Reklama

Reklama

Smrtící spona

  • Itálie Murderock - uccide a passo di danza (více)

Obsahy(1)

Detektivně laděna kombinace nahoty a krve v podání nejslavnějšího italského režiséra hororů Lucia Fulciho. Prestižní taneční akademie v New Yorku. Klidnou hladinu každodenní rutiny naruší brutální vražda mladé studentky, jejíž srdce bylo probodnuto ozdobnou sponou. Policie je bezradná, a tak se do vlastního pátrání pouští sama ředitelka taneční školy se svým přítelem. Rozplétaní klubka děsivých tajemství postupuje však příliš pomalu a vraždy přibývají... (Řitka video)

(více)

Recenze (46)

kitano 

všechny recenze uživatele

Minimálne po technickej stránke pôsobivé. Film stojí hlavne na niekoľkých výnimočne vydarených scénach, ktoré vynikajú hlavne vďaka kamere a srihu (tanečné scény, sprcha, snová pasáž s takmer kubrickovskou atmosférou). Absencia krvi mi nevadila, ba bolo celkom zaujímavé sledovať mesiara Fulciho v úlohe rozprávača. Podhodnotený film. (6/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skupinka nádejných mladých tanečníčok sa snaží uspieť v konkurze do hviezdneho súboru. Nekonečné rytmické natriasačky z nich vysávajú doslova všetko. Tečú litre potu. Fulci zobral frázu o "potení sĺz a krvi" doslova. Krv totiž netečie len pomyselne, ako dôsledok vysiľujúcich tréningov, ale predovšetkým spod prsníkov mladých tanečníčok. Postupne sa rozlievajú tenučké červené strúžky po bodnutí ozdobnou ihlicou, vydávajúcou pri vpichu nepríjemný čvachtavý zvuk. Podozrivých je veľa, príbeh zamotáva znepokojujúci sen, ktorý sa onedlho zvláštnym spôsobom zhmotňuje. Zaujímavé tanečné disko-krimi spojuje prostredie pohybovej gymnastiky a vyšportovaných tiel so svetom zločinu, ktorý sa často skrýva pod povzbudzujúcim úsmevom. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

New York. Osemdesiate roky dvadsiateho storočia. Poručík Borges vyšetruje vraždy študentiek prestižnej tanečnej školy. Schéma zločinu je vždy rovnaká, vrah svoje obete ománi chloroformom a následne im prepichne srdce dlhou, ostrou ihlicou. Dosť jednoduchý scenár, strohé dialógy, slabí herci. Príšerný disco aerobikový soundtrack. Trapné tanečné choreografie. Mladé baby, sexi postavičky, pekné prdelky, odhalené vnadné prsia. To všetko by bolo fajn. U pána režiséra Lucia Fulciho som na to zvyknutý. Som však silne sklamaný tým, že v tomto giallo snímku je len minimálne násilie, takmer žiadna krv a úplna absencia gore. ** ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Ze začátku vypadá Smrtící spona jako velice sexy detektivka. Fulci nešetří sprchovými scénami a ani napětím. Jenže tento velice slibný úvod také velice rychle skončí, a pak už jsem už jen tápal spolu s nesympatickým detektivem mezi osazenstvem tanečního studia a čekal na další sprchové scény, napětí, krev, děs a hlavně na zdrcující pointu. Nedočkal jsem se. Sice vrahův (scénáristův) plán je rafinovaný, ale má nějak hodně děr, kterých si pozorný čtenář detektivek určitě všimne. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na to, jak Fulciho giallo snímky 70. let bývaly i na tento divoký žánr poměrně odvážně a originálně pojaté, Smrtící spona coby velmi pozdní příspěvek k tomuto subžánru působí už spíš tak trochu unaveně a nepřekvapivě. Kdo v životě viděl aspoň dva podobné filmy, odhalí identitu vraha po prvních patnácti minutách. Pokud si ale chcete někdy střelit do žíly něco, z čeho po stránce kostýmů, hudby a scénografie vyloženě řve pojem „120% osmdesátky“, jste na správné adrese. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

I mistr Fulci se někdy utne - tady tak nějak chybí atmosféra i napětí a té krve je bohužel taky málo. Nejvíc mě na Smrtící sponě baví asi to, jak je z ní cítit Flashdance...:-) ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Opravdu příšerné giallo, nejhorší co jsem viděl. Fulcimu se na něm nepovedlo vůbec nic. Film je bez atmosféry, s příšerným scénářem, herci, hudbu, bez pověstných mistrových gore scén prostě bez ničeho. Jediné co stojí za zmínku a za co tomuto odpadu dávám jedinou hvězdu, jsou pěkné spoře oblečené tanečnice. Pokud mohu dopuručit, sežente si raději od Fulciho Don´t torture a duckling. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nevím na co si Fulci hrál, tohle se mu opravdu moc nepovedlo. Tam kde vždy Fulci exeluje je atmosféra ale tady ani mrtvola nebere. Hudba byla též tragická. Aspoň vyšetřování bylo zajímavé. Jo a taky gore, gore je pro Fulciho samozřejmost, ale tady není vůbec žádné. Film ho sice sám o sobě nepotřeboval, ale byla to věc která možná tenhle film zachránila od průměrného snímku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nudný thriller s chabou detektivní zápletkou o vrahovi, který zabíjí mladé holky tím, že jim bodne sponu do srdce. Kde jsou ty časy co Fulci udivoval svými horory s řadou gore efektů. V tomhle filmu je asi tolik krve jako v každém díle "Komisaře Rexe". ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

První film od Fulciho, který sem viděl a bylo to docela příjemné překvapení. Pokud je toto podle vás jeden z jeho nejhorších filmů, tak se těším na ty nejlepší:) Výborná kamera, dobrá hudba a stylový komisař. Ale je pravda, že ke konci se to zhoršovalo a rozuzlení bylo takové nijaké. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nebudu tvrdit, že Fulci patří mezi moje nejoblíbenější režiséry, ale podařilo se mu natočit během jeho bohaté kariéry dost velice zdařilých filmů ( z nichž některé mám velice rád), takže jej považuji za hodně dobrého režiséra. Tady ovšem šlápl trochu vedle. Očekával jsem od něj další solidní giallo, ale dostalo se mi jakéhosi odvařeného thrilleru, který rozhodně svým kolegům moc velkou čest neudělal. Po hororové stránce to bylo dost slabé – absence potřebné atmosféry byla citelně znát. Přitom Lucio se vždy vyznačoval hlavně tím, že dokázal vytvořit hustou atmosféru (nejen u gialla, ale i ostatních subžánrů) a hlavně svými gore scénami. Tady se ovšem divák nedočká ničeho z výše uvedeného. Po detektivní stránce už to bylo trošku lepší, ale ani tady nečekejte žádné zázraky. První dvě mord scény ještě ujdou a drží se poctivé šablony podobně laděných kousků, ovšem s postupem času z celého filmu vyprchá i zbytek náznaků jakéhokoliv napětí. Nebýt dobrého výběru pohledných hereček, asi bych se na to ani nedodíval. Polonahá děvčata, zajímavé taneční úbory a sexy hlavní hrdinka Olga Karlatos (která se rozhodně umí odvázat mnohem více) – to jsou tak jediná pozitiva celého filmu. 30% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ale Lucio, co nám to děláš. Takhle si v Česku a na Slovensku fanouškovskou a fanynkovskou základnu nevybuduješ. Jednoznačně nejslabší Fulciho film, co jsem zatím viděl. Naprosto nepovedený horor, nepovedená detektivka, nepovedený taneční film. Jednu hvězdičku aspoň za ty taneční scény. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento horor považuji za jeden z nejhorších, co kdy byl natočen. Má hrozný příběh. Nějaké zpěvačky tancují a nějaký vrah jich pár zabije a to tak divným způsobem, že ho dodnes nechápu. Tak schválně pro ty co ještě neviděli. Vrah si vyhlídne oběť. Nejprve ji omámí a pak ji bodne jehlu přímo do srdce. (to bodnutí doprovází melodie tlukotu srdce). Dal bych odpad, ale 1 hvězdu uděluji z důvodu délky „jen 85 min.“ a DVD je v hezkém obalu. Jsem rád, že mě film stál jen 35 Kč. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fulcimu snímky bez nadprirodzených motívov akosi nejdú. V tomto prípade je to dvojnásobná pravda. Film bez akejkoľvek gradácie, bez brutálnych či gore scén ( naozaj, doslova len zopár kvapiek krvi ) a s nudným a nezaujímavým dejom. Tento slasher (?), giallo (?) sa naozaj nedá odporučiť. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Tohle, že natočil Fulci? Suverénně nejhorší film, jaký jsem od něho viděl. Už samotný název Smrtící spona hovoří sám za sebe. Příběh je takřka nulový, i když se snaží být opředen detektivní zápletkou. Samotné vraždy jsou trapné a provedení za pomocí spony mi přišlo dost komické. I mistr Fulci se někdy utne a bohužel tento film je smutným důkazem. Takřka celou stopáž filmu jsem protrpěl. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Představte si ten nejhorší díl seriálu To je vražda, napsala a máte přibližnou představu, jaká je Smrtící spona. Abyste dlouho netápali - nudná, blbě napsaná a předvídatelná (ano, pachatele jsem poznal bezprostředně potom, co se prozradil a pak už jsem jenom čtyřicet minut čekal, než to docvakne i detektivovi). Taneční čísla i hudba jsou odporné. Ovšem mezi všemi zápory bych zdůraznil hlavně to "blbě napsaná", protože už dlouho jsem ve filmu neslyšel tak otřesné dialogy. Ten detektiv je vyloženě idiot, postavy se nepochopitelně objevují a zase mizí. Fulci se snaží vzbudit v nás napětí, ale marně, už jenom proto, že postavy se chovají totálně nelogicky - v strašidelné taneční škole bliká alarm, jinak je tam tma, nikdo tam není, jenom osamělá tanečnice a copak ona dívka udělá? Ano, svlékne se a jde si dát sprchu, místo toho, že by se třeba šla osprchovat domů. A tak dále a tak dále. Vždyť ty holky si o to přímo řikaly, já bych je snad zabil taky! ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Murderock - uccide a passo di danza (1984) je považované za Fulciho neskoré giallo, s čím moc súhlasiť nemôžem. Je tu porušených hneď niekoľko pevných zásad a pravidiel tohto žánru, a myslím že samotný Fulci si bol toho vedomý. Tento žáner bol v tej dobe (1984) už vyčerpaný a prakticky mŕtvy a Lucio Fulci zrejme kývol na spoluprácu nejakému producentovi, aby si trochu oddýchol od krvákov svojej predchádzajúcej dekády a využil značku giallo v spojený s módnym discom v snahe vyťažiť zopár chechtákov navyše... :). Po brilantnom období, keď v rokoch 1979 až 1981 nakrútil behom dvoch rokov 5 hororov (s toho 4 kulty: Zombie2,The Beyond, House of Cemetery,Páter Thomas prišlo logicky k menšiemu úpadku a k normálnemu hororu sa vrátil až v roku 1987 filmom Aenigma. S tejto Fulciho najslabšej dekády (1982 -1987) vyčnievajú akurát dva filmy - skvelý Rozparovač v New Yorku a slabšia Smrtíci spona. Z filmu je cítiť že to Fulci zobral ako čisto remeslo, a pravdu povediac jeho rukopis až na pár scén tu nie je moc poznať. Celkom sa mi pozdávala postava detektíva, a aj ostatní herci podali slušný výkon. Niektoré scény mali dobrú atmosféru, a celkovo sa film obišiel bez veľkých logických zádrhelov. (Čo v pohode odpustím v Paterovy Thomasovi, u tejto priemernej krimnálky by som neodpustil!). Nanešťastie nedopadlo to celkom dobre.... ()

Diamant odpad!

všechny recenze uživatele

Neopodstatnené a časté použitie nenormálne výstredných tanečných úborov, ktoré sa priam zarezávali do tela tanečníc, kazí celý film. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

mrdka, nechápu čeho bych se měl bát... A ty 2* dávám za nahotu, díky níž je film aspoň trochu snesitelný. ()

Reklama

Reklama