Reklama

Reklama

Čtyři dohody

(divadelní záznam)
Trailer

Obsahy(1)

Úspěšné divadelní představení Jaroslava Duška na motivy stejnojmenného bestselleru "Čtyři dohody" zaznamenala dokumentaristka Olga Špátová a kreativně ho doplnila o soukromé rodinné filmové archivy. Duškova hra inspirovaná nadčasovou toltéckou moudrostí knihy Dona Miguela Ruize provedla za devět let více než 150.000 diváků v cestě za osobní svobodou a štěstím. Slovem, tělem, hudbou a srdcem hrají Alan Vitouš, Pjér La Šé´z a Jaroslav Dušek. (Verbascum Imago)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (222)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Synchronicity jsem si začal všímat před pár lety, spousty podivně náhodných událostí jakoby pasovala a dovysvětlovala můj minulý stav, současný či lehce budoucí. Spolu s tím i mnoha dalších procitnutí ´´jemnocitu´´, jakoby člověk občas viděl do lidí, malých dětí či zvířat a situací a vnitřní hlas mu napovídal jak se zachovat, aby v dané situaci vyplinula dokonalá rovnováha. Zesílená intuice. Nebo jakási přirozená sounáležitost s člověkem, kterého potkáte poprvé v životě a už po pár hodinách s ním strávených máte ten tíživý pocit, že ho znáte celý život, možná déle než je jeden lidský. Tíživý říkám proto, že se stejnou shodou vývoje k potkání tohoto člověka nastává často i loučení na věčnost. Dona Miguela Ruize silně ovlivnila víra předkolumbijského národa, který měl rozhodně blíže k přírodě, planetě, pozorování člověka v prostoru a času narozdíl od naší konzumní společnosti. Jaroslav Dušek vše vtipně vlastní jeho bytosti upravil pro dnešní publikum. O úspěchu samo o sobě vypráví věčně vyprodané představení. A za mě na tom rozhodně něco je. 95% ()

zeldinho 

všechny recenze uživatele

Duškův monolog, či spíše přednáška na téma čtyř dohod Dona Miguela Ruize. SPOILER ALERT!!! 1. dohoda: Nehřešte slovem. No nevím, co bych si z toho měl odnést. Tahle dohoda se týkala především výchovy dětí a nemohu říci, že bych ve všech případech souhlasil s tím, co v ní bylo řečeno. Místy mi přišly některé názory až hloupé. Dušek se při snaze být vtipný dopouští, podle mého názoru, dosti chybných interpretací toho, co se původně Ruiz zamýšlel sdělit....2. dohoda: Neberte si nic osobně. Víceméně se všemi názory jsem souhlasil, i když někdy byly opět vedeny to značných extrémů. Kdyby svět fungoval podle toho, jak zde Dušek (Ruiz) popisuje, byli bychom pravděpodobně obklopeni mnohem více hlupáky a nevzdělanci. Hrozilo by i riziko anarchie....3. dohoda: Nevytvářejte si žádné domněnky. Tuto dohodu považuji za nejvydařenější. Číst v hlavách ostatních lidí jsme nikdy neuměli, neumíme a osobně doufám, že nikdy moct umět nebudeme. Proto bychom neměli spoléhat na své vlastní ideje, když vlastně člověk druhý může mít myšlenky a domněnky úplně opačné, či zkreslené. Konec spoilerů Tento seminář, přednáška, monolog, či jak chcete, se nedá hodnotit ani trochu objektivně. Záleží jen na vás, jak si informace zpracované Duškem přeberete. Mně osobně připadalo vystoupení opravdu zajímavé, avšak místy, zejména prvních 15 minut, jsem se opravdu nudil a přemýšlel, jestli má cenu vůbec představení dokoukat. Vydržel jsem a nelituji toho. Odnesl jsem si z něj zajímavé poznatky, stejně tak jako hromadu zajímavých názorů. S některými jsem souhlasil, některé mi připadaly dokonce hloupé. Ve výsledku se mi tedy představení líbilo, ale že bych byl nějak zvláště unesen, to spíše ne. 65% ()

Reklama

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Člověk zhruba na 2 hodiny zjistí, jak moc je naše jednání omezení a jak lehce by se dalo změnit. Nemá cenu se tu nějak sálodlouze rozepisovat, protože tento záznam představení by měl být povinně naordinován všem lidem bez rozdílu! Zprvu jsem cítili lítost nad tím, že pana Duška už asi nikdy neuvidíme v nějaké nezapomenutelné herecké roli, ale pokud se rozhodne pokračovat v tomto směru, alespoň stejně kvalitativně, tak má mou plnou podporu a lítost vystřídá radost. Prosté a jednoduché, ale přesto dokonale výstižné, jak jen by náš život mohl být: 1) "Nehřešte slovem"; 2) "Neberte si nic osobně"; 3) "Nevytvářejte si žádné domněnky"; 4) "Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete". Sečteno podtrženo: moudrá kniha - moudrý Dušek. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

kdybych měl hodnotit filozofii knihy, tak by to 5* hvězdiček bylo, protože řeší základní komunikační problémy nejen dnešní civilizace. Převedení na divadelní prkna dávám však jen 3*, i když Dušek je tam dobrý. V TV to na mě působilo vizuálně stroze a nezajímavě a víc bych si to užil třeba jen jako posluchač a nebo přímo při atmosféře živého představení. Knihu si určitě časem přečtu, protože by mě zajímalo kolik vlastní invence dal do představení Dušek. Jinak to doporučuji pro široké zvídavé publikum ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 0 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Dušek z pozice zdatného herce a motivátora dvě hodiny vypráví o výchově dětí, partnerských vztazích, osobních cílech a stavu světa obecně. V jeho snaze o poskytnutí jakéhosi návodu na život se mísí univerzální životní pravdy s indiánskými moudry a jeho vlastními historkami a názory a celé je to obalené esoterickou new age filosofií. Místy je to legrační a s leckterými postřehy nelze nesouhlasit. Avšak nahodilost, s níž jsou tyto jednoduché myšlenky vágně propojovány jak mezi sebou, tak s nesouvisle působící náboženskou symbolikou, z toho dělají něco mezi přednáškou životního kouče, čtením z psychologického slabikáře pro začátečníky a kázaním v kostele. S tím souvisí i skutečnost, že někteří fanoušci tohoto představení (a potažmo i knižní předlohy) se ocitají až na hranici fanatismu a sektářského elitářství, což jsem popravdě doposud netušil. Skvěle to vystihuje jeden komentář na YouTube, kde se kdosi diví, jak tomu vůbec někdo může dát palec dolů. A jiný uživatel mu na to odpovídá: "Palec dolů museli dát ti, co zkrátka nemají vědomí na tak vysoké frekvenci jako my, co si to pustíme třeba i víckrát." ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Knihu "Čtyři dohody" napsal Don Miguel Ruiz jako průvodce životem inspirovaný moudrostí Toltéků. Čtyři dohody jsou: 1) Nehřešme slovem, 2) Neberme si nic osobně, 3) Nevytvářejme si žádné domněnky a 4) Vždy dělejme vše, jak nejlépe dovedeme. (Zdroj: Verbascum Imago)
  • Záznam vznikl z představení uvedených již v květnu 2006. (Zdroj: Verbascum Imago)

Reklama

Reklama