Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument režiséra Josefa Císařovského o osudech bývalého židovského ghetta v průběhu času. Rekonstrukce zaniklých míst a vzpomínky významných obyvatel této čtvrti.  Křik rorýsů nad střechami synagog, hebrejské modlitby i šepot monster v šeru průchodů. Labyrint uliček a domy, které se dívají jak živé bytosti. Zaniklé pražské ghetto znovu ožívá. Oprýskaná omítka, vybledlé barvy, sklepy a půdy, zasutá tajemství. Tekuté písky hluboko pod ghettem neklidně sní sen o vodě, která vše odplaví…
Prastarý mýtus: Kdo vdechne duši neživé hmotě? Golem a tajemný šém. V okenním rámu se vynoří tvář, zbrázděná puklinami: „Rabíne, rabíne, já nikdy netoužil žít. Stvořils mě, a nechals mě jít!“ V uších zní titulní píseň filmu a malíři pražského ghetta, Jan Minařík a Václav Jansa, se opět štětcem dotýkají svého plátna. Jsou v tom zaklety desítky, ba stovky hodin práce Františka Moravce, Břetislava Kašpara a Ivo Březiny z grafického centra České televize.
Ester, židovská dívka z ghetta, nás provází nejmalebnějšími místy Josefova v době asanace. Projdeme „Pátou čtvrtí – zmizelým městem pražským“ na přelomu 19. a 20. století. Film srovnává minulou a současnou tvář Josefova také očima současníků. Starousedlíci i přistěhovalci do bývalé Páté čtvrti nepochybují, že genius loci pražského ghetta přežil i největší pohromu své historie – asanaci. To, že něco fyzicky zmizelo z povrchu zemského, ještě neznamená zánik metafyzický. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

forsberg 

všechny recenze uživatele

Velmi poetické vzpomínání starousedlíků na čtvrť, která byla nenávratně ztracená už v dobách, kdy byli ještě malí caparti. Ale i když ze starého Josefova zbylo jen torzo, procházíme-li nad ránem, ještě v tichu, jeho křivolakými uličkami, jako bychom za sebou slyšeli kroky jeho dávných obyvatel. ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Téměř všichni zúčastnění jsou dobří vypravěči, takže ani příliš nevadí, že se toho o starém židovském městě zas tolik nedozvíme. Dobrodružná a mystická atmosféra to dostatečně vynahrazuje. Viděna devadesátiminutová verze. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zklamání. O židovském městě jsem se nedozvěděl skoro nic, to u Perutze je toho víc. A třeba jeho epilog o bourání židovského města má v sobě daleko víc hloubky a poetiky, než celý dokument. Hodně řečí na téma, jak si malí kluci rozbíjeli huby a kde byly bordely. Nejpitomější historka ta se šumákem. Přišlo mi to, jako když si pseudointelektuálové s dýmkou hrají na velké mudrce, ale padají z nich banality. 3D animace zmateně a často neústrojně podaná. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Tak to je tedy slátanina! Od všeho trochu a ještě k tomu většina uváděných skutečností a vzpomínek nemá se zmizelým židovským ghettem nic společného! Škoda slov! Dobrý komentář honajz. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Stojí za zhlédnutí, zvláště pro milovníky historie...krasne animace ala obrazy Jakuba Schikanedra...a Jana Minaříka... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

O zaniklém starém židovském městě toho v tomto dokumentu bohužel moc není. Jde především o vzpomínky na dětská léta současných slavných osobností. Nejde však o nic moc zajímavého, jsou to většinou klasické dětské příhody, které se mohly stát kdekoli... o atmosféře Josefova toho moc neřeknou. A to ani raději moc nezmiňuji to, že dokument až na pár rádoby dramatických poznámek a podivných hraných sekvencí vůbec nepřibližuje slavnou Pátou čtvrť (nebo aspoň její metafyzické pozůstatky, jak je napsáno v popisu výše), která zanikla pod koly bouracích strojů během neslavné pražské asanace. Škoda, to jsem především očekával... ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Poeticky až mysteriózně laděný dokument s příhodnou titulní písní, která sama o sobě přidává hvězdičku navíc. Miluji půvabné akvarely staré Prahy Václava Jansy i obrazy zmizelé Prahy Jana Minaříka, takže můj obdiv má i tým grafického studia, který mě svou filmovou řečí (ve tři dé animaci) dokázal vtáhnout do podmanivé atmosféry této prastaré městské čtvrti. Vyprávění a vzpomínky současníků mně překvapivě dojem z filmu nekazily. "Každý den něco začíná a něco končí. Čas je vyměřen všemu, prchavé vteřině i věčnosti. Zvěčnit okamžik, ta marná odvěká vzpoura proti času! Sbohem, ghetto." Genius loci pražského ghetta nezmizí, duch a síla místa tady zůstává... a zůstane. ()

Vlkys 

všechny recenze uživatele

O samotne pate ctvrti se toho clovek opravdu moc nedozvi a tlachani osob, jez v Zidovskem meste ziji, me vazne neoslovilo. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Dost nevyrovnaný mysteriózní dokument, který toho nejvíc řekne o době, kdy už byl starý Josefov dávno pryč a pátá čtvrť se stala něčím úplně jiným. Stejné je to s hojným vyprávěním pamětníků, kteří zákonitě o tom zmizelém městě těžko řeknou něco objevného, když byla asanace dokončena asi sto let před dokumentem. Řekne to něco o dospívání na Starém městě za starých časů, které připomíná dojíždění světa klukovských part zachycených nesmrtelně Jaroslavem Foglarem. Jako zpestření to chápu, ale postavit na tom dokument o dávno zmizelém ghettu... No, to jsem úplně nepochopil. Sice historik Pařík roztomile připomíná, že díky zvýšení ulic je většina základů a přízemí starého Josefova stále na svém místě včetně magického kouzla, ale ani to asi neosvětlí, proč se tam třeba pět minut mluví o soše Stalina na Letné. Naproti tomu má dokument skvělou hudbu a nádhernou grafiku ve stylu Václava Jansy a Jana Minaříka, kteří Josefov před demolicí zvěčnili na svých obrazech. Stopové množství informací od architekta Zdeňka Lukeše nebo paní Bečkové z Klubu za starou Prahu a Schwarzův vypravěč táhnou dokument nahoru, zasněné představy o mystické staré Praze také, některé nezvládnuté hrané scénky typu uštvání chlapa k smrti tajemnou židovskou tanečnicí ho táhnou zase dolů. O zbořeném Josefově se toho člověk prostě moc nedozví, natož o jeho historii. Velká škoda. Tři hvězdičky jsou adekvátní, ale zbořený Josefov a další zmizelé části staré Prahy (např. okolí Kaprovy ulice, Zderaz, Výtoň, vlastně celé Nové město aj.) si zaslouží trochu důslednější zpracování. ()

ohinek 

všechny recenze uživatele

tak to bylo slabý. vydržel jsem se na to dívat cca 5 minut, pak jsem se naštval a začal přetáčet abych se konečně dozvěděl něco o židovském ghettu, ale kde nic tu nic. Rozhovory s lidma kteří neměli k tématu naprosto říct a minimum historických faktů. trochu potěšily jen 3D animace které jakýz takýz obraz jak mohlo ghetto vypadat, zabraly tam max 5 minut a co se týče fotek, tak ty můžete do poslední najít na googlu. Opravdu nejsem o nic moudřejší. i 5ti minutové reportáže volně dostupné na čt24 online vám poskytnou více informací. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Když se řekne "Praha mystická", cítíte v sobě takové zvláštní, přitažlivé napětí? Pokud ano, přidejte si rovnou hvězdičku, pokud ne, tak jednu odeberte. Pan Císařovský stvořil další výsostně umělecký dokument, který narušuje snad jen mírně "umělohmotná" (ale zajímavá!) 3D animace oné páté čtvrti. A že vyprávění není vždycky přímo o hlavním tématu, a odbíhá za roh, nebo i za dva? Ale běžte... vždyť i mystérium je krásné také svým mísením se s banální každodenností. Samostatné PLUS: nádherná titulní píseň (až se podíváte na film, hledejte na stránkách pořadu na webu ČT...). Film dostupný online na stránkách ČT! ()

Reklama

Reklama