Reklama

Reklama

Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina

(TV film)
  • Česko Kód Geronimo (více)

Akční film se soustředí na elitní tým amerického námořnictva SEAL team 6, který v roce 2011 zabil Usámu bin Ládina v jeho úkrytu v Pákistánu. Snímek sleduje členy speciální jednotky během tréninku na příští misi, jež vyvrcholí odvážnou noční razií na úkryt nebezpečného teroristy. Zpočátku neměli vojáci nejmenší tušení, že jejich cílem je nejhledanější muž světa. Když jim je nakonec odhaleno, na koho mají vlastně spadeno, potýkají se drsní muži s neskrývanými emocemi - jasně si totiž uvědomují, že mají osobně možnost eliminovat nejvíce nenáviděného nepřítele Spojených států amerických a pomstít se za teroristický útok z 11. září. (HBO Max)

(více)

Recenze (66)

honza7 

všechny recenze uživatele

Mno... Film určitě zajímavý, to se upřít nedá, ale až zbytečně zdlouhavé scény z USA a jejich kanceláří, zbytečně dlouhé scény z příprav, z čtvrtky válečný film, z čtvrtky rodinný a z půlky... já ani nevím.. spíš telenovela. Myslím, že se s tímto námětem dalo naložit mnohem lépe, nebo dokáže mi někdo vysvětlit smysl scény, kdy jsou na sebe dva vojáci nasraní, protože si chrápou s jednou ženskou? To, že se kurví jinde je mi líto, ale absolutně jsem postrádal význam tohoto děje, když při akci ho za to frajer ani nestřelí "omylem" do nohy, nepohodí ho na chvíli na pospas islamistům nebo se mi jinak nepomstí. Mít to kratší stopáž, udělali by asi lépe a Bin Ladena mohli dát aspoň do nějaké scény, a ne mu jen zabírat samopal, nohy a kus hábitu, stejně jako mi přijde divný, že podle zbraně agent, který ani není odborník na balistiku zjistí, že tam je, ač mi zbraně přišly obě úplně stejné. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na to,že tento film byl jenom TV film,tak se tvůrcům celkem povedl.A to si ještě musíme říct,že tento film musel mít daleko menší rozpočet než 30 minut po půlnoci.Herci nebyli špatní,ale že by byli skvěle vybraní,to nemůžu říct.Hlavní důvod,proč jsem nakonec vůbec nepřemýšlel o čtyřech hvězdách,byl ten podprůměrný dabing.Když to porovnám s 30 minut po půlnoci,tak samozřejmě to byl horší film,ale akce byla lépe natočená a velmi se mi líbilo popsání situace po atentátu na konci filmu.Hodnocení:65% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá vojensky ladená akčná dráma. Má pomerne dobrý príbeh o pátraní, sledovaní a zneškodnení Usámu bin Ládina. Spracovanie je celkom slušné, táto polodokumentárna forma je síce pomerne zbytočná, ale nemôžem povedať, že by to filmu výraznejšie ublížilo. Hlavnou slabinou filmu sú bezpochyby tie zbytočné rozhovory do kamery, hlavne pri členoch špeciálnej jednotky, toto ma vôbec nezaujímalo, ale našťastie toho nie je až tak moc, väčšinu času tu tvorí spravodajská činnosť, pričom na všetko to sledovanie a overovanie informácií sa pozerá dobre, nesklamú ani vojenské tréningy a v záverečnej dvadsaťminútovke sa to už slušne rozbehne a film sa už venuje tomu hlavnému, samotnej vojenskej operácii a ani tá nesklame. Očakávane sa tu nájde aj dostatok patriotistických rečí, pri ktorých je potreba vypínať mozog, ale dá sa to zniesť, takže žiadna výrazná slabina, ktorá by filmu radikálne ublížila sa tu nenájde. Čo sa týka akcie, tej tu samozrejme až tak moc nie je, v úvodnej časti sa nájde jedna menej výrazná akcia a potom tá hlavná, záverečná a celkovo akcia je tu slušne natočená, kedy tento dokumentárny štýl dobre využíva, je aj pomerne napínavá a pôsobí úplne realisticky, takže som spokojný. Herecké obsadenie je skôr rozporuplné, samotná vojenská jednotka si ma moc nezískala, jednotlivým členom chýba charizma a ani tie zbytočné rozhovory im vôbec nepridávajú, ale ako vždy ma bavil William Fichtner, Robert Knepper v úlohe vojenského veliteľa a ešte pár vedľajších postáv. Réžia a technická stránka ako celok pôsobia dobrým dojmom, občas nejaké detaily zaostávajú, ale v rámci možností je to dobre zvládnuté. Tohto filmu som sa veľmi obával, ale zároveň som si ho musel pozrieť, pretože na jednej strane filmy s tématikou špeciálnych jednotiek vyhľadávam, ale zároveň mi vadí táto súčasná americká prezentácia, v ktorej sa hrajú na jediných správnych, kladných a civilizovaných, ktorí si všade môžu robiť, čo sa im zachce, ale ostatní sa musia starať len o seba, čo síce platí aj o tomto filme, ale pri vypnutom mozgu aspoň v prijateľnom spôsobe a množstve. Na väčšinu času sa pozerá dobre, znovu si to už pravdepodobne nepozriem, ale pozretie neľutujem. 61% ()

mackey 

všechny recenze uživatele

Na televizní věc docela dobrý. Potěšil Knepper a Fichtner. Co se týče věcnosti, tak to ponechám dějinám, ale vzhledem k tomu, jak trapně bylo dle oficiálních informací údajně s OBL zatočeno a s jeho tělem naloženo, resp. nenaloženo (což tenhle film logicky jen kopíruje), je vlastně docela symbolicky legrační, že ho ve filmu odbouchnul zrovna T-Bag. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že přístup Bigelow byl naprosto správný. Tato poměrně čerstvá událost se totiž vážně nedá natočit jako dojemný příběh hrdinných vojáků s přemírou patosu a dalších amerických klišé. Prostě to v tomhle tématu nefunguje a zbytečně to snímek devalvuje až na hranici nechtěné směšnosti. Rádoby svižná akce navíc diváka vůbec nevtáhne a skrz naskrz televizní look tomu také příliš nepomáhá. Snad jen ten správňácký Robert Knepper potěšil. Jinak ale naprosto zbytečný film, který se na Zero Dark Thirty nechytá ani omylem. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Televízny kanál National Geographic uviedol, že film Code Name: Geronimo pred odvysielaním videli experti, historici aj bývalí členovia špeciálnych jednotiek Seal. Producenti filmu však tlačili na jeho čo najskoršie uvedenie, pretože chceli, aby ho diváci videli skôr než konkurenčný snímok Zero Dark Thirty (2012). (Sufferer)
  • Scény s tajnými agentmi, ktoré sa odohrávajú v pakistanskom Peshawari, boli natočené v indickom Bombaji - časť Maharashtra. (MikaelSVK)
  • Producent filmu Harvey Weinstein ho nechal přepracovat, protože chtěl zdůraznit důležitost role amerického presidenta Baracka Obamy v popisovaných událostech. V televizi byl navíc vysílán 4. listopadu 2012, tedy dva dny před americkými presidentskými volbami, a to oproti film Zero Dark Thirty (2012), který se věnuje stejnému tématu, ale byl vysílán až po nich. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama