Reklama

Reklama

Černá kočka

Obsahy(1)

Zvrácené představy Lucia Fulciho se dokonale snoubí s temnou fantazií Edgara Allana Poea. Britský detektiv Gorley a americká novinářka Jill Treversová vyšetřují v malé anglické vesničce sérii záhadných úmrtí, která zprvu vypadají jako pouhé nehody. Do případu je zapleten i tajemný a mystickými silami nadaný profesor Robert Miles, jehož kočka byla na místě všech tragédií. Pouhá náhoda, nebo něco víc...? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

pfa 

všechny recenze uživatele

Jedna černá kočka se s obyvateli jednoho malého městečka zrovna nemazlí... Další z těch dobrých, či lepších filmů z italské tvorby. Docela obstojný horor na motivy známé povídky. Příběh je v některých pasážích možná trochu odflinknutý, jako celek však na mě Černá kočka působí poměrně dobrým hororovým dojmem. [7/1O] (Il Gatto nero, ITA, horror) ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Film velice volně inspirovaný mým oblíbencem E.A.Poem. Ze začátku to sice vypadá dostat amatérsky, ale to na druhou stranu dává filmu takovou příjemně syrovou atmosféru. Navíc se to postupně rozjede, takže s blížícím se závěrem jsem byl už docela napjatý. ()

folklorman 

všechny recenze uživatele

Černá kočka od mistra Lucia Fulciho vznikla ve stejném roce jako jeho velké a známé horory – E tu vivrai nel terrore ! L´aldila a Quella villa accanto al cimitero. Tento (bohužel) podceňovaný horor postrádá Fulciho tradiční gore efekty, proto byl zato odsouzen k ignoraci a znevážení od určitých neobjektivních delikventů. Černá kočka se může chlubit perfektní a zajímavou kamerou, kterou opět držel zkušený a kreativní Sergio Salvati. Problematiku kolem kočky, prostředí a různých situací nádherně podkresluje dokonalá hudba z pera skladatele, kterým není nikdo jiný než Pino Donaggio. Film vládne zneklidňující a nejistou atmosférou. Na scéně se objevil i můj oblíbený herec David Warbeck, který hlavně zazářil ve Fulciho předchozím filmu – E tu vivrai nel terrore ! L´aldila. Všeobecná známost toho, že kočky se nedají vycvičit (jak psi)- je zde neuvěřitelně vyvrácena. Tento film jsem viděl mnohokrát a stále jsem nenašel důvod k nějaké kritice. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Docela jsem s tímhle ekologickým diskem váhal, než jsem ho vsunul do dvd přehrávače, s obavami že půjde o recyklovatelný snímek tak tenký jako samotný disk, jehož jediným pozitivem bude, že ho pěkně strhám v komentáři na čsfd. Ale nakonec jsem byl příjemně překvapen, že se na to dalo dívat. Dobře vybudovaná atmosféra, drsňácká kočka a supr hudba, u Fulciho výjimečně vhodná a vůbec ne ulítlá, z Černé kočky dělají příjemný horůrek. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Čierna kočka -vraždiaca kočka. Už táto prvá veta má naznačiť, že ide o typický brak.Nie, ale o typický Fulciovský brak.Nekorunovaný kráľ prevažne béčkových ,,gore,, hororov sa snažil zatlačiť do filmu kus thrilleru a mysterióznosti. Ale výsledok? Pri pozretí na hercov a počúvaním ich dialógov máte pocit,že scenár je práca amatéra alebo študenta ,ktorý slovo naivita vo svojom slovníku nemá. Po režíjnej stránke je to tiež na bodu mrazu.Chaotické sa chovanie postáv, ich výrazov v tvári,očiach, viz. zábery kamery na vystrašené pohľady prítomných protagonistov.Jedinou silnejšou zbraňou Fulciho filmov ,ktoré fungujú aj tu je hudba.Na ľahké nahodenie atmosféry za pomoci pár basovo-mollových tónov k uspokojivému pocitu stačia.Ja sa, ale pýtam myslí to vôbec vážne?Pri krvavom béčku by sa to pochopiť dalo. U tohto filmu je ale otázka na mieste. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Ako prvý kontakt s Fulcim to asi nebola najlepšia voľba... Scény vyznievajú nechcene komicky (útok na Gorleyho), herci prehrávajú (zvlášť odporný Patrick Magee, ktorý mi kazil aj Mechanický pomaranč) a mne je od začiatku jasné, kto sa tým všetkým stojí. Všetko zachraňuje fajn hudba a pekná atmosféra, akurát tie kamerové nájazdy na mačku mi už ku koncu privodili pocit, že ide o komédiu. Nevadí, nič nie je stratené. Na Argenta sa to však nechytá. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

V pravdě řečeno se prostě nebudu bát kočky i kdyby byla černá jako deset nocí...ani kdyby měla nasazenej prasečí rypák nebo chtěla peníze na postižený děti...čekal jsem že to bude slabý ale nakonec to nebylo tak hrozné...ovšem mrzí mě že zatím ve mě každý Fulciho film zanechal stopu....na tenhle do zítřka zapomenu....ani hudbu si nezabroukám....páč si jí už nebudu pamatovat... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Co je strašidelnější než vraždící černá kočka? Anglické post-synchrony v italských filmech. Hlásím nejvyšší zaznamenaný podíl detailních záběrů očí v jediném filmu. Bez nich by byla Černá kočka o cca 20 minut kratší. Z mašiny na strach, asi pouze z propagačních důvodů kuchající dílo E.A. Poea (pokusy o personifikaci vnitřních démonů hrdiny do zvířete v duchu předlohy vyznívají dosti klopotně), zbylo po čtyřech dekádách trouchnivění a restauraci obrazu příjemné campové povyražení, potěšení z dobře vybraných anglických lokací a zvláštně negiallový pohanský soundtrack v duchu Jacka Niezscheho. A jedny neduživé kozičky. ()

Mleako 

všechny recenze uživatele

Po obrazové stránce je snímek celkem obstojný, ale scénář si Fulci napsal řádně stupidní a vybrat si jako hlavního zabijáka do hororu kočku byl velký krok vedle. Také se mu příliš nepovedlo ukočírovat tempo. Většinu času se totiž film táhne jak hlen, což rozhodně není dobře. 1,5* ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Podle mě dost podceněný film. Tento Fulciho trochu netypický kousek z období jeho největších hororových úspěchů, kdy krví rozhodně nešetřil, sází v prvé řadě na gotickou atmosféru. Máme zde temné městečko se strašidelnými uličkami, všudypřítomnou mlhu, magický hřbitov či zatuchlé sklepení, vše krásně nasnímáno jako vždy perfektní kamerou Sergia Salvatiho. Překvapivě tu nezní žádná syntezátorová hudba, ale (krom výborné ústřední melodie) k tématu E.A. Poea mnohem více se hodící smyčce, které výtečně umocňují onu atmosféru gotického hororu. K tomu dobré hlavní herecké obsazení, nějaká ta příšerná úmrtí a hrozné nehody, například uhoření, průlet čelním sklem auta, nebo stylové "vyudění". Ovšem nic perverzně krvavého, jak to známe z geniálních opusů 'The House by the Cemetery' a 'The Beyond' (oba vyšly stejně jako 'The Black Cat' v roce 1981). Někdo z toho může být zklamán a pak víc bijí do očí ta negativa. Scénář není důležitý a má hodně uhozených nebo nudných momentů, záměrná zmatenost se stává otravnou a jindy tak velice žádoucí detaily na oči působí až odpudivě. Mě osobně se film celkově líbí, ale musel jsem na to přijít asi až po třetí projekci :). Doporučuji blu-ray verzi, která film neskutečně oprášila a naopak v dnešní době výrazně nedoporučuji česky dabované dvd od Řitka video. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Lucio Fulci a jeho vizuální hororová podoba. Edgar Allan Poe se stal klasikem hrůzostrašných povídek a neunikl pozornosti ani Fulcimu. Pro svá gore kouzla si však dovolil jisté úpravy. Záběry na temné či vyděšené oči vkusně umocňují temnou atmosféru, čemuž přispívá i povedený italský styl hudby. Ve své době děsivý horor, dnes spíše poutavý temný thriller. I zde se zub času pořádně zakousl. Některé pasáže děje již vyznívají krapet nezajímavě až nudně, ale v žánru klasiky se stále jedná o vcelku honosné dílo. ()

Leoric 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrný Fulci, přesto však se zajímavým mysteriózním námětem, který (jak už to bývá) nerozvinul tak, aby to pozvedlo film z průměru. Komické jsou scény s rádoby děsivou (?) kočkou, která je roztomilá a prská kolem sebe, když se odhodlá někoho zabít, oběť jen rozhazuje rukama, křičí "panebože, panebožeee!!" a nikoho nenapadne ji nakopnout :) ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Lucio Fulci opět světu dokázal, že svému řemeslu opravdu rozumí a ukázal nám povídku Edgara Allana Poe svím zvráceným způsobem a povedlo se mu to opět skvěle. Opět se jedná o atmosférickou podivanou, ve které samozřejmě nechybí krev- to by pak nebyl Fulci že... Užíval jsem si to od začátku až do konce a na nějaký nedostatky kašlu. Já se bavil a basta. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Černá čičinta postrachem celého městečka. Hlavní tu jsou záběry na oči, pak záběry na oči a v neposlední řadě záběry na oči. ()

GianniP 

všechny recenze uživatele

Má to sice pěknou atmosféru, ale bohužel dost stupidní příběh (v podstatě je to o vraždící kočce) což je vážný nedostatek, jinak bych dal klidně o hvězdu víc. ()

nooly 

všechny recenze uživatele

Vcelku zábavný film, z jeho zpracování mám rozporuplné pocity. Je vidět, že pan Fulci umí, ale některé scény se prostě nepovedly... ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Začátek byl tak pitomý, že jsem zvažoval nedokoukání. Časem ale začala houstnout atmosféra a hudba získala ten správný říz, taky přibývalo mrtvých a vůbec, celé se to o třídu vylepšilo a já nakonec nejsem nespokojen. Pokud máte rádi specifický střih a lyriku Fulciho filmů a italských hororů vůbec, tak si jednu hvězdičku přidejte. Pokud máte rádi moderní horory s bombastickou výpravou plné krve a monster, tak nejmíň dvě uberte. ()

Reklama

Reklama