Reklama

Reklama

Černobylské deníky

  • USA Chernobyl Diaries (více)
Trailer 1

Černobyl, 1986: Když vypukla nejhorší jaderná katastrofa v dějinách lidstva, evakuovaní obyvatelé blízkého města Pripjať neměli čas ani na to, aby si sbalili osobní věci. O 25 let později šest mladých turistů se svým průvodcem navštěvuje Pripjať, aby tu společně prozkoumali trosky zničeného a zdánlivě opuštěného města. Když je okolnosti přinutí zůstat na místě přes noc, brzy zjišťují, že tu možná nejsou sami. Spoluautorem scénáře a koproducentem šokujícího filmu plného děsu a hrůzy je Oren Peli, tvůrce snímku Paranormal Activity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (522)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem tomu dát šanci. Vážně chtěla. Jenže styl "vezmu kameru a točím", už je dost ohraný, asi jako Schwarzenbergův pěvecký výstup… A mě to pomalu začíná unavovat. Když se hodně soustředím, zahlédnu jakousi čmouhu v záběru; tak nevím… byla to ta černobylská mutace, nebo jsem taky viděla jen (ne)zřetelný hovno. Jasný… je to hovno. No, nic… hážu na to bobek a jdu sledovat budoucí hvězdu SuperStar. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Příšerný, co všechno už se v dnešní době vydává za horor. Absolutně nenapínavá a atmosféru postrádající blbina, která je díky své až velké lacinosti po většinu času i k smíchu. Scénář navíc vypadá, jakoby ho někdo sesmolil na záchodě. Že je tento děsivý scénář od tvůrce Paranormal activity mě vlastně vůbec nepřekvapilo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Bida a nuda az ta lacinost uplne neskutecne bije do oci atmosfera nulova prvek prekvapeni nulovy obcas nejaka ta scena povedena par solidnich mutantu jinak slabota namet dobrej ale naprosto nevyuzitej jinak oficialni text distributora opet nezklame prej sokujici film plnej desu a hruzy no to teda fakt jo co na to rict no svanda no... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Poměrně atmosférické, rozhodně ne nudné, lehce strašidelné a určitě ne zbytečné. Přesto se však z toho jistě dalo vydolovat mnohem více, ne, Peli? A někdo už konečně natočte horor, ve kterým se lidi budou chovat přirozeně! Až se přestanete smát, tak... no, je fajn, že se aspoň "moc často" nerozdělovali, co? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný námet na film, to bez debaty. Otázne je nakoľko sa podarilo z tohto námetu niečo vyťažiť. Výsledok asi ťažko môže byť pre niekoho viac ako priemerný, hoci snaha bola. Výborný výber lokácií a opustené sídliská v meste dávali tvorcom slušné možnosti, ale budovanie atmosféry už bolo v rukách režiséra a to celkom nezvládol. Za celý film ma ani raz "netrhlo" ani som necítil nejaké silné vtiahnutie do deja. Nedokázal ma tak strhnúť, aby som dychtivo očakával čo bude nasledovať, prípadne aby som sa bál o postavy. Film pravdepodobne zapadne do kategórie "rýchlo zabudnuteľných". Ak si po rokoch na niečo spomeniete tak možno na názov a toho medveďa, čo robil revíziu výťahovej šachty...50%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tomuhle tedy říkám husarský kousek! Kdo by si pomyslel že něco podobného se může protlačit do našich kin, má samozřejmě pravdu. Na druhou stranu viděl jsem i mnohem horší filmy, které distribuce třeba právě u nás nevynechala. Filmu nemůžu upřít atmosféru a v rámci možností kvalitní herce, kteří působí uvěřitelným dojmem. Pokud bych měl srovnat tohle například Černou hodinou, tak mě jako vítěz vychází Černobyl. Tvůrci si vystačili i bez zvláštních efektů, ale zato přidali solidní atmosféru. Závěr filmu si snaží hrát na něco co určitě není. Posledních 20 minut se odvíjí stylem, kdy postavy utíkají odnikud nikam a vždy po 4 minutách jedna ubyde. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je dost dobrá, jen ji je třeba podpořit dobrýma podmínkama, potom by tu možná někteří tolik nenadávali. Mě osobně tenhle horor vůbec nezklamal, dostal jsem zhruba to, co jsem očekával a tím je úchvatné prostředí, výborná atmosféra (podpořená právě vhodným prostředím pro horor) a jakási tajemnost, která se kolem toho všeho točí... Možná to chvílemi trochu zaskřípe, že si člověk řekne "to už je trochu moc", ale pořád je to v rámci snesitelnosti. Za sebe můžu říct, že mě Chernobylské deníky zaujaly, užil jsem si je a když to vezmu v rámci podobně ražených kousků, tak se jedná určitě o nadprůměrné dílko. 70% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Spoiler uvnitř! Ze začátku vypadá vše nadějně, prostředí opuštěného města dodává správnou atmosféru, jenomže pak všechno naráz přestává fungovat a nastupují často nelogické pasáže a mutanti, kteří se chtějí napapat. Od té doby film ztrácí kouzlo. Aktéři jsou tam chvíli a hned se jim spálí obličej a div nezemřou a mutantíci tam pobíhají vesele dál, jakoby na ně radiace nepůsobila. Konec nepotěšil. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film bravúrne ťaží s post-katastrofálnej situácie, ktorá sa odohrala v Černobyle, Najprv sa v meste popozeráme po “pamätihodnostiach”, čomu sa nedá nič vytknúť. Kulisy vyzerajú celkom dobre a dokonca tu máme i známy spustošený kolotoč (ten pravý je však oveľa väčší). Postavy sú celkom zaujímavé a dá sa na ne aj dívať, obzvlášť na Oliviu Dudley. Ak postavy nerobia niečo nelogické, tak prakticky stále utekajú. Nebojíte sa o nich a jediné, čím vás naľakajú, sú typické zľaknutia po tichej scéne. Napríklad scéna s medveďom je fakt brutálna. Aj časť v uzavretom autobuse bola skvelá. Tých “druhých” tu moc nevidno, čo ale zase nie ja až tak na škodu. Hoci sa tu pracuje len s klišé, režisér ho celkom rozumne využil a neprestrelil. Takže sa nestalo, že by ste v polovici filmu už mali pred sebou všetky monštrá v plnej kráse, ktoré žerú všetko naokolo. Snaží sa tu všetko skrývať a ukazovať to len pomocou akčnej kamery. Film príjemne prekvapil, hlavne niektorými scénami a zaujímavým koncom. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že film Černobylské deníky nemůže být ani omylem horší než to, co se v Černobylu tehdy skutečně událo. Proto jsem se do něj pustil. Teda ale že to bylo o fous! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně nadprůměrný horor. Černobylská katastrofa mne velmi zajímá, takže volba sáhnout po tomto filmu byla jasná. A doporučuji učinit tak každému kdo hrál na PC hru S.T.A.L.K.E.R s datadisky. Podívá se na důvěrně známá místa do Zóny :-).... Již sám nápad točit v prostředí městečka Pripjať a pak i přímo u elektrárny (pokud to z bezpečnostních důvodů nenatočil štáb jinde) je skvělej a samo město duchů má dost hustou atmosféru samo o sobě. Viděl jsem o Černobylu mnohé dokumenty a i u nich mi běhal mráz po zádech když člověk viděl ta narychlo opuštěná obydlí po okamžité evakuaci...Že budou hrdinové postupně ubývat jsem tušil (to je přeci klasika) a nijak mne to nepřekvapilo. Leckdo tu skuhrá, že - to - tam venku ve tmě nebylo pořádně vidět a vše se dělo jen ve stínech za minima světla. Osobně si myslím, že to je na tom to dobré. Nejeden horor mi ke konci zkazilo detailního ukázání závěrečného padoucha či netvora, který působil jako srandovní maškara. To se raději budu bát za tmy každého šelestu a náznaků mihnoucích se stínů pod kterými si lze představit cokoliv... Zkrátka a dobře mně se to líbilo a co jsem čekal, jsem vrchovatou měrou dostal. Jen jedna věc mi vadí, - trochu jsem plánoval zajet se tam podívat než to tam definitivně zajde časem a nájezdy rabovačů, radiace už je prý neškodná... Po tomhle filmu to krapet ještě promyslím..co kdyby..... :-))) Solidní tři rudé hvězdy! * * * ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Černobylský průjem (slovní hříčka podle anglického názvu, pro ty, co mají rádi inteligentní humor...HaHaHaHa...) je dokonale podprůměrným hororem s několika lehce průměrnými momenty. Nápad neni úplně špatnej, ale je dost špatně podanej. Scénář plnej stupidních chyb a Sadowskiho postava mi těžce dráždila svěrače. Černobyl by si zasloužil lepší survival. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání, trailer navnadil a film nepotěšil. Chaotičnost je obrovská a kamera nezabírala věci, tak jak by měla. Občas je potřeba zabrat mutanta pořádně, aby divák věděl, o co jde. Tady jsem se toho nedočkal a když došlo do souboje, tak byl nepřehledný. Atmosféra byla stravitelná a napětí nechybělo, ale to je tak jediné.. 4/10 = 40% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tak tohle ne! Jak nejsem až takový zastánce nějaké velké logiky v hororém žánru a často leccos odpustím, tak toto musím poplivat. Jelikož něco málo o radiaci vím, tak dokud mně někdo uspokojivě nevysvětlí, proč se ze spořádaných soudruhů dělníků (lze předpokládat, že v JEČ to ani uplní dělňasové být nemuseli, tedy že mohli mít i vyšší IQ než 110) po údajném ozáření stali agresivní kanibalové, nehodlám nad tímto počinem vůbec nějak rozjímat. Rádoby kvalitní scény se dají spočítat na prstech jedně ruky, takže u mě je hodnocení srovnatelné s australským brakem The Tunnel, tedy nebrat, nebo jen v případě nouze největší. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu je to jasné. Evropa a zvláště rusky hovořící země mají spadeno na mladé americké turisty a většina z nich už svoji rodnou americkou půdu již více nespatří. Zvláště, pokud se nechají zlákat na exkurzi ukrajinského Černobylu, který i přes letité působení radiace po tragickém výbuchu jaderné elektrárny, není tak pustý a prázdný, jak se na první pohled nezkušeného a nadšeného amerického turisty hledajícího dobrodružství pro něj jistě v exotických končinách, může jevit. Děsivé tajemství, které nemělo spatřit světlo světa a je úzkostlivě střeženo armádními jednotkami, postupně vyplouvá na povrch v radiaci zamořeném prostoru a veselý výlet se mění v boj o holé životy. Působivý hororový příspěvek mísící realitu s fikcí je natočen velmi dynamickou kamerou, která evokuje dokumentární styl,který v tomto případě zaručeně funguje. Debutující režisér Bradley Parker zbytečně nezatěžuje diváka sáhodlouhým okecáváním, a po příjezdu do zpustošeného města zkázy, velmi úderně a napínavě rozehraje působivý a přímočarý boj o přežití. Kamera velmi často ukazuje jen to, co chce a zdařile navozuje dojem, kdy má divák pocit, že je přímým účastníkem akce. Byl jsem zvědavý a napjatý, co se v příštích okamžicích strhne, a zda se turistům podaří najít z toho pekla cestu ven. Nějaké to překvapení v podobě drastického konce nesmí chybět, a navíc neokoukaná herecká sestava to zahrála velmi uvěřitelně. Nejznámější z nich je asi populární zpěvák Jesse McCartney. Film mně hodně rychle utekl, nemá příliš rozvětvené dialogové pasáže, je napínavý, má spád, a tak nestihne nudit. Kdo ví, jak to tenkrát bylo, když to před léty v Černobylu bouchlo, co se utajilo a co ne, a tohle téma doposud ještě žádný horor neřešil. Tenhle se toho nebál a přišel se zajímavým zpracováním známých faktů zabalených do kvalitního dynamického a napínavého hororu. Já si exkurzi po městě duchů dal s chutí. 100% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Naprosto schematická vyvražďovačka využívající zajímavého prostředí zóny po jaderné havárii, přesto s naprosto nenaplněným potenciálem, lacinými lekačkami a podivným nicneříkajícím koncem. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nič. Nič nové, nič zaujímavé, nič čo by sme už nevideli stokrát a väčšinou lepšie. Hodina pobiehania tam a späť, bez jediného náznaku napätia a tma. Kto videl mutanta na viac ako 1,5 sekundy vkuse, má bod. Sterilná nuda ()

Carol Pifková odpad!

všechny recenze uživatele

Ako tu už bolo spomínané, tiež som bola najskôr v tom, že film je FF. Nakoniec som zistila, že nie ale nebuďte sklamaní ľudia, pretože tá trasľavá kamera vám to rozhodne vynahradí. Kameraman musel zhodiť tak 10 kíl najmenej lebo podľa trasľavosti som vydedukovala, že to bol strašný tlsťoch a kým akože tí herci kráčali on musel za nimi bežať. Výkony hercov boli tak nepresvedčivé, že mala som chuť tam prísť ja sama osobne a vytrieskať ich jak žito a predhodiť tým psom a Jessemu odkazujem, že radšej nech nespieva a tobôž nie ešte aby aj hral. A prosím kto vymyslel tie dialógy?! Dáky narkoman v delíriu? Ja som myslela, že tresknem televízor o zem, keď tam všetci ako mechom uderení hovorili všetci cez seba a hovno s makom pod padákom som im rozumela. No a ak v tom filme nepovedali tak najmenej 10x, že: "To bude dobré" resp. "To je dobré" tak ja potom spávam s Johnnym Deppom a do postele nám nosí raňajky Natalie Portman v služobnom odeve. No a čo ten koniec?! To malo byť akože "grandiózne" zavŕšenie filmu? Ľakačky boli tak úbohé, že ani jeden krát ma aspoň teda minimálne nemyklo. Každá sa dala predvídať dokonca i tá akože neplánovaná, že bububu a hneď na to bububu druhý krát. Tú som síce nečakala ale ani pri tej som sa nezľakla. Keby aspoň točili naozaj v Pripjať, že by som si to aspoň omrkla, ale niééé.... Takže podľa môjho názoru zaslúžený odpad! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako polnočný film na víkend v televízii sú Černobyľské denníky vhodným zabijakom času. Prečo sa ale tento film objavil v kinách a chcel po divákoch plné vstupné? V nejakom zastrčenom zavšivenom kine za dva doláre/eurá prečo nie, ale široká distribúcia? Bohužiaľ treba konštatovať, že Černobyľ, katastrofa a jej obete tu nie sú spoločenským odrazom ničoho a nikoho, jedná sa iba o vhodné hororové lokácie a monštrá. Denníky tak vznikli iba ako súčasť pásovej výroby nízkorozpočtovej hororovej tvorby. Pôsobí to potom značne dehonestujúco a tie monštrá sú napokon ziskuchtiví tvorcovia, že. Lenže film slušne funguje, obsahuje jednu výbornú scénu (medveď) a proste pozerať sa na horor odohrávajúci sa na sídlisku vo východnej Európe má pre nás pridanú hodnotu navyše. 50% ()

Reklama

Reklama