Reklama

Reklama

Čtyři dohody

(divadelní záznam)
Trailer

Obsahy(1)

Úspěšné divadelní představení Jaroslava Duška na motivy stejnojmenného bestselleru "Čtyři dohody" zaznamenala dokumentaristka Olga Špátová a kreativně ho doplnila o soukromé rodinné filmové archivy. Duškova hra inspirovaná nadčasovou toltéckou moudrostí knihy Dona Miguela Ruize provedla za devět let více než 150.000 diváků v cestě za osobní svobodou a štěstím. Slovem, tělem, hudbou a srdcem hrají Alan Vitouš, Pjér La Šé´z a Jaroslav Dušek. (Verbascum Imago)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (222)

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Počin jsem viděla před pár lety v Brně u Bolka Polívky a nyní jsem na to narazila na youtube a velmi ráda jsem si to celé zopakovala. A můžu říct, že u máločeho se směju na plnou pusu a nahlas a tak že to je slyšet do vedlejší místnosti:) Úžasná filharmonie vtipu a moudrých myšlenek. Myslím že každý by si to měl poslechnout (youtube) či zajít do divadla a něco si z toho odnést a možná by se tu žilo ještě o něco líp. Ale musím vás zklamat, žádná taková dochovaná toltécká filosofie neexistuje...:( Jsou to jen spekulace a domýšlení. Ale možná že to nevadí, protože hlavně že to pochopil Dušek a předává to velmi originálně dál:) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Na Jiřího Duška (především díky tomuto záznamu) můžete nahlížet dvěma pohledy. Buď je to cvok, který do extrémů konstruuje své pohledy na psychologii lidí ve třetím tisíciletí nebo je to poslední člověk se zdravým rozumem na zemi. Jsem zastáncem druhého pohledu a moc se těším na Duškovu Pátou dohodu. Vzácné dílo v dnešní době, kdy se z lidí (jako z nás všech) stávají magoři a otroci vlastních výdobytků. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kudy budu chodit, tudy budu tohle divadelní představení, nebo alespoň jeho záznam doporučovat. Ono to ani jinak nejde. Při sledování jsem měl pocity srovnatelné s četbou Malého prince. Jaroslav Dušek hovoří o běžných situacích v životě a jejich efektivním řešením se samozřejmostí, která se samozřejmosti Saint-Exupéryho vyprávění může s klidem rovnat. Několikrát se mi málem vlétnuly slzy do očí. Je krásný pocit slyšet, když někdo říká nahlas, co si myslíte. Jaroslava Duška jsem viděl pouze v pár filmech, ale v každém byl absolutně geniální. Tímto dílem mi potvrdil, že je naprosto senzační herec a je škoda, že neměl v životě větší štěstí na filmy, ve kterých hrál. Samotné představení se slovy špatně popisuje. Ono je mnohem snadnější něco zkritizovat. Jsem přeplněn tolika pocity a vypsat se z nich nedovedu. Ruizova kniha je aplikována na život v ČR, i když je jistě aplikovatelná globálně. V situacích, které mistr Dušek zmiňuje se jistě pozná každý, taky proto tu svítí 96 %. Vřelo to ve mně neskutečně. Střídaly se ve mně pocity dojetí s výbuchy smíchu, což se mi v životě nepřihodilo mockrát. Spíše než nástroj smíchu jsou v mých očích Čtyři dohody záležitostí, která učí lidi, jak správně žít. Respektive rekapituluje, jak by bylo vhodné žít, což není na škodu, protože to spousta lidí netuší a ostatní to často zapomínají. Tam kde se lidé hromadně smějí, si já spíše uvědomuji, jakou moudrost právě slyším. To, že je to ke všemu řečeno tak, že to je navíc vtipné je třešnička na dortu. Jsem hrdý na sebe i na své okolí, že mohu s čistým svědomím prohlásit, že mám nastavené životní hodnoty takovým způsobem, že se danými dohodami prozatím řídím. Samozřejmě jsem mladý a spousta situací mě teprve čeká a je pouze ve hvězdách, zda si svůj postoj k životu udržím. Představení je napráskáno tolika strašně jednoduchými a přesto tak neuvěřitelně krásnými myšlenkami, že každý kdo toto představení neviděl, tak jeho život hodně strádá. Vytknout si troufám pouze extrémně rušivé černobílé vsuvky. Ty jsou ovšem vzhledem ke geniálnímu zbytku absolutně zanedbatelné. Ano, takhle je to skvělé. Jsem skutečně okouzlen a jistě ještě velmi dlouho budu. Maximální hodnocení si schovávám právě pro podobné záležitosti, ale v tomhle případě je i maximální hodnocení nedostatečné a dost by se hodilo zavedení 6. hvězdičky. ()

zeldinho 

všechny recenze uživatele

Duškův monolog, či spíše přednáška na téma čtyř dohod Dona Miguela Ruize. SPOILER ALERT!!! 1. dohoda: Nehřešte slovem. No nevím, co bych si z toho měl odnést. Tahle dohoda se týkala především výchovy dětí a nemohu říci, že bych ve všech případech souhlasil s tím, co v ní bylo řečeno. Místy mi přišly některé názory až hloupé. Dušek se při snaze být vtipný dopouští, podle mého názoru, dosti chybných interpretací toho, co se původně Ruiz zamýšlel sdělit....2. dohoda: Neberte si nic osobně. Víceméně se všemi názory jsem souhlasil, i když někdy byly opět vedeny to značných extrémů. Kdyby svět fungoval podle toho, jak zde Dušek (Ruiz) popisuje, byli bychom pravděpodobně obklopeni mnohem více hlupáky a nevzdělanci. Hrozilo by i riziko anarchie....3. dohoda: Nevytvářejte si žádné domněnky. Tuto dohodu považuji za nejvydařenější. Číst v hlavách ostatních lidí jsme nikdy neuměli, neumíme a osobně doufám, že nikdy moct umět nebudeme. Proto bychom neměli spoléhat na své vlastní ideje, když vlastně člověk druhý může mít myšlenky a domněnky úplně opačné, či zkreslené. Konec spoilerů Tento seminář, přednáška, monolog, či jak chcete, se nedá hodnotit ani trochu objektivně. Záleží jen na vás, jak si informace zpracované Duškem přeberete. Mně osobně připadalo vystoupení opravdu zajímavé, avšak místy, zejména prvních 15 minut, jsem se opravdu nudil a přemýšlel, jestli má cenu vůbec představení dokoukat. Vydržel jsem a nelituji toho. Odnesl jsem si z něj zajímavé poznatky, stejně tak jako hromadu zajímavých názorů. S některými jsem souhlasil, některé mi připadaly dokonce hloupé. Ve výsledku se mi tedy představení líbilo, ale že bych byl nějak zvláště unesen, to spíše ne. 65% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že není fér jít do čehokoliv s tím, že se mi to rozhodně líbit nebude. Jenže těžko kritizovat, co jste neviděli. Tak už jsem viděl. Jsem rád, že Dušek je svůj a to i přesto, že bychom si nejspíš vůbec nerozuměli a přeli se téměř o všem. Alespoň je Dušek nějaký. Nicméně výsledný dojem je těžko popsatelný, ale rozhodně ne úžasný. Ano, na mnoha místech jsem se pousmál, ale na mnoha místech jsem se taky zatraceně nudil. Trochu jsem doufal, že když už mě filosofie autora nechytí, tak mě alespoň rozčílí, ale nestalo se téměř nic. Jaroslav povídá a já mám pořád ten samý pocit - svět okolo je špatný, tak si pojďme étericky popovídat, já přetvořím vaše myšlenky do slov a řeknu vám, jak byste měli nebo mohli přemýšlet. A je mi jasné, že v mnohých divácích se objevilo to kouzelné "On to říká, jak to opravdu je." A na to valím oči údivem a právě z toho mám ze Čtyř dohod pořád pachuť v ústech. Svět možná je špatný, ale tohle taky moc dobré není. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Záznam vznikl z představení uvedených již v květnu 2006. (Zdroj: Verbascum Imago)
  • Knihu "Čtyři dohody" napsal Don Miguel Ruiz jako průvodce životem inspirovaný moudrostí Toltéků. Čtyři dohody jsou: 1) Nehřešme slovem, 2) Neberme si nic osobně, 3) Nevytvářejme si žádné domněnky a 4) Vždy dělejme vše, jak nejlépe dovedeme. (Zdroj: Verbascum Imago)

Reklama

Reklama