Reklama

Reklama

Tahle země není pro mladý

  • USA No Country for Young Men (více)
Krátkometrážní
Česko, 2011, 8 min

Obsahy(1)

Já jsem řidič... Já to tady řídím... Je hezké být na chvíli obyčejným člověkem. (Brněnská 16)

Recenze (12)

Radko odpad!

všechny recenze uživatele

Sadista potrebuje byť občas masochistom, ojebávač ojebaným, aby vedel ako veľmi utiahnuť obojok otrokom. Umenie sa stalo prostitútkou politiky. Podobné múdra ako v ľubovoľnej krčmovej debate. Takže ide o spracovanie. No čo bolo ponúknuté? Deklamovanie fráz o skurvenosti doby znudeným hlasom. Obraz zachytával cestu taxikára vezúceho tučniaka autom z bodu A do bodu B, prostitútky pod pouličnými lampami, posteľové scény a kongres politickej partaje. Zameniteľné s ľubovoľným študentským filmom. Poznámka na záver: 48 hodinový limit na výrobu filmu sa mi ako podmienka pre vznik filmu zdá byť úchylná, bez toho aby bola priamym želaním režiséra. Pretože vnucuje potencionálnym divákom myšlienku: buďte tolerantní k forme, bolo málo času. Nabudúce teda odporúčam stanoviť limit na dve hodiny, aby mohli vzniknúť ešte väčšie, medzinárodným fórom cenené, kraviny. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Leckdo asi namítne, že za kameru by neměli pouštět každého, mladý dokumentarista se ale docela snaží, to se musí nechat. Řemeslně poměrně slušné, výpovědní hodnota přesto diskutabilní.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nebýt využití takřka celého slovníku vulgarismů, mohla jsem si snad i více užít samotného vtipného nápadu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakoby nebylo dost šílené natočit film za 48 hodin, tvůrcům je ještě na začátku vylosován žánr, rekvizita, postava a replika. A pak ukažte, co s tím naděláte. Jako cvičení kreativity nejspíš dobré, ale pravděpodobnost vzniku opravdu povedeného filmu to všechno dost snižuje. Robin Kvapil si s tím poradil relativně slušně (tím nemyslím slovník vypravěče) a závěr na právě v době konání projektu probíhajícím kongresu ODS je tou drobnou nadstavbou, která filmeček vytahuje nad průměr. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Nápad není špatný, ale zpracování je velmi povrchní, poukazování a symbolika jsou velice jednoduché. A vůbec to na mne celkově působí dojmem, že snímek spíš ukazuje prohnilost politiky pouze v podobě, která odráží jen aktuální společenskou náladu a nespokojenost. Tedy že snímek pouze ukazuje politiku tak, jak to někteří momentálně chtějí vidět a slyšet. Jádro problému je zde potlačeno. Politická garnitura je stejně vždy volena lidem a je tedy ukázkou solidního "reprezentativního vzorku" společnosti a zkaženosti lidí v ní. Zatímco zde tvůrce spíše ukazuje politika jako "toho bezcharakterního zmrda, kterýho zvolil nemohoucí lid v bláhovém očekávání, že bude konečně dobře". V tomto kontextu se pak samotná výpověď filmu stává pouze prázdným populismem. Zajímalo by mne, kdyby se někteří dnešní kritikové zkorumpované politiky dostali k moci, kolik z nich by poté dostálo svým ideálům. V případě, že jsou tyto ideály pouhým populismem by přechod ke klasickému korytářství byl otázkou chvilky. To si ale dnes nikdo nepřizná. Z tohoto pohledu mne poté zarazilo, že tvůrci do filmu zařadili postavu šlapky (zástupkyně běžného lidu?), která původně toužila být spisovatelkou pohádek (ano, pochopil jsem vázanost na název filmu, že jedině mladí jsou "čistí", protože mají ideály, ale zároveň mi vyskakuje vždy obraz mladých křičících alko punks :-D), ale musí šlapat, protože dle slov vypravěče filmu "se v týhle republice stejně ničím jiným neuživí". To lze chápat tak, že tvůrci dnešní prohnilost společnosti vlastně obhajují. V tom případě to pokládám za selhání celého filmu, jelikož účel filmu si protiřečí, kritická náplň se zacyklila sama v sobě. "Prostý lid" pro mne není ten, který žmoulá rohlík z Lidla, nechá se ojebávat a drží hubu, jak se tvůrci snaží naznačit. Stačí se podívat kolem sebe, kolik lidí z okolí šidí daně, kolik živnostníků zatajuje přijmy, kolik lidí by přijalo úplatek nebo by jej chtělo použít. Dnešní lidé to pouze suše komentují argumentem "každý se dá koupit, záleží pouze na výši ceny, kterou každý má". Achjo, už se zase začínám rozčilovat, tak budu končit. Pokud to ale mnou bylo všechno pochopeno jinak, tak se tvůrcům omlouvám, ale jejich film na mne působí opravdu nejednoznačně. Jakoby se stavěl (ať už zastřeně či otevřeně) do výpovědi typu "všichni jsme kurvy, včetně nás co tenhle film natočili" - to mi ale nepřijde jako vhodný způsob "svrchovaně umělecké nestranné výpovědi", kterou se tento film zřejmě původně snaží být. Je spíše potvrzením toho, co prvotně kritizuje. Tvůrcům pak lze těžko věřit, že zachovávají určitý kritický či umělecký nadhled. Přál bych si, aby jednou vznikl film, který v kontextu tohoto rozměru skutečně kritizuje dnešní malost a prohnilost společnosti v ČR, který skutečně tne do živého a ukazuje, jak jsou hloupí lidé hloupí a jak spousta lidí lže sama sobě o tom, že je o něčem přesvědčena. S ohledem na to by ale takovýto film zůstal velmi pravděpodobně nepochopen :-DDD ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Celkem výmluvný obrázek k filmu. Jistou myšlenku to mělo - třeba se mi líbila hned první věta o naší republice u které jsem se skutečně málem počůrala smíchy, ale potom začalo přituhovat a těch sprosťáren a podivných keců bylo až moc. Trefný konec se třemi zhoubnými písmeny ODS! ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Podle mě je to super; jednak tady nezaznělo, že kromě limitu 48h byly ještě další podmínky: "V každém titulu se musely objevit tři elementy, kterými byly postava Tomáš nebo Eva Kublíkovi (spisovatel/ka pohádek), rekvizita rohlík a věta z dialogu: Sny se vážně můžou splnit." Pointa je podle mě super a jestli tady někdo vytahoval skepsi nad tím, jestli autor vlastně ten marast neobhajuje, tak je možná zajímavé info, že Robin Kvapil je dnes zastupitelem na Brně-střed za Žít Brno ;) ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

styl to má, atmesféru i Martina Římana taktéž, jen kvůli tomu zjednodušujícímu jazyku bych to spolu s Magnuskovskou trilogií vytřelil do kosmu pro utvoření zvrácené představy o náladě v ČR roku 2012. cca... ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy za ten 48 hodinovej limit, jinak to samozřejmě žádný veledílo není. Ale má to atmosféru, místama je to i vtipný. Někdy mi vadila zbytečná doslovnost a taky zbytečná skepse, chce se to dostat hlouběji(ovšem ne rohlíkem z Lídlu) než za povrchní karikaturu nějakýho hajzla. Ale to by bylo na delší film. ()

matslama 

všechny recenze uživatele

to, že tenhle film vznikl za 48 hodin, neomlouvá fakt, že to je bez jakékoliv invence a nápadu. Jen filmově zpracovaná hospodská anekdota. ()

Reklama

Reklama