Reklama

Reklama

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

On to za mě vůbec není špatný film a autorský debut, jako komedie na mě Opičák fungoval a Jamesu Francovi se i podařilo cosi jednoduchého, ale působivého sdělit. Na patřičnou nadsázku jsem přistoupil, jen mi skoro u všeho trvalo, než jsem si zvykl: na samotného Franca v hlavní roli (který zpočátku na mě působil rozpačitě, ale nakonec mě začal hodně bavit), na obě zpočátku podobně nezáživné herečky, na celý poloamatérský styl... i na celou zápletku a hru s postavou i divákem stojící na tom, že mladému muži se v bytě zjeví mluvící muž s opičí hlavou a rukama (zato s teniskama na nohou a viditelně prázdnýma očima na masce) a povětšinou ho i bere jako skutečnou opici. Co já vím, až se na to možná časem podívám znova, budu mít nejen lepší dojem od začátku, ale třeba si dodatečně zvyknu i na mysteriózně pojatý závěr bez pořádného osvětlení. Příběh slušně graduje a mírný přesah z témat přátelství, potřeby vzájemné opory či různé míry sebevědomí v mezích odlehčeného žánru postačí, ale s nedovršením některých motivů a nedořčením v závěru jsem se zatím směrem k vyššímu hodnocení nevyrovnal. Pravidelné prostřihy na živého šimpanze včetně titulků jsou však boží..:) [70%] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa "synopsie" a množstva komentárov na csfd sa človek o tomto filme nič nedozvie. Čiže neviem, či sa jedná o pôvodný zrealizovaný scenár, alebo o adaptáciu divadelnej hry. Pretože som sa celý čas cítil ako v divadle. To sa týka ako výpravy, tak divadelne znejúcich dialógov. Ale k filmu. Príjemný malý nezávislý filmík, ktorý chce niečo povedať, čo sa mu čiastočne darí, ponúka pointu, ktorá vám dojde približne v polovici a nechá viacero podzápletok otvorených. Čistý priemer. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po třech špatných Francových filmech za sebou jsem si od něj dal delší pauzu a vrátil se k jeho tvorbě právě tímhle jeho debutem, ke kterému nejen že neexistují titulky, ale také schytal celkem mizerné hodnocení na IMDB. Popravdě jsem se bál, aby z toho nevypadlo další zklamání, ale k mému překvapení se tak nestalo- Právě naopak - po dlouhé době můžu říct, že se mi něco od Jamese Franca líbilo. Jeho debut je sice takový nevyzrálý, s příliš utnutým koncem, nedořečenými situacemi, ne vždy funkčním humorem (ačkoli fekální scénka je zde naštěstí jen jedna) a pointou, která nejen že se dá celkem rychle odhadnout, ale dokonce se dá vytušit i z plakátu, jenže i přes všechny nedostatky to prostě má něco do sebe. Je to celé takové příjemně nezávislé a osobité, kde se i viditelně mizivý rozpočet povedlo Francovi proměnit ve vtip - konkrétně teď mám na mysli onu opici, u které je jasné, že to je jen chlap v masce a dokonce je zde i spousta záběrů, kdy třeba skrze světlo z okna vidíme, že opice nemá oči, ale i přesto se Franco snaží o to, abychom uvěřili, že je to opravdu mluvící opice a přitom dost výrazně pomrkává na diváky, že její vzhled má člověk brát s nadsázkou. Což je taky důvod toho mizerného hodnocení na IMDB - dost lidí to bralo smrtelně vážně. Mě osobně se to ale hodně líbilo - nejen, že jsem doposud nikde nic takového ještě neviděl, ale Franco to podává opravdu dobře, že je vlastně dost příjemné tu vědomou lacinost kostýmu sledovat. Zároveň se to snaží říct i něco o tom, že člověk v životě sebevědomí potřebuje, ale že ho nemá mít přehnaně velké a že všeho dost škodí, ale také je to o potřebě přátelství a porozumění a i to Franco nesděluje zrovna špatně. Klopýtavě, ale vyzní to a docela i zapůsobí. A něco do sebe samozřejmě mají i některé vtipné scény, protože pár z nich je celkem dobře vymyšlených a dokázalo mě pobavit. Dost do sebe taky mají kreativní úvodní titulky nebo herecký výkon Jamese Franca, protože už tady dokázal, že hrát opravdu umí, jen teda v jedné scéně (mám pocit, že v té, kdy se s opicí poprvé snaží nějak víc mluvit) byl celkem mizerný, ale jinak mě oslovil po celý film. Takže jo, i přes nemalý počet mě to celkem potěšilo a svým neotřelým nezávislým stylem i zaujalo. A po delší době konečně můžu říct, že jsem opět zvědavý na to, co od Franca ještě uvidím :-) Slabé 4* ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama