Reklama

Reklama

Parník Willie

  • USA Steamboat Willie
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Rodinný / Muzikál
USA, 1928, 8 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Mickey sa snaží riadiť parník putujúci po rieke, ale prísny kapitán Pete mu to po chvíľke zatrhne a tak sa Mickey musí poobhliadnuť po inej činnosti. Po tom, čo na tichú palubu lode príde Minnie, sa na nej roztočí poriadna zábava v podobe veselej muziky, hranej na najrôznejších veciach čo prídu pod ruku... (T2)

Recenze (47)

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Já těm černobílým Mickey Mousům prostě nepřišel na chuť. Je to všechno příliš hloupé, moc dětinské, stojí to vlastně jen na ne zrovna nejlepších hudebních číslech a chybí mi tu nějaký hlubší příběh, které mají právě ty novější epizodky z 30. a 40. let. A že by šel Mickey dětem zrovna příkladem? Škoda, že mě zrovna jeho první díl tak zklamal. 45% ()

Bonniesgun 

všechny recenze uživatele

První myšák! Kdo by to byl tehdy řekl, že se z myšáka stane to, co se z něj stalo? Tady se, dámy a pánové, zrodil kult! (Jen škoda, že kvůli němu bylo spácháno tolik brutality na zvířátkách!!! Až zase nějaká osmdesátiletá paní bude lomit rukama nad agresivitou dnešních postaviček pro děti, klidně jí pustím toto! Na tom byli totiž odchováni dnešní osmdesátníci!!!) Jedna hvězdička dolů za brutalitu a jedna za ošklivého Mickeyho! Ještě štěstí, že trochu uzrál! Tohohle bych se jako malá určitě bála! ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Ještě černobílá Disneyovka a první s postavou Mickeyho Mouse a tím pádem začátek celé slavné série. Samotný animák je plný nápadů a řeší neposedného Mickeyho hvízdajícího a muzicírujícího během plavby po řece namísto práce na lodi. Na dnešní dobu je to archiválie, ale kdysi to musela být pecka. Celé video: http://www.youtube.com/watch?v=0TPbpvP-okM ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Jako jestli jsem to pochopil, tak Mickey Mouse je na tomto parníku jen poskok, který má přikládat uhlí a tak není divu, že když na můstek vstoupí kapitán, tak je na něj nahněván. Mickey na něj za zády ještě k tomu vystrkuje jazyk, nevychovanec jeden. Scéna, kde točí kočkou za ocas nad hlavou, z husy dělá žirafu, malá roztomilá selátka tahá za ocásky a krávě hraje sólo na stoličky, co to jako mělo znamenat ty necito? Nedivím se, že ho kapitán poslal škrábat brambory. A tenhle tyran, že má být naším idolem? Fuj. ANIMAL LIBERATION FRONT! ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Legendární scénou s nezapomenutelnou melodií při kormidlování parní lodi nabírá kariéra myšáka Mickeyho na obrátkách. První animovaný zvukový film hýří kromě toho skvělým nápadem - budiž každá němá tvář hudebním nástrojem. Samotný nápad sám o sobě může vypadat vtipně, ovšem dobový vliv raného surrealismu by dle mě některé dítě zvyklé na dnešní tvorbu nemuselo přežít bez následků - např. scéna s bachyní. Přesto si tento film zaslouží ode mě absolutní hodnocení, už kvůli tomu, že na svou dobu je snímek naprosto geniální a vlastně i v dnešní době si s ním určitá animovaná tvorba nezadá. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikl během výroby druhého Mickeyho snímku The Gallopin' Gaucho (1928). Ub Iwerks naanimoval experimentální záběr, ve kterém slavná myš kormidluje parník a píská si u toho. Disney chtěl vyzkoušet, jak bude na zkušební diváky působit iluze, že kreslená postavička vydává zvuk, do jehož rytmu se také pohybuje. Výsledek byl úžasný, a tak se Disneyho spolupracovníci okamžitě pustili do vymýšlení příběhu, do kterého by šel dnes již legendární záběr s kormidlem napasovat. (Landauer)
  • Film je přelomový díky použití zvuku. Již dávno před ním se u animáků používal doprovodný zvuk a hudba, ovšem pouze jako kulisa do pozadí. Zde však kreslené postavičky poprvé vytváří iluzi, že samy zvuk produkují, tančí do jeho rytmu a aktivně na zvuky reagují. (Landauer)

Související novinky

Mickey Mouse je volně k užití a je z něj vrah

Mickey Mouse je volně k užití a je z něj vrah

04.01.2024

Hned dvakrát se Disneymu v minulosti podařilo lobovat za změnu amerického autorského práva tak, aby firmě déle zůstalo výhradní právo používat ikonickou postavu Mickeyho Mouse, jak se objevila v roce… (více)

Reklama

Reklama