Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Summit G8 se blíží ke konci. Ve škole Armando Diaze v Janově v Itálii, která byla ustanovena jako společenské fórum pro novináře, se dobře baví spousta mladých lidí – navzdory násilným střetům s policií, které se objevovaly předešlého dne. Tak jako v předchozích letech v jiných zemích narazily i zde protesty proti globalizaci na policejní těžkooděnce. Nic však dosud nevarovalo tyto „dočasné obyvatele“ školy Diaz před tím, co přijde. Krátce po půlnoci vtrhla do školy policie a brutálně napadla ty, kteří zde přenocovávali. Po dvou hodinách útoků skončila téměř většina z nich v nemocnici a později byla vzata do vazby. Aby policie omluvila své činy, umístila do školy několik výbušnin. Na konci summitu G8 jeden ze zatčených zemřel. Vyprávěno z různých úhlů pohledu, kamera popisuje události onoho dne, posouvá se blíže k oběma skupinám – pachatelů a „cílů“ – dokud není celá krvavá pravda vyjevena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Ačkoliv rovněž považuji summit G8 za předražený večírek zkorumpovaných zmrdů, co točí světem, myslím si, že si ti "mladí a sympatičtí" (Muhehehe!) komunisté a banda anarchistických smažek tu pořádnou pendrekiádu rozhodně zasloužili! Tento film má bezesporu logické opodstatnění! Pokud nás na jedné straně pravicová média krmí tím, jak je G8 prospěšný světu a podvyživené Africe, je na straně druhé nasnadě, že někdo natočí takovéto tendenční svinstvo, jak bezskrupulózní establishment pod vlajkou globalizace mlátí ty ubohé, pokojné mladé lidi, co jenom chtějí lepší svět, neboť mají ve svých osmnácti letech brutální životní zkušenosti a věkem vybudované hluboké přesvědčení! A zkrátka ani nepřijde chudák dědeček jako věchýtek, který se k nim jen tak omylem nachomýtnul. Jen jsem čekal, kdy ti hnusní policajti začnou vytrhávat matkám z rukou ječící kojence a hrát s nimi fotbal. No nic, musím končit, jdu vymlátit k McDonaldovi nějakou tu výlohu, protože mi jedna umaštěná, šetnáctiletá feministka s dredy naprosto přesvědčivě argumentovala, že mleté hovězí škodí a globalizuje!! Pak si počkám, až to zametou a rovnou si tam skáknu na snídani, neboť to tam stojí pár facek a chutná mi to. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Násilí na (často) nevinných lidech změněné na násilí na nevinných divácích. Vicario natočil útočný a prostoduchý pamflet, který místo věcnosti a schopnosti zachytit absurditu situace volí neobratné vydírání, které omlouvá dokumentárními záběry. Obyčejná exploatace, film, který jen hraje na první signální, protože na víc nemá prostředky. Nejhorší typ filmu, který mě ze zastánce ideje změní v cynika. P. S. Natočeno s podporou BNP Paribas? Ach ty paradoxy kapitalismu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZÁVĚR DRAMATICKÉHO DNE, KTERÝ ZAČAL MÍRUMILOVNĚ PÍSNĚMI A TANCEM, ALE ZVRHL SE S PŘÍCHODEM ANARCHISTŮ, KTEŘÍ ZAČALI ROZBÍJET, PODPALOVAT A NIČIT....“ /// (Sedím a nechávám na sebe ,,působit“ tu atmosféru policejních instrukcí, novinářskýho honu na senzaci (objektivitu, já vím…), demonstrující většiny a hlavně anarchistický mládeže, toužící po bordelu (rozuměj – nepořádku) a násilí. To proto, abych zjistil, co mi vlastně chcou ukázat a modlím se (Itálie vole!), aby se to ideologicky nerozešlo s mým světonázorem – je to MŮJ názor, klidně si měj jinej, ale hlavně mi nezapal auto, popelnici, psa…) ….ŽE NAŠE IDEÁLY NEZEMŘELY… Drámo vystavěný na policejním útoku na školu, kde bydleli demonstranti. Všechnu tu ,,moji ideologii“ potlačuje policejní brutalita (pičo, kurevská řežba. Sen každýho úchylnýho policajta a černá můra demonstranta). Otázka veřejný bezpečnosti (VB? Jasan, vzpomínáš na Národní třídu?) aneb obušku z pytle ven na italskej způsob. Tohle není pohádka a naštěstí ani žádná laciná předváděčka násilí v přímým přenosu. Přiznávám, jsem lehce zmanipulován, ale celá událost je natočená dobře a je to lepší než nějakej dokument. A svůj politickej světonázor si nechám na jindy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zrovna si to demonstruju v Řecku a něco jsem zaslechl o příjezdu italskejch policajtů. 2.) Jako budoucí malíř bych rád viděl záda, na který se malovalo obuškem (a matrošem se fakt nešetřilo!). 3.) Protože A.C.A.B. 4.) Thx za titule ,,cmudik“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Né Nelíbilo se mi to ! Už mě SERE! Jak poslední dobou se přehnaně točí ty Drama/Dokumenty o problematice Demonstrantů a podobných ohavnostech! Začíná se to rozmnožovat jako Červi.. Podobně jako Žánr Found Footage! Z mé strany se jevil Absolutní nezájem! Měl jsem Chuť se otočit k filmu Zády, protože jsem šíleně trpěl! Dvě hvězdičky dávám za 10 minutovou Scénu v baráku s Fízlama! Jít na tenhle Počin do Kina, tak nejspíš požádám nějakou spolusedící o Felaci! ()

whack 

všechny recenze uživatele

Znásilnenie, zastrašovanie, podstrkovanie falošných dôkazov, brutálne násilie, no proste Berlusconiho gestapo v celej svojej kráse. Krvavé masakry vám ostanú v pamäti poriadne dlhú dobu a práve preto je tento film potrebné vidieť. Tento prípad štátnej šikany totiž zďaleka nie je ojedinelým, ale iba špičkou ľadovca. Je nutné si uvedomiť, akí ľudia sa môžu skrývať za policajnými odznakmi. Tieto zločiny z Janova (21.7.2001) sú dodnes nepotrestané. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Naštěstí to není hloupoučká černobílá storka ve stylu "mladí, hodní a neklidní dredaři, co ví jak se mají věci dělat versus zlí korporatní svině kapitalistický" ale pěkný popis toho, že když se můžeme chovat jako zvířátka, tak se umíme chovat jako zvířátka. Pardon, zvířata. 80% ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Asi nejintenzivnější zážitek festivalu. Škoda jen, že je to díky lidské bestiálnosti a jistému druhu zneužití právní nadřazenosti. Nikdy nepochopim, jak se podobná zvěrstva mohou dít ještě v dnešní společnosti. Syrové a mrazivě autentické - 90%. [47. MFF Karlovy Vary] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Protesty proti globalizaci dost často končí nějakou tou melou. Zvlášť když jde o jedno z pravidelných setkání politických vůdců osmi nejvyspělejších států planety. Summit G8 v italském Janově se chýlí ke konci, v jedné z místních škol ale ta pravá „bitva“ teprve odehraje. Z tváří smyslů zbavených těžkooděnců je hned jasné, kdo bude mít v téhle partii navrch a kdo bude rád, že „odejde“ jen s podlitinami. Jasně, jedni to budou brát jako noční můru, kdy tu desítky policajtů mlátí ty ubohé, pokojné mladé lidi, druzí si vzpomenou i na to, že právě tihle mladí lidé plní ideálů jsou součástí mas, které převracejí a zapalují auta a ničí výlohy obchodů. Postupně poznáme několik ústředních postav, z jejichž úhlu pohledu tuhle krvavou kaňku moderních dějin registrujeme, syrová ruční kamera nešetří naturalistickými scénami a nevyhýbá se ani pohledem k jednotlivým „pachatelům“ tohohle nelidskému kousku. Škoda jen, že tvůrci až moc ukazují, na které straně barikády stojí a snímek tak postrádá větší míru objektivity. Policejní síla je tu tak vylíčená jako sadistická banda hovad, demonstranti jako mírumilovní dredaři, kteří zrovna neměli co na práci, tak si přišli zahulákat a podržet pár transparentů. Přesto Diaz: Don't Clean Up This Blood v hlavě nějaký ten pátek zůstane, protože rekonstrukce policejního zásahu a následné „výslechy“ plné mučení a ponižování svou sílu určitě mají. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ocitnúť sa na demonštrácii, kde Polícia zasiahne voči konaniu vandalov, ktorí miesto protestu na hrane, volia činy za hranou, je jedna vec. Keď však zasiahnutí Tí, čo by mali byť na strane ľudí, obdobným spôsobom ako to bolo odprezentované v tomto prípade, tak ide akákoľvek polemika o objektivite zásahu stranou. Nemyslite si, že u nás to je iné, že u nás, v tomto druhu zamestnania, nie sú takýto doslova nekompetentní ľudia na kompetentných miestach. Práve preto mi v hlave víri tá polemika okolo “reálnosti” samotnej story, lebo možné je všetko, a Ja rád vysvetlím prečo si to aj myslím. V tomto druhu zamestnania, pracuje ďaleko viac nekompetentných ľudí, ako v hociktorom inom zamestnaní, lebo takáto “s.r.o.” - kde sú zamestnanci platení vyslovene z daní, čiže nie je “firma” odkázaná na vlastný výkon a následný zisk, sa takýto ľudia skrátka “stratia” v dave, pričom problém nastáva až potom, keď začnú kariérne rásť na pozície, ktoré rozhodujú o dianí. Predstavte si, že z 23 tisíc žandárov, je na Slovensku v uliciach 9 tisíc policajtov (či veríte alebo nie - JE TO PODSTAV!). Povedzte mi o jednej jedinej “firme” na celom svete, v ktorej je 14 tisíc ľudí v kanceláriách. To je ale “pohodička”, pre vyvolené deti pohlavárov čo? Za mňa jeden výborne zvládnutý, “reálne” vyobrazený, extrémne krutý film, ktorý dokonale vystihuje mentalitu tých, čo chcú všemožne bez zdravého úsudku riadiť všetko okolo seba, akurát je problémom, že samých seba nevedia. Najsilnejšia, je ale samotná myšlienka, ukrytá v pointe. Nech sa stane čo sa stane, keď títo ľudia urobia čokoľvek, stále majú oporu v tých, čo sú ešte o poschodie vyššie, ktorí ich činy bez váhania zakryjú, lebo zodpovednosť nepreberie absolútne nikto, alebo tí, čo sú "dolu". P.S.: Aby sme sa chápali. Tento snímok je jedna smutná “realita” - “realita”, ktorú si zaumienili vyobraziť tvorcovia, ktorí od úvodu veľmi agresívne manipulujú s divákom. Pokiaľ ste ako Ja, že o onej udalosti neviete ani (Ň), je veľmi pravdepodobné, že uveríte všetkému, čo Vám bolo predostreté. “Toto si určite overím”, lebo len skutočne ťažko znášam, keď zo mňa niekto robí idiota .. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nebudu se vyjadřovat jestli je vždy košér demonstrování některých chuligánů, kteří ničí centra měst anebo to že v řadách těžkooděnců se často nacházejí ty největší násilnické hovada. Chyby jsou zcela jistě na obou stranách. Bohužel film je hodně jednostranný a činí z policie naprosté hovada a nedává možnost aby zdokumentoval celý summit pěkně popořádku. Takhle nás čeká ve 4 minutě vyvrcholení filmu v podobě razie do janovské školy Diaz, která je natočena stylem který bere dech a při kterém tuhne krev v žilách. Zbytek filmu tvoří již jen následky, které po sobě tato razie zanechala. Zcela jistě lepší než Vzpoura v Seatllu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Realita přenesaná na plátno aneb demonstranti (anarchisti) vs. policatji aneb policejní brutalita live. Velice realisticky natočený dokumentární film, okořeněný dokonalým zvukem. Jakmile fízlové spustí "Obušku, z pytle ven", budete si myslet, že ty pecky přes hlavy a záda padají hned vedle vás. 5* - doporučuju! ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Jak já ty jednostranné snímky nemám ráda! Extrémně zlí, zákeřní a sadističtí policisté proti abnormálně klidným, tichým mírotvůrcům na straně druhé. Ze snímku čiší touha manipulovat s divákem, donutit ho možná i dávit a hlavně soucítit s ... no s kým vlastně? S demonstranty, kteří vlastně nebyli demonstranty, protože podle Vicariho byli novináři. Úsměvné. Z principu bych byla na straně demonstrujících proti G8. Ale po téhle tupé filmové manipulaci svůj postoj zřejmě přehodnotím. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mno, tak to som si dal púšťať si Diaz pred nočnou šichtou. To sa mi zase bude robiť veselo... Jednoducho, tento film vám na psychike nepridá! Je to jedna brutálne krvavá kúpeľ. Ku koncu filmu si frajeri urobili dokonca i šaolinskú komnatu! Film to je tak na jedno pozretie. Druhýkrát by som to nerozdýchal. Ja som si potom pre istotu pozrel radšej fotky hercov na imdb a hned' som sa ukludnil. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Téma silné, zpracování realistické ale přesto mi neseděla určitá násilnost, (ani tak nemyslím násilí jako takové, které ve filmu hraje prakticky hlavní roli) kterou režisér divákům nutí svůj zaujatý postoj k dané události. Přesto zajímavě zpracované téma, krvavého útoku policistů na skupinu demonstrujících. Na podobné téma mě více zaujala "Vzpoura v Seattlu". ()

Flego 

všechny recenze uživatele

O politických súvislostiach sa nebudem vyjadrovať, ale takto to dopadne, keď sa pod rúškom zákona dostane k činom frustrovaná a gangstersky násilnícka polícia. Poznáme mnoho filmov, keď sama polícia nedodržiavala zákony. Tu ide o skutočnú udalosť a nemám dôvod neveriť, že sa to tak odohralo. A tu sa dostávam k najväčšiemu problému filmu - nemohol som sa zbaviť dojmu, že sledujem doku-drámu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, s výjimkou scény razie ve škole mi to přišlo jako dost užvaněná a tendenční/prolhaná nuda. Zásah je ostrej, to jo, ale kdo někdy viděl zblízka, jak řeší těžkooděnci demostrace nebo fotbalové hooligans, ten tam těžko najde něco vyloženě neobvyklého. Štvalo mě to natolik, že jsem znuděně přeskakoval pasáže, ale nejvíc mi vadilo, že se autoři neobtěžovali reálně ztvárnit, co se v Janově dělo a to se u (psedo)dokumentárního filmu prostě nedělá. Realita prostě nebývá černobílá... BTW: když bylo v Praze zasedání IMF, tak se tu taky sjeli tihle sluníčkoví lidé, kteří nikomu neubližovali. Zůstalo po nich slušně rozmácené centrum a spousta zraněných policajtů. Co se pamatuju, dost z těch, které pražská zásahovka pochytala, nevyprávěla o pobytu na českých služebnách nic pěkného. Takže to asi nebude nějaká italská specialita. Pro ty, kteří po počátečním ničení města čekali, kdy konečně dostanou mladí komunisti do držky, tu je filmový tip s pohledem z druhé strany obušku :), aneb Celerino, figlio di puttana, případně kluci brazilský policejní, opálený ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdravím v tomto předoscarovém čase! To, co jsem viděl dnes večer, bude ještě dlouho přilepeno na mé šedé kůře, jako žvejkačka na gatích.. Šel jsem na film bez jakéhokoliv očekávání, bál se dvouhodinové stopáže, při odchodu mi ale bylo jasné, že jsem viděl zásadní výpověď o stavu práva, pravdy a moci v současné Evropě.. Autentické a syrové drama vás donutí zavrtět hlavou kdykoliv si znovu uvědomíte, že je natočené podle skutečnosti.. Doporučuji, poutavě natočené, není co vytknout.. Mějte se filmově! Woo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Perfektní! Takže teď budeme glorifikovat áčka, který řvou s molotovem a dlažebkou v ruce "policejní brutalita". No potěš. Nikdy nezapomenu na mezinárodní nájezd profesionálních demonstrantů, kteří nás v roce 2000 přijeli navštívit do Prahy. Anti-konzumní rebelové se tady za vstřícnost města odvděčili několikadenním bordelem a kromě jinýho mi vymalovali ksicht všema barvama, protože se jim nelíbila kombinace mojí bundy a sestřihu. A přesně ti samí lidé byli demonstrovat i v Janově proti G8, takže jakkoliv se to tady ze strany italský policie zdá brutální, tak já to těm hajzlům přeju. A za to taky dávam 10%, protože jinak se jedná o tendenční sračku. Docela by mě zajímalo, na základě čeho Vicari postupoval. Zřejmě podle výpotků radikálů a ty pro mě nemaj žádnou cenu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

rozum zůstává stát a ruka se svírá v pěst nad tím, že je tohle možné i v dnešním civilizovaném světě.. asi tak první třetina je díky skákání děje z místa na místo hodně nepřehledná, ale od momentu zásahu už vlastně není moc co vytknout, protože tvůrcům se tenhle "italskej průser" povedlo zfilmovat hodně věrohodně a hlavně apoliticky - film se nesoustředí na summit G8, důvody demonstrací ani nic podobného, nýbrž na samotnou (místy až fanatismem zavánějící) policejní brutalitu, o jejíž zachycení zde šlo především.. je to šokující, znepokojující a bohužel podle skutečné události.. P.S.: pokud jste po zhlédnutí A.C.A.B.: All Cops Are Bastards sympatizovali s italskými těžkooděnci, Diaz vám tohle přesvědčení minimálně hodně nahlodá.. ()

Reklama

Reklama