Reklama

Reklama

Svědectví o zkáze Titaniku

(TV film)
  • Velká Británie Inside The Titanic
Velká Británie, 2011, 93 min

Obsahy(1)

Dnes od těchto hrůzyplných okamžiků uplynulo už celé století. Britský snímek vypráví o událostech, které se oné noci, jež vešla do námořní historie, skutečně staly. Vychází z vyprávění osob, kterým se podařilo zachránit si život. Při této tragické události bylo zmařeno patnáct set lidských životů. Člověk, který se ocitne v ledové vodě, do deseti minut zahyne. A právě do tak chladných vod se vydala největší a nejbezpečnější loď na světě na své první plavbě. Jak se později ukázalo, byla i její poslední. Jen několik dní po katastrofě bylo 162 zachráněných pasažérů povoláno do Londýna a New Yorku, aby pomohli vysvětlit, jak k této zdánlivě nemožné události mohlo dojít. Náš film vychází z jejich svědectví a rozhovorů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od roku 2011 sme sa pri vyšetrovaní tragédie Titanicu dozvedeli mnoho ďalších informácií, napriek tomu je tento dokument veľmi hodnotný z toho pohľadu, že ako keby spájal všetky očité svedectvá preživších tejto skazy. Dáva ich do jedného klbka, z ktorého sa vytvára celý polohraný príbeh, ako to celé asi prebiehalo. Kým Cameron si zaslúžil 5 hviezd za velikášske, dramaticko-romantické spracovanie, informačne si toto hodnotenie zaslúži zase toto dielko. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ideální propojení hraného celku a počítačové animace pamatuje na základní fakta a předkládá divákovi zevrubný pohled na tragické události osudové noci. Hraná část pak ne úplně běžně akceptuje osudy náhodně vytipovaných postav, jejichž existence je narozdíl od mnoha jiných dokumentů reálná a historicky doložená (a nejedná se pouze o zprofanované hrdiny, ale o řadové cestující - topič, vychovatelka, student, tanečnice). Dokument poukazuje i na málo známé skutečnosti a celkově podává nová zjištění a nové informace, což je v rámci tématu kladně kvitováno. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Blíží se sto let od potopení nejznámější lodi všech dob, a proto jsem si jako správný "titanikofil" nemohl nechat ujít tento britský dokument, který se snaží pomocí výpovědí přeživších zrekonstruovat onu osudnou noc ze 14. na 15. dubna 1912. Vcelku mi to přišlo velmi věrohodné a poutavé, a dokonce jsem se i dozvěděl nová fakta, i když jsem si myslel, že vím vše podstatné. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Sice bylo v posledních letech přetitanicováno, ale tento dokument jsem shlédla a nelituji. Nikdy jsem příliš nepochopila, proč a jak se Titanic vlastně potopil. Tento film mi to vysvětlil. Slovně i počítačovou animací, krok za krokem, centimetr po centimetru. Pár jmen a osudů přeživších bylo sice trochu navíc, ale technický dokument oživili. Proto hodnotím velmi kladně. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si myslel, že sleduji jen další průměrný, ne-li podprůměrný dokument, neboť těch precizně natočených mnoho není, alespoň v mém pomyslném žebříčku ne. Nejprve jsem ani nevěděl, jestli celý ten umělý sled retrospekcí vůbec vydržím, ale nakonec jsem se přizpůsobil. Jak už z názvu vyplývá, dokument se zaměřuje výhradně na výpovědi svědků, takže není tak všestranný jako jiné dokumenty, ale i přesto se divák dozví spoustu zajímavostí. Vytknul bych však neúplnost postav, které jsou pro plnohodnotný dokument klíčové. Samozřejmě tu nechybí kapitán J.E. Smith, šéfkonstruktér T. Andrews či prezident White Star Line J.B.Ismay nebo důstojník Murdoch. Avšak zkáza Titanicu se proslavila i díky jiným postavám, např. Molly Brownové, jakožto statečné zachránkyni cestujících z vody. Chyběli mi tu nejbohatší muži jako J.J.Astor, B. Gugenheim či manželé Straussovi, jejichž tragické osudy zkrátka patří k příběhu o Titanicu. Chyběl tu nejostřílenější důstojník Lightoller, vytrvalý telegrafista Jack Philips, díky kterému telekomunikace fungovala až do samotného potopení atd. Bez těchto významných postav nemůže žádný dokument zabývající se historií Titanicu fungovat. Malou měrou to však žehlí příběh o Jacku Thyerovi a Miltonu Longovi. Jednostranný dokument, ale na informace bohatý a poutavě odvyprávěný. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama