Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španielska dráma odohrávajúca sa oboch stranách Gibraltárskeho prielivu, kde sú od seba Európa a Afrika vzdialené len 14 kilometrov. Hlavnými postavami vo filme je trojica malých pašerákov drog na čele s ambicióznym a odhodlaným Niñom (Luis Tosar) so svojou kolegyňou Evou (Bárbara Lennie). Obaja sa dlhodobo snažia odstrániť drogový kšeft a s ním spojenú kriminalitu z tohto krásneho miesta, ktoré sa odjakživa označuje aj ako brána do Stredozemného mora. Okrem vynaliezavých pašerákov z oboch brehov však musia bojovať aj so všadeprítomnou korupciou, a to aj medzi vlastnými kolegami.
Vo filme španielskeho režiséra Daniela Monzóna sa objavia aj ďalší dôležití miestni hráči na trhu s drogami, a to nebezpečný marocký priekupník s drogami Rachid (Moussa Maaskri) či Interpolom sledovaný „Angličan" (Ian McShane), ktorí by si okrem iných zainteresovaných takisto radi rozšírili svoje pole pôsobnosti. (MikaelSVK)

(více)

Recenze (2)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Španělský blockbuster. Hezky se na to kouká, postavy jsou jednorozměrný, nějaká ta akce na člunech, něco málo romantiky, tradiční finále...Pokud mě něco překvapilo, tak relativně odlehčený tón celého filmu, vzhledem k tématu jsem byl připravený na tíživější atmosféru, kde půjde o životy. A pak to, že Luis Tosar tu nemá moc prostoru a spíš si sem šel přivydělat. Jinak jsem ale i podle zahraničních reakcí tušil, že to bude spíš fajn jednohubka, ve výraznější zážitek doufám za pár týdnů u La Isla Mínima. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zatímco pasáže věnované policejní stránce věci jsou sice bezpočtukrát viděné, ale jinak v zásadě žánrově zdařilé, tak hloupoučká linie „hrajeme si na pašeráky“ je tím, co film ve výsledku potápí do hlubin Gibraltarského průlivu. Jednak se v ní nic neděje nad rámec poflakování se odnikud nikam dvojice, kde jeden je jakože odlehčující element a druhý, který má po celý film natolik totožný výraz i postoj, až pojmete důvodné podezření, zda je to skutečně živá osoba či pouze kartonový panák dosazovaný do jednotlivých scén. A to má tato nechtěně směšná linie stejně prostoru jako ta solidní policejní, což dohromady vytváří neopodstatněně olbřímí stopáž. K protnutí těchto dvou linií pak dochází pouze v akčních scénách samotných pašeráckých aktů, které působí jako Kobra 11 naruby. Zatímco v ní sebemenší škobrtnutí o trs trávy znamená několik desítek přemetů a výbuchů, tak zde je hlavním heslem „hlavně nic neponičit a neškrábnout, to by nám pojišťovna dala“ a tak jsou veškeré honičky (není jich mnoho, ale o to jsou delší) ztělesněním na akční scény nebývalé nezáživnosti. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na autentických miestach na juhu Španielska, konkrétne v Andalúzii a Ceute, taktiež na Gibraltáre a marockom prístavnom meste Tanger. (MikaelSVK)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Reklama

Reklama