Reklama

Reklama

Hunger Games: Vražedná pomsta

  • USA The Hunger Games: Catching Fire (více)
Trailer 1
Akční / Dobrodružný / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2013, 146 min

Katniss Everdeen a Peeta Mellark se po šokujícím vítězství v 74. ročníku Hunger Games vrací domů. Jako vítězové musí ale brzy domov a své rodiny znovu opustit a vydat se na okružní jízdu po všech krajích Panemu. Jejich úkolem je bavit lidi, oproti očekávání Kapitolu ale Katniss a její příběh inspiruje ke vzpouře. Během turné po krajích Panemu Katniss vycítí, že se neodvratně schyluje k revoluci. Hlavní město ale stále drží moc pevně ve svých rukou a prezident Snow není člověk, se kterým je dobré si zahrávat. Ve vhodný čas, ve vhodný moment, Katniss Everdeen musí být zlikvidována. Sílu Kapitolu mají symbolizovat přípravy na 75. Hry, které skrývají překvapení a rozhodnou o budoucnosti celého Panemu. Katniss a Peeta musí zpět do arény. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 396)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vyspelejšie a stráviteľnejšie než jednotka, pri ktorej som doslova trpel. Síce stopážovo naťahované a bez uspokojivého finále (iba navnadí na ďalší diel), ale priebežne dostatočne zábavné. Ako napínavé dobrodružstvo pre mladé publikum solídna zábava, režisérom Lawrencom remeselne bez chyby spracovaná. Topkou filmu su epické scény a lá Kleopatra na námestí Kapitolu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Hangr gejs aneb "Dejte Belle do ruky luk, osaďte třemi Patyzóny a máme tu další účelovou, plagiátroskou sračku", sveřepě pokračuje v nastoleném trendu. Slečna Lórencová, plná lásky a rozpolcena nenávistí ke zlému postapo establišmentu, lítá po džungli, až se jí zapařují neoprénem zvýrazněná prasečí stehna a svými šípy neochvějně míří do srdíček mongoloidních dětí, toužících po přiblblém dobrodružství a zvědavých na to, který ze statických fesháků jí nakonec naplní toulec. A tak si Zuzanu směle řadím do seznamu parazitních grafomanek, hned vedle Štefánie a paní Rohlíkové, jež jsou svými červenoknihovními braky schopny zkurvit vkus miliónům slaboduchých týnedžrů. Oproti prvnímu dílu však došlo k drastickému zbrutálnění a posuvu přístupnosti na PG8, Katniss dokonce jednou krvácí ruka!!! a přespolní běh s důchodkyní na zádech mi uvolnil průdušky lépe než ACC, proto budu velkorysý, napálím tomu velmi pěkných 1,596421 a už Hladově vyhlížím tu romantickou VŘSR v dalším dílu. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

První díl se snažil těkavou estetikou, opulentními přelety kamery, velkolepými davovými scénami a velikášskými gesty dosáhnout dojmu, že v tomhle příběhu jde prostě o něco víc (a nešlo). Ironické je, že druhý díl toho skutečně dosahuje zcela naopak pomocí poctivého promyšleně nenápadného stylu, důrazem na dramatické konfrontace jedince s jedincem a často pomocí výmluvných zámlk namísto velkých slov. Jinými slovy, druhým Hunger Games se podařilo vyvrátit mnohé z toho, co jsem vyčítal prvnímu dílu. Aniž by přestaly být upřímnou a přímočarou zábavou pro mladé publikum uvyklé srozumitelně zprostředkovávaným pravdám v zapamatovatelných sloganech (což mi samozřejmě může vadit, ale je to problém můj, ne filmu), daří se jim na omezeném prostoru rétorických operací diktovaných cílovým divákem vytěžit z de facto politického tématu maximum. Více viz tady. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Podobný kvalitativní skok jako mezi prvním a druhým dílem trilogie o Jasonu Bourneovi. Akorát v Hunger Games roztřesená kamera nepřibyla, ale byla nahrazena přehlednějším snímáním. Druhý díl konečně dosvědčuje, proč je kniha takový popkulturní fenomén. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dvojka Hunger Games je v mnoha ohledech vyzrálejší variací na svého předchůdce. Nabízí o třídu lepší režii, scénář i herecké výkony, představení totalitního režimu není jen útržkové, ale opravdu intenzivní (koho máte nenávidět, toho budete nenávidět) a Jennifer Lawrence se z "pouhé" sympaťandy přetavila v plnohodnotného tahouna, který má na to být vůdcem. Není to bez chyb (především romance s Galem z Okrsku 12 je pořád jaksi nadbytečná), ale filmu nechybí spád, emoce, výborně natočené scény a co je možná největší tvůrčí vítězství, má to skoro dvě a půl hodiny a přesto to nenudí! Nemám nejmenší důvod se na další díly netěšit. Vražedná pomsta je příslibem toho, že se bude na co dívat. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je vcelku paradoxní, že ve druhých Hunger Games, kterým jejich apriorní kritici vytýkají jakousi twilightovskou pubertální romantiku, v podstatě žádná romantika není. Respektive není jí tam zásadně víc než v jiných hollywoodských blockbusterech. Zkrátka romantická linie mezi Katniss, Peetou a Hurikánem je tentokrát značně upozaděna a slouží spíše jen k hloubkovějšímu prokreslení charakterů a k vykreslení emočního rozpoložení kladných postav uvnitř zkušenosti totalitního systému, než aby byla středobodem všeho. Jinak jde o poměrně drsnou dystopickou sci-fi. Vrchní Kapitolané se proměnili ze srandovních barevných paňáců na bezskrupulózní totalitářské svině, jež budí respekt. První polovina filmu šlape výtečně, divák se dozví více o fungování daného světa. Přítomná socio-medio-politická linie nepůsobí hloupě. Nejslabší je nakonec část v Aréně, v níž musí dojít alespoň k několika akčnějším scénám (do té doby se jedné o značně konverzační film), která do značné míry jen variuje dění z prvního dílu. Chápu, že to tam muselo být, ale dokud byli hrdinové na vítězném turné a zprostředkovávali vztah mezi utlačovanou veřejností a vládnoucí vrstvou, bavil mě film o něco víc. Úplný závěr pak přišel příliš náhle - to, co bylo jen řečeno, bych klidně ještě v pár scénách přímo zobrazil. Každopádně na další pokračování se těším. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jezisi hodinu se tam dělo hovno, pak se na něco připravovali a za pět minut už zase hovno, jsem zvědavej co bude dal v tom dvoudíle. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dvou a půl hodinová délka mě šíleně děsila…a taky oprávněně. Prvních třicet minut ubíhalo tak strašně pomalu, až jsem si myslel, že u filmu nevydržím a normálně se na něj vykašlu. Pořád jsem si ale říkal, že se to tak nějak zvedne a začne mě to bavit, což se nakonec naštěstí i stalo. Jakmile se totiž Catniss dostala do další arény, začala ta pravá zábava. Možná ještě zábavnější, než v prvním díle. V tu chvíli mi zbylé necelé dvě hodiny utekly neuvěřitelnou rychlostí a náhle se z filmu stal vyslovený miláček a milovník davů. O to více jsem se ale začal bát závěrečného dvoudílu, protože prozatím to jediné, co mě na Hunger Games bavilo, byly samotné boje v uzavřených arénách. Všechno kolem, od politiky počínaje, přes válku konče, pak šlo totálně mimo mě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $130miliónovTržby USA $424,668,047Tržby Celosvetovo $864,912,963Tržby za predaj Blu-ray v USA $57,605,447 //počet predaných kusov 2,858,977Tržby za predaj DVD v USA $56,583,365 //počet predaných kusov 3,539,192║ prvá hodina a pol dokáže dokonale unudiť, tak zbytočné tlapkanie po pleci až hrôza, hlavne keď sa tu všetci stále ľutujú, milujú, objímajú, smútia, zas milostný trojuholník a la Twilight(blee), +ľahká gýčovitosť urodzených pánov,... občas príde aj na niečo zaujímavejšie ale pod nánosom vaty to zaniká, potom sa to konečne rozbehne keď príde na hry o život ale na druhú stranu nedostaneme nič iné len to čo sme videli v prvom diely, keď príde na akciu tak je frmol ako z rýchliku, takže v tomto smere si nie je moc čo užiť a dávka napätia a ako že nejakej tej nápaditosti pri strategickom manévrovaní v lesnej aréne moc dych nevyrazí, nechápem koho takéto niečo môže brať, len prachprostý priemer a hlavne keď za rok 2013 bola hromada ďaleko konzistenčnejších popcorňákov /videl v kine: 55%/ __moja recenzia ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

I Hunger Games mají svého Prince dvojí krve. První půlka opět vynikající, aréna ale budované drama vůbec nezúročuje. Jako řemeslně zvládnutá předehra k finále tudíž ok, příště už by to nicméně chtělo řádně tnout do živého. Ten svět na to určitě má. (6/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nesporně lepší, ale stále ne (dost) dobré. Lawrence si uvědomuje, že papírem šustící dialogy plné životních mouder a velkých pravd mohou zachránit jen herci s velkým há a tak se snaží neherecké brávíčkáře typu Hemswortha s Hutchersonem upozadit co to jde. A v první polovině mu to i vychází. Ovšem jakmile mu vstupem do arény odpadne možnost opřít se o Harrelsona/Hoffmana/Tucciho//Banksovou a především Sutherlanda (tomu slouží ke cti, že jednoho z nejhloupějších záporáků dokázal uhrát s noblesou), tak je v háji on a s ním i celý film. Rázem je odkázán pouze na krasav(i)ce bez talentu a jejich neumětelství nedokáže zamaskovat ani důrazem na solidní akční složku, která však dojíždí na to, že se vše podstatné (a zajímavé) odehraje mimo obraz. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KATNISS EVERDEENOVÁ JE SYMBOL. JEJICH REPRODROZD. MYSLÍ SI, ŽE JE JEDNOU Z NICH. MUSÍME JIM UKÁZAT, ŽE JE JEDNOU Z NÁS. NEMUSÍME ZNIČIT JI SAMOU, JEN JEJÍ IMAGE..…“ /// Ty vole, já a všichni Severokorejci jsme dlouhou dobu seděli v úžasu. Při projekci i po. Ti šikmovoký chudáci nechápali, proč tam místo soudruha Kim Čong una straší děti nějaká šedivá svině, a já zas přemejšlel, co že jako dneska týnejdři viděj na tý revoluci. Hodinu dvacet povídaček kolem lásky a lásky, a lásky spojený s totalitou, vobčas ňákej jazyk v hubě, ale spíš ta totalita. To z toho měli vysmrknout něco ve stylu ,,autorskýho čtení“. Bylo by to stejně dlouhý, ale kdyby předčítačka byla k světu… (třeba bych k ní získal nějakej vztah a mohl ji pak láskyplně vobejmout a vykládat, jak jsem pomohl rozložit totalitní režim…). Já prostě nečekal, že se mi budou snažit vykecat díru do palice! Já chtěl HRY! A když je konečně mládež (vím vole, ale nebudu spoilerovat!) vyvržena do akce, místo bojovejch zážitků jde vo orientační běh lesem s nošením břemena a touhou zdrhnout z ostrova vopic. Dvě a čtvrt hodiny jako spojovačka pitomý jedničky a kdovíjaký trojky. S parádní módní přehlídkou! Dám dva, ať nevypadám, že fandím kokotům z Kapitolu… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Suzanne Collins a její knihy mi jsou ukradený. 2.) Pochopím, proč všichni chtěj svatební šaty ve stylu ,,Katniss“. 3.) Připravuju teenegerskou verzi ,,1984“ . /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate // Počet premietajúcich kín v USA: 4,163 // Otvárací Víkend v USA: $158,074,286 // Najväčšie prekvapenie roku 2013. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Kvalitativní š/sk/ok roku. Přestože předchůdce Catching Fire smrdí jak týden staré použité tampóny a předloha je jednoznačně nejhorším dílem trilogie (zn. první polovina Stmívání, druhá obšlehnuté Hunger Games), podařilo se adaptaci nejenom napravit de facto všechny vady prvního dílu, ale i překonat svůj literární předobraz. Mizí mechanické převádění detailů, nesoustředěnost na celek, rozkouskování na jednotlivé úseky podle dějiště, nulová charakterizace postav, tematická vyprázdněnost i k posrání otravná roztřesená kamera, jimiž jsme byli obohaceni minule, a vše je podřízeno zcela jednoznačným ústředním tématům: počátky odboje, role slabého jednotlivce v rodící se revoluci a jeho faktická nicotnost ve srovnání s totalitní mašinérií, a především vztah mezi mediální konstrukcí a realitou a dopad, jaký má tento rozdíl na účastníky a spoluautory masami zbožňovaných smyšlenek. Je bizarní, že navzdory zahlcenosti původních Hunger Games expozicí se veškeré podstatné a nezbytné informace o fungování Collinsové fikčního světa, o postavách a jejich vztazích dozvídáme až teď. Jsou rozvíjeny i motivy, které Collinsová geniálně propracovala až v následujícím Mockingjay, jmenovitě třeba úloha symbolů v moderní válce. Potěšme se tedy pravděpodobně nejlepším příspěvkem v celé filmové tetralogii, neb vězme, že adaptovaný Mockingjay bude kvůli rozdělení, a tedy očekávanému opětovnému soustředění na doslovné zachycování stát pěkně za hovno. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hungry for more! Překrásné, tragické, absurdní, temně komické a vizuálně velkolepé! 140 milionový rozpočet nebyl utracen zbytečně. Druhý díl Hunger Games je mnohem svižnější,akčnější a mnohem více záživnější než předchozí díl. Za mně velká spokojenost a sánka dole. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Větší emocionální bohatost, překvapivá tvůrčí odvaha a zdravé sebevědomí za kamerou i před ní. Ve většině aspektů se totiž jedná o stejně absolutní nálož jako v případě předlohy (v tomto případě pak dokonce mého nejoblíbenějšího dílu). Z první poloviny se ve špatných rukách klidně mohl stát jen uplakaný prolog, ale naštěstí se tak nestalo, jiskra pomaličku přechází v plamen a když je i z Peety jasný tahoun a Johanna si na minimálním prostoru krade všechny scény pro sebe, má Vražedná pomsta vyhráno. I když se do extra svižné půltřetí hodinky nevešlo větší množství zmínek o historii Čtvrtoher nebo jednotlivých veteránů, jde díky ještě ucelenějšímu obrázku téměř o nejlepší filmový díl. Na ten ale byl tehdy ještě čas. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašný kasting v čele s Jennifer Lawrence (ktorá je nielen nepríjemná, ale ešte aj hrá úplnú kravu). Niektorí herci sú talentovaní, ale tu dostali tak divne rozvrhnuté postavy, že vôbec neviem, čo si o nich mám myslieť (Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Toby Jones, Donald Sutherland, Jeffrey Wright, Stanley Tucci). Je to hrozne dlhé, akcie je málo a tá, čo tu je, je rovnaká, ako zvyšok filmu – divná. Divný je i scenár, ktorý sa motá od ničoho k ničomu a celkovo mu nerozumiete (megatréning v geniálnom novom megakomplexe sa obmedzí na to, že hlavná hrdinka pätnásťkrát vystrelí z luku a keď sa obzrie, vidí, ako ju všetci fascinovane sledujú). Vízia budúcnosti mi príde dosť neoriginálna a postavená na extra vratkých nohách. Akonáhle sa dej premiestni na exotický ostrov, začne to byť aspoň trochu sranda (opice, hmla), ale aj tak sa občas nestíhate čudovať nad hovadinami, ktoré tvorcovia vymysleli (babička alias nekompromisná Golda Meir z Mníchova). Strašne blbý film, ale svojím spôsobom sa bavíte. Dosť ma každopádne zaskočil nevýrazný koniec. Čakal som ohromujúcu sériu cliffhangerov podpernú veľkolepými zábermi a dunivou, burácajúcou hudbou lákajúcou na gigantickú trojku... a ono nič. Zvyšok série už nedopozerám. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Je směšné a smutné, když člověk čte reakce na druhý díl "Hunger Games", kde se neustále objevují shazující komentáře kvůli primárnímu zacílení snímku na dívky, ačkoli ti samí lidé nekriticky uchcávají z marvelovských komiksáren. Právě v porovnání s nimi se ukazují klady "Catching Fire", které nechávají zapomenout na všechny předsudky asociované s žánrem "filmů pro holky", ba naopak ukazují, že dnešní dospívající mládež má právě díky takovýmto knihám či filmům mnohem komplexnější a více obohacující vzory než předchozí generace. "Hunger Games 2" využívají stejný produkční koncept jako áčkové komiksárny, takže také mají štědrý rozpočet, režiséra asociovaného spíše s dramatickými tituly než s osobitým rukopisem co do pojetí akčních scén a vynikající či přinejmenším typově výrazné představitele, kteří už pouze svou přítomností dávají postavám osobitost. Jenže zatímco v komiksárnách se takto dostává polidštění polotónově natisknutým figurkám, které nikdy neměly komplexnější charakterové rysy, ale spíše zastupovaly určité heroické či mytické ideály, zde takto ožívají opravdu mnohoznačné osobnosti, které mají mnohem promyšlenější a neschematičtější polohy. Podobně také zatímco komiksárny svou sofistikovanost čerpají ze vztahování se k vlastnímu kánonu, tradičním mýtům či soudobé společensko-politické atmosféře, "Hunger Games" tematizují nikoli heroickou stránku hrdinství, nýbrž jeho relativnost i artificiálnost. Přímo totiž odkrývají, že hrdinové dnešní doby jsou pouhé konstrukty či v zájmu určité ideologie (vládnoucí, ale i té revoluční) zneužité osobnosti přežvýkané soukolím PR specialistů a bulváru. Jádrem "Hunger Games" pak je ústřední figura Katniss Everdeen, která není polobůh z jiné planety, miliardářský hejsek ani další privilegovaná pseudo osobnost, ale obyčejná holka s mnohoznačnými osobnostními rysy, která se dostala do světa, kde je nucená hrát určitou roli. Zatímco kolem ní se spřádají revoluční plány a vedou velké řeči o osudu, ona sama má svou vlastní motivaci: zcela anti-hrdinskou egocentrickou snahu, aby ze všeho mohli ona a její blízcí vyváznout živí a žít své vlastní životy. Právě konflikt soukromého a veřejného světa i reálné osobnosti a marketingového konstruktu představují jádro zdejšího vyprávění, které se oproti světu povrchnosti a pomíjivé slávy ostře vymezuje. To o vyprávěnkách o privilegovaných gerojích žijících v blahobytu zrovna říci nelze. Samozřejmě, že i v "Hunger Games" je ona kritika relativní a nedosahuje štiplavosti či sžíravosti ostrých satir či otevřených anti-konzumních pamfletů. Jenže to ani není účel filmu. Jde pouze o to, dát mládeži, nejen dívkám, pozitivní vzor, který je osvobodí od bludů, které jim do hlav tlačí lifestylové magazíny a tupě konzervativní seriály či filmy. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Battlestar Galactica míří na velké plátno

Battlestar Galactica míří na velké plátno

11.06.2016

Sci-fi teď docela frčí, není proto divu, že tak slavná značka jako „BSGčko" nemůže spát navždy. Po klasickém seriálu ze 70. let a rebootu z roku 2004, který se dočkal několika spin-offů, se tak válka… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama