Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve 3D rozpohybované fotografie a animace jsou neskutečně působivé, zvláště uvážíme-li fakt, že jde o dokument z dílny ruských tvůrců. Celý cyklus je celkem rozsáhlý (což bychom od ruského seriálu čekali) a i když nepřináší žádné převratné informace, ale spíš sumář těch dosud známých, jeho sledování je opravdu působivé a diváka doslova zahltí... (Třeba popisy válečné techniky a nových zbraní jsou, alespoň pro mne, fascinující...) Subjektivně mi pak přišlo zajímavé, že německá strana je prezentována skoro až s jakýmsi uznáním, jako by vše bilancoval kdosi nezúčastněný, a ne oběť napadení, byť rekapituluje s velkým časovým odstupem... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To samé jako Velká vlastnenecká válka, jen s přidanými dalšími deseti díly, které se podrobněji zaměřují na některé dílčí události východního tažení nebo se věnují specificky jedné zbrani (letectvo, námořnictvo). Zajímavý je hlavně poslední díl, o srpnovém tažení proti Japonsku, to přecejen není tak obecně známé. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obsáhlému sovětskému dokumentárnímu seriálu téhož jména jsem dal 4* pro komplexnost jeho zpracování a obrovské množství dokumentárního materiálu, který se v něm objevil, i když pochopitelně se nevyvaroval a ani nemohl vyvarovat schématismu a ideologickému pokřivení, které vyplývalo z doby a místa vzniku. Novodobý ruský seriál by se ale měl zjednodušování a filtraci informací vyvarovat. Nejde o to, že je to film prvoplánově propagandistický, spíš je v něm dokumentární pohled redukovaný na čistě technickou stránku, tzn. proti generálovi X, který disponoval 250 tanky toho a toho typu a tolika a tolika vojáky, stál generál Y, který disponoval tím a oním. Prakticky se tam neřeší vnitropolitický a mezinárodně politický rozměr války, který samozřejmě měl pro reálný průběh bojů obrovský význam. Stalin byl ve své zemi nejen velitelem armády, ale i nejvyšším veleknězem, vládcem průmyslu i všech rozhodovacích institucí a jeho postoje byly klíčové pro pochopení událostí na východní frontě, především v prvním roce války, kdy vedl obranné boje. Sovětská armáda čítala v době napadení 5 mil. vojáků a převyšovala často velmi výrazně svého protivníka téměř ve všech kategoriích. V prvních 7 měsících ztratily sovětské síly 3,9 mil. vojáků, tisíce tanků i letadel a tyto ztráty jim uštědřoval protivník, který ve skutečnosti měl být sovětským vojákům důvěrně známý a neměl ani mít na své straně moment překvapení, protože přesné datum napadení bylo sovětskému vedení známo nejméně ze 70 zdrojů včetně tak absurdních, jako byl německý velvyslanec v Moskvě. V prvních dvou dílech seriálu přitom zaznělo jméno Stalin ryze okrajově snad jen dvakrát a divák se nedoví, že sovětští velitelé měli striktně zakázáno ustupovat bez ohledu na situaci, že sovětský důstojnický sbor byl zdecimovaný rozsáhlými čistkami a jakákoliv aktivita ve smyslu samostatného rozhodování byla nežádoucí. Osm dílů seriálu je pochopitelně krátký čas pro nějaké detailní zpracování tématu, ale tak závažné informace by pochopitelně měly mít v dokumentu své místo. Celkový dojem: 70 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hodnotné najmä z pohľadu prezentovania informácii či dát. Samotné spracovanie mi však príliš nesadlo. Popravde, ani som nevedel rozlíšiť, kedy nastal zlom a prešlo sa z inscenačných pasáží na autentické a naopak. A vlastne celkovo, mi tento dokument neprišiel nijak mimoriadne kvalitne prevedený. Nevadí, samotné informácie sú ale hodnotné, a to je základ. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně propracovaný výklad historických událostí Velké vlastenecké války. Neboť to ukazuje, že Rusové ve všech pádech v prostoru vnímaného jako vlastní území či svou rodnou vlast jsou téměř neporazitelní. Třeba i v momentech, které měly velký vliv na porážku hitlerovského Německa. Dokládá to například operací Bagration. Jinými slovy, stojí za to připomenout. Pravděpodobnost, že je někdo někdy porazí mezinárodním politickým neumětelstvím či vojenskou silou je stejně naivní jako kdyby se třeba Karel Schwarzenberg měl stát ve volbách tváří KSČM. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce! Konečne dokument, ktorý nie je len o Amíkoch, ale ktorý mapuje to najdôležitejšie a to je vojna na východe. Viac menej historiu a jednotlivé bitky poznám, ale tu sa rozoberá aj taktika či zbrane, navyše s celkom fajn grafickou stránkou. 95% - 5* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ruský moderní dokument o válce na východní frontě se dost povedl. Oproti starším věcem často dost tendečně poupraveným zde nikdo nic nezamlčuje (alespoň doufám i když u Rusa člověk nikdy neví...). každopádně informací o skvělých generálech, partyzánech atd.. které vlast za boj proti fašistovi po zásluze odměnila rekonvalecenčním pobytem na Sibiři či dotyčného rovnou nechala odstřelit jedntokymi Smerž či NKVD je dokument plný. Jsou tam zmíněni i důstojníci, kteří se upsali Němcům a bojovali s nimi po boku protože Stalin byl jejich společný nepřítel (nemyslím jen Vlasova). Velmi podrobné dokumentární snímky s celou řadou informací doprovází dokumentární záběry a hrané mezisekvence bez nichž by to asi dnes už díky BBC v žádném dokumentu nešlo. Sekvence nepůsobí lacině a skvěle ledí s komentářem. Kde chyběla skutečná technika, pomohla počítačová grafika a animace. Ty jsou na velmi vysoké úrovni a působí velmi věrohodně! Pokud si chce někdo udělat ordung ve všech operacích na východ od nás, pak tento seriál jen doporučuji! Za mne je to za čtyři rudé hvězdy! * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dívat se na to dá, ale po chvíli jsem si uvědomil, že se nedovídám nic nového, co jsem nevěděl již z jiných dokumentů. Žádná nová fakta, jen jejich nové ruské komentáře. A ty patří spíše Rusům než mně. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší dokument z 2. Světové válce, který jsem v poslední době viděl. Poskytuje komplexní pohled na válku na východní frontě. Časté rozbory nad mapou se značením postupujících armád, počty divizí, informace o výzbroji, velitelích a taktice. To vše přináší divákovi velmi podrobný přehled o dění od začátku operace Barbarossa až po pád Berlína. Nechybí dokonalé animace jednotek, bojové činnosti nebo dokonce celých městských částí Leningradu, Stalingradu a Moskvy. Přiměřený čas je věnován všem složkám armády, tj. letectvu, tankovým armádám, dělostřelectvu i pěchotě. Bez přemíry technických detailů. Nechybí ani rozbory technického pokroku a zařazování nových zbraní do frontových bojů. Navíc to vše s minimální mírou předpojatosti proti německé armádě. Ačkoli častá chvástavá dobová prohlášení německých generálů, včetně samotného Hitlera působí v kontextu pozdějších válečných událostí úsměvně. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hmmmm, tak tohle je paráda! Ne dokonale, ale vysoce nadprůměrně detailní repete východní fronty. Podrobné, bohaté na dobové obrázky a videa, ruku v ruce s mapovým podkladem, po kterým sunete prstem spolu s frontou po desítkách kilometrů, vynikajícím způsobem popsané vyzbrojení a postupné představování nového equipmentu, slušné kontinuální představování velitelů a hrdinů....jako fakt sada, v tomto případě to člověk nemá ani šanci všecko vstřebat při sledování, natož si ještě dohledat něco navíc. Je to ilustrativně hrané, protkaně dobovýma záběrama a materiálem ohledně výše zmíněného, takže se je pořád na co dívat. Rusáci se na tomto opravdu vytáhli, i když pár tendenčních momentů si neodpustili. Doporučuju, ale chce to hodně času! ;) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká vlastenecká vojna je pre Rusov svätým grálom a radi o ňom točia filmy i dokumenty. A tento dokument za to naozaj stál. Nebol totiž nijako podfarbený ideológiou, snažil sa divákovi udalosti prezentovať autenticky, tak ako sa stali, a bez toho, aby očierňovali ktorúkoľvek stranu. Počítačové animácie sú unikátnym spracovaním dokumentárneho filmu a veľmi pridávajú na kvalite a divákovi dávajú predstavivosť. Pre štatistov boli zas významné presné čísla do boja nasadených vojakov a techniky a ich straty. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Vzteklý vlk napadl spícího medvěda. Medvěd se probudil...Přehledné, celkem objektivní, slušně animace a vlk dostal slušně na prdel. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Na ruské provedení vcelku ucházející dokument, který však nepřináší nic nového. Spíše mám dojem, že se rusové začínají vyrovnávat s vlastní minulostí. A to také není špatné. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velkou vlasteneckou válku mohu bez zbytečných skrupulí titulovat jako jeden z nejlepších a nejpodrobnějších dokumentů na bitevním poli Druhé svétové války. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Zdá se jako by jeden díl zcela chyběl. Rusi útočili od Budapešti na Berlín. Dokument se poněkud vyhnul "osvobozování" Varšavy, slovenský štát se zřejmě odštátnil už zahlédl Rusy u Komárna, a jak to bylo s vyjednáváním o Prahu jsme se také nedozvěděli. Jak říká komenář čeké televize: "Pád Vídně 13. dubna 1945 byl předehrou velkých událostí na Odře.", ke kterým ovšem v dokumentu nikdy nedojde. Byl to velký vlastenecký dokument. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto nie je dokument, aké tu o druhej svetovej vojne už boli, je iný. Zameriava sa skôr na menej spomínané štatistiky a vizualizácie, ktoré ma veľmi uchvátili a často mi chýbali. Nie je to príliš autentické, ale je to pôsobivé a kvalitne spracované a veci dosť objektívne mapujúce, aj keď sa niektoré veci nespomenuli, no je to aj kvôli dĺžke, pretože ju malo väčšinou pevne stanovenú, no tie môžte nájsť už v predošlých dokumentoch, prípadne v iných materiáloch, toto je skôr štatistický dokumentárny seriál, aj keď určité výhrady chápem. Každopádne zľahčovanie rozhodnutí Stalina a vyššieho vedenia, prípadne zamlčanie niektorých štatistík, najmä ohľadom počtu mŕtvych, či väčší nadhľad mi k tomu chýbal. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Dříve mě dokumenty vůbec nebavily. Ale poslední dobou je doslova žeru. A válečné obzvlášť. Tyto opět neopakovatelně vypráví Pavel Rimský. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozreli sme si už množstvo dokumentov z pohľadu Západného frontu alebo z bojisk v Pacifiku, ale pre nás je vždy najprijateľnejší Východný front o ktorom toho vieme najviac. Tento dokument radím medzi najlepšie z obdobia 2. svetovej vojny aj keď celý je predkladaný a popisovaný z pohľadu Sovietskych veliteľov a vojsk. Veľkolepý seriál o histórii druhej svetovej vojny, ktorý ucelenou formou mapuje strašné boje v období rokov 1941 – 1945. Mapuje vojnu, ktorú sami Sovieti nazvali Veľkou vlasteneckou. Dňa 22. júna 1941 sa do vražedného pohybu smer východ dalo 3 000 000 nemeckých vojakov s 3600 tankmi, bez vyhlásení vojny prekročili sovietske hranice. Utrpenie a hrdinské boje sovietskych vojakov i civilných obyvateľov začali. V priebehu tejto vojny stratil sovietsky národ 27 miliónov ľudí, žiadny iný národ nepriniesol toľko obetí. Moskva, Leningrad, Stalingrad, Kursk to sú mena bitiek, ktoré znamenali nádej pre svet, nadej, že nemecká armáda nie je neporaziteľná a Nemecko bude porazené. Stálo to však mnoho životov a mnoho utrpenia, než sa tak stalo, a o tom pojednáva tento seriál. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Výtečný a originálně zpracovaný chronologický dokument o východní frontě. Velkým kladem je rozhodně osvěžení tradičního omílání známých faktů o různé mapy a průběhy operací, náznaky jednotlivých bojových taktik, profily generálů či různých důležitých osob a vojáků, popisy používaných zbraní či animace jednotlivých bitev. Ač možná není technická stránka animace úplně košér, rozhodně neurazí. Rovněž potěší i hudební doprovod a tradičně fajnový dabing české televize. Rusové rozhodně překvapují objektivitou a dalším dokumentům podobného ražení se nebudu bránit. Horších 5* ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Nebudu tady přehánět, když napíši, že tento ruský dokument o sovětsko-německé válce v letech 1941-1945 je za poslední dobu ten nejlepší. Nejedná se o klasický pohled, na jaký jsme zvyklí, ale o absolutně nové pojetí žánru dokument. Digitálně zpracované sekvence nebyli excelentní, ale rozhodně koukatelné a co hlavně, byly přesné co se týče vojenské techniky. Dále mě zaujaly černobílé fotografie převedené do 3D, z toho, a to se přiznám, jsem uchcával :-) Těch osm dílů mi uběhlo jako voda, a já jsem spokojen tak, jako u žádného jiného dokumentu. ()

Reklama

Reklama