Reklama

Reklama

Anna Boleynová

(divadelní záznam)
  • Rakousko Anna Bolena

VOD (1)

Obsahy(1)

Anna Netrebko, Elina Garanča a Ildebrando D'Arcangelo v hlavních rolích tragické opery G. Donizettiho. Záznam představení z Vídeňské státní opery.  Tragická opera Gaetana Donizettiho Anna Boleynová otvírá volnou trilogii o ženách kolem anglického trůnu. Bude pokračovat Schillerovou tragédií Marie Stuartovna a završíme ji Brucknerovou historickou hrou Alžběta Anglická. Tato snad nejslavnější panovnice byla dcerou Jindřicha VIII. a Anny Boleynové. Trilogie tak obsáhne v časové posloupnosti kus anglické historie, jak se odrazila ve velkých ženských osudech.
Gaetano Donizetti měl za sebou už tři desítky oper bez valného úspěchu, když byl osloven milánským Teatro Carcano, aby pro něho napsal operu s efektními pěveckými party. Divadlo totiž tehdy disponovalo dvěma evropskými hvězdami - sopranistkou Giudittou Pastou - a tenoristou s oslnivými výškami a mimořádně pohyblivým hlasem - Giovannim Battistou Rubinim. Libreto měl napsat Felice Romani, nejlepší operní libretista své doby - skutečný dramatický básník a vzdělanec. Ale také muž s delšími dodacími lhůtami. V tomto případě navíc měl napsat libreto i pro operu Hernani podle dramatu Victora Huga, a to pro svého přítele Vincenza Belliniho, který byl divadlem také osloven. A tak nepospíchal. Libreto dodal Donizettimu až 10. listopadu 1830. Ovšem to netušil, že už za měsíc bude Donizetti s operou hotov a začnou se rozepisovat party a zkoušet. Slavná premiéra se pak konala 26. prosince 1830. A říká se, že Bellini raději od kompozice Hernaniho upustil (zůstal jen zlomek) a napsal ovšem neméně slavnou operu Náměsíčná.
Úspěch Anny Boleynové závisí zejména na samozřejmé technické bravúře pěvců a dramatickém umění titulní představitelky. Ve 20. století se o její znovuoživení zasloužila Maria Callas v roce 1957 a po ní tuto velikou roli plnohodnotně odvedly opravdu jen ty největší z největších: Dame Joan Sutherland, Beverly Sills, Montserrat Caballé, Edita Gruberova a jistě i Anna Netrebko.
Hlavní role vídeňské inscenace jsou obsazeny skutečně hvězdně. Jindřicha VIII. zpívá znamenitý italský basista Ildebrando D'Arcangelo a Anninu šťastnější sokyni, Janu Seymurovou, lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar Jiné
30.05.2018
Marci DVD
28.07.2012
Marci DVD
28.07.2012
YSantiago DVD
16.04.2012
Sika DVD
17.03.2012

Reklama

Reklama