Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepříliš úspěšnému newyorskému detektivovi Fredu Williamsovi bylo svěřeno vyšetřování série vražd mladých dívek. Vrah zanechává zvláštní stopy a o jeho duševním vyšinutí není pochyb. Fred se spojí s psychoanalytikem, aby získal profil vraha, který napodobuje hlas Kačera Donalda, a zjistil, jaký je motiv jeho hrůzných činů. (Levné knihy)

(více)

Recenze (78)

POMO 

všechny recenze uživatele

Lucio Fulci tentoraz chybuje, že film pojíma nie ako temný horor, ale ako krvavú detektívku. Predstavte si tuctový starší detektívny seriál odohrávajúci sa na Manhattane, v hlavnej roli s nevýrazným hercom stredného veku, vypustite sofistikovanú krimi zápletku a výsledok okoreňte vraždami, z ktorých sa vám obracia žáludok. Žiadne napätie ani atmosféra, iba lacné vizuálne pojatie priemerného televízneho filmu. A prečo vrah vydáva zvuky ako Káčer Donald?? The New York Ripper vám uviazne v pamäti iba úvodnou vraždou s detailom precízneho prerezania ženského prsa a bradavky žiletkou. Zrejme Fulciho vzdanie holdu Bunuelovi... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ani když jsem si to před zhlédnutím filmu přečetl, nevěřil jsem tomu, ale OPRAVDU je to tak - ten zabiják při mordování skutečně vydává pazvuky jako Kačer Donald :o)) Proč, to jsem během sledování filmu nezjistil, nicméně je to k popukání a společně s "žiletkovou" scénou je to jediná zaznameníhodná věc na celém filmu. Jinak fádní nuda, nezajímaví herci, slabý scenář a pět vražd, které jsou co do gore efektnosti na Fulciho poměrně umírněné. A jen takový malý detail na okraj: ta Pomem zmíněná proslavená scéna s žiletkou není při úvodní scéně vraždy, ale až při páté na konci filmu. To jenom, kdybyste si rychloposuvem chtěli ušetřit hodinu a půl zbytečné nudy :o) ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Takovouhle bejkárnu můžou natočit jenom taliáni. Až snová sexuální odysea plná rozpáraných ženských břich, gigolů bez prstů a psychopatického vraha inspirovaného disneyovkami. Samý grindhouse a porno kino, chlupatý patolog a holčička na nemocničním lůžku. Bizarní jednohubka pro ty co rádi šmírují a nebojí se trochy špíny. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mohla to bejt super rezba, ale takle to je krapet nedotazeny. Aby moh bejt film detektivka, musel by mit krapet lepsi zapletku, poradny patrani a zajimavejsi pointu. A aby to moh bejt horor, musel by bejt film strasidelnej a ne jen porad dokola ukazovat rozparany bricha. Takle je to takovej nemastnej neslanej mix, coz si mozna Fulci uvedomil, tak tam nahazel naky ty souloze a kozy. Jinak co se tyce hercu, tak to je prevazne tragedie, takze zadny prekvapeni. No a kvakajici vrah by se mozna moh stat kultovni postavou, nebejt trapny zaverecny pointy. Ale i kdyz film dost kritizuju, nemuzu rict, ze by me za tu hodinu a pul nejak vyraznejc nudil, ale je to proste jen prumer. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že se jedná o zapomenutou klasiku. V podstatě giallo okořeněné notnou dávkou erotiky a brutality. Fulci vyloženě využívá své pověsti a na rozdíl od mnoha dalších podobných filmů 70. a 80. let nechá párat a vraždit krásné dívky v pro něj typických detailech. Tak vytváří docela kvalitní kombinaci, která se v pozdějších letech začala objevovat v mnoha thrillerech, kdy se využívalo napětí, do konce filmu nebylo jasně patrné, kdo je vrah, jaký má motiv a zda další vyhlédnutá oběť zahyne brutální smrtí nebo náhodou přežije. Výsledek tohoto stylu a "rukopisu" můžeme zaznamenat de facto nakonec i v dokonalém "Sedm" ... Samozřejmě, že tento film není první svého druhu, ovšem ta perfektní kombinace brutality a gore s klasickým giallem vytváří mrazivý, ale přitom samozřejmě výborný dojem. Herecké výkony nejsou nejhorší, počítat se musí i spousta nahoty opravdu krásných dívek. Naopak scénář a vyprávění filmu občas pokulhává a Fulcimu se nedaří chvílemi držet vysoce nastavenou laťku a "rytmus". Dává divákovi mnoho příležitostí si oddechnout, zrelaxovat a odpočinout si. Což je škoda. Ale i tak se jedná o velmi zdařilý Fulciho kousek. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Fulciho trochu nedovařená detektivka o psychopatickém vrahovi, co si svoje mindráky "léčí" na ženách a kdáká u toho jako Kačer Donald. Vraždy jsou sice opět mega brutální, ale děj je velká nuda a nemá to tu správnou atmosféru, jako jiné Fulciovky. Ovšem to proříznutí oční bulvy žiletkou je nezapomenutelný moment. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Průměrný maniak poznal jak realita dokáže býti strohá, že i pro úchyla je potřebná praxe, zapomněl si otevřenou břitvu v kapse a stal se urgentním klientem u urologa. Jak to na mě všechno působí? Copak nám ten Lucio Fulci nabízí tentokráte? Jakýsi zvláštně nečitelný mix víceméně nudných, groteskně mizerných hereckých výkonů, průměrného příběhu o artikulačně nedomrdlém individuu a kupy zralé italské erotiky. To vše zabalené do balíčku s titulkem krimi-giallo na přelomu 70tých a 80tých let. Po mysteriózní The Black Cat (1981) a hororově vydatném gore House by the Cemetery z téhož roku odstartoval Fulci jakousi zámořskou misi hororově laděných kriminálek. Samotný The New York Ripper příliš nevyužívá prostředí anonymních uliček, temných zákoutí a mnohdy uvadající příběh se ku atmosferické erekci snaží přivést okatým kopirajdem Argentových barevně diskofilních hrátek v nasvícení scén. Fulci stále udržuje pravidelný oční, posléze pak alespoň prsní kontakt s divákem, dmýchá jakousi všudypřítomnou perverzi a do toho celého šlehá nijaká hudba Francesca de Masiho, jež je stejně efektní, jako velebení Boha v mešitě na předměstí Teheránu. Navíc tomu všemu vůbec nepomáhá dost šílený český dabing. I když na druhou stranu ale musím přiznat, že se z kdesi vykradlo pár slušně napínavých momentů, pobavily minirole samotného Fulciho coby policejního šéfa (Soaviho štěk mi utek, hledal sem pod křeslem zapadlou tatranku) a docela i „chutné“ žiletkové gore finále. V součtu taknějak slabý průměr, minimálně bizardní co se do nápaditosti vražd týče, maximálně bizardní pro valnou část současného publika a víceméně žánrový artefakt své doby. [final rate: 50%] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zrejme najmä vďaka násiliu a tématike sériového vraha, najlepšia skúsenosť s Fulci-m. Mnohí si prídu na svoje aj kvôli ľahkému erotickému nádychu, ktorého je rovnako dostatok, ako gore. Ako plynie samotný príbeh, postupne pribúda niekoľko postáv, čo celkom slušne dokáže diváka zmiasť, takže odhaliť "Káčera Donalda" hneď v úvode nie je tak jednoduché, ako som sa pôvodne domnieval. Na mňa totiž tieto staršie filmy v niektorých prípadoch pôsobia dosť "obmedzene". Každopádne, začo som rád, toto nie je ten prípad, a mne "The New York Ripper" rozhodne neprišiel tak zlým hororo-thrillerom, ako sa to tu percentuálne vyjadrilo. S nadsádzkou prilepším - 70% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pre starú taliansku giallo horrorovú filmovú tvorbu, z obdobia sedemdesiatých a osemdesiatých rokov minulého storočia, mám slabosť. Lucio Fulci patrí medzi mojich najoblúbenejších a najrešpektovanejších filmárov, v rámci toho špecifického subžánru. Podarilo sa mu natočiť niekoľko vskutku výnimočných titulov. Jeho filmy boli plné násilia. Vyžíval sa v krvavých scénach a perverzných sexuálnych výjavoch. Rád používal nechutné gore efekty. Všetky tieto atribúty naplno zúročil v krimi snímku "Rozparovač v New Yorku" (Lo squartatore di New York), ktorý zrežíroval v roku 1982. Fenomenale, perfetto, fantastico giallo! **** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro Fulciho mám slabost, a proto i jeho filmy sleduji z trochu jiného úhlu. Vcelku průměrný kriminální příběh je okořeněn několika fulciovskými gore scénami. Rozřezávání bradavky a následně oka včetně poloviny obličeje ( a to je jen začátek tortury nebohé dívky) patří asi mezi nejznámější, nikoliv však jediné gore scény. A co se oka týká, nemyslím, že by šlo o poctu Bunuelovi. Fulci je očima prostě posedlý - vyděšené, vytřeštěné, probodnuté bambusovou třískou, vydloubnuté nehtem, vyražené šroubem, prokousnuté pavoukem, rozříznuté nejen žiletkou.... A pročpak vydává vrah zvuky jako kačer? Pozorný divák najde odpověď ve filmu. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Fulci tento horor o rozparovačovi, ktorý pára pekné ženy, natočil celkom zaujímavo a pútavo. Hlavnou devízou tohto hororu je práve ten zamotaný príbeh a pekné ženy, ktoré sú neraz odhalené ako sa patrí. Ripper s kačacím hlasom tie pekné slečny „len“ páral, nijak dôsledne, išlo mu hlavne o výsledok. New York Ripper ponúka a obsahuje toho celkom dosť (myslím hororových prvkov), ktoré však boli na priemernej úrovni a napr. tento film by rozhodne zvládol aj lepšiu hudbu akú tu Fulci použil – tá sa mi zdala asi najlacnejšia z celého tohto trháku. Ale aj keby bola kvalitná hudba, film by to u mňa nevytiahol na 4*. Tie 3 sú objektívne a maximálne. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu blbost. Nechápu proč vrah musel pokaždé když někoho mordoval kvákat jak potrefená husa. Jen to ničilo i tak špatnou atmosféru a doted nevím jestli to bylo míněno spíše jako parodie. No na druhou stranu si tam divák užije celkem dost gore efektů a trochu té samoúčelné erotiky, takže úplní dne žánru to není. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Ako intelektuálne vynaliezavé zúčtovanie so značkou Disney to vôbec nie je zlé a ak to bol úmysel (čo nepochybne bol), tak potom ide o vskutku geniálne gesto :-) Horor je to skutočne obludný a jeho zhliadnutie by mal zvážiť každý frajer, ktorý už "videl všetko", dokonca i ten, ktorý nemôže odolať pokušeniu vidieť najpresexualizovanejší horor v histórii. Pohov. Toto totiž nie je žiadny Jack Rozparovač, ktorý sa svojmu hobby venoval až po zavraždení obete, toto je film, od ktorého s krikom utekajú i dospelí. Zároveň je to však i film, ktorý desiatky sekúnd sústredene sleduje prirodzený život veľkomesta priam dokumentárnym okom, čo je stratégia, ktorá mi s definíciou čistokrvného braku príliš neladí. O tom, aký povrchný je pop-art zo šesťdesiatych rokov alebo kitsch-art z rokov osemdesiatych a deväťdesiatych sa vôbec nediskutuje, hoci by malo. Fulci sa zvykne príliš podceňovať. To, že sa jeho filmy kladú na rovnakú kvalitatívnu úroveň s Eli Rothom je pre mňa úplne nepochopiteľné. Na rozdiel od svojich súčasníkov mu napr. nestačil len obyčajný zombie a obyčajný rozparovač, musel to byť podmorský zombie a kvákajúci rozparovač. Ako lacná senzácia mi to nepripadá, je to príliš bizarné, snové, neštandardné a evokatívne než aby to človek s pokojným svedomím hodil cez palubu. Vlastne to má povahu dadaistickej a surrealistickej avantgardy. Vo filme je jeden detail, ktorý sa vo vtedajšej dobe veselej politickej nekorektnosti musel javiť ako malý zázrak a ktorý celkom nabúrava vžitú predstavu Fulciho ako cynického chlapíka, ktorý si neváži ľudí - jedna z hlavných postáv si kupuje časopis pre gayov a počas celého filmu je "kupodivu" prezentovaná ako celkom normálna ľudská bytosť. Iróniou je, že do roly vraha bol obsadený Andrea Occhipinti (Andrew Painter), ktorý bol gayom v skutočnom živote (a vo svojej filmografii heterosexuálnym milovníkom :-) ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Od Fulciho se mi nikdy moc nelíbil jeho krvavé detektviky,spíše horory zajímající se o nějaké temné zlo a nebo žravé zombíky. Co o vraždy,rozparování se mu povedlo,ale celé je to takové neutáhnuté,všelijak natahované. Sexu tu není málo,ale i tak na tom by horor neměl přímo stát. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Já asi začínám blbnout nebo mě už Fulci na dobro lapil do svých spárů, ale po druhém shlédnutí "Rozparovače" musím jít s hodnocením nahoru (ze 2 na 4 *). Tohle meastrovo post-giallo má vážně skvěle podanou hnusovou-neonově-pervezně-sexuálně-bizardní atmosféru NY, jako žádný jiný film. A navíc k tomu ty skvělé gore scény, u kterých musí každý horrorový manik vrnět blahem. Kdo ví, třeba po třetím shlédnutí půjdu až na maximální hodnocení, ale to už asi budu v Luciově pekle. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Fulci je rozhodně jeden z nejlepších hororových režisérů. Ale i on sem tam udělal přešlap a ten přešlap je právě tenhle film. Nejedná se o nějaký totální průser, spíše je to takové moc unylá podívaná s neuvěřitelně špatnýma hercema až to bólí. Film se docela táhne a čeká se docela dlouho na nějakou lepší akci, ale na druhou stranu vraždy jsou fakt povedené a gore je moc pěkné, Fulcimu tohle prostě jde. Škoda že Fulciho proslavená atmosféra v tomhle filmu se prakticky neobjeví. Fulciho mám rád ale tohle spíše takovej průměr. ()

Reklama

Reklama