Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 037)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film je založen na premise, že v blízké budoucnosti bude na jeden den v roce dovoleno vraždit, aby si lidé mohli vzájemně vyřídit účty, čímž se společnost jakoby očistí, a ve zbytku roku je kriminalita na minimu a všichni jsou happy. Což je samozřejmě totální kravina, ale jako námět pro film to jistý potenciál má. Bohužel je ale celý film jen o tom, jak se banda klaunů snaží dostat do jednoho domu. Palec dolů. ()

choze 

všechny recenze uživatele

STRAŠÁCI, PŘEPADENÍ 13. OKRSKU (k jehož remaku DeMonaco napsal scénář a Hawke si v něm zahrál)... tak po těchto klasikách tenhle podprůměrný thriller jen smutně z dálky pokukuje. Zajímavý je jen svým provokativním (a pohříchu nesmyslným) nápadem s očistnou nocí, který musel obzvlášť v amerických divácích silně zarezonovat. Kromě něj, záblesků atmosféry a dobře vybraného a zahraného uhlazeně mrazivého záporáka už nabízí jen ploché a idiotsky se chovající postavy a nepříliš záživný děj - rozhodně nečekejte nějakou rafinovanou hru kočky s myší, protože tady hraje prim chaotické pobíhání po zhasnutém baráku a ani závěrečné zúčtování nemá nijak pamětihodné parametry. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl se na Očistu dívat jako na vizi blízké budoucnosti, ale spíše jako na fikční svět. Nevychází totiž z našich kulturních tradic, takže je velmi těžké akceptovat, že podobný prostředek/režim by v naší realitě byl možný či funkční. Inspirací pro snímek klidně mohl být neustále se zvyšující počet agresivních lidí na internetových diskuzích. Ti většinou pod zpravodajskými články hromadně kamenují pachatele trestných činů, menšiny či známé osobnosti a téměř vyzívají k jejich mučení či smrti. Samozřejmě lze očekávat, že většinu takových lidí nedrží na uzdě zákony, ale spíše zakořeněné morální zásady. Ač tedy premisa z hlediska našeho chápání morálky značně pokulhává, nelze jí odepřít velký (i mezi žánrový) potenciál. Bez zajímavosti není ani fakt, že jediným nositelem morálky je tu postava syna, která však i v některých zdejších komentářích sklízí zejména kritiku a pohlavky. Co se týče samotného řemeslného zpracování, zcela dle očekávání se o žádnou velkou slávu nejedná. Tvůrci jen málo využívají potenciálu, a nápad slouží jen jako kulisa ospravedlňující následující děj a snaha o nastolení atmosféry beznaděje – neboť pomoci se dovolat nelze. Obří dům se v interiérovém ději stane jen bytem o několika místnostech a dějištěm zmateného pobíhání, které vzhledem k možným následkům nedává ani od jedné strany smysl. Což by nevadilo, kdyby byla Očista zábavná (není, protože je laciná a vychází z ohraných scén), napínavá (není, protože k potenciálně napínavým scénám vedou absurdně nelogické kroky), případně atmosférická (není, protože spíše inklinuje k akci). Nelze však popřít fakt, že snímek je díky svému rychlému střihu a krátké stopáži poměrně svižný, a vzhledem k základní myšlence nutí diváka, aby tomu ještě chvilku dával šanci. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Subžánr „home invasion“ už zahrnuje tucty kousků a The Purge se od nich snaží odlišit jakousi sociální alegorií, leč s tak chatrnou vnitřní logikou je to jen bouře ve sklenici utopie. Bouře násilí, jenž si hraje na něco, co není, stejně jako si ten blonďatý blbeček přede dveřmi myslel, že je gothamský Joker.. Osobně si myslím, že by si společnost zasloužila Očistu 364 dní v roce, protože péct sušenky každý den je otrava a všechno to pokrytecké chování hrozně únavné.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Nápad tzv. výročnej očisty, kedy počas 12 hodín nebudú zločiny ilegálne, aby sa ľudia vyzúrili a boli slušní po zvyšok roka, je bez pochýb zaujímavý a neprišiel mi ani taký nereálny, pretože si viem predstaviť, že „v srdci demokracie“ môže byť za pár rokov možné všetko. Čo sa však týka filmového spracovania, je škoda, že sa týmto nápadom zaoberá iba zo začiatku a po chvíli sa to bezhlavo prehupne na home invasion vyvražďovačku; síce dobrú, ale so zbytočne premrhaným potenciálom. Atmosféra je zo začiatku príjemne znepokojivá, ľudia sa pripravujú na očistnú noc a vo vzduchu cítiť napätie, neistotu a strach. Keď sa však v dome jednej rodinky ukryje chlapík, ktorého vonku čaká kopa fanúšikov s (nielen) mačetami, rozbehne sa napínavý boj o život. Bohužiaľ tu ale priveľa postáv lezie na nervy, zápasí s demenciou a napriek slušnému vygradovaniu všetko končí v podivnom, rozporuplnom finále. Ale za jedno pozretie to stojí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný thriller. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, keď majú americkí občania možnosť na dvanásť hodín v roku vykonávať takmer akýkoľvek zločin, aby sa vylepšila celková životná úroveň a morálka obyvateľstva. Úspešný obchodník s bezpečnostnými systémami sa práve chystá stráviť tento čas tak ako vždy, kľudne so svojou rodinou v zdanlivo bezpečnom dome, lenže všetko sa pokazí, keď syn domov pustí muža na úteku pred skupinou zabijakov a tí sa nezastavia, až kým nedostanú to, čo chcú. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak mám z neho dosť rozporuplné pocity. Samotný nápad s jednou vražednou nocou v roku, keď sa ľudia môžu spoľahnúť len na seba je rozhodne veľmi zaujímavý a ponúka slušný potenciál, ale tvorcovia sa rozhodli dej sústrediť prakticky len do jedného domu, čo je škoda, no nanešťastie ani toto nezvládli práve najideálnejšie. Chválim hlavne prvú polovicu, keď sa to prakticky len rozbieha, keďže ten pocit nadchádzajúcej vražednej noci je podaný dobre, ale keď sa už začne diať to hlavné, tak to paradoxne skôr upadne. Niektoré postavy a hlavne syn sa správajú až príliš hlúpo a otravne a rovnako až príliš veľa času je venovaných hľadaniu obete po dome, čo mi prišlo úplne mimo a toto ma len nudilo. Ale celkový dojem zachraňuje posledná dvadsaťminútovka, kedy sa to nielen slušne rozbehne, ale hlavne vo finále príde niekoľko vydarených situácií, len škoda, že to neskončilo o trochu skôr, pretože tvorcovia to ukončia klasickejšie a s tým koncom, ktorý to mohlo mať by som mal z toho teda omnoho lepšie pocity. Čo sa týka tej hororovejšie ladenej stránky, tak to pôsobí skôr len priemerne. O atmosféru tu vôbec nejde, napätie som tiež ani raz nepocítil, ale aspoň akcia je celkom slušná, no skôr v rámci akčného žánru, keďže tu nejde o nápadité likvidácie a krv, ale skôr streľbu a súboje. Herecké obsadenie je na tom dobre, Ethan Hawke mi v týchto hororovejších úlohách sedí, k tomu sympatická Lena Headey a chválim aj hlavného záporáka. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, po vizuálnej stránke tomu nemám moc čo vytknúť, len by to chcelo aj to napätie. Škoda, dopadlo to prakticky presne tak, ako som aj očakával, nie je to zlý film, na ten lepší priemer to stačí, ale dalo sa z toho získať aj omnoho viac. 58% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Provokatívna myšlienka bez realizácie. Náznak dobrého námetu ma spočiatku vtiahol do deja, ale postupom času vyšumel pôvodný zámer a koncept sa neudržateľne blížil k stereotypnej záležitosti horrorového thrilleru. Horrorové thrillery mám rád, ale na tak malom mieste s tak malým počtom postáv to chce zručnosť aj za kamerou, nestačili len dobrí herci. Chýbala atmosféra, napätie gradovalo len dobrou prácou kamery a klišé zvraty ma nechali chladným. Navyše napriek krátkej stopáži je film pomerne nudnou jazdou, keď sa konečne začne niečo diať až takmer za polovicou filmu. Takže žiadny zázrak sa nekoná, ale napriek tomu sa nečudujem dobrým ohlasom z pokladníc kín. Lacný mainstream s dobrým nápadom a tuctovým obsahom sa dobre predáva. 55%. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

První a nejslabší část současných 4 filmů, kdy děj probíhá pouze na jednom místě a to uvnitř jednoho domu. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Pud sebezáchovy kontra díra v charakteru aneb jednou v roce na Vánoce strejda kolta popadne (!!!) Děsnej bordel po baráku a The Purge jedním dechem jako né tak fany Funny Games v přístavbě. Jediný tvor na planetě, který má ze zabíjení požitek je člověk a tak když člověku jako James DeMonaco dají natočit absurditu s pravidly, i já číhal na prožitek. Upřímně, úvodní atmosféra byla plíživě působivá, ale už po pár minutách mi došlo, že charaktery postav jsou napsané a zahrané tak, aby vás nebetyčně štvaly. Jenže Rhys Wakefield rozhodně není tak sadisticky slizkej jako Michael Pitt a provázanost i sledování jednotlivých scén stává se čistě pudovou záležitostí (něco jako "Nedává to smysl, ale víme, že to s váma cukne"). Hah, někdo dokurvil pojistky, máme tmu, ledkový baterky, černocha v khaki bundě a dvě retardovaný děcka, který bych utlouk teflonovou pánví už v půlce děje. Co se děje? Tahle moralita není, ku své škodě, (chytře) absurdní ad absurdum, nedrží jednoznačnou žánrovou linku a tempo zbrkle šroubuje především ktatší stopáží. Ano, člověk zavírá oči před zvráceností, až do chvíle, kdy se dotkne jeho samého nebo jeho blízkých. Jenže ani nadstandardní Ethan Hawke nedotáhne Očistu dál než do průměru, protože s každou minutou ve mě sílil dojem, že z tohohle se dalo vymáčkout víc, mnohem víc. Očista má do čista ještě daleko a vyvolává jen ty pocity, které musí a mě se chce jen na [final rate: 55%] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky je to velmi zajímavé a originální, ale spousta věcí nedotažených. Zaprvé je to ukrutně předvídatelné. Tedy už dopředu tušíte, jak to celé dopadne, protože už od začátku děje nám dávají tvůrci naprosto jasné a okaté indicie. Dopředu odhadujete kdo kdy koho zabije a jak a samozřejmě nechybí paleta scén, kdy už je téměř rozhodnuto, chybí jen osudový úder a samozřejme se někde za rohem objeví zachránce a zmaří záporákům veškeré plány. Tyhle trapné berličky mi vydily nejvíc. Technicky je to relativně ok, herecky vesměs taky. Snad jen postavy se chovají občas nelogicky - chyba scénáře. Tématika očištění celkem zajímavě uchopená, se správným "politicko-sociálním" přesahem a narážka na sociální segregaci lídí (bohatí vs chudí/dobří vs špatní lidé) taky dobře uchopena. Kupodivu jsem to čekal spíše opačně, tedy technicky a dramaturgicky řížný thriller bez pointy a myšlenek. Dopadlo to takhle a není to úplně průser, jen asi jednou a dost. Jeden z mnoha přírůstků do žánru. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Jako napínavá vyvražďovačka to funguje, ale obecně mám s těmito nemorálními filmy trochu problém, že je to na mě až moc zlé a proto neuvěřitelné. Po pár prvních minutách, kdy jsem se odpoutal od přemýšlení nad ujetými/umělými? dialogy při "přípravě na noc", mě alespoň strhla atmosféra. Ale facepalmů jsem v průběhu fakt nešetřil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Proklet kino za nehorázné ceny a příště pečlivěji vybírat, je jedna věc. Nechat se nalákat opravdu zajímavým námětem věc druhá. Do kina jsem díkybohu nešel. Ono to do něj totiž tak trochu zabloudilo omylem. Nic není neproniknutelné. Ani bezpečnostní systémy, kterými velmi královsky živí svou rodinu Ethan Hawke. Díky tomu má z domu úctyhodný labyrint, který se už brzy neprodyšně uzavře a bude hrát o jedné očistné noci do karet černochovi, kvůli kterému je rodinka náhle v ohrožení života. Protože u dveří začne nervózně přešlapovat partička vraždících teenagerů, kteří toho negra prostě chtějí. A když to nepůjde po dobrém.. Ale zpět k až anarchickému námětu. Jedna noc v roce slouží za oceánem k upuštění páry. Tam něco čmajznu, tam někoho rozmašíruju basebalovou pálkou. A ono mi to projde. Tahle Očista totiž dokázala v dokonalé Americe srazit kriminalitu na minimum. Zbytek roku je v ulicích téměř ráj. Nevyužitý!! Zhruba tak mi připadal námět téhle jednohubky. Po slibném rozjezdu se postavy začnou chovat jak klienti nějakého ústavu (dcera by chtěla přítele pustit do kalhotek a zatemní jí to mozek, syn se zase chová jako nejotravnější blbeček na světě), tvůrci zajímavé scény zabíjí předvídatelností a vždy na poslední chvíli zmáčkne spoušť někdo za rohem. S každou další minutou přichází horší a horší rozhodnutí – postav, střihače, scénáristy i režiséra (jedna a ta stejná osoba – James DeMonaco nicméně kdysi napsal solidního Vyjednavače). Závěr (se sousedy) je už nesmírně úsměvný, kde už se šroubuje nesešroubovatelné. Ale ty tři slabé hvězdy dám. Nicméně si půjdu pustit Fincherův Úkryt!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu jde naprosto krásně vidět rozdíl mezi premisou a scénářem - zatímco námět je zajímavý, scénář je naprosto dementní. Věci se prostě dějí, aby se děly, nebo abychom se posunuli v příběhu. Nebudu originální a taky to napíšu - trailer mě nalákal, málem jsem na to i šel do kina, ale poté, co mi spolubydlící řekl, že film jako takový nestojí za nic, jsem se rozhodl si počkat pěkně na doma. Jediné, co tenhle film vytahuje do toho alespoň průměru je Lena Headey a Ethan Hawke. Speciálně díky Leně jsem se na tohle vydržel dokoukat až do konce. O druhém dílu zatím slyším většinu pozitivních věcí, takže tomu dám šanci, ale na druhou stranu, nebude zas tak těžké překonat tenhle rozpačitý film. 50 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Amerika, rok 2022. Kriminalita minimálna. Nezamestnanosť 1%. Prichádza však deň "D". Deň, kedy každý môže zhrešiť. Okrádať, zničiť, rozbiť, znásilni - dokonca i zabiť. James so svojou rodinou je na tento večer pripravený. Okolo domu má nainštalovaný najpredávanejší bezpečnostný systém, ktorý osobne ponúka na trhu. Ale čo ak systém niekto naruší? Tvárme sa chvíľočku tak, že berieme tento film realisticky a režisér nám ponúka zápletku, ktorá by sa naozaj mohla stať. To ozaj sú tí Američania tak opitý sebaklamom, že sa ešte aj v tomto žánri snažia vzbudiť čistú lásku a súcit mladého neskazeného človeka, ktorý chce stoj čo stoj pomôcť "žobrákovi" aj za cenu obetovania svoje rodiny?? Retardované chovanie postáv ani v tomto snímku nemá konca kraja. Záver hodný poučenia, ktoré môže zosnovať len krajina, ktorej Boh žehná. Kto, kedy toto konečne zastaví! Kŕmenie týchto sračiek podávané na zlatom podnose prehltne len "fajnšmeker". Vzhliadnuť tento film v kine, podrežem v deň očisty hrdlo prvému predajcovi pukancov - 40%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Málem jako od Johna Carpentera. Dobrý nápad, dobré provedení, béčková atmosféra, ale pořád se v ní dá najít i přesah k zamyšlení, jakkoliv přitažené za vlasy se to občas zdá. Proč ne? Navíc ten svět má rozhodně potenciál k rozvíjení, tak uvidíme, jestli se časem dostanu k dalším dílům. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Což o to, nápad je to slušný a určitě se z něj dala vytřískat hodně zajímavá podívaná, která by v nejlepším případě mohla nastavit i nějaké to zrcadlo. Jenže na to se tady bohužel vůbec nehraje. Místo toho dostaneme rutinně natočenou vyvražďovačku s nesympatickými charaktery, kterým přejete smrt od první minuty a nulovou atmosférou. Ona to ani vlastně není moc vyvražďovačka, protože postavy tady dobrou polovinou filmu jen zmateně pobíhají po baráku a hledají jeden druhého. Člověk tak většinu filmu prozívá a říká si, proč se snímek radši nevěnuje dění v ulicích, kde by to mohlo být hodně drsnější. No a závěr se sousedy je už nechtěně vtipná fraška. Tomu se říká promarněný potenciál, jak vyšitý. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem od toho co jsem cekal a tudiz je na moji strane spokojenost uznavam ze ten skvelej napad se dal vyuzit mozna jeste o neco lip a nakonec z toho byla jenom vyvrazdovacka ale k certu s tim v ramci moznosti ma tenhle film i vzhledem k mensimu rozpoctu vsechno co ma mit a navrch pozitivum nejvetsi je ze si zkratka na nic nehraje ja jsem si to uzil a presvedcil jsem se ze v dnesny zatuchle hororove dobe je lepsi se podivat na nenarocnej projekt z malym rozpoctem zato delany z nadsenim a je fajn kdyz se do toho jeste nevklada ta desna rutina ktera dneska zanru vladne takze jak jsem uvedl jsem spokojeny a muzu klidne prohlasit ze Lesni puch a podobny slataniny se muzou jit zahrabat ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ne. To nebyl Ethan Hawke. Musel to být jeho klon. Odmítám uvěřit tomu, že by racionálně uvažující člověk dobrovolně souhlasil s angažováním se v podobné zhovadilosti. Dovedu si to celkem bez problémů představit jako povídku nebo krátkou novelu, naživo ovšem selhání. P.S. Další hřebík do rakve mým představám o koupi velikého domu - než bychom se totiž podle scénáristy v takovém rozlehlém příbytku dokázali sejít s rodinou k obědu, byl by už večer. "Kde je můj syn, kde je moje dcera, ženo?!?" (rozušeně) "Nevím, neviděla jsem je, máme moc velkej barák!" W-T-F. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, bohužiaľ nie celkom využitý. Komornosť snímku neodsudzujem, uzavreté priestory mi vyhovujú. Atmosféra sa v nich buduje podstatne lepšie. Obsadenie som pred zhliadnutím bližšie neskúmal, preto ma "lady Lannister" - L. Headey, známa prevažne zo série Hra o tróny veľmi milo prekvapila. V závere potvrdila povesť tvrdej ženy, s ktorou sa neradno zahrávať, inak vám rozfláka lebku o stôl...Film je vlastne klasickou vyvražďovačkou, akých vznikli tisícky. Od iných sa odlišuje práve spomínaným dobre osadeným príbehom a pozadím, ktoré celý film rámuje. Tvorcovia vycítili príležitosť, úspech filmu tiež nebol zanedbateľný, preto už v tejto chvíli letí sieťou kín druhé pokračovanie , ktoré vraj podstatne lepšie využíva alternatívnu budúcnosť a chaos v uliciach. Neviem ako vy, ale ja sa na pokračovanie celkom teším a mám tušenie , že sa rodí nová hororová séria...70%. ()

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama