Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Luca Di Angelo se vrací do své rodné Neapole, která je momentálně i podle slov policie závislá na pašování, neboť více než 200 000 lidí bez možnosti výdělku z této činnosti nastupuje dráhu vydírání, krádeží a obchodu s drogami. Toho posledního si je vědom Francouz Marseillais a snaží se spojit s mafiánskými předáky a zavést zde trh s drogami. Děj nabírá na obrátkách, když je zastřelen jeden z mafiánských předáků Micky, Lucův bratr. Luca i ostatní se postaví proti Marseillaisovi, což stojí většinu mafiánů Abateho, Murola i Scherina život. Teprve když se staří boosové na penzi rozhodnou zachránit své město, získává Luca spojence, se kterým "francouzský" problém vyřeší. (Hennes)

(více)

Recenze (22)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Drsňácké a velmi stylové pozdní poliziesco, kdy nejlepší roky tohoto sužánru už byly dávno pryč. Film který se zcela obešel, bez jednoho ze základních prvků tohoto subžánru, "auto-moto-honiček", a film za jehož kamerou nestál nikdo jiný než taliánský otec gore, slavný Lucio Fulci, a to snad nebyl ani on, kdyby se na něm se svým filmovým štábem pořádně nevyřádil! Contraband je alespoň pro mě docela překvapení, jde o nádherný příklad gangstersko-mafiánské-války gangů v Neapoli se vším všudy. Třetina filmu je však docela nudná, ale brzy se film rozjede, gangsteři brzy vezmou situaci do svých rukou a začínají krvavé kuličkové lázně (asi tří minutový sled různých vražd je celkem povedený), nechybí i humorné sledy (možná trochu zbytečné), především v podání Guida Albertiho, který rád sleduje spaghetti westerny. Hlavní roli zde vytvořil můj oblíbenec Fabio Testi (Luca), jako jemný pašerák cigaret, který je později neochotný jít do obchodu se silným a nebezpečným gangsterem Marsigliesem (velmi dobrý Marcel Bozzufi), po neochotě se gangster mstí jak na jeho přátelích tak i rodině. Film není tak rychlý a dynamický, nemá ani tak dobrý příběh jako "NEJ" díla např. od Lenziho, Di Lea, nebo Castellariho, tyto nedostatky tu jsou však kompenzovány extrémně surovým násilím (pro někoho možná zcela zbytečným), jak už to tak bývá, tečou tu litry sražené krve, speciální gore efekty spolu s některými opravdu ohavnými momenty (ženská tvář pomalu spálená od hořáku, rozstřílená hlava na cucky, výstřel skrz ústa, znásilnění Lucovi manželky, které je Luca nucen poslouchat přes telefon, nebo vyhřezlá střeva!) tu vypadají hodně realisticky a mohl bych dál (ne)vesele pokračovat. Finále se povedlo, tady jsem byl opravdu spokojen, byla fajn vychytaná, mazaná, ale hlavně skvěle-zamaskovaná akcička. Funky hudební doprovod byl opravdu rozpustilý, ale místy se trošku nehodil. Škoda že toho Fulci v tomto sužánru nenatočil víc. Do 5*, přesto něco málo chybělo. Komentář zde jako druhý v pořadí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Začína to ako priemerná pašerácka krimi, pokračuje stupňujúcimi strieľačkami a gradáciou násilných scén, aby to vyvrcholilo do mafiánskej strieľačky s parodickým nadhľadom. Poznámka: Potešilo skutočnosti zodpovedajúce zobrazenie praktík polície. Tá sa pri riešení určitého problému obvykle zameriava len na brachiálne obťažovanie malých rýb. Takéto rozsiahle obťažovanie ale v spoločnosti vzbudzuje dojem veľkej policajnej aktivity, i keď veľkých hráčov a podnikateľko-štátnej mafie sa dotýka len veľmi okrajovo. Scéna násilnej razie polície medzi drobných predavačov pašovaných cigariet, pochádzajúcich z nižších vrstiev a pozostávajúca často z babiek, jednoduchých robotníkov, či upracovaných žien v domácnosti vypovedá za všetko. Rovnako tak záverečný priateľský pokec policajného komisára Tarantina (nechcený, no o to trefnejší humor) s úctyhodne vekovitou hlavou jedného zo sicílskych mafiánskych klanov. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Fulciho poliziotteschi vychází z poměrně otřepaného námětu o šlechetných a vlastně prospěšných zločincích (zde jde o pašeráctví cigaret, které je prezentováno, jako jediná věc, co ještě drží obyvatele Neapole nad propastí chudoby), kteří se střetnou se svými krutějšími, bezohlednějšími a prohnilejšími kolegy (zde francouzský drogový dealer Marseillais a jeho pochopové). Rozpor mezi romantickou a krutou tváří zločineckého světa je přenesen do podoby (doslovného) generačního boje, kdy proti sobě nakonec stanou vysloužilí kápové ze "starých dobrých časů" (kteří mezitím znuděně sledují televizní vysílání plné násilných italských exploatací) a novodobí hrdlořezové. Ač komentáře kolegů naznačují opak, film není příliš akční, kvůli čemuž se bohužel naplno obnažuje jeho nepříliš zdatně napsaný scénář. Jeho hlavními atrakcemi jsou tak nakonec scény obsahující sex(uální násilí) a typicky fulciovské gore - právě skutečnost, že kruté násilí a ponižování v rámci zvoleného tvůrčího přístupu nevyznívá odpudivě, ale naopak senzacionalisticky lákavě, ovšem film stahuje do morálně problematické roviny. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o první dojem, tak zvýrazněné naturalistické násilí, zvláště v druhé polovině, je trošku nadbytečné. Nicméně dnešní filmové příběhy plné krve a explicitní nahoty produkují scény na podobné vlně mnohem a mnohem drsněji i v serióznějších snímcích. Dlužno dodat, že obdivuji herce chlapského charakteru Fabia Testi, který umí rozehrát skvěle každou postavu naplno. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mistr drsných příběhů rozehrává za doprovodu svého dvorního skladatele F.Frizzi syrové mafiánské drama. Jak už je reřisérovým dobrým zvykem, fanoušci si ohledně gore přijdou na své - naturalistická střelba se šplíchanci krve, thajícími se tvářemi a vyhřezávajícími vnitřnostmi či mozkem, grilování pěkné tvářičky či opravdu brutální znásilňování. Fulci však nepostavil svůj snímek na krvavých efektech, ty jsou zde jen prostředkem (kupodivu nedošlo na oči...). Vše se točí okolo gangů v Neapoli, které profitují z pašování cigaret, falšování koňských dostihů či prostituce. Nový příchozí z Francie však s sebou přináší obchod s drogami a hodlá ovládnout podsvětí města. Tragický příběh dvou bratrů se odvíjí na pozadí války o moc. Byť jsou všechny postavy zločinci (snad kromě policie, která by se ale dala klidně korumpovat), nakonec divák hlavnímu hrdinovi přece jen drží palce. Při sledování se vám vybaví řada italských snímků - neorealismem počínaje a Chobotnicí konče. Fulci přináší do této specificky italské odnože gangsterek svůj bravurní příspěvek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Absolútne netradičná, nekompromisná, drsná a krutá gangsterka z prostredia sveta neapolských pašerákov. Neapolské podsvetie si v kľude profituje z ilegálneho obchodu s cigaretami a ďalším podobným "neškodným" tovarom, to však len do chvíle, kedy tento ich pokojný svet naruší jedna konkurenčná skupina, ktoré chce začať obchodovať s drogami. To sa ale staršej, konzervatívnej mafii nepáči a tak začne vyhladzovacia vojna... Je vidno, že tu majster hororu L. Fulci naplno využil svoje bohaté skúsenosti z tohto žánru a pripravil tak niekoľko drsnejších scén, ktoré v krimi gangsterkách tak často nevidíme. V tomto smere jednoznačná originalita a veľká pochvala. Na spestrenie nechýbajú ani krásne ženy, vkusní bobríci, násilné scény a scény pre oko diváka nepríjemnejšie. Za mňa obrovské prekvapenie, neostáva nič iné, iba sa úprimne čudovať, že je tento snímok tak neprávom obchádzaný. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Výborné a rozhodně velmi drsné poliziotteschi z dílny horror mastra Fulciho, ale co jiného také očekávat od tohoto velikána. Kam se hrabe Di Leo nebo Lenzi, Lucio měl ty největší koule a nebál se je ukázat. Palec kurva nahoru a viva Fulci! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Fulci pustil žilou Kmotrovi a představuje svůj mafiánský gore festival. Tam kde klasikové žánru stavějí na rozvláčném příběhu, mistr vyhřezlých očí (zde se jich kupodivu nedočkáme) nešetří krví a vystřelenými mozky. Příběh je však přes veškerou samoúčelnost násilí vyprávěn zcela konvenčním způsobem. Mistr totiž nedal prostor své obvyklé hravosti a smysl pro nesmysl nechal tentokrát v šuplíku. Máme tu tedy gangsterskou jednohubku s jednoduchým motivem pomsty, která by se, nebýt oněch krvavých orgií, nijak nevymykala z produkce podobně drsně laděných revenge snímků. Po jeho filmu tak mohou sáhnout bez obav i fanoušci tohoto žánru, nemají-li tedy slabý žaludek. Samotné finále s protřelými kmotry pak tenhle malý krví prosycený filmový klenot posunulo v mém hodnocení až téměř k metě nejvyšší. K ní však chyběl charismatičtějčí záporák či alespoň vykutálenější odplata na něm. Takový svěrák někde v klidu, s tím by se daly dělat divy.... ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Gangsterka se vším všudy s nejotrlejšími mafiánskými týpky a praktikami, kde se rozhodně nešetří olovem a Marcel Bozzuffi vymýšlí jednu levárnu za druhou. Rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pre Lucia Fulciho bol prelom 70. a 80. rokoch bezosporu vrcholným filmárskym obdobím. Popri svojich najslávnejších hororoch ako Zombi 2, Páter Thomas, The Beyond či Dom pri cintoríne v tejto dobe natočil aj razantné poliziottesco Contraband, do ktorého neváhal preniesť svoj povestný krvavý trademark a elementy typické pre jeho hororovú tvorbu. Konečný výsledok bol pre mňa ako prioritne hororového diváka prekvapivý, nakoľko tak bohatú gore nádielku, akú predviedol Fulci v Conrabande som doteraz nevidel ani v tej najotrlejšej kriminálke. Luciovi trikári tu idú bez zastavenia a v rámci vojny, prebiehajúcej medzi neapolskými pašeráckymi gangmi servírujú publiku jednu kruťáreň za druhou. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film je o pašovanÍ,pašerákoch a policajných raziach. Mafiánskych filmov ja veľa nepoznám a ani nevyhladávam ale tento ma zaujal svojou drzosťou a aj drsnosťou.Mafiánsky konkurenčný boj o velenie je parádne znázornený.Hudba bola dobrá a k príbehu sa hodila.To vybavovanie si účtov nemohlo dopadnúť efektnejšie.Presne takto si predstavujem masaker v mafiánskych radoch.Aj keď je to mafiánsky film možete sa tešiť na spálenú tvár alebo detajlne rozstrelenú tvár a iné lahodky. Tento film má v sebe silnú dávku krutosti.A ta konečná prestrelka bola premakaná a takú rafinovanú pascu može vymyslieť len pán režisér.Hlavného všiváka Marseillaisa mohol ho hrať aj razantnejší herec,lebo s a mi nezdal byť až tak drsný ako to malo vyzerať.Takto kvalitných mafiánskych filmov je veľmi málo.A TERAZ MUSÍM POĎAKOVAŤ GIALLOVI ŽE MI TENTO FILM DOPORUČIL,LEBO TENTO FILM JE NEZNÁMI ALE PARÁDNY. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mistr Fulci v miniroličce starýho mafiána na odpočinku byl bohovskej! Celkově to v ději občas hapruje, od druhé půlky se tempo vyprávění zběsile mění a začíná solidní fulčáckej gorefest. Šmelina s cigárama je cajk, drogy ale nebrat!! Mafiánské kruhy se rozdělily na dvě poloviny a začnou si mezi sebou vyřizovat účty takovým způsobem, že na to nehodlá přihlížet stará garda camorských kmotrů a celkovou situaci vyřeší po svém. Contraband je drsná kriminálka, v jejímž středu se ukrývá zajímavé a pravdivé poselství. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Sám Fulci si zde zahrál jednoho z mafiánů na penzi, kteří berou nakonec spravedlnost do svých rukou. Kriminálka o pašerácích a životě v Neapoli v sedmdesátých letech, obsahuje poměrně drsné scény, ať už upalování obličeje německé dealerky, či všechna možná ustřelení hlavy či krku. Ani násilí na ženách včetně znásilnění, zde nechybí. Film ukazuje, že pro chudou Neapol, byla vlastně nepsaná spolupráce mafie a policie nezbytná. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

"Old generation, but still an iron fist without a velvet glove." Tak popisuje policajt z filmu jednoho z kápů neapolského podsvětí a přesně tak by mohl popsat i tenhle film. Je to béčko, ale díky Fulciho režii a jeho zálibě v brutálních scénách se při jeho sledování dá ledacos překousnout. I všudypřítomné a nehodící se Frizziho disko a americký dabing, který je doslova a do písmene k zblití (já vím, že to opakuji pořád dokola, ale copak je normální, aby se po Neapoli platilo dolary?). Ve výsledku jde o příjemný akčňák na nedělní odpoledne s hromadou mrtvol, koz, bobrů a s nezanedbatelným množstvím sadismu. I sám maestro se bavil natolik, aby se ve finále snímku osobně chopil kulometu. Tomu ovšem předchází památná věta jiného gangstera: "Let's just go and finish this idiocy!" ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Fulci, jak jsem ho neznal, nicméně s tradičně nablblým scénářem, co se týče dialogů a některých scén. Ale celkový dojem docela pozitivní, hlavně finále velmi povedené. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Parádní kriminálka s obdivuhodným tempem a neohraným příběhem. Hlavní hrdina je pašerák cigaret, ale jinak správňák :P ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Tak tohle ovšem můžu.Gangsterský filmy miluju a tenhle byl doopravdy tak trochu jinej,tak mu odpustím hodně.Za vším samozřejmě stojí Fulci a Frizzi a nádech Neapole.Fabio Testi vypadal jak mladej Sean Connery v bondovce,kde se rozehraje hra od začátku do konce.Najít film či jestli vůbec je v originále budu poctěn.Čím je vlastně tahle kriminálka tak jiná.Tím je samozřejmě typický vizuál,hudba a chutná to jak italská zmzlina:).Sice to ztrácí na reálnosti,ale tady vem to čert.Fulci si tady zařádil,tak tu máme slušný gore,kde nechybí plno detailností a jedna znásilňovací scéna.Neviděl jsem kriminálku,která dostane navrch žánr,který bych doopravdy nečekal.Za tenhle skvělý koktejl vážně tleskám.Pak je tu samozřejmě děj o mafiánských činnostech,přestřelkách,zradách a já nevím čeho ještě.Policie je naprosto bezradná a jen díky udavačství se mění karty.Tohle není drama,největší hajzl Marseillais tu spíše jen paběrkuje,kdy v závěrečné scéně všem vytrhne trn jistý Don,který má rád klid a nohy v teple při mačkání televizních programů,tak se jednou zvedne:) ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Miestami mi to prišlo na akúsi Fulciho modernú (80tkovú) verziu krstného otca (montáž vrážd, umiestnenie pištole a podobne, takže dajú sa tam nájsť isté pomrknutia), ale to sa mi asi len tak marí. Na týchto filmoch obdivujem aj hudbičku, ktorá mi občas príde taká, že sa tam nehodí, ale vyvažuje slušný masaker čo sa deje na obrazovke... Neapolská gangsterka :) ()

Reklama

Reklama