Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Předlohou scénáře je stejnojmenná pohádka od Boženy Němcové. Bratři Grimmové roku 1810 napsali pohádku "Prinzessin Mäusehaut", kde se v myším kožíšku ukrývá nejmladší dcera se zlatými vlasy, která ohodnotí lásku ke králi cenou soli jako v další pohádce Boženy Němcové "Sůl nad zlato". (Mylan)
  • Exteriéry se natáčely na zámku v Průhonicích. Sídlo prince Radovana (Josef Zíma) se natáčelo na hradě Kokořín. (M.B)
  • Film vidělo v kinech přes 6 milionů diváků. (cariada)
  • Marie Kyselková (princezna Lada) dostávala za jeden den 200,- Kčs (tehdy to byly velmi slušné peníze). (cariada)
  • Princeznu Ladu měla původně hrát herečka Miriam Hynková, která krátce před natáčením vážně onemocněla. Režisér Martin Frič proto na poslední chvíli místo ní obsadil Marii Kyselkovou, která přišla na casting jako taneční komparzistka. (cariada)
  • Josef Zíma (princ Radovan) dostal za roli údajně jen 550,- Kčs. Průměrná měsíční mzda tehdy v Československu činila zhruba 1450,- Kčs. (cariada)
  • Název se často uvádí špatně jako Princezna se zlatou hvězdou na čele. (contrastic)
  • Jediná česká veršovaná pohádka. (contrastic)
  • Síce ide o adaptáciu diela Boženy Němcovej, to však nie je úplne romantické. Princezná v ňom totiž neuteká pred Kazisvetom, ale pred vlastným incestným otcom. V pôvodnej verzii hľadá kráľ po smrti svojej ženy novú manželku, ktorá by bola rovnako krásna ako ona, a na čele bude mať aj zlatú hviezdu. A keďže ju nikde vo svete nenašiel, do rany mu prišla jeho vlastná dospievajúca dcéra Lada. (Arsenal83)
  • Film sa mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Marie Kyselková (princezna Lada) si však od režiséra Martina Friča vynútila, že na konci musí byť bozk. (Raccoon.city)
  • Dobová kritika zaujala k filmu negatívne stanovisko. Vyčítala mu ťažkopádnosť, zlé herecké výkony, prefarbenosť i presladenosť scenára. (dyfur)
  • Josef Zíma (Radovan) mal na konci šermovania zlomiť meč, ktorý bol z jednej strany napílený, ale zlomil ho z opačnej strany a rozrezal si kožu na stehne. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama