Reklama

Reklama

Dvanáct měsíčků

(TV film)
  • angličtina Month's Rulers (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (642)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo. Za prvé se musím trochu zastat některých lidí, co tu dávali komentář ještě před vysíláním na ČT1 (samozřejmě ne těch, co ho tu dali v půlce filmu), protože vzhledem k tomu, že se natáčela celá pohádka v Rožnově p. R. v muzeu, tak tu taky měla předpremiéru asi 15. prosince, takže někteří ji už mohli vidět, ale bohužel mám pocit, že se to netýká, právě těch, co jí dávají odpad, jak na běžícím pásu. Mě se to líbilo. Krásná oddychová pohádka s příjemnými herci, až na ječící Žilkovou a její dcerušku, ale tak to byl účel, na Stonehenge a na otřesný smeták na hlavě co měl Vojtek:D Jinak možná se mi to líbilo o to víc, že tam jako komparzisté hráli lidi, co znám a bylo to točené u nás v muzeu, kde jsem přes léto brigádničila (a tak mi taky přišlo vtipné, když natáčeli před jinou chalupou venku, zatímco záběry z interiéru byly z jiné chalupy a nehledě na to, že si některé kulisy jako pomníčky, ploty apod. přistavěli, ovšem nejlepší byl detail dveří, které tam byly dodělány a měly plastovou kliku...jak dobové....):D Takže pro mě příjemné a milé, a ti měsíčci byli opravdu povedení, lepší herce na to snad ani sehnat nemohli - Brzobohatý, Postránecký, Táborský, Kříž? Jeden lepší než druhý. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilejších pohádek a oni ji totálně zabili. Proč hrál hlavní roli zrovna Roman Vojtek, to fakt nechápu. Co na tom chlapovi kdo má? Je k uzoufání pořád stejnej a na podobný role starej. A s nevzhlednou parukou dvojnásob (podobnou mívala naše fyzikářka, kterou jsem v den posledního zvonění, viděla vybírat popelnice). Proč měsíčci seděli ve Stonehenge? A proč jsem se nemohla zbavit podobnosti s Mrazíkem? To má být česká pohádka. ČESKÁ! Jdu... velebnosti, vyvíteco... ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Vážení, tak to byla opravdu velmi výživná dávka českého umění! Jedna velká, česká parodie a vykrádačka Mrazíka s Popelkou. Žilková byla skvělá, ale jinak je to vyloženě špatné. Vojtkův epesní účes, debilní paruku a hučku ve které vypadal jak král ňoumů, to bylo výživné a upřímě mě takhle v pohádce pouhým záběrem na postavu nerozesmál snad nikdo, ba dokonce celou rodinu :-)). Nejlepší z celé pohádky byla paradoxně jedna jediná písnička, která zazněla a Veroničin havraní finiš. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix měsíčků, Popelky a Mrazíka, jak tu bylo už nespočetněkrát naznačeno. Jednoduchá pohádka s trochu bláznivou adaptací půjčující si kdeco, od Stonehenge po bílého králíka z Alenky v říši divů. Rozhodně mě ale zaujal casting, klaďasové byli dostatečně kladní a záporáci se divím, že se v jejich variaci na TV Nova neobjevila reportáž: Mladá žena zabila nevlastní matku a nevlastní dceru. Sousedé zabraňují vyšetřování, tvrdí, že si to obě zasloužily. Jejich šikana je skutečně "turned up to eleven" slovy Spinal Tapu, ale naštěstí se jako v každé správné dobré pohádce vše v dobré obrátí, tedy asi kromě Noska, na kterého se nevěsta nedostala, ale očividně z toho nějak smutný nebyl. Nejvíce jsem se bavil asi u očarované Květulililililililinky, kterak se začala chovat jako ještě šílenější spratek a shodila nějakou náhodnou kolemjdoucí do sněhu, po druhých zase hodila sněhovou kouli. Nemuselo to tam být, ale bylo, a bylo to fajn. Celkově jsem ale už viděl dvě hezčí adaptace a tak až na některé momenty pro mě tato zůstavá průměrným, tříhvězdičkovým počinem, ale pokud poběží v TV, možná si ji znovu pustím. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Hlavního hrdinu si tentokrát vyrobíme z dřeva smrkového. Zabrousíme hoblíkem, na tušenou hlavu přiklížíme paruku a pro pocit autentičnosti opatříme čepicí." ... Z vánočních pohádek druhého desetiletí ještě jedna z těch koukatelnějších. Má to celkem spád, sem tam jiskru a lobotomizačních momentů je tam pomálu. Bavily mě obě holky na vdávání, trochu i karikaturní macecha a svým způsobem i ten tradičně prkennej Vojtek. Zajímavý bylo sledovat zápletku zamilovaného bratra Noska, kterou páni velkofilmaři sice vymysleli hezky, ale pak nenašli způsob, jak ji dramaturgicky využít nebo alespoň uspokojivě ukončit. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pohádku tvůrci natáčeli celé 3 roky, zrazovalo je totiž počasí. Často museli odložit natáčení kvůli nedostatku sněhu nebo docházely finance. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Při natáčení se Romanu Vojtkovi ztrácely paruky, a tak jich vystřídal hned několik. (Aknah)
  • Natáčelo se ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm a v Beskydech. (M.B)

Reklama

Reklama