Reklama

Reklama

Černobylské deníky

  • USA Chernobyl Diaries (více)
Trailer 1

Černobyl, 1986: Když vypukla nejhorší jaderná katastrofa v dějinách lidstva, evakuovaní obyvatelé blízkého města Pripjať neměli čas ani na to, aby si sbalili osobní věci. O 25 let později šest mladých turistů se svým průvodcem navštěvuje Pripjať, aby tu společně prozkoumali trosky zničeného a zdánlivě opuštěného města. Když je okolnosti přinutí zůstat na místě přes noc, brzy zjišťují, že tu možná nejsou sami. Spoluautorem scénáře a koproducentem šokujícího filmu plného děsu a hrůzy je Oren Peli, tvůrce snímku Paranormal Activity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (522)

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Nesympatičtí herci, stupidní scénář, špatný soundtrack a vůbec... Jedna hvězda za místy jakžtakž atmosféru, jinak úplný shit. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Mít k dispozici tak nádherné prostředí k natáčení a takhle to posrat si zaslouží vhození do reaktoru. Zavzpomínal jsem na staré dobré časy, kdy jsem v Pripjať navštěvoval takřka denně v multiplayeru PC hry Call of Duty 4. Bohužel film kromě krásného prostředí nemá absolutně co nabídnout. Nevím přesně, kde se natáčelo, ale pár fotografií Pripjaťe jsem viděl a musím uznat, že se prostředí shodují. Ozáření mentálové jsou docela o ničem a takřka nejsou vidět. Napětí úplně nulové. Hlavní hrdinové jsou nesympatičtí a stojí absolutně za hovno. Jejich utrpení si ani pořádně neužijetě, neboť jsou zabiti mimo kamery, kdesi v dáli ve tmě. K hororu to má opravdu daleko a k dobrému filmu ještě dál. Pěknější odpádek. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Není to nic extra. Klasická americká vyvražďovačka. Prostředí města duchů je sice zajímavé, ale to je tak všechno. Tak jako se člověk většinou bojí víc toho, co nevidí. Tak tady to moc nefunguje. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Docela slušná hororová jednohubka. Zdálo se mi, že je tento film natočen pomocí found footage stylu (hlavně ten začátek o tom vypovídal). Postupem času jsem si kladl otázku,"Jestli je to found footage horor, proč ke všem čertům pan kameraman necekne ani slovo při sebevíc děsivější situaci?" Zvláště při scéně s medvědem, což byla nejděsivější scéna z celého filmu, zároveň by se tato scéna dala považovat za Epic Fail roku v hororovém odvětví. Ale pokud toto není found footage (nejsem si vůbec jist), dal bych panu kameramanovi zřejmě malou povzbudivou facku. Na druhou stranu si myslím, že Černobylské deníky jsou dosti podceňované a že i přes viditelné klišé je to docela povedená vyvražďovačka. Od příjezdu do města Pripjať se mi atmosféra tohoto filmu začínala líbit a zvláště když šlo do "tuhýho". Rozhodně není tento černobylský kousek k zahození, nezklamal. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Přesne tohle mi dlouho, dlouho, dlouho chybělo. Vynikající prostředí, sympatické herecké obsazení. Žádné zbytečné dialogy ! Sice mi tam chyběl nějakej ten masakr, ale ta ATMOSFÉRA a PROSTŘEDÍ mi to vše vynahradilo. Klišé - neklišé, krásná, slabší pětička. Líbilo se mi to. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak to je celkem hardcore, nebo alespoň tak od půlky až do úplného konce. Rozhodně vím, kam se nikdy nechci jet podívat na výlet. Škoda jen, že do takovýchto snímků s opravdu dobrým tématem všichni dávají mladé a nezkušené herce, které to jenom kazí. Atmosféra je skvělá, stejně jako akce a napětí, je to vše udělané hodně reálně. Tady je to hodně podhodnocené, řekla bych že se každý musí ponořit do děje aby nehledal zbytečnosti. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Chernobyl i po tolika letech porad trpí. Jak by řekla skupina pseudomasturbantu potenciál by tady byl no, jelikož za židli sedí šulin, který chtěl hned prvotinou okouzlit (ehm) svět, stoji to za hovno. Můj učitel říkával, "je lepší byt celou dobu aktivní, než pak radioaktivní“… viď. příklad. 1/10 ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně nevyužitý potenciál pro vytvoření hutné atmosféry, kterou oblast Pripjaťi sama o sobě evokuje a nemusel by být ani s nižším rozpočtem takový problém jí vystupňovat. To by si ale museli dát autoři trošku práce a ne si jen vystačit s partičkou hysterických turistů, pár čoklama a leklou rybou. Když už se něco děje, tak pro jistotu nevíte co, protože vidíte akorát hovno. Škoda, že se byt‘ jen z poloviny neinspirovali takovým Stalkerem (raději herním). Mohla to být o level jinačí podívaná. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo zklamání. Celou dobu jsem čekal že se film točí typem Found footage, což by přidalo na věrohodnosti, ale film je to obyčejný jen se kamera třepe. A to jak kráva. Navíc se ve filmu 70 minut nic extra neděje, a konec je nezajímavej. Jsem zklamanej a znechucen. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Já celou dobu čekal na bubáka a musím říct, že když tam baflo, na vteřinu asi, to Rosemaryino děťátko, tak jsem se málem vážně lekl, málem jo. Obočí jsem nadzvihl i při pohledu na medvěda brtníka v paneláku či zmutovanou bělici ne nepodobnou mláděti latimérie podivné. Superagresivní němečtí ovčáci a přisáhám že tam byl i jeden bernský salašnický pes !, jejichž mutace asi spočívala právě v tomhle zdivočení, no hrůza fakt, byli taky k nezaplacení. Hlavní hrdinové se tedy ocitli ve světě opravdu cizím a nepřátelském, vůbec se jim teda nedivím, že se chovali jako debilové.. A musím i přiznat, že jsem si z filmu odnesl docela dost poznatků o tom, jak nepůsobí radioaktivita a tak z toho odpadu přece jen vykřešu jednu ušmudlanou hvězdičku. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

V zajímavostech je uvedeno, že myšlenka filmu je podle USA a Ruska cynická a znevažuje oběti černobylské katastrofy, což je názor, se kterým se plně ztotožňuji. Tzv. Pripjať vypadá jak romské ghetto Chánov a pohled z okna na "černobylskou elektrárnu" působí jako rozmazaná fotografie nedávno zdemolované Rustonky v Praze. Pokud k tomu přičtu naprosto idiotské postavy a dialogy, nezbývá mi než si v klidu poplakat nad znesvěcením všeho, co souvisí s touto událostí a vyvinout veškeré úsilí na to, abych co nejrychleji zapomněl na tento příšerný zážitek. 1* za scénu s medvídkem. 5% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě aspon rozesmálo. Hlavně ten konec to sem fakt nepobral co to kurva jako mělo být. Když jsou hlavní hrdinové uplakánci komu má potom člověk fandit? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pseudokumenty díky vizuální stránce opravdu můžu a tvůrčí pokusy o realistické vyznění příběhů si užívám. "Černobylské deníky" mohly být dalším opravdu povedeným kouskem do této dnes už bohužel uvadající skupiny snímků ale i přesto, že prostředí Černobylské elektrárny vytváří tíživou atmosféru samo o sobě, amatérským tvůrcům se z daného tématu nepodařilo vyždímat víc než partu nesympatických, prkenných herců, kteří se s kamerou pohybují po depresivním prostředí a nechávají se postupně "něčím" likvidovat. Stačilo málo (říká se tomu tvůrčí talent) a mohlo se jednat o opravdu kvalitní snímek ale dejte peníze packalům a vytvoří vám nemastný a neslaný zmetek. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Nijak extra napínavá a vcelku neděsivá vybíjená puberťáků, ovšem s jednou zajímavostí. Bohužel se vůbec netýká děje:( Nicméně tvůrci bezesporu získali 1.cenu v soutěži: Natoč horor za babku. Herci naverbováni z lůzrů, kteří s vámi natočí kdejakou krávovinu jenom za stravu v pauze mezi neúspěšnými castingy. Exteriery sestávaly z dvou vypůjčených cigošských paneláků, kouska prořídlého lesíku vojenského výcvikového prostoru Doupov a několika muničních skladů. Sponzorem pořadu: Army bazar Starý Máteřov. No, do konce to určitě vydržíte, budete chtít totiž zahlédnout alespoň kousek z toho strašidlákovského bubáka, co tam snad někde pobíhá. A pokud ještě na tu radiaci nezemřel, pobíhá dodnes. Snad se nám ho podaří zahlédnout detailněji v druhém díle. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Tohle už doslova ztrácí smysl - když se nejedná o žánr found-footage, proč je to natočené roztřepanou ruční kamerou? S její "autentickou" přítomností, která však není součástí děje, ztrácí Chernobyl Diaries veškerou působivost a stává se z ní jen zmatené a amatérské pobíhání vyprázdněným panelákovým sídlištěm. Bez atmosféry, bez napětí, bez strachu. Prostě nic. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Oren Peli svého času se svou prvotinou Paranormal Activity docela zabodoval u některých fanoušků a milovníků found footage, takže bylo celkem jasné, že mu dost narostli křídla. Já však vůči němu zůstal zcela chladným, film se mi moc nelíbil a další jeho kousky, jsem dost dlouho míjel bez povšimnutí. Tentokrát sice do režisérského křesla usedl Bradley Parker a Oren si ponechal „jen“ scénář a produkci, ale kredit si v mých očích rozhodně nevylepšil. Zvláště když Černobyl a Pripjať jsou dodnes dosti ožehavým tématem (které mě dost zajímá) a sám se do těchto končin chystám podívat během příštího roku v rámci plánovaných toulek po Ukrajině. I proto bylo mé zklamání o to větší, že se tvůrci vydali natáčet úplně jinam. Jasně chápu, že natáčet v zamořené oblasti by jim tamní vláda zřejmě nedovolila, ale výběr lokace coby vojenského objektu kousek od srbského Bělehradu a staré ruské letiště v Maďarsku nebyli rozhodně tím pravým ořechovým a autentičnost tak byla v tahu. Což byl taky jeden z hlavních faktorů, proč se mi nelíbí ani tento film. Tím dalším byl i samotný příběh. Postavy mi nějak závratně k srdci nepřirostly, slušná atmosféra se tu objevila jen v několika momentech a po většinu času jsem se dost nudil. Pracovalo se tu jen s náznaky – což by mi zas až tolik nevadilo, alespoň mohla zapracovat divákova představivost, kamera taky nebyla nejhorší (taková scéna s medvědem v baráku sebou přinesla i jistou atmosférickou vložku), ovšem vzhledem k tomu, že spousta důležitých momentů se odehrává ve tmě, jen při svitu světla z baterky, bylo mnohdy vidět „starou belu“. A samotný závěr doslova vycucaný z prstu se mi nelíbil už vůbec. Chtělo to prostě mnohem více scén se psy a zmutovanými lidmi, i když vlastně nevím, jestli by to vůbec pomohlo… ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Černobylské deníky hodně překvapily protože nebudu ani mluvit o místě protože to je samo o sobě děsivé místo a nebo li město duchů co má pořád co vyprávět a když už jsme rozjeli tuhle výpravu tak vás celý film pohltí a dost dobře si jízdu užíváte a bavíte se, strach je celkem v klidu zato napětí pojato místem je super herecký jsem spokojený nejvíc s naším průvodcem je výborný chlap prostě mě zaujal. A když už se pak nakonec blížíme ke konci jsem rád za nápad ale čekal sem úplně něco jiného a dosavadní nápad byl málo využit a proto moje hodnocení a mírné zklamání scenaře. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

I přes nevalnou kritiku jsem se bavil dobře . Pohodová jednorázovka, skvěle vybrané místo, celkem povedená atmosféra,...dobrý !!! 3,5 * ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Za co, kurva, za co? Po tisícípadesátý se necham napálit a pustim si hovadinu snímanou háj osmičkou kameramanem Parkinsonem. Jako nezbytnou ingredienci dostanu bandu tupohlavejch Amíků, jekot ve všech jeho odstínech a k tomu neodmyslitelný nic, který celý tohle neštěstí provází. Takže znova. Jděte vy rádoby režiséři s jednou kamerou a kapesnym od rodičů do prdele! ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Tak už i Černobyl má oči, jen tentokrát nikoho nestraší horníci, ale zmutovaní sovětští jaderní inženýři. Ti ve filmu pronásledují šestici kluků a holek, které neznám a radostně hledím vstříc snu, že už ty ochotníky ani nikdy neuvidím. Navíc scénárista vyřešil dialogy velice pragmaticky, když napsal ve wordu čtyři dramatické a slohově pestré věty (Musíme najít ostatní. Dochází baterka v baterce. Proboha, oni se blíží. Tu pistoli musíš nejdřív odjistit) a následně na klávesnici hodinu zběsile mačkal ctrl+c a ctrl+v. Plusem Černobylských deníků je bezpochyby výprava a každý skalní fanoušek PC hry Stalker: Call of Chánov jistě se sentimentální hořkostí na patře ocení všechna ta malebná zákoutí vybydlených komunistických paneláků. Ačkoliv to tak do padesáté minuty vypadá, že se bude veškeré dění odehrávat na nároží ulice Kolji Lakatoše a Prospektu Vitalije Ivanoviče Demétera, nakonec se proběhneme i po reaktoru a určitě budete jako já už jen prahnout po tom, aby konečně v řídícím středisku elektrárny někdo stisknul to červené tlačítko s nápisem Jaděrnyj grib a umožnil tak nejméně půlce Evropy takovou kokotinu pro samý spad nevidět. ()

Reklama

Reklama