Reklama

Reklama

Sladký život kurev

(festivalový název)
  • Německo Whores' Glory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vizuálně opojný dokumentární triptych ukazuje tři podoby světové prostituce. Tři kontinenty, tři jazyky, tři kultury. Nevěstinec v thajském Bangkoku cílí především na místní manažery a movitější turisty. Dívenky se promenují v prosklené výloze a toužebně očekávají, až na ně ukáže některý z hostů. Veřejný dům v bangladéšském Faridpuru se rozkládá po celé čtvrti. Stovky místních prostitutek se zde narodily a svět „tam venku“ za celý svůj život nikdy neuvidí. A později, až dospějí, bez sebemenších rozpaků přivedou k nejstaršímu řemeslu i své vlastní dcery. Město Reynosa leží poblíž mexických hranic s Texasem. Hemží se to tu drogovými mafiemi, zlodějíčky a pasáky. A místní nevěstky bezútěšnost místa zrcadlí. Lesk jejich mladické krásy dávno pohasl, aby zůstal jen pracně udržovaný zevnějšek. Všechny sledované ženy zažily psychicky i fyzicky více, než si dokážeme představit. Život bez falše a předstírání, za něž jsou placeny, však dosud nepoznaly. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (28)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny náhľad do troch bordelov, od bangkokského "na úrovni", ktorého holky sa vo voľnom čase vedia baviť a s prácou si nerobia tažkú hlavu, cez bangladéžsku špinavú dieru, ktorej zamestnankine majú v spoločnosti hodnotu pouličných psov, až po mexickú dekadentnú velesrandu, ktorej monológy zákazníkov s pracovníčkami by takto nenapísali ani autori slávnych “hairy pussies, smelly pussies”. Miestami smutné, občas šokujúce, ale väčšinou jednotvárne a držiace sa uzamknuto v spoločných priestoroch podnikov. Na intímnejšie zobrazenie sexu dôjde až ku koncu, v jednej krátkej scéne. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Thajská část je utrpení a měl jsem chuť to vypnout (v podsatě tu jen zmalované šlapky z "akvária" vedou konverzace přímo úměrné jejich intelektu). Naštěstí následující část z Bangladéše je mnohem zajímavější, dívky se zde zpovídají přímo na kameru a narozdíl od ostatních dvou částí vzbuzují spíše lítost, protože jsou de facto oběťmi, co jen pokračují v rodinné "tradici", protože jim nic jiného nezbývá. V mexické části se vracíme k zmalovaným blbým šlapkám, nicméně narozdíl od Thajek občas aspoň řeknou něco, co stojí za (mírnou) pozornost. Film má špičkový soundtrack v čele s několika písněmi od CocoRosie a PJ Harvey (být jimi, nevěděl bych, zda mám být poctěn či uražen)._____ Autoři festivalové anotace by si měli zopakovat zeměpis pro ZŠ. A "vizuálně opojné" to fakt není. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„My muži jsme tu spotřebitelé. Dodáváme peníze. A na krátký čas získáváme přístup k jejich tělům. Jakmile vyprší čas, je konec.“ Rozhodně zajímavý dokument a pěkné srovnání bordelů ze 3 částí světa. V Bangkoku sice nejdřív pobaví a překvapí píchačky v práci, ovšem pak je divákovi vyjeven přece jenom nejluxusnější podnik ze všech zkoumaných. Ženy jsou tu na prodej jako na trhu, ale vhodnější by bylo zřejmě přirovnání k elegantní přehlídce aut (i když slečny společnice jsou pěkně ve výloze a na rozdíl od vozidel si na ně můžete šáhnout až po zaplacení nemalé částky). A nechybí pořádný paradox v podobě prostitutek, které chodí po šichtě za svými mužskými kolegy a platí si je, aby od nich dostaly „lásku“, společnost či sex (konečně taky jednou) podle jejich představ. Oproti Bangkoku je Bangladéš pěkný sešup. Už se zde vyjednává o ceně, luxus je ten tam, společnice jsou za pár peněz a kvalita „nabídky“ tomu také odpovídá (nic ve zlém). Zákazníci jsou zde doslova odchytáváni (projít jen tak skoro není možné) a vlečeni na pokoje (které sice nevypadají tak děsně, jak by se dalo čekat, každopádně špína tu na člověka křičí už od pohledu). Zajímavé je však omezení vycházející z místního náboženství. A konečně Reynosa je takový mix obou předchozích a místo pokukováním do výloh či chozením úzkými uličkami si zde společnice vybíráte projížďkou autem podél hotelových pokojů. Zaujme však vůbec nejotevřenější a nejzasvěcenější vyprávění vysloužilé mexické „panny“, která se podělí i o nějaké ty „fígle“. A nechybí také jediná demonstrace praxe, která je v dokumentu obsažená. Ta je sice názorná, ale divák podvědomě tuší, že nebýt přítomnosti filmové kamery, ne-úplně-uspokojený zákazník, kterému došel zaplacený čas, by se zřejmě nenechal odbýt a dožadoval se „vrcholu“ i násilím. Celkově je tato sonda tak na slabší 4*. „Bez bordelu ve Faridpuru by ženy nemohly vyjít na ulici, aniž by je někdo sexuálně neobtěžoval. Muži by byli schopní je znásilnit. Nebýt těch žen, píchali by krávy a kozy. Ten bordel je určitě dobré místo.“ ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Je to spíš komponovaná píseň než surový dokument, jak to ostatně název předesílá sám. Jsem si jistá, že natočené materiály se daly sestříhat ve všech třech lokacích zásadně jinak, tak aby vyjádřily ještě nepoměrně drsnější, bědnější a hořčí skutečnost, stejně jako se naopak všechna tři místa dala zobrazit i poetičtěji, humorněji či dokonce romantičtěji, proto určitě nedává smysl srovnávat na základě viděného životní podmínky ani naturel prodejných ženských tam či onde. Glawogger se v neprospěch objektivního a co nejširšího podání jednotlivých bordelů (což by bezpochyby zvedlo jak míru edukativnosti, tak nezáživnosti) rozhodl natónovat každou část triptychu do jedné barvy či emocionální tóniny. Thajsko: čistá, sklovitá odtažitost a sterilita obchodu s dívčím masem -- Bangladéš: omezenost ducha, špína, temná odevzdanost a mrzká role žen -- Mexiko: nízká zpustlost, nevázanost a rozjívenost lidové zábavy. A tak nám umožňuje vychutnat si orchestrovanou skladbu o nejstarším povolání na světě, rozloženou do tří základních melodických linek - vět, od prvního do posledního obrazu, jako když se v ruce komtesy postupně políčko po políčku rozvinuje přisprostle omalovaný a čím dál odvážněji kolorovaný vějíř. Vizuálně podmanivé to dílo určitě je, a ještě jednou: je to rafinovaná obrazová báseň mnohem spíš než hodnotící a vyčerpávající dokument. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

[47. MFF KV] Thajsko, Bangladéš, Mexiko. 3 světy, 3 kultury, 3 rozdílné bordely. Zde máte možnost se zblízka (někdy až moc zblízka) seznámit s tím, jak to kde funguje. Čert tomu nechtěl, všude se autoři zaměřili na pro Evropana značně extrémní formy nevěstinců. Tyto vás spíše od podobných míst odeženou na míle daleko, než by vás motivovaly k vizitě. Po většinu času jen kroutíte hlavou a litujete ty nebohé dívky, které fňukají do kamery, jak mají těžký život. Pro zpestření ještě kamera vtipně vyzpovídá jednu vysloužilou šlapku, která se nebojí podělit o své extrémní celoživotní zážitky. Konečná hlavní scéna v Mexiku nás pak neochudí ani o návštěvu jednoho motelového pokoje s kompletním číslem. Dokument po celou dobu divákovi dává najevo fatální životní situaci, kterou prostitutky prožívají. Jsou brány jako oběti. Docela by mě zajímal úhel pohledu, který by se díval jako na oběti na jejich zákazníky. To by bylo možná zajímavější. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - mimo soutěž (Whore's Glory / WHORE´S GLORY / Sladký život kurev) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

K tomuto dokumentu nepotřebujete překlad, stačí odezírat z řeči těla. Pobavila mě scéna v níž si tři asijští zákazníci vybírají dívky za sklem jak v supermarketu (bílý zákazník v další scéně má výrazně lepší vkus), platí u pokladny a nastupují růžově nasvíceného výtahu, na jehož dveřích je další slečna. To placení mě dojalo, protože na ulici Bangladéše by se určitě našlo dost poloslepých, které by šli i za hrstku "zlaté rýže" bez vitamínu "A" Mě se Asiatky vůbec nelíbí, a tudíž při sledování nezažívám to vzrušení jako když dítě otevře sklenici s medem a nechci mluvit za ostatní chlapy, ale bohatý kamarád se letos v červnu oženil s krásnou Filipínkou chudou jak kostelní myš, a nabízí dalších sto jejích kamarádek. České ženy to totiž už přehánějí s feminismem a snaží se řídit rodinu. Tento týden mi jedna 35 letá pražanda, která se chová jako chlap a přesto má už měsíc novou známost (chudák musel přijmout její životní styl) řekla, že chlap u ní okamžitě končí, pokud je komunista nebo křesťan, vytáhne rozdrbanou peněženku, poslouchá Michala Davida, nebo nemá ostříhané nehty. Dokument jen povrchní pohled do soukromí prostitutek. Jeho styl je hodně barevný a ne tolik ukecaný jako jiné dokumenty. Nechybí i romantické tišší pasáže s evropskou hudbou. Je znát, že v roce 2014 zesnulý režisér a scénárista Michael Glawogger je z katolického Rakouska. Jako festivalový film super. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Dokument (je otázka nakolik je to celé sehrané...) odkrývající místa, před kterými lidé zavírají oči... Od prefabrikované thajské prostituce, přes špínu a chudobu Bangladéše až po propocené Mexico na cracku a tvrdém alkoholu... Není to příjemný pohled. Hlavně když si uvědomíte, že většina z těch lidí jsou skutečně na dně, zatímco je dokument představuje v nádherně barevných, kompozičně vymazlených záběrech dokonale padnoucích na hudební podklad (CocoROsie, PJ Harvey...). Hrůza a smutek uzavřené v líbivém hávu. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku mám velký rozpor mezi subjektivním a objektivním názorem. Objektivně jde o výtečný dokument, odvážný, technicky velmi dobře zvládnutý a vizuálně strhující. Ani si nechci představovat, kolik práce, energie, vyjednávání... to muselo stát, aby se tvůrci dostali k tak upřímným zpovědím a do tak ožehavých prostor... Ale subjektivně mě to vlastně zas až tak neoslovilo. Dvě hodiny, to je přepálená stopáž - záběry z nevěstinců se opakují a člověk se nedozví až tak moc nového. Prostitutky si stěžují na své povětšinou mizerné životní podmínky a vyprávějí o tom, jak tuto šílenou práci dělají pro peníze. Je to strašné, ale není to nic překvapivého a obávám se, že se s tím nedá nic dělat.. Jedinou skutečně překvapivou informací pro mě bylo to, že existuje jakýsi kult svaté Smrti v Mexiku (což je mimochodem taky nejlepší část triptychu). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Lesk a bída kurtizán" (Splendeurs et misères des courtisanes, 1838-1843) - Glawogger samozřejmě není Balzac, a polovina 19. století není naší přítomností. A navíc či namíň, Glawoggerovy ambice míří někam úplně jinam - jen lesk a bída (zjednodušeně označená jako "glory") zůstává. A co nám tedy nabízí a čím nás chce obšťastnit? Trojrozměrnou freskou ve třech barvách podle dané lokality. Proč zrovna právě ony tři - Thajsko, Bangladéš a Mexiko - pro nás nejspíš příliš exotické? A proč vypustil starou dobrou Evropu (třeba Red Light Districkt v Amsterdamu bych mohl porovnat s vlastními zkušenostmi), jejíž dějiny sex-businessu se táhnou nepamětí, a v naší postmoderní době se limitně blíží ad absurdum? Nejspíš v tom hraje důležitou roli Glawoggerova dobrodružná povaha a puzení ke všemu exotickému - a bohudík také k hudbě: písničky PJ Harvey a dalších zapadají sice ne kontextově, rozhodně avšak lyricky a pocitově, do studie o prostoru, který je vyhrazen organizované prostituci. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Autenticita dokumentu je síce diskutabilná, prekvapilo ma ale že skôr než k surovému a priamemu zobrazeniu príslúšníčok najstaršieho remesla sa Glawogger uchýlil skôr k poetickejšej vizuálnej a audiálnej stránke. ()

pabulator 

všechny recenze uživatele

Inu jiný kraj jiný mrav. Rozmazlené Thajské čubky,kterým není nic dost dobré, živořící socky z Bangladéže peroucí se o každého zákazníka a Mexické štětky na cracku. Vyberte si co je vašemu srdci milé. Thajky byli sice hezké ale moc bych se nad nima nerozplýval bůh ví,která z nich má malé tajemství v podobě obřího čuráka.Holky z Bangladéže byli spíš k politování škemrající o prachy zabalené furt v těch jejich prostěradlech pánové holt prostě kupovali zajíce v pytli.A Mexičanky to už je kapitola sama o sobě zfetované a ožralé trosky,které se jako jediné obnažovali,ale bylo to spíš na škodu bandu hnusnějších kurev sem jaktěživ neviděl na druhou stránku byli alespoň zábavné, historky o mrdce a kostce ledu ve špinavé řiti mě dokonale pobavili slovo mexikunda ze seriálu tráva hned dostává nový rozměr. ()

noby 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do světa prostituce ve třech zemích pokaždé trochu jinak, ale pokaždé relativně mělký a často orientovaný víc na vizuál a soundtrack než na obsah. Neutěšenou situaci ale zprostředkuje a živě barevný obraz i hudba u záběrů na oprýskané zdi a špinavá zákoutí, kde se prodávají ženy, nakonec k samotným zmalovaným kurvám docela sedí. Úvodní thajská část přitom slouží spíš jako srovnání pro kontrast, jako výchozí bod pro další dvě části. Kde v Thajsku jde v podstatě o zábavní byznys, tam teprve v Mexiku a zejména v Bangladéši se ukazují nízké pudy a životní nutnost. ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se těšila na tu vizuální opojnost. Nejopojnější však byla úvodní titulková část v Bangkoku a pak už to šlo jen z kopce... I když nepopírám, že záběry byly většinou hodně vytříbené. Tak jsem si říkala, jak je možné, že dokument je prakticky o ničem a není se ani na co koukat? Pak jsem si uvědomila, že právě o tom to je. Nejspodnější vrstva kurev, tam se přece žádná krása ani žádná moudrost neskrývá... A nesmím zapomenout na naprosto dokonalý soundtrack. To byla opravdová pecka. A jak krásně to bylo zakomponovaný do aktuálního dění. Mexiko, šílená, ošklivá a dovádějící kurva - fakt výborný... Ať tak či onak, je to dokument o životě bez života... Na to, že dávám 3 hvězdy, se mi tenhle zážitek zavrtal nějak podezřele pod kůži... ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Nezvyčajný sexklub v Bangkoku, pasáčky miesto pasákov v špinavých uliciach Bangladéšu, deravá cesta naprieč Mexickou "zónou". Vťahujúci náhľad do rôznych podôb sex biznisu vo svete. Škoda že miest nebolo o trošku viac. Každopádne mne osobne z toho vyšlo to že i napriek veľkým kultúrnym rozdielom platí staré známe "všetci sme len ľudia". ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Mnohdy velmi intimní pohled do života kurev ve třech naprosto odlišných zemích a naprosto odlišných podmínkách. Největší sílu měla určitě Bangladéš, nejvíc vypovídající pak Mexiko. Thajskou bylo už jen slabou útěchou k tomu, že někde se mají kurvy i líp. Míra autentičnosti se nedá přesně určit, velmi často mě přišlo vše hrané jak prožitek přitomných dam. Skvělý soundtrack! ()

marek86 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový dokument, který nám bez jakéhokoliv ostychu nabídne několik různorodých pohledů na život prostitutek v různých částech světa. Viděl jsem na MFF KV 2012 a rozhodně se jednalo o zajímavý, ba velmi drsný a smutný dokument. Moje hodnocení 8/10. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Snad jen dobré pro to, aby se člověk dověděl, jak to vypadá v bordelech v různých částech světa a že to v každém nevypadá jako v nějakém nóbl hotelu, ale to si asi člověk domyslí sám. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

80% - komentář 20ti slovy: Originální a poměrně zajímavé a "pestré", klidně mohli přidat další země. Jó, Thajsko, tam to vypadá fajn, ikdyž mexické "ledování" mě zaujalo :D ()

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama