Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Tak si to shrňme: do rukou se nám dostává ruská dokumentární série, na níž si tvůrci po technické stránce dali opravdu záležet, zpracování a digitalizace je skvělá. To samé bych také rád řekl i o rozvržení jednotlivých dílů, ale tak úplně nemůžu. Pravda, opravdu mě překvapilo, s jak v mnoha ohledech objektivním dokumentárním dílem Rusové přišli, přesto jsou tam poněkud účelově přecházeny ruské přešlapy a neúspěšně naplánované operace a soustředili se v každém díle pokud možno na to, aby to končilo nějakým ruským úspěchem ("Němci se dostali jen na předměstí Moskvy" / "Leningrad jsme slavně osvobodili po dvou a půl letech obležení" atd.). Na jednu stranu není úplně špatný nápad udělat ty díly podle témat "Stalingrad"/"Leningrad"/"Kursk", na druhou stranu popisy akcí byly až zbytečně podrobné a na úkor pochopení širších souvislostí situace nejen na východní frontě, ale i celé druhé světové války. Např. dost zásadní zmínka o tom, že Stalin v roce 1937 provedl rozsáhlou čistku vlastní generality, z níž vyvázl jen málokdo (zkušený), padla jen jaksi mimochodem a vůbec jí nebyla přikládána žádná důležitost, o tom, že sovětští vojáci mnohdy plnili stejně nesmyslné Stalinovy rozkazy jako na druhé straně Němci Hitlerovy, se taky jaksi nemluvilo a vůbec - Báťuška car, pardon, Stalin, tady byl vykreslen jako moudrý a rozvážný vojevůdce, který s chladnou hlavou nade vším dohlížel a posvěcoval plány generality, protože byl zřejmě skvělý taktik. Ve skutečnosti to byl už v té době silně podezřívavý a paranoidní diktátor, kterému víc než na životech vlastních vojáků záleželo na propagandě a šíření komunismu, s nějakým osvobozováním a natož tak nevděčných oblastí jako Ukrajiny, Polska nebo dokonce Československa vůbec nespěchal. Připomeňme si Dukelskou operaci, kde elitní čs. paradesantní brigádu místo letecky nasadil pěším útokem v první linii ( = co nejvíc ji zdecimovat) nebo dobývání Varšavy, kde Poláky nechal bojovat s Němci, dokud Němci povstání nepotlačili, a teprve až pak "přišel na pomoc", stejně tak by se dalo pohlížet i na povstání v Praze. Takže to jen tak na okraj ;) Přesto dávám 75%, protože i přes řadu nedostatků přece jen (byť zřejmě účelově) vybraný materiál byl zpracován dobře a důstojně (dokonce zde bylo na Němce nahlíženo s respektem) a o východní frontě se dalšího a objektivnějšího/rozsáhlejšího dokumentu zřejmě jen tak nedočkáme. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší dokument z 2. Světové válce, který jsem v poslední době viděl. Poskytuje komplexní pohled na válku na východní frontě. Časté rozbory nad mapou se značením postupujících armád, počty divizí, informace o výzbroji, velitelích a taktice. To vše přináší divákovi velmi podrobný přehled o dění od začátku operace Barbarossa až po pád Berlína. Nechybí dokonalé animace jednotek, bojové činnosti nebo dokonce celých městských částí Leningradu, Stalingradu a Moskvy. Přiměřený čas je věnován všem složkám armády, tj. letectvu, tankovým armádám, dělostřelectvu i pěchotě. Bez přemíry technických detailů. Nechybí ani rozbory technického pokroku a zařazování nových zbraní do frontových bojů. Navíc to vše s minimální mírou předpojatosti proti německé armádě. Ačkoli častá chvástavá dobová prohlášení německých generálů, včetně samotného Hitlera působí v kontextu pozdějších válečných událostí úsměvně. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká vlastenecká vojna je pre Rusov svätým grálom a radi o ňom točia filmy i dokumenty. A tento dokument za to naozaj stál. Nebol totiž nijako podfarbený ideológiou, snažil sa divákovi udalosti prezentovať autenticky, tak ako sa stali, a bez toho, aby očierňovali ktorúkoľvek stranu. Počítačové animácie sú unikátnym spracovaním dokumentárneho filmu a veľmi pridávajú na kvalite a divákovi dávajú predstavivosť. Pre štatistov boli zas významné presné čísla do boja nasadených vojakov a techniky a ich straty. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat tohle ruské pojetí. Ruští vojáci jsou samozřejmě hrdinové, Němci překvapivě "úctyhodní soupeři", rozhodnutí stalinského velení ta nejlepší možná. Jestlipak Rusové se stejným pobavením sledují západní dokumenty? A které vykreslení má blíž pravdě, jestli vůbec nějaké? Každopádně je vidět, že historii tvoří vítězové, i když třeba každý tu svoji... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve 3D rozpohybované fotografie a animace jsou neskutečně působivé, zvláště uvážíme-li fakt, že jde o dokument z dílny ruských tvůrců. Celý cyklus je celkem rozsáhlý (což bychom od ruského seriálu čekali) a i když nepřináší žádné převratné informace, ale spíš sumář těch dosud známých, jeho sledování je opravdu působivé a diváka doslova zahltí... (Třeba popisy válečné techniky a nových zbraní jsou, alespoň pro mne, fascinující...) Subjektivně mi pak přišlo zajímavé, že německá strana je prezentována skoro až s jakýmsi uznáním, jako by vše bilancoval kdosi nezúčastněný, a ne oběť napadení, byť rekapituluje s velkým časovým odstupem... ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama