Reklama

Reklama

Svědectví o zkáze Titaniku

(TV film)
  • Velká Británie Inside The Titanic
Velká Británie, 2011, 93 min

Obsahy(1)

Dnes od těchto hrůzyplných okamžiků uplynulo už celé století. Britský snímek vypráví o událostech, které se oné noci, jež vešla do námořní historie, skutečně staly. Vychází z vyprávění osob, kterým se podařilo zachránit si život. Při této tragické události bylo zmařeno patnáct set lidských životů. Člověk, který se ocitne v ledové vodě, do deseti minut zahyne. A právě do tak chladných vod se vydala největší a nejbezpečnější loď na světě na své první plavbě. Jak se později ukázalo, byla i její poslední. Jen několik dní po katastrofě bylo 162 zachráněných pasažérů povoláno do Londýna a New Yorku, aby pomohli vysvětlit, jak k této zdánlivě nemožné události mohlo dojít. Náš film vychází z jejich svědectví a rozhovorů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

O zkáze tohoto luxusního parníku už bylo napsáno a natočeno mnoho. Toto je další z řady dokumentů, který na rozdíl od ostatních hranou formou dokumentuje autentické výpovědi přeživších, tak jak je vyprávěli vyšetřovací komisi v New Yorku. Ačkoliv se jedná o dokument, hrané pasáže z prostředí lodi či přímo samo potápění bylo zpracováno velice slušně. I když se jedná o TV film, poslední minuty kdy sledujete již zhaslý temný trup čnějící k nebi proti mrazivě temnné obloze diváka mrazí.... Kdo o smutném osudu této na svouji dobu jedinečné lodi něco ví, dokument ho prakticky ničím novým neobohatí. Kdo ne, bude si moci na detailně provedených animacích a technickými 3D průhledy do trupu uvědomit rozsah škod po nárazu na ledovec i pohyb vodní masy trupem s přepážkami. * * * * ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ideální propojení hraného celku a počítačové animace pamatuje na základní fakta a předkládá divákovi zevrubný pohled na tragické události osudové noci. Hraná část pak ne úplně běžně akceptuje osudy náhodně vytipovaných postav, jejichž existence je narozdíl od mnoha jiných dokumentů reálná a historicky doložená (a nejedná se pouze o zprofanované hrdiny, ale o řadové cestující - topič, vychovatelka, student, tanečnice). Dokument poukazuje i na málo známé skutečnosti a celkově podává nová zjištění a nové informace, což je v rámci tématu kladně kvitováno. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si myslel, že sleduji jen další průměrný, ne-li podprůměrný dokument, neboť těch precizně natočených mnoho není, alespoň v mém pomyslném žebříčku ne. Nejprve jsem ani nevěděl, jestli celý ten umělý sled retrospekcí vůbec vydržím, ale nakonec jsem se přizpůsobil. Jak už z názvu vyplývá, dokument se zaměřuje výhradně na výpovědi svědků, takže není tak všestranný jako jiné dokumenty, ale i přesto se divák dozví spoustu zajímavostí. Vytknul bych však neúplnost postav, které jsou pro plnohodnotný dokument klíčové. Samozřejmě tu nechybí kapitán J.E. Smith, šéfkonstruktér T. Andrews či prezident White Star Line J.B.Ismay nebo důstojník Murdoch. Avšak zkáza Titanicu se proslavila i díky jiným postavám, např. Molly Brownové, jakožto statečné zachránkyni cestujících z vody. Chyběli mi tu nejbohatší muži jako J.J.Astor, B. Gugenheim či manželé Straussovi, jejichž tragické osudy zkrátka patří k příběhu o Titanicu. Chyběl tu nejostřílenější důstojník Lightoller, vytrvalý telegrafista Jack Philips, díky kterému telekomunikace fungovala až do samotného potopení atd. Bez těchto významných postav nemůže žádný dokument zabývající se historií Titanicu fungovat. Malou měrou to však žehlí příběh o Jacku Thyerovi a Miltonu Longovi. Jednostranný dokument, ale na informace bohatý a poutavě odvyprávěný. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Skvěle odehraný dokument, který zkoumá poslední hodiny Titaniku.Herci v rolích přesvědčivý a to je na dokument opravdu překvapení.Zajímavější a tisíckrát prospěšnější než-li Cameronův patetický kýč.70%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od roku 2011 sme sa pri vyšetrovaní tragédie Titanicu dozvedeli mnoho ďalších informácií, napriek tomu je tento dokument veľmi hodnotný z toho pohľadu, že ako keby spájal všetky očité svedectvá preživších tejto skazy. Dáva ich do jedného klbka, z ktorého sa vytvára celý polohraný príbeh, ako to celé asi prebiehalo. Kým Cameron si zaslúžil 5 hviezd za velikášske, dramaticko-romantické spracovanie, informačne si toto hodnotenie zaslúži zase toto dielko. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Blíží se sto let od potopení nejznámější lodi všech dob, a proto jsem si jako správný "titanikofil" nemohl nechat ujít tento britský dokument, který se snaží pomocí výpovědí přeživších zrekonstruovat onu osudnou noc ze 14. na 15. dubna 1912. Vcelku mi to přišlo velmi věrohodné a poutavé, a dokonce jsem se i dozvěděl nová fakta, i když jsem si myslel, že vím vše podstatné. ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy a hlavně dokumenty o Titanicu, ale tento, ačkoliv je dobře zpracován, nemá bůhvíjakou informační hodnotu a téměř nic nového jsem se nedozvěděl. Víc než polovina filmu se točí kolem individuálních příběhů, které s tím sice souvisí, ale já bych raději důležité detaily, než co konkrétně dělala paní x a pan y, ikdyž třeba příběh topiče byl celkem důležitý. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Sice bylo v posledních letech přetitanicováno, ale tento dokument jsem shlédla a nelituji. Nikdy jsem příliš nepochopila, proč a jak se Titanic vlastně potopil. Tento film mi to vysvětlil. Slovně i počítačovou animací, krok za krokem, centimetr po centimetru. Pár jmen a osudů přeživších bylo sice trochu navíc, ale technický dokument oživili. Proto hodnotím velmi kladně. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Řekl bych až moc očividně průměrný dokument, který těm kteří se o Titanik zajímají více než kdejaký prostý člověk, se asi nic moc nového pod sluncem nedozví. Každopádně systém a způsob zaplavování až do konečného potopení lodi, je vymodelován opravdu perfektně a určitě patří k tomu nejpozitivnějšímu co vám můžu na tomto snímku vyjmenovat. Hrané dokumenty, ale moc v oblibě nemám a tady to nebude jinak. Z těch některých příšerně zahraných scének, kdy si klepete na čelo nad jejich demencí a dialogy ze kterých mi přímo krvácely ušní bubínky, si užijete habaděj. Příběhů by mohlo být taky více, poté bych byl určitě i spokojenější. Takhle musím prostě chtě-nechtě hodnotit průměrnou známkou. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jako již pokročilý znalec o tragédii této lodi, musím říct, že tento dokument vůbec není tak špatný, jak někteří tvrdí. Právě naopak. Je velice názorný a poučný. Má maličkost si v něm dokázala najít několik podstatných informací, které si ještě nechám potvrdit jinými zdroji, ale mnohé mi vysvětlují. Nicméně i zde se našlo několik faktických chyb. Hlavně u externích záběrů. Nejvíce mě asi štvala časová kontinuita, kdy Titanic je v jednom záběru zatopen až po palubu A a o chvíli později se láme a výše jeho zatopení je podstatně nižší. Nebýt takovýchto chyb a opomenutí několika podstatných faktů (jako třeba spatření světel lodi na horizontu), určitě bych tu jednu hvězdičku přidal. I tak se však jedná o dílo, které diváky fakticky seznámí s tím, co filmy kupříkladu vůbec neřeší. 80% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Další název: Jak se potápěl Titanic: Svědectví o zkáze Titaniku. Hraný dokument, který titanikoznalce příliš nenadchne, průměrně znalé diváky vcelku pobaví a nabídne pár novinek, totální neznalce poměrů však dozajista okouzlí. Podařené, neúplné, avšak prospěšné. Hudba: Ned Bouhalassa ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Pojednání o lidech z Titanicu je zpracováno zajímavou formou - rekonstrukce všelijakých okamžiků při a po nárazu podle výpovědí zachráněných cestujících. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Lepší dokument o Titanicu jsem ještě neviděl a asi ani dlouho neuvidím. Tenhle film mě dostal od první vteřiny a pustil mě až na konci. A vůbec nevadí, že trvá hodinu a půl. Dozvíte se z něj opravdu neskutečné věci a méně známé skutečnosti. Na dokumentu mě také překvapila jeho výprava a až filmové zpracování a záběry katastrofy pomocí povedené animace také stáli za to. Nemohl jsem si zabránit porovnání s Cameronovým filmem, kde je také vše podstatné, ale tenhle dokument prostě přináší spoustu zajímavých faktů navíc. Tenhle dokument oprvdu nejde neocenit. Ať vzniká podobně bohatých a zajímavých dokumentů více... 100%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hraný dramatizovaný dokument s výpoveďami ľudí, akoby fiktívne vypovedali ihneď po potopení. Dramatizácie je niekedy až príliš, že to pôsobí nevierohodne, pretože úroveň skutočného film sa nemohlo podariť dosiahnuť. Z fatálnej kombinácie technických nedostatkov a spôsobu nárazu sú spomenuté všetky základné veci pre dobré pochopenie bez zachádzania do príliš komplikovaných fyzikálnych detailov. Animácie s počítačovým modelom a vodou zrozumiteľnosti tiež pomáhajú. –––– Jste si jistý, že se loď udrží na hladině? – ANO, pane. ()

Liqid 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument o jedné z nejznámějších lodních katastrof světa - Titaniku. Film ukazuje pohled na technickou stránku věci a hlavně tam není DiCaprio. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Filmov a dokumentov o Titanicu som už videl nespočet, a tak ani tento mi nič iného nedal, čo by som do nových informácií uvítal. ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem dokument opírající se čistě o svědectví a rozhovory s tehdejšími pasažéry. Koukám ale na snímek, který mi místy až příliš připomíná Cameronův Titanic. A i když ten film mám ráda, v dokumentu mi to prostě nesedí. Proto nižší hodnocení. A navíc - nic nového jsem se nedozvěděla, o Titanicu už toho bylo natočeno dost. ()

Reklama

Reklama