Reklama

Reklama

Záchrana Titanicu

(TV film)
  • Česko Zachraňte Titanic (více)

Obsahy(1)

Byl pýchou Britského království a nejvěhlasnějším příkladem nejmodernějších strojírenských postupů v době přelomových vědeckých a technologických inovací v celosvětovém měřítku: RMS Titanic. Přesto se 14. dubna 1912 potopil necelé tři hodiny po srážce s ledovcem. Všichni víme, že v mrazivých vodách tehdy vyhaslo množství životů a byly zpečetěny osudy bohatých a slavných, kteří se zúčastnili první plavby této lodi a dramat, která se odehrála na palubě Titanicu v jeho posledních hodinách. Méně se však hovoří o tom, jak se tým stavitelů lodí a konstruktérů pokusil poškozené plavidlo zachránit. Devět mužů, včetně 18-letého elektroinženýra Alberta Ervinea z Belfastu a hlavního konstruktéra Josepha Bella, je hrdiny tohoto výpravného filmu natočeného podle svědeckých výpovědí. Statečně bojovali, aby se vzepřeli síle moře a udrželi pohonné systémy v chodu. Ačkoli většina těchto mužů zahynula, svojí statečností přispěli k záchraně mnoha životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

otík 

všechny recenze uživatele

Tak trochu podivný dokument. Jednak to nemá vůbec žádné napětí, jednak je to hrozně pomalé, nedotažené, ztrácím se v postavách a jejich motivacích. Na druhou stranu smysluplně vypráví to ortodoxně známé - jak se Titanic potopil. Čili to nové - příběh elektrikářů, topičů, apod. se moc nepovedl, to staré - jak to vlastně bylo, se povedlo zcela tradičně a průměrně. Pro mně jako nadšence do dokumentů o Titanicu spíše ztráta času. Hudba: Steve Lynch ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po zhlédnutí první části. Pro mě nezáživný pohled do práce inženýrů a topičů na Titanicu. Vykašlat se na televizní formu přehrávaných scének a udělat z toho vyprávění v tradici jiných dokumentů, např. Who sank the Titanic, byl by pro mě výsledek určitě stravitelnější. A navíc, kdyby sem tam nepadl nějaký ten záběr na plány lodi, nebo na ní samotnou, snad mi ani nedojde, že se jí dokument týká. Druhá část dokumentu mě už nezajímá. 40% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Strašně trapně natočený. Ta rádoby "touching" hudba co hrála v každé scéně mě uplně vytáčela, herci, co se tvářili jak hovno. Příšerná režie a střih. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

300 komentář: Jeden z těch lepších hraných dokumentárních filmů o tragédii této lodi (a to jsem jich viděl skutečně drtivou většinu). Vše se přitom odehrává a točí okolo lidí, na které historie pozapomněla a jenž hlavně díky jejich práci, nebylo obětí daleko víc. Neříkám ale, že tento dokument neměl své mouchy. Několik faktů mi zde nesedělo (například vystřelování raket, které jde vidět v několika záběrech, probíhalo jen jednou za pět minut) a i občasné chování či jednání postav bylo až stupidní (srdceryvný hovor vrchního topiče o nevěře jeho ženy krátce před potopením lodě). Naopak mi přišlo velice sympatické, že film jasně ukazuje (i když o to v něm nejde), že před nárazem do ledovce nebyl vydán žádný zpětný chod ("plná vzad"), což moc dobře odůvodnil ve své knize Václav Králíček (Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit). Když vše shrnu, uděluji Záchraně Titanicu krásných 75%. A rád se na něj opět někdy podívám. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem sice jen 2.díl - jak jsem zjistila až tu :D :D Ale i tak jsem byla nadmíru spokojena. Spojení autentických záběrů a fotografií, s komentářem vypravěče a hraným filmem - dobře ztvárněno a utíkalo to tak nějak s lehkostí :) Herci - super a co bylo pro mě v tomto případě hlavní - bylo to ukázáno opět z jiného úhlu - pouze z toho "nižšího". Vyšší vrstva ani celkově "paluba se vzduchem a oblohou" se tam neukázala ani při onom "narazení na ledovec", což bylo to nejzajímavější - sledovat to s účastníky v podpalubí :) To pro mě bylo tu největší hodnotu tohoto filmu :) Zvládli to bravurně a je potřeba si uvědomit, že ti, co byli "dole" to mě nejtěžší... ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý hraný dokument, který nabízí tak trochu jiný pohled na celou katastrofu - zevnitř. Z pohledu topičů, elektrikářů a vlastně všech těch lidí, kteří i během potápění lodi zůstali tam dole a snažili se ji udržet na hladině co nejdéle... ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený hraný dokument, který sleduje katastrofu z útrob lodi očima topičů, elektrotechniků a strojních inženýrů, kteří se snažili udržet lodní systémy v provozu (stejně jako samotnou loď na hladině) co nejdéle. Možná až příliš dlouhá stopáž má za následek, že první půlka dokumentu není nikterak zvlášť záživná, vynahrazuje to ovšem jeho druhá polovina, která je o mnoho zajímavější a poutavější. 65% ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Hloupé zpraconí dokumentu o největší námořní katastrofě všech dob. Kdyby nebylo vypravěče, byl by to propadák na celý čáře a na druhou stranu, kdyby se netočily ty trapné scény, bylo by te lepší. Takhle to je bída a děs. První díl sice moc nezáživný, ale i tak se dal dokoukat. Druhý díl je ubohost. Zpracování dělníků v kotelnách je tak blbý. Ti lidé byli rozhodně stateční, ale nemyslím si, že to vypadalo takhle. I na začátku první epizody nás vypravěč varuje, že příběh byl zdramatizován, ale to by bylo lepší, kdyby se na to filmaři vykašlali. Příběh byl opravdu hodně zkreslený až nelogický a směšný. Tohle je ten nejhorší dokument o Titanicu. Už ho nikdy nechci vidět. ()

Reklama

Reklama