze otce Bosse, který na sklonku svého života odkázal budoucím generacím svůj sen.
„Ach, Corcovado! Stojíš tam coby kamenný obr, vysoký a smutný, jako by ses dalekého obzoru tázal: Jestlipak se kdy dočkám veliké sochy našeho Stvořitele?“
Bylo zapotřebí dalších 20 let, než se nápad začal realizovat. V roce 1921 navrhla skupina katolíků konstrukci náboženského památníku při příležitosti oslav 100. výročí politické nezávislosti… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi mne ten dokument zajímal, jsem velkým obdivovatelem sochy Krista Vykupitele a vůbec brazilské a jihoamerické kultury, ale nemohu dát vyšší hodnocení. Systematičnost pořadu je nevalná, chybí popisky hovořících osob, titulky, základní údaje k soše, rozměry, přiblížení hlavních protagonistů atd. To by se, myslím, v 50 minutách mělo určitě podařit. Mohly tu alespoň kratičce být zmíněny také další monumentální sochy Krista, které následovaly (Bolívie, Portugalsko - o Polsku se v roce točení ještě něvědělo), i když prvenství brazilské soše nikdo nevezme. Přes ty všechny nedostatky velmi zajímavé a ČT patří dík, že nám dokument pustila.===...===...Zajímavý fakt, který v dokumentu zazněl: stavba sochy Krista (!) v Riu vadila protestantské menšince (!), tehdejší brazilský prezident (Pessoa?) jim však odpověděl, že kdyby si chtěli postavit sochu Luthera, tak jim ji taky nebude zakazovat. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument si zaslouží vysoké hodnocení ani ne pro svou kvalitu, ale hlavně pro spoustu velmi starých autentických záběrů, které občas berou dech. Rozhovory jsou zcela tradiční, údaje o stavbě sochy ale určitě vyčerpávající nejsou. Rozhodně ale tento dokument diváka dokáže nadchnout pro cestu do Rio de Janeira a spatřit sochu Krista Spasitele na vlastní oči. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument na krásné téma. Překvapí: Sochu asi postavili francouzi ( jo, to tak) , na stavbě nikdo nezemřel a nebyl raněn, manevrovací prostor byl jen 15 m, socha je polepena mastkem, který se musí čistit, což vykonává jedna rodina bezplatně atd. Byl jsem ...já milovník dokumentů.... ukojen. ()

Stanley619 

všechny recenze uživatele

V náboženství nejsem zrovna dvakrát chovaný, ale monumentální sochu Krista již dlouho považuji za jeden z nepsaných divů světa. Zajímavý dokument. 74% ()

Reklama

Reklama