Reklama

Reklama

Národní klenoty - Série 1 (2012) (série)


Telč - jezerní růže (S01E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

Městečko Telč získalo světový věhlas díky unikátní architektonické čistotě a harmonii, která přetrvala několik staletí. Po velkém požáru koncem 14. století bylo město znovu postaveno. Z tohoto období jsou zachovány pozůstatky pozdně gotického opevnění s branami. Náměstí Zachariáše z Hradce je lemováno souborem gotických a renesančních měšťanských domů s podloubími. Harmonický soubor členitých fasád působivě dotvářejí renesanční, barokní a klasicistní štíty. Na místě původně gotického hradu dnes najdete půvabný renesanční zámek s rozlehlou zahradou a anglickým parkem. Mezi další významné památky, jež dominují stísněnému prostoru mezi dvěma rybníky, patří areál bývalé jezuitské koleje s kostelem Jména Ježíšova, pozdně gotický kostel sv. Ducha, farní kostel sv. Jakuba ze 14. století či dvě barokní kašny na náměstí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Náměstí tam mají vskutku libové a výzdobu svých nejhonosnějších staveb jakbysmet, ale jinak nemohu říct, že by mě 26 minut navnadilo na výlet. Každopádně, znovu nádherné záběry, působivá hudba a dokonale padnoucí průvodce Miroslav Táborský, kterému to nadšení pro věc prostě věříte. [80 %] ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Telčské náměstí postihly v minulosti požáry a i v minulosti tu čelili přestavbě v novodobějším stylu, ale naštěstí pro nás se tu zachoval ten renesančně barokní. Ten tzv. zlatý věk Telče je spojený se Zachariášem z Hradce, 1526 (1527?) až 1589. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama