Reklama

Reklama

James May na Měsíci

(TV film)
  • Velká Británie James May on the Moon
Velká Británie, 2009, 52 min

Obsahy(1)

Britský novinář James May oslavuje 40. výročí přistání Apolla na Měsíci. Setkává se se třemi muži, kteří se procházeli po měsíčním povrchu, zažije vzrušení ve stavu beztíže a také drtivou sílu přetížení na odpalovacím zařízení raket Saturn V. Nakonec si oblékne skafandr a ve špionážním letounu U2 vzlétne k okraji vesmíru, odkud pod sebou uvidí zakřivení Země a nad sebou nekonečnou temnotu kosmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první. Méně znalým divákům, může být Jamesova vlastá hlava nějak povědomá. Ano je to ten třetí ze slavné trojice moderátorů Top Gearu - kapitán šnek. My ostatní, které máme Mayovi sólo pořady v oblibě (Hračky Jamese Maye, Laboratoř pro chlapy ad..) tu máme další pecku. Jistě May je osobnost s BBC a tučným rozpočtem za prdelí. Není tedy pro něj problém odjet na Floridu a v NASA si lecos vyzkoušet. Přesto mi připadá, že právě on si z té slavné trojice nechává nejvíce nahlédnout do soukromí, nestydí se zavzpomínat na dětství, sdělovat soukromé pocty, názory a případně i dojetí. To vše s jeho bujnou hřívou a košilemi bujných vzorů z něj dělá prima průvodce všemi dobrodružstvími, které podniká a ke kterým bere i kameru. Tento film by se dal v klidu nazvat hold lidstvu. Vyzdvihuje um a snahu obyvatel Země dosáhnout hvězd. May navštíví několik kosmonautů, kteří se prošli po měsíci, vyzkouší si některé z trenažérů u nichž jen pohled na ně vzbuzuje hrůzu a nakonec se nechá vynést letounem U2 na hranici vesmíru, aby viděl zakřivení Země i neskutečnou vesmírnou modř přecházející v čerň... Film je protkám historickými záběry z kosmických programů, jimž samozřejmě dominují záběry z příprav, mise samotné a návratu Apolla 11. Humoru tu tentokráte bylo méně než je obvyklé, což bylo škoda, seriózní James je jako rýma bez ucpaného nosu. Za mne je to na 4 G. * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je vhodný pro všechny muže, kteří jsou schopni dvě hodiny sedět u autodráhy a jedním tlačítkem honit autíčko pořád dokola a pak se přemístit ven a tam dvě hodiny po nebi dokola letadýlko. Řemeslně to není katastrofa, ale mě to prostě nezajímalo. Nedovedu si představit, že by se na to dívala nějaká žena až do konce. Taková pak může u večeře s mužem směle soutěžit v krkání. Když koukám na to vysoké hodnocení dokumentu, asi se dnes v souladu s dobou přibližuji k tomu být opravdovou ženou. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Co víc chtít od dokumentu o výcviku astronautů a letu na Měsíc. James jako odborník zjišťuje ty nejzajímavější věci související s programem Apollo a zároveň prochází vším, čím musí projít všichni, kdo chtějí překonat gravitaci. Pátá hvězda hlavně za zpracování, rodinnou atmosféru a Mayovu schopnost mluvit na centrifuze i ve stavu beztíže. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

James je veľmi sympatický moderátor, ktorý svojim prirodzeným nevtieravým humorom prevedie diváka pocitmi vtedajších priekopníkov astronautiky. Nahliadneme do zákulisia príprav na kozmický let a to sa hocikedy nevidí.. ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Sice se na Měsíc nedostal, ale líbilo se mi, jak o tom mluvil, ukázal některé přípravy na lety do vesmíru. A ten vzlet až nahoru k okraji vesmíru, mě docela vzal k srdci. Jak o tom mluvil, tak jsem měla pocit, že mi ukápne ne jedna, ale více slz, protože ta naše planeta je opravdu krásná. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o misích Apollo je více, takže další do řady. A čím je jiný? James May si vyzkouší, jak je to ve stavu beztíže a jak na člověka působí ta géčka. Taky se proletí v tehdejším letadle U2, které mohlo vystoupat do výšek přes 20km. Pro mě byl ale mnohem zajímavější jeden topgearovký díl, kde James May jezdil v kosmickém marsovském vozidlu. 72% ()

Reklama

Reklama