Reklama

Reklama

Muka neviňátek

  • Česko Nemučte kachňátka (neoficiální název) (více)
Trailer

Na sicilském venkově řádí šílený vrah, který spáchal sérii šokujících vražd dětí. Podezřelých je mnoho. Mezi potenciálními pachateli jsou cikán, prostitutka a kněz, ale děsivý případ je obzvláště matoucí. Když je ve vesničce na jihu Itálie brutálně zavražděno několik chlapců, pověrčiví místní na to reagují s ukvapeností a násilím. Všechny ztracené existence se okamžitě stanou podezřelými, včetně velkoměstské prostitutky Patrizie, místního blázna Guiseppeho a vyznavačky voodoo Maciary. Případ přijíždí vyšetřit policista jménem Martelli. Ten se však spíše zajímá o mladého kněze Dona Alberta, který cenzuruje místní materiály určené ke čtení ve snaze vymýtit veškerou korupci. Doopravdy nevinný není v tomhle městě nikdo. (Cinemax)

(více)

Recenze (85)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktoré jasne dokazujú, že Lucio Fulci nebol iba brakmaker, ale aj zručný režisér. Thrillerová dráma, ktorej ide po filmárskej stránke vytknúť snáď len premrštená stopáž. Dejovo konvenčný thriller o hľadaní vraha, formálne zasadený do nekonvenčného prostredia. Samozrejme, snímka sa vyznačuje Fulciho fetišistickým snímaním detailov, podfarbených zvláštne fungujúcou hudbou. Film prakticky nemá hlavnú postavu a sústredí sa na viacerých aktérov, ktorých premenlivo zobrazuje z podozrivých na nevinných a naopak. Poteší provokatívne sexuálne napätie okolo jednej z najvýraznejších postáv, stelesnených krásnou Barbarou Bouchet. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to byl nářez zase jednou. Napětí ne, že by se dalo krájet, ale bylo bohužel bylo úplně rozkrojený a ta naivita až debilita která gradovala v závěru naprosto neuvěřitelnou bitkou, která byla jak kombinace blood sport a lauer a hardy, jen ty dorty chyběly. Tohle je v červenejch a Olga Hepner v modrejch ? Jděte se vysrat fakt, zase se tu jednou hodnotí jména a ne film chjo, ovčismus v čechách a na csfd zvláště nebere konce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších hodnocení má tenhle opravdu hodně lehce morbidní giallo film docela úroveň. Já si to úplně nemyslím, protože kromě scény nahé italské herečky, která se snaží svézt desetiletého kluka mě tu pobavila už jenom jedna scéna a na tu jsem si musel počkat až do samotného závěru. Průměrný průběh vyšetřování, který se tvářil jako kombinace francouzské kriminálky a italských prasárniček, dospěl k závěru, který mi vysloveně vytřel zrak. Závěrečný souboj byl totiž naprosto brutální italskej Fight Club. Brutální, nelogickej a na konec i krvavej. Já si tu scénu musel pustit ještě dvakrát, protože něco tak vtipného jsem ve filmu hodně dlouho neviděl. Díky pane Fulci, celý film se držíte při zemi, ale závěrem jste to dobře sejmul. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Režijně asi nejzdařilejší Fulci, ale dialogy jsou neuvěřitelně stupidní. Vadilo mi to, protože tenhle film se bere hrozně vážně. Co se týče brutality, tak se Fulci drží celkem zpátky oproti jeho jiným filmům. Dorazila mě ale scéna na hřbitově asi v půlce filmu, kdy najednou spustila rocková hudba (vůbec se tam nehodila) a čtyři chlápci začli brutálně lynčovat ženskou. Její následný krvavý "výstup" na dálnici se mi vryl hluboko do paměti a ukázal, že Fulci přece jenom má talent, i když je to zvrácenej magor. Stojí to za vidění, jelikož tam hraje fakt dobrá buchta, občas je nahá a když ne, tak aspoň nosí minisukně atd. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Byť je Fulci známý hororový veterán a proslavil se především díky slušným gore scénám, tenhle film nedisponuje žádnými, tudiž nadšení se nekoná ani nejmenší a Fulci mne zklamal. Giallo subžánr mám celkem rád, vždyť je téměř identický se subžánrem Slasher, ve kterém jde především o zábavu, tenhle film je bohužel celkem nudný, pomalý a navíc bez krve i bez odhalených žen, jediné šokující zde je, že umírají mladí chlapci, i samotný zvrat mi nepřišel tolik šokující jako od Maria Bravy či Martinéze, takže za mne velmi průměrná detektivka nezasloužící si nést podtitulek Horor. 50% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Vynikajici giallo, ktere opet dokazuje, ze Fulciho odpurci jen tlucou prazdnou slamu, kdyz po shlednuti Travnickem dabovaneho Patera Thomase mistra odepisuji. To ze se film misto v noci praktycky cely odehrava v parnem, sluncem zalitem dni vytvari opravdu skvelou dusivou atmosferu. Dej je dostatecne prekvapivy, i kdyz se musim priznat, ze tentokrat jsem vraha odhadl drive a zaverecne prekvapeni mi me teorie jen potvrdilo, ne ze by to bylo pro kvalitu snimku nejak podstatne. Zklamani muzou byt pouze zaslepeni vyhledavaci gore, pro ktere je to jen nekolik ochutnavek budoucich Fulciho origii, nejlepsi je asi ubiti retezy, takova mala predzvest uvodu genialniho The Beyond. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Giallo masterpiece, po technické stránce naprosto bez slabin. Lucio Fulci se touto kritikou na Katolickou církev skutečně vytáhl. O filmu jsem věděl dlouho předtím, než jsem jej zhlédl a napsal tento komentář, tušil jsem dle hodnocení a komentářů že to určitě bude stát zato. Nicméně mě k němu přivedli úplně jiné faktory, a sice moje stoupající obliba k hercům Tomas Milian (zde zpravodaj) a Euro-baby Barbara Bouchet (znuděná, bohatá mladá ex-narkomanka), Florinda Bolkan také nezklame a tady skutečně nezklamala, jako potrhlá cikánská čarodějnice, ovládající starobylé praktiky voodoo magie ve svém tragickém pojetí, doslova excelovala (např. její záchvat na policejní stanici, při jejím vyšetřování). Lucio Fulci, udělal právě tímto filmem díru do světa, byl to právě tento film, kde použil násilné gore efekty a sraženou krev. Co film dělá úspěšným? Tak zajisté perfektní realistická kamera+oslnivé exteriéry Italského městečka Matera, jeho opravdu hrůzostrašná a velmi znepokojitelná atmosféra (tajemné předměty, jehlami propíchnuté panenky, decentní vraždy malých chlapců, pochmurná vesnička a efektivní hudba), tajemné vraždy+značně intrikářský příběh, kdy téměř do konce nevíte kdo za nimi stojí, pachatelů může být dle indicií hnedle několik a někteří z nich jsou i neprávem obviněni (viz čarodějnice Florinda Bolkan). Gore efektů a grafického násilí ještě tolik nebylo, jako v pozdějších režisérových filmech, ale byly tu dvě scény, které se mi nesmazatelně vryli do mé paměti. Efektivní a velmi drsná hřbitovní scéna (jak to jen ten Fulci udělal?) s čarodějnicí Florindou Bolkan, kde ji pár místních chlapů zlynčuje řetězy. Opravdu precizně odvedená práce, včetně všech těch drobných ranek, ze kterých se ihned po úderu vynoří krev a opomenout výkon Florindy Bolkan, která se totálně zkrvavená, na pokraji všech svých sil, zhroutí u silnice, po které právě projíždějí auta, to opravdu nelze. Druhá která se mi vryla do paměti byla ta úplně na konci, kde skutečný vrah padá ze skály a ve speciálních efektech je tu znázorněno jak si dře hlavu a tvář o tvrdou skálu. V této scéně musel divák doslova strnout hrůzou. Přítomnost roztomilé, neuvěřitelně svůdné Barbary Bouchet, byla velmi zdařilým doplňkem, ve scéně kdy totál nahá ležela na pohovce a sváděla dvanáctiletého kluka, jsem se docela i já červenal. Takže zas po dlouhé době, jedna giallo paráda a tudíž spokojenost nadmíru. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Fulci jasně ukazuje, že pokud zrovna zřejmě netrpěl depresí, měl klid, čas, dobré herce a dostatečný rozpočet na vytvoření filmu, zvládnul tvořit úžasná vypiplaná díla. Navíc bez výrazných gore scén a dlouhých úchylných pohledů na ně. Tenhle film odstartoval jeho kariéru a vůbec se tomu nedivím. Je to výborná temná kriminálka, která mne prostě z určitého neznámého, až mysteriozního důvodu držela přibitého k obrazovce. Zdánlivě jednoduchý děj se v průběhu filmu zesložití, ale přitom nikde nezakolísá, herci hrají dobře, sebejistě, konec je mile překvapivý ... prostě celý film na mne působil velice dobrým a vyspělým dojmem. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší giallo, jaké jsem zatím viděl. A Barbara Bouchet je k sežrání. I jako podezřelá z vraždění dětí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slušné giallo, byť se vyhýbá ukazování vražd, snadno by se našly i atmosféričtější kousky, odhalení vraha nepřekvapí a jeho závěrečný absurdně krvavý pád ze skály to poněkud shazuje. Přesto je to slušně rozehrané, kamera dobře prodává malebnou venkovskou krajinu protnutou monumentální dálnicí a tasí to pár fajnových scén jako svádění malého kluka nahou Barbarou Bouchet (!) nebo umlácení ženy na hřbitově. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Svádění dvanáctiletého chlapce, černé rukavice, woodoo, gore scény, westernové prostředí, detaily. Fulci na vrcholu, bez samoúčelné brutality a s emocemi. V sicilském parnu se tak rozjíždí pátrání po vrahovy, které v polovině stopáže nabídne scénu jak z Leoneho a končí tak, že bylo v USA zakázáno až do roku 2000. A Barbara Bouchet se narodila v Liberci, čas stát se patriotem. Jasných 5. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Toľko krát som si povedal, že nebudem pozerať horory z obdobia 1980 a -, no keď momentálne skrátka niet na čo siahnuť, pričom je človek tak zúfalý, až sa pristihne ako čumí na také podivné zvrátenosti ako: "Dítě Bridget Jonesové", tak už u mňa ozaj môže opätovne dostať šancu akýsi "Fulci", mnohými považovaný za skvostného režiséra. A popravde, on ním možno aj je, a možno som to Ja, kto nedokáže oceniť jeho tvorbu, no JA sa skutočne nedokážem vcítiť do príbehu, ktorý na mňa oproti dnešnej forme spracovania pôsobí tak amatérsky umelo, priehľadne, nezaujímavo, bez napätia, ako voľakedajšie nemecké kriminálky - 50% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve svých slavných hororech se Fulci ani nesnažil vyprávět nějaký kauzálně vystavěný příběh a orientoval se čistě na stylisticky výstřední makabrózní obrazy, gialla, která točil v ranější fázi tvorby, se velkou měrou opírají právě o nepředvídatelné "whodunit" zápletky. Ty jsou funkční a napínavé, i když poněkud prosté - konkrétně v 'Neubližuj kačátku' stojí mezi divákem a odhalením vraha akorát nikterak sofistikovaná síť red herringů. Jejích prostřednictvím ovšem Fulci kritizuje konzervativní italskou společnost, neboť různým způsobem vyšinuté postavy ukazuje jako neškodné, zatímco nebezpečný potenciál identifikuje ve "slušných občanech" formálně dodržujících společenská pravidla. A musím přiznat, že v době dospívání jsem si strašně přál, abych někdy narazil na takovou ženu, jakou tady představuje liberecká rodačka Barbara Bouchet :) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fulci v plné síle předkládá žlutý klenot, který vás na začátku chytne a na konci rozcupovaného vyplivne. Za doprovodu podmanivé žánrové hudby vás vede po cestičkách k rozuzlení případu, k nalezení vraha malých chlapců, které však záhy končí slepou uličkou. Čím více jste si jisti, že jste vraha odhalili, tím více vás režisér přesvědčuje o omylu. Nádherná kamera se vyžívá jak v panoramatických obrazech, když snímá město, dálnice, či hory, tak v detailech - eroticky zabarvená scénka s chlapcem nesoucím odpočívající nahé B.Bouchetové džus, nebo záběry na ruce propichující a pochovávající panenky představující chlapce (ejhle, voodoo v Itálii). Maloměsto, zabředlé v pověrách a mýtech, se touží vypořádat s vrahem samo. Fulci krásně ukazuje, jak zfanatizovaný dav postrádá veškerý rozum, a tak se dopouští ještě horšího zvěrstva a křivdy, než vrah. Umírněné gore má dva šťavnaté vrcholy - bičování řetězem (režisérův fanoušek si musí okamžitě vybavit Beyond) a konečné zúčtování. Čarokrásná hudba doprovázející temné scény připomene další italské filmy, které pracují podobně. Za všechny bych uvedl Kanibaly R.Deodata. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Žáner giallo mi zo všetkého najviac pripomína surový hrubý námet neotesaný do finálnej podoby. "Don't Torture a Duckling" má na giallo neobvykle prepracovaný príbeh, ktorý ukrýva niekoľko rôznych dejových sublínií a to všetko je v očarujúcom prostredí horúcim oparom zahaleného poverčivého talianskeho vidieka (odporúčam knihu I'm Not Scared od Niccola Ammanitiho, ktorá má podobnú atmosféru). Bohužiaľ to všetko prekrývajú klasické žánrové neduhy: mizerné postsynchrony, otrasní herci, krkolomný strih a celkovo neschopnosť spracovať námet do uveriteľného prevedenia. Ak by si nejaké giallo zaslúžilo remake, tak toto. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Povedené giallo, které sice postrádá jakoukoli hlavní postavu, ale o to máme v případě víc podezřelých. Ve finále jsem byl docela překvapen konečným rozuzlením. Celý snímek je velmi ponurý a hudba Rize Ortolaniho ve spojení se záběry italské horské krajiny jsou úžasné. Myslím, že tenhle film bude patřit k těm realističtějším a propracovanějším dílům mistra Fulciho. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

O dosť lepšie než som čakal Hlavne atmosféra je vynikajúca a pri scéne lynčovania som bol rozhodnutý dať tomu plný počet. Detektívna línia je ale na môj vkus predsa len trochu moc naťahovaná, takže aspoň tie poctivé štyri. ()

Reklama

Reklama