Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska nebeská v polském kabátě. Je 24. prosince, tedy den, kdy se narodila Annie Lennox, ale také Ježíš Kristus, jak svým posluchačům připomíná moderátor populárního varšavského radia Zet Mikolaj. Když mu zavolá posluchačka Doris, která se marně touží zamilovat, vymyslí si pro ni na místě duchaplnou historku. A jako by tím narýsoval plán zázračného dne, ve kterém se protnou osudy pěti mužů a pěti žen...
24. prosince, v den, kdy se dějí zázraky, se protnou osudy pěti mužů a pěti žen. Psycholog Szcepan zachraňuje sebevrahy a celý svět, zanedbal však svoji rodinu. Jeho žena Karina má milence, pro dceru Majku není otec žádnou autoritou. Ale osud podivuhodně zasáhne a Szcepanovi vrátí roli otce. Karinin příležitostný milenec Melchior, který na Vánoce dělá v obchodním centru Arkadia Santu, obšťastňuje mnoho žen, jednou z nich byla i bohatá a krásná Betty, která toužila pouze po jediném, po dítěti. A vytoužený syn se jí právě na Štědrý večer narodí. Do nemocnice ji odvezou rodiče Wladiho, ředitele Arkadie. Stále marně čekají, až je syn seznámí se svou partnerkou. Wladi konečně tedy v tento den rodičům představí lásku svého života, kterou je - muž. Malgorzatě, krásné a dokonalé sestře Betty a šéfové radia Zet, zdánlivě nic nechybí. Její manžel Wojciech ale přivede na Štědrý večer domů Tosiu, malou uprchlici z dětského domova. Mikolaj, který pracuje v radiu Zet, by chtěl svému synkovi Kostkovi, se kterým po smrti své ženy žije sám, na Štědrý den vynahradit všechny večery, které musí trávit v práci. Jeho přísná šéfová Malgorzata ho ale nekompromisně odsoudila sloužit i na Štědrý večer. Během dne však Mikolaj několikrát potkává Doris, která se spřátelí s Kostkem, a protože je to den, kdy se dějí zázraky, zaklepe večer Doris na dveře jejich bytu... (Nova Cinema)

(více)

Recenze (233)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásná vánoční pohádka pro dospělé, kde kormidlo příběhem udávají lidé a jejich sny, radosti, bolesti, přání a lásky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do těch Poláků řekl, že největším filmovým vánočním překvapením pro rok 2013 se pro mě stane právě tenhle film. Je to taková středoevropská odpověď na Lásku nebeskou, která je zároveň dost jiná. Stejná je vlastně jenom samotná kostra příběhu, a to, že film vypráví příběh o některých lidech a náhoda jejich osudy spojí v jeden. Noc plná zázraků je tak moc hezký film. Místy předvádí dost ostrou hranu života, ale i o tom život je a na filmu to přidává na přirozenosti. Musím říct, že v rámci tohoto filmu jsem nenašel jediné hluché místo. Snad každá postava byla super. Jo a mimochodem, polské herečky mi přijdou o stupeň hezčí, než ty naše české. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $12,528,819▐ Snaha o poľskú Lásku nebeskú. Snaha sa nezaprie, niektoré úseky fajn, niektoré také kostrbatejšie. /60%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pošel mi pes na Štědrej den. Sežral jmelí a bylo po něm." Jsem rozeným cynikem, k vánocům mám spíše negativní vztah a přesto mne polská zázračná pohádka dostala. A nebylo to násilím, jen mne stále trpělivě hladila a láskyplně zavalovala pocitem štěstí tak dlouho, až jsem slavnostně začal v dubnu vyhlížet Štědrej večer. Vánoce si bez tohoto snímku již neumím představit a i když obvykle preferuju slaný, tak v tomto případě sladkým rozhodně nepohrdnu. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pěkný vánoční film, ve kterém se člověk nejvíce zasměje při útoku sněhových koulí. Jinak je to poměrně smutný film, přestože idealisticky končí. Nejsem si jistá, jestli navodí vánoční pohodu, ale určitě si k tomu "dramatu" poslechnete dobrou hudbu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Noc plná zázraků je ryzí, krystalicky čistý kýč, který je nutné brát s nezbytným nadhledem a spojit s atmosférou Vánoc, kam láska, přátelství, porozumění a odpuštění organicky patří. Ukázkově dysfunkční rodina k sobě během Štědrého dne najde opět cestu, dva osamělí lidé se do sebe zamilují, sirotek najde novou rodinu, nezodpovědný floutek se ujme své otcovské a partnerské odpovědnosti. Vše do sebe krásně zapadá a všichni jsou nakonec šťastní. Noc plná zázraků je vlastně levnou středoevropskou verzí Lásky nebeské bez přítomnosti přeplacených mezinárodních hvězd a celebrit. Verzí nikoliv ve smyslu doslovného kopírování děje, nýbrž stylu. Snad jen trochu víc sází na sentiment a přítomnost dětských tváří. Láska nebeská mi navíc přišla komediálně rozjuchanější. S reálným životem to nemá nic společného, ze snímku je ale cítit nadhled a pohoda, takže nehleďte na naivitu a přeslazenost. Dejte si tenhle kousek namísto mísy vánočních cukrovinek a když nic jiného, aspoň neztloustnete... Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„…takže se opiješ, poznáš někoho, skončíš s ním v posteli, máte šílený sex a druhý den máš fotky na facebooku, jak jste se líbali na záchodě.“ Nečekal jsem, jak moc doslovné je ve skutečnosti označení „Noc zázraků-Láska nebeská v polském kabátě“. Mladší z filmů plně využívá prvků svého staršího vzoru, tak trochu po něm šibalsky pomrkává a místy ho až škodolibě vykrádá. Ať už je to třeba kluk a otec bez ženy či takové zařazení Norah Jones a jejího Turn Me On do soundtracku filmu (a tahle „drzost“ mě popravdě rozesmála a potěšila). Jinak polská verze nabízí podobnou atmosféru, množství romantiky, o něco méně humoru a na druhou stranu více nevtíravého sentimentu (ale přitom hořkosti zároveň). Tak či tak je Noc plná zázraků moc příjemnou a úsměvnou podívanou, jejíž premiérová projekce mě sice nedokázala dostat tak moc, abych jí hned přiklepl plný počet, ale to se ostatně nepodařilo napoprvé ani Lásce nebeské, která si mě plně získala až po více zhlédnutích, takže budoucnost ukáže, jak to u mě dopadne s polským zástupcem. „Dobrý den. Jak vám můžu pomoct?“ – „Přišel jsem za synem.“ – „A za kým konkrétně?“ – „Za samolibým egoistou a arogantním tupcem.“ – „Šéfe, máte návštěvu.“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Polská odpověď na Lásku nebeskou. A velmi vydařená. Jak já říkám, kdyby uměli Poláci dělat takové čokolády, jaké umí točit filmy, hned by to bylo lepší:) Noc plná zázraků přináší plno rozmanitých postaviček a jejich příběhů odehrávajících se v předvánočním období. Příběh nabízí spoustu humorných, dojemných i melancholičtějších scén. A osudy několika aktérů se v závěru filmu samozřejmě protnou. A všichni si nakonec zaslouží své štěstí. "Vypadala jako andílek, než jsem ji trefil sněhovou koulí mezi oči." :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čistokrvný vianočný film, plný klasickej vianočnej atmosféry v tom najmodernejšom hábe a o to viac tradičný, že je (takmer) tuzemský. Niekoľko príbehových línií, v ktorých sa (aspoň v jednej) nájde stopercentne každý z nás, okorenené sviežim humorom, trefnou situačnou komikou a tou správnou dávkou nefalšovanej zasneženej romantiky, štipkou sentimentu, to všetko vás naladí na tú pravú vianočnú atmosféru, aj keby ste boli na saharskej púšti. Prirodzení herci, bláznivé charaktery, jednoduché dialógy. O niečo podobné sa Hollywood snaží od vzniku slávneho predchodcu a skúšajú tento koncept natlačiť do ďalšieho špeciálneho dňa (Valentín, Silvester), no všetko len s prvoplánovou vidinou zisku. Poliaci jednoducho vytreli všetkým kocúra. 90%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o noci plné osudových setkání, náhod a .. zázraků. Pravděpodobně jeden z nejlepších vánočních filmů, přestože s Love actually bych to úplně nesrovnávala - do té to má i tak daleko. "Listy do M." hrají spíše na dojemnější strunu (kdepak komediální!), ačkoliv se to tak na první pohled nemusí jevit. Příběhy byly ale opravdu krásné a pravděpodobně se stanou součástí mého každoročního vánočního maratonu - co ale musím trochu zkritizovat je poněkud uspěchaný konec a také jeden konkrétní příběh - malý chlapec-zlodějíček, který žil očividně s matkou alkoholičkou;nedostal příliš prostoru a hlavně jeho linku jaksi pozapomněli zakončit. Škoda. Každopádně i přes tyhle nedostatky čtyři slušné hvězdičky. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Zázraky se občas dějí, a Štědrý den je pro zázraky jako stvořený. A tak tu máme spletenec několika příběhů ze života. Příběhů, které jsou snadno uvěřitelné a mohou se stát kdykoliv komukoliv z nás. A to je hlavní pozitivum tohoto filmu. Obyčejné lidské příběhy o tom, co nás trápí, co hledáme a nenalézáme, co bychom rádi změnili, ale i příběhy o pochopení, sblížení, přátelství, touze a lásce, to vše nabízí tato sonda do života obyčejných středoevropanů. A já tleskám a smekám pomyslný klobouk před tím, co tvůrci z Polska dokázali vymyslet a natočit. Těch výjimečných a dokonalých vánočních filmů mnoho neexistuje, a evropských dokonalých vánočních filmů existuje ještě méně. Vlastně znám jen tři dokonalé evropské vánoční filmy, a to sice britskou Lásku nebeskou, švédský Děti nosí Santa Claus a finskou Legendu o Vánocích. Nyní se k této trojici přidává i polská Noc plná zázraků a mně nezbývá než doufat, že se někdy třeba dočkáme i nějakého českého vánočního filmu, který bude stejně dobrý a dokonalý jako výše zmíněné filmy. V tuto chvíli mi nezbývá nic jiného než Noci plné zázraků udělit nejvyšší možné hodnocení v podobě pěti hvězd a těšit se, že ji ještě mnohokrát uvidím. Na závěr mého komentáře už jen informace, že srovnání tohoto filmu s Láskou nebeskou jsem se zcela záměrně vyhnul, neboť oba dva filmy jsou příjemné, milé a dokonalé, každý jiným způsobem, ale ve výsledku jsou oba dva filmy vynikajícím zážitkem pro každého, kdo má rád Vánoce a vánoční filmy. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Porovnává se to s láskou nebeskou. Podobně to určitě je. Ale je zde zásadní rozdíl. Tohle bylo ovšem mnohem lepší. Bod pro poláky. Polsko - USA (GB, FRA) 1:0. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

pro lucascuse: Polské filmy nikdy nebývaly moc dobré? Už dávno jsem ráda sledovala Wajdu, Kieślowského, ale i Machulského. A Polanski je taky Polák. To jen tak na okraj o tom, jaké také bývaly polské filmy. Listy do M. jsou tedy jiný žánr, ale někdy má člověk náladu na to, aby všechno dobře skončilo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Barzo dobre. Uf, ja neviem či sa mám Poliakom už po x-tý krát klaňať alebo nadávať na českú a slovenskú neschopnosť konkurovať im. Velebená Láska nebeská, ktorú všetci tak ospevujú podľa mňa dostala na frak. Toto ma vážne bavilo i dojalo viac. Mne fakt padala sánka z tej prirodzenosti a ľahkosti s akou Poliaci ten film predali, kľudne i celému svetu, pretože tento príbeh je skutočne univerzálny, svetový a zrozumiteľný pre každého na celom svete. Zďaleka nie som typ, ktorý žerie všetky tie presladené a vypočítavé vianočné filmy, ale tu som to nejako prijal. Úplne s kľudom, nič by som na filme nemenil, mnohé odkazy na filmy a filmové hviezdy potešili, takže skutočný filmový fanúšik si aj v tomto prišiel na svoje. Nespomínam si na iný vianočný film, ktorý by som si rád znova pozrel. Dokázala to jedine poľská Noc plná zázrakov. Poľaci, barzo, fakt barzo dobre. V rámci žánru vianočný - dávam plný počet. 100%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Taková přehršle nápadů, gagů, vtipných dialogů, nelaciného sentimentu, emocí se jen tak ve filmu nevidí. Je těžké udělat vánoční film, aniž by se nesklouzlo ke kýči nebo k nudě, ale téhle slovinsko-polské partě se se to podařilo na sto procent. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na vianoce ako stvorené. Taká láska nebeská v malom vydaní. Sledujeme tu osudy niekoľkých postáv, ktoré sa viac či menej pretnú v jeden deň - Štedrý. Bolo to milé, príjemné, miestami dojemné a také krásne hrejivé. Poliakom sa podaril celkom slušný dojáčik. 80/100 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, Poláci vzali kostru a feeling Lásky nebeské (propojené příběhy spojené jedním městem, vánoční romantika), ale v žádném případě se nejedná o vykrádačku. Marně hledám něco, co bych filmu vytkla, protože tvůrci si vzali to nejlepší z britské kultovky, tj. prvotřídní vizuál, feel-good vánoční hudbu a sympatické hrdiny, ale příběhy jsou úplně nové a originální a navíc mají často drsnější hrany. Tím víc pak vynikne, když ten pohádkový duch Vánoc nad hrdiny zvítězí a všechno to tak krásně skončí. Bez ironie. No, možná s kapičkou ironie, ale přiznávám, že jsem Polákům tuhle romantickou komedii spolkla i s navijákem. Malých bonusem je pak ten bizarní pocit, když bratrům Polákům rozumíte i nerozumíte zároveň. :-) PS: Jediné, co mi trošku vadilo, že ani jedna z hlavních hrdinek nevypadala jako normální hezká žena, všechny do jedné jsou to topmodelky. Což asi pánským divákům vadit nebude vůbec. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poliaci si pozorne napozerali a naštudovali všetky vianočné klasiky pre dospelých a pokúsili sa na ich základe vytvoriť niečo podobne kúzelné s rovnakým potenciálom každoročného vysielania v televízii. Treba uznať, že im to vyšlo a dúfam, že tento film si už pozreli aj naši vedúci televízií a o rok ho niektorá pustí možno aj na štedrý deň. Takže máme tu lásku na prvý pohľad a určite na celý život, párik s deckom, ktorý pri štedrovečernej večeri pochopí, že sa stále milujú a tak podobne. Je to pekne previazané, má to slušnú atmosféru a slušných hercov a hlavne to nepôsobí televízne a pochybujem, že by boli niečoho podobného schopní naši bratia zo západu, ako nekorunovaní králi hrejivých komédií. Hĺbku Love actually to ale nedosahuje a asi ani nemôže. ()

Reklama

Reklama