Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vyhlášený pytlák Jan Sochor se tvrdě staví proti tomu, aby si mladý kníže namlouval jeho dceru Barušku. Příliš dobře si pamatuje na dobu vlastního mládí a na své zásluhy o zachování knížecího rodu… Kostýmní komedii Prstýnek natočil režisér Martin Frič podle povídky Ivana Olbrachta "Táta", otištěnou v jeho sbírce "Devět veselých povídek z Rakouska i republiky". Scenáristé Josef Neuberg a Josef Hlaváč spolu s režisérem drobnou povídku podstatně rozvedli a domysleli. V jejich pojetí se předloha přetavila v romantický obrázek ze starých časů, vylehčený jemným ironickým nadhledem a spontánním humorem. I režijní pojetí bylo lehké, vtipné a svěží, se silným poetickým nábojem, dotvořeným exteriérovou kamerou Václava Hanuše a Julia Vegrichta. Hereckým výkonům dominoval oblíbený Otomar Korbelář ve vděčné dvojroli Jana Sochora mladšího i staršího, debutoval zde Zdeněk Dítě jako knížecí synek Robert, jeho nevlastní sestřičku ztělesnila půvabná Jana Dítětová. Vedle Otomara Korbeláře v tomto filmu největší prostor dostala Vlasta Fabianová v roli kněžny Andresové. Po úspěšném debutu ve filmu Pohádka máje a výrazných rolích ve filmech Rukavička a Tanečnice i zde prokázala svůj nesporný talent a zaujala svým nevšedním zjevem a temperamentním projevem. Prstýnek byl posledním českým filmem, který byl před koncem války ještě uveden do kin. Premiéra se konala v polovině února 1945 ve třech největších pražských kinech a byla nadšeně přijata vděčným obecenstvem. Dodnes se snímek setkává u diváků s vlídným přijetím. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Úžasná pohoda. Úleva od dnešních zběsilých TV pořadů, reklam, politických blábolů a amerických "akčních" filmů. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Martin Frič jde s dobou a natočil film s neohrabanou, erotickou scénou a to již v r.1944. Nahé ženské pozadí, a ne ledasjaké, se na setinu vteřiny mihne v rybníku. Jímává historka jednoho šlechtického rodu z počátku 19.st. Krásná, mladá kněžna marně čeká, kdy se zadaří otěhotnět. Bodejť by jo. Vzala si sice urozeného, s modrou krví, ale starého unaveného knížete. Ženy však vědí své, kde nepomohou kouzla ani zaříkávání, či různé lektvary, pomůže rozum. Šlechtična svede místního pytláka, Sochra, chudého, ale o to více potentního. Z jejich krátké vášně se narodil krásný chlapeček. Avšak když šlechtična dosáhla svého cíle, Sochra jemně odkopne. Mouřenín splnil úkol a tak může jít, Šlechtický dvůr zvedl kotvy odtáhl do jiného sídla. Po 20 letech, se šlechtična vrací na "místo činu" a co čert nechtěl, její syn se zamiluje do pytlákovy nejstarší dcery a hodlá jí připravit o věneček. Tomu ovšem naposlední chvíli, jen tak tak, udělá přítrž starý, dobrý pytlák Sochr, však ví proč! Nechod s pány na led, pán uklouzne a sedlák si zlomí nohu. 70% ()

Sfaxia 

všechny recenze uživatele

Právě se opět dívám.....rok natočení 1945 a ve srovnání s filmy po roce 2000 se mi Prstýnek začal jevit jako oskarový kandidát. Kam až naši dnešní scénáristi, herci a režiseři klesli je fakt smutný. ()

Peregrina 

všechny recenze uživatele

co k tomuto svěžímu dílku dodat? Otomar Korbelář je velmi - eeh, jak to říci slušně - koukatelný a sexy i jako mladý chasník, i jako starší, životem ovátý sedlák a hraje trojroli - i svého vlastního otce. Vlasta Fabiánová jako kněžna je nádherná!!!! Celá ta situace, točící se kolem následníka starého hypochondrického roztřeseného knížete pána (jako vždy bravurní Smolík) "To máám vypít? ale to je velice nechutnééé..." "Ale pomůže vám to, jasnosti.." "eeeeh, myslíte?"je velmi dobře podaná, líbí se mi všechny role...Dítětova jako dceruška (vem si koláček....kdo to snědl? Jááááá!!!!!) i Dítě, coby mladý knížepán....a nejlepší je Marvan jako farář - "Hříšníku!!! Tisíc otčenášů je málo na tvou hanbu!!!" Svěží, krásný a vždy s radostí shlédnutý film. ()

Janec82 

všechny recenze uživatele

Pohodový film na odpolední kavičku, vždycky pobaví, ze Sochora by si dneska měly vzít příklad při výchově některých sprátku, škoda rány ,která padne vedle :D ()

zoruska127 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu mi vadila ta nelogičnost a naivita. Konec to dorazil. A vysvětlení nikde. Nicméně jako každý starý film má i tento své kouzlo. ()

benden 

všechny recenze uživatele

Po desítkách let jsem si znovu pustil a znovu jsem podlehl kouzlu dobrého starého českého filmu s výbornými herci. Fabiánová, Korbelář, Plachta, Šlemrová, Dítětová, Dítě, Marvan ad. Pro mne moc příjemný odpočinkový film s dobrou zápletkou a skvělými dialogy... Jen mne mrzí, že je tady uváděno: Československo 1944 - v tomto roce natáčení či dokončení filmu Československo neexistovalo. Šlo by to spravit? ()

710.cz 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy plus jedna za skvělého Korbeláře. Ano; je to srágora. Ale já mám právě tuhle přemrzlou srágoru moc rád. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Tento film je taková ta nenáročná podívaná pro nedělní odpoledne. Otomar Korbelář tady s nadhledem zvládl roli mladého i o dvacet let staršího Jana Sochora a Zdeněk Dítě přehrává sice jako vždy, ale tentokrát to do tohoto komediálního filmu zapadlo jako součást humorného děje. Za mne hezkých 60 %. ()

Kloboucek75 

všechny recenze uživatele

Filmu Prstýnek musím dát samozřejmě 5 hvězdiček , je v  první pětce nejoblíbenějších filmů 1930-45 .  Film jsem viděl snad 20x a vždycky se těším až si pustím film znovu . ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Dnes v roce 2024 již dávno zesnulí herci v době mého dětství 1980 byli v pokročilém seniorském věku ale stále byli mezi námi. Zde v krásném mládí  Vlasta Fabiánová kočka, Jana Dítětová kost a Český Jean Mare Otomar Korbelář ve filmu který krom dobové autenticity ( v létě se chodí bosky) má poselství že proti životu jsou dějiny jen fraška… ()

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

Prstýnek byl nejoblíbenější film mé babičky.. líbila se jí ta stará romance "myslivce" a kněžny .. někde za bukem asi.. podle mě je to skvěle zahraný ze strany Korbeláře a nepřipomíná to "Babičku" .. ()

Reklama

Reklama