Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný film dánského režiséra Pera Flye o švédské zpěvačce a herečce Monice Zetterlund vypráví o její cestě z malého městečka ve Švédsku ke slávě v klubech v New Yorku a Stockholmu. Během své kariéry Zetterlund nahrála řadu jazzových alb a objevila se i v 10 filmech. V roce 1963 reprezentovala Švédsko v soutěži Eurovision song. Nepříjemná choroba ji však v roce 1999 přinutila k odchodu z veřejného života, plného úspěchů a slávy. A o šest let později po požáru v jejím stockholmském bytu umírá. Krása a smyslnost v unikátním spojení s nevídaným talentem jí otevřely cestu. Jako zpěvačka a herečka prožila oslnivou kariéru v zlaté éře jazzu, avšak s pokročilým časem musela čelit i temné stránce slávy a úspěchu. Noční život jako jedna nekonečná párty a řetěz rozbitých milostných afér přinesly trpké poznání... Když se ráno osamělá Monica s koktejlem v ruce probouzí, zjišťuje, že během svého života více ztratila, než získala. (Film Europe)

(více)

Recenze (10)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Příjemný retro film s vynikající Eddou Magnason v hlavní roli! Jestli jsem správně pochopila, tato dáma je především zpěvačka a film je její hereckou premiérou. Výborná! Měla by hrát víc. Vypadá báječně a hraje skvěle. Chci ji vidět častěji! Jazz poslouchám, Monicu jsem sice zaregistrovala, ale nikdy jsem se o ni nezajímala víc. Jazz zpívaný švédsky nebyla má cílovka, což je chyba. Ono to totiž v jejím podání vůbec neznělo špatně, takže chápu ovace. Filmu lze vytknout až příliš naivní rozuzlení velkých problémů, které si Monica nadělala, ale nevadí. Celkově byl kvalitně natočený, ráda mrknu opakovaně. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Mám ráda životopisné filmy a Valčík pro Monicu se myslím docela povedl. Edda Magnason ztvárnila Monicu Zetterlund velmi věrohodně. Těší mě, že jsem se něco o této výborné jazzové zpěvačce dozvěděla, i když třeba alkoholové eskapády byly určitě větší, než jak to tady tvůrci lehce nastínili. Život neměla v žádném případě jednoduchý. Prostě krása, talent a sláva ještě nikomu nezaručí, že s takovou více než příjemnou výbavičkou bude zákonitě i šťastný. Po hudební stránce nemám snímku co vytknout, navíc jsem zjistila, že jazz zpívaný ve švédštině má rozhodně své kouzlo a v podání Monicy je i mimořádně sofistikovaný. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

není to nic extra ale udrží vás ve zvědavosti jak to asi dopadne.zajímavě natočený živitopis,kdy se tvůrci vyhnuli démonizování a klišé. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Švédové jistě měli důvod natočit životopisný film o své oblíbené zpěvačce. Zůstali přitom stát trochu na půli cesty. Chtěli natočit něco ve stylu Edith Piaf (její repertoár to v druhé, méně džezové části její umělecké dráhy připomínal), ale ujíždělo jim to ke konci do německé romantiky, skončilo to jako v pohádce sňatkem. S životopisnými filmy mám poněkud problém; většinou se při nich nudím, ačkoliv se něco o životě hrdiny snažím dozvědět. A problém, jak se s tím vypořádat, mají i tvůrci. Předpokládám, že zde mělo být zachyceno období několika let, v nichž nám malá dceruška vůbec nepovyrostla, nikdo se nezměnil, tady to poněkud skriptu ujelo. Nevěrohodně působilo i její zázračné vypořádání s psychickými problémy i s alkoholem. Asi to tak bylo, ale možná by neškodilo zde trošku přibrat byť třeba na úkor některých koncertních vystoupení. Ella Fitzgeraldová byla naprosto odfláknutá a uznalé pokyvování americký jazzových hvězd při jejím vystoupení v N. Y. bylo amatérské... - Jinak ale herečka, která Zetterlundovou představovala, byla půvabná. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý a citlivo podaný životopis o Monice Zetterlund v skvelom prevedení Eddou Magnason, ktorá dala príbehu nezabudnuteľné čaro, pod čo sa podpísala výborná réžia a scenár. Monica si získala aj napriek svojmu pôvodu priazeň smotánky a dlho trvalo, kým jej schopnosti prijala skutočná Jazzová široká verejnosť. Presvedčiť diváka sa dokonale podarilo, práve celému filmovému štábu podať vierohodné spektrum z jej neľahkého postupu k vrcholu. Táto cesta je mnohokrát veľká obeť, ktorá zanecháva fatálne dôsledky. K tomuto záveru sa réžia nedopracovala čo je tak trochu na škodu. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Hezká, záživná a nenudící exkurze do života slavné švédské jazzové zpěvačky Moniky Zetterlundové. K tomu vynikající a nádherná Edda Magnason v titulní roli a mnoho krásné hudby. U mne jasná čtyřka. 75 %. ()

amalia 

všechny recenze uživatele

Mne se film libil velice, neznala jsem v podstatě ani pribeh, natoz pisne, ale diky hereckemu.obsazeni bezva zážitek. ()

klarka05 

všechny recenze uživatele

Na švédský film podle mě velmi dobré. Pro nás asi nemá tento film takovou sílu jako pro švédy. Přece jen Monica byla speciální hlavně v tom, že začala zpívat jazz švédsky, což není zrovna jazyk, který by tady každý ovládal. Pro ty co aspoň trošku švédsky umí je film ale určitě zajímavý. Pro ty, kdo tento jazyk neovládají může být trošku potíž s titulky. Já jsem narazila na ne příliš dobré, kde "Jul" (Vánoce) překládali jako červenec... ()

Reklama

Reklama