Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o památkách na českém území, které jsou zařazeny do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Divákům se tak nabízí možnost seznámení nejen s jedinečnými památkami, ale i historií jejich vzniku a přesahem do míst a krajů, kde se nacházejí. Všechny tyto památky se vyznačují výjimečně cennou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je to zatím po první díle, ale mé nadšení nezná mezí. Mluvit zajímavě o tak profláklém a milionkrát skloňovaném národním klenotu zvaným Český Krumlov, to se hned tak nevidí ani neslyší. Netušil jsem, že po všech infech, které jsem kdy o Krumlovu čet nebo poslouchal se mohu dovědět další novinky (hrabě Drákula, symboly na krumlovských domech, Květule, Sareen, Radku99, podle mě, ani vy jste tohle nevěděli, místní Krumlovští ultrapatrioti :-) ) Pořadem provází pan Táborský a tady já tleskám, protože je to vynikající volba, jeho odlehčený a současně informačně sdělný projev je parádní, strašně dobře se poslouchá. Moc příjemný společník. A na závěr jsem si nechal ty záběry, ano Krumlov je nádherný a fotogenický město, to ví snad každej, ale tady ty záběry...to se až dere slzka do očí, nad tím jak je naše změ krásná a nad neuvěřitelným architektonickým uměním našich předků. Víc takových pořadů a smrt prázdným pořádům o "celebritách". . ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o krásách České Republiky v doprovodu Miroslava Táborského, který nenudí, poučí a každý díl, je tak akorát dlouhý svou stopáží. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mezi národní klenoty se krom jednotlivých památek zařadil i pořad samotný. Tlouct jednu a tu samou slámu postoprvé, a přesto s tak výrazným rozdílem, že s lehkostí předčí všechna předchozí mlácení, to chce pořádný fištrón a kumšt. Oku lahodící záběry ukazující tu pravou krásu starých kulturních dědictví, a průvodce Mirek Táborský, který se na rozdíl od mnohých kolegů snaží elegantně zapadnout do celku a ne exhibovat před kamerou jako největší chytrák světa; to jsou největší přednosti tohoto propagačně-vzdělávacího pořadu, před nímž se hluboce klaním. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všech odvysílaných třinácti dílech dokumentu (edit: 1. série z r.2012) nemohu jinak než udělit, resp. ponechat, plný počet hvězd. Skutečně výtečné provedení s opravdu bohatou dávkou informací, které nejsou pouhé tlachání a omýlání známých dat z prospektů, ale jsou to poučné a zajímavé informace. Úchvatná profesionální kamera i pěkná hudba. Špička mezi dokumenty české produkce! A potom ať někdo říká, že to kvalitně nejde... :) 100% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je hodně příjemné ponořit se do oceánu vizuální nádhery a naučného scénáře, který s noblesou sobě vlastní přednáší Miroslav Táborský. Některé z dílů právě jedu podruhé a zřejmě ne naposledy. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Nevídaná profesionalita u českého televizního dokumentu. Miroslav Táborský je jako průvodce ideální, nedělá chytřejšího než je a dává přednost památkám samotným. Uchvátila mě také nádherná kamera, která se konečně u takovéhoto formátu nebojí jízdy a jeřábu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním díle jsem velmi spokojený, ba nadšený a už se těším na další. Projev pana Táborského jako průvodce je velmi příjemný a o kameře by se téměř daly skládat básně, letecké záběry jsou přímo úchvatné a dechberoucí. Jen více takových děl o krásách naší země, inteligentně a zajímavě přiblížených. Přimlouval bych se o zaměření pohledu filmařů také na méně známé (přece jen, památky UNESCO jsou atraktivní i bez tohoto lákadla), ale jistě také krásné kouty naší vlasti, kterých je velmi mnoho. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Některé památky jsem osobně navštívil a plně se shodují s tím o čem vypráví Miroslav Táborský. Luxusní dokument mapující naše památky zapsané v dědictví UNESCO. 100% ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Příjmený dokumentární cyklus, který na ploše 13 dílů představuje 12 památek UNESCO, které u nás máme. Samotný koncept UNESCO mi moc nevyhovuje, ale budiž (často jsem si kladl otázku, proč je zrovna toto zahrnuto do UNESCO, vždyť máme plno podobných krásných míst). Každopádně, ze všech památek se mi nejvíc líbila malebná jihočeská víska Holašovace. Pořad má nadstandardní technické provedení (vyčnívá zejména úžasná kamera) a příjemného moderátora (jen mě často vytáčely ty jeho otočky zády ke kameře na konci téměř každého vstupu). Celkově se mi pořad líbil, jen mi přišel místy takový až moc uhlazený (víc mi asi vyhovuje takové syrovější podání typu Mizející místa domova). ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Snaha vytvořit dokument po vzoru západních TV stanic (PBS, BBC) je opravdu úspěšná. Nejen díky perfektně shrnutém podání zajímavých a podstatných informací, ale také díky kameře, která je takřka neustále v pohybu a vytahuje netradiční i profláknuté záběry. Velmi mi seriál připomíná PBS sérii Vision of ... , kde se kamera dokonce nikdy nezastavila. PS: web http://visionsof.org ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jde o pokus přiblížit běžnému divákovi památky zapsané v UNESCO. Možno vidět hodnotné záběry staveb, hlavně ty letecké jsou pěkné. Ovšem na druhou stranu se člověk mnoho nového nedozví, jelikož stopáž je vyplněna spíš hudbou než slovem a i to slovo, když už zazní, obvykle neodhalí žádná fakta, ale jen obecně známé pravdy. Mne pořad sváděl spíš k přetáčení vpřed a nakonec jsem viděl všechny díly jen z rychlíku. Kamera dobrá, ale průvodní slovo velmi velmi nenáročné. 60% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miroslav Táborský je okouzlující a i když ke konci pořadu všechny ty obrázky krásných staveb a lokací nudí, jeho příjemný hlas a inteligentní komentář stojí zato. Potěšil díl druhé série Luhačovice. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera snímající unikátní a krásné památky, výborný průvodce Táborský, který se k tématu vcelku hodí, zajímavé a nové informace o daných lokalitách památek UNESCO. Zkrátka dokument, který se povedl... až na několik dalo by se říci kýčovitých záběrů na "zasněného" Táborského a opravdu hroznou hudbou v pozadí, ale to je maličkost. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Lednicko-Valtický areál a Třebíč a moc se mi líbily letecké záběry a vůbec vizuální stránka pořadu, komentář M. Táborského taky hodně dobrý. Ale kvůli omezené stopáži se na spoustu věcí nedostalo - čekal jsem něco víc o zámku Lednice a pak něco víc o městě Třebíč. Jak je to omezeno jenom na památky UNESCO, zabíhá se i do největších detailů a přitom unikají větší souvislosti. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Prosluněná pohoda po kulturních krásách českých a moravských. A pak, že to nejde. ___ Panu Táborskému (nejen) tento formát sedí!! Skvělá kamera, střih, scénář, podání moderátora...nemám, co bych vytkl. Dokument, jak má být. (prozatím jsem neviděl všechny díly, ale brzy to napravím - platí dočasně) ()

Reklama

Reklama