Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 037)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky je to velmi zajímavé a originální, ale spousta věcí nedotažených. Zaprvé je to ukrutně předvídatelné. Tedy už dopředu tušíte, jak to celé dopadne, protože už od začátku děje nám dávají tvůrci naprosto jasné a okaté indicie. Dopředu odhadujete kdo kdy koho zabije a jak a samozřejmě nechybí paleta scén, kdy už je téměř rozhodnuto, chybí jen osudový úder a samozřejme se někde za rohem objeví zachránce a zmaří záporákům veškeré plány. Tyhle trapné berličky mi vydily nejvíc. Technicky je to relativně ok, herecky vesměs taky. Snad jen postavy se chovají občas nelogicky - chyba scénáře. Tématika očištění celkem zajímavě uchopená, se správným "politicko-sociálním" přesahem a narážka na sociální segregaci lídí (bohatí vs chudí/dobří vs špatní lidé) taky dobře uchopena. Kupodivu jsem to čekal spíše opačně, tedy technicky a dramaturgicky řížný thriller bez pointy a myšlenek. Dopadlo to takhle a není to úplně průser, jen asi jednou a dost. Jeden z mnoha přírůstků do žánru. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Monstrózně nevyužitý potenciál. Myslel jsem si, o jakou půjde řežbu a místo toho se vše točilo jen v kruhu rodinném, což byla docela škoda. Určitě by to mělo větší grády, kde by na jedné straně byla parta mladistvých sympaťáků se svými specifickými charaktery místo rodiny a na straně druhé nějací násilníci. No jo, musel jsem se spokojit i s touto verzí, která taky nebyla špatná, ale opravdu se z toho dalo vymačkat o hodně víc. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pozor, komentář obsahuje spoilery. Na počátku byl scénář. Tuctový scénář o bandě psychopatů, kteří se dobývají do domu bohaté rodiny za účelem ji zmasakrovat. Pak ale investor scénáristům děl "tohle už tu bylo, ozvláštněte to něčím", a tak se zrodila myšlenka Očisty (což je mimochodem skutečně jediná věc, která činí film jakž takž zajímavým). Ve finále toho z Ní ale stejně moc nevidíme, protože de facto celý film se odehrává v náhodně vybrané rodině, která Očistu (až na svého nejmladšího člena) bez větších vytáček podporuje. Tedy alespoň do chvíle, než se plus minus desítka na první pohled šílených studentů rozhodne očistit je. To pak křičí, brečí, prosí, no prostě typický lidský NIMBY syndrom.;-) Racionálně se chová pouze jedna osoba, samozřejmě je to ta, která v závěru jako jediná zemře (XD), zbytek rodiny dělá vše proto, aby je zmasakrovali... Mimochodem, až se něco podobného stane skutečností, zamkněte děti do sklepa, protože jinak je napadne odemknout nějakému zkrvavenému, křičícímu nebožákovi, čímž nepřímo zapříčiní totální devastaci domu a smrt někoho z rodiny. Na druhou stranu ale taky zbaví svět party imbecilů, takže si, drazí rodičové, určete priority.;-) Palec nahoru za závistivé a krvežíznivé sousedy, ale jinak stoprocentní průměr. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ne. To nebyl Ethan Hawke. Musel to být jeho klon. Odmítám uvěřit tomu, že by racionálně uvažující člověk dobrovolně souhlasil s angažováním se v podobné zhovadilosti. Dovedu si to celkem bez problémů představit jako povídku nebo krátkou novelu, naživo ovšem selhání. P.S. Další hřebík do rakve mým představám o koupi velikého domu - než bychom se totiž podle scénáristy v takovém rozlehlém příbytku dokázali sejít s rodinou k obědu, byl by už večer. "Kde je můj syn, kde je moje dcera, ženo?!?" (rozušeně) "Nevím, neviděla jsem je, máme moc velkej barák!" W-T-F. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kolosální ztráta času a zajímavého nápadu. Očistit by potřeboval hlavně tenhle monackej šmoula, možná by se mu pak podařilo nacpat do filmu aspoň jeden zvrat, který bych neuhádl i se sekerou zaparkovanou v pěšince. Herecký death match mezi pány Hawkem a Wakefieldem skončil krásnou plichtou, měl jsem chuť jim oběma narvat do nosu kulečníkovou kouli. Patnáct minut na začátku plus závěrečné titulky docela fajn. Jinak marha. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 3 miliony amerických dolarů. (NIRO)
  • Na začiatku filmu je James Sandin (Ethan Hawke) dohladka oholený, v polovici má jemnú briadku a na konci je znova oholený. (kubqo)
  • Ethan Hawke (James Sandin) o Leně Headey (Mary Sandin) prohlásil, že je to v současnosti jedna z nejvíce podhodnocovaných hereček. Řekl také, že málokterá herečka je zároveň tak drsná a tak krásná a že se mu ještě s nikým nepracovalo líp. (mandella)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama