Reklama

Reklama

Zombi 2

  • Itálie Zombi 2 (více)
Trailer 3

Fulciho brutální vize plné krve a vnitřností jsou tím nejlepším, co může světový horor nabídnout. Do newyorského přístavu vplouvá opuštěná loď. Odkud plachetnice připlula a co se stalo s její posádkou? To jsou otázky, které si klade nejen dcera majitele lodi Anne, ale i novinář Peter. Vydávají se spolu na Antily, aby zde za neustálého rachotu bubnů poodhalili roušku děsivého tajemství, plného voodoo rituálů, krvavých orgií a obživlých mrtvol. (Řitka video)

(více)

Recenze (153)

POMO 

všechny recenze uživatele

Najkryštalickejší, najčistejší, až panensky priehľadný a ľahkomyseľný Lucio Fulci. Ale v dobrom zmysle slova. Zombi 2 je najroztomilejšia hororová bejkovina, akú som kedy videl. Prvý euro-trash, do ktorého som sa naozaj zamiloval. Exotické prostredie tropických ostrovov, vábivý sexuálny podtón, stupídne dialógy, štiplavé gore nechutnosti, lacná syntezátorová "midi hudba" by Fabio Frizzi a niekoľko naozaj premakaných zombie masiek. Podvodný súboj zombíka so žralokom je neuveriteľný! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pro mně první setkání s Luciem Fulcim a nemůžu říct, že bych byl zklamaný. Fulci svého přízviska ´král smrti´ sice dostál až v poslední půlhodině filmu, ale do té doby je i tak na co se dívat. Především přibližně v polovině filmu je tu nesmírně půvabná, pro mně osobně nechtěně komická, scéna souboje zombíka s asi 2-metrovým žralokem. Ačkoliv ta scéna je dost krátká, rozhodně stojí za vidění, nic podobnýho v jiným filmu neuvidíte. Dále jsou zde menší náznaky morbidních "chuťovek", ale ta pravá řežba začne asi 20 minut před koncem. Zombie piknik nad čerstvou mrtvolou, deserty pro zombíky v podobě Molotovových koktejlů, občas krev stříká vesele na všechny strany, zombíci jsou veselí, hraví a chtějí se mazlit :o) Závěrečný záběr na pochodující zombíky vstříc Manhattanu a absence klasického "hepáče" je velmi uspokojivý. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak tímhletím filmem si mě Fulci konečně získal. Zombíci vypadají úžasně, příběh je na Itálii sedmdesátých let ucházející. Jediné, co mě trochu vadilo, byla hudba a především pak skutečnost, že v Zombi 2 hrdinové v krajních situacích neutíkají, ba naopak, když stanou tváří v tvář zombíkovi, nastaví mu co možná největší část holé kůže, aby se mohla příšera pohodlně zakousnout. Pro mě je ale tento film opravdu příjemným překvapením a jedním z nejlepších snímků italské hororové školy. A je pravda, že s Romerem se to srovnat nedá. Ten si točil svoje sociální satiry, Fulci natočil horor. Díky mu. Horror movie of the year ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Fulciho obrazová kompozice je standardně úžasná. Nápady opravdu nešetří a navíc ke klasickému nášupu likvidačky živých/mrtvých přidal i pár chytrých a originálních prvků (neskutečná podmořská akce). Taktéž kladení většího důrazu na ženskou sexualitu jinde než v rolích bezbranných obětí, dává filmu mnohem erotičtější nádech, který v kombinaci s pohledy do dáli očí něžnějšího pohlaví (všimněte si, že hlavní hrdinky je mají buďto zelené či modré) tvoří notně tajemný a mnohem provokativnější nádech. Na druhé straně si nelze nepovšimnout faktu, že kdyby režisér více dbal na kontrole vlastního filmařského postupu (dokončování scény jako celku, uvozující záběry, trocha dějového pročeření jinak stojaté vody) vynikla by celá ta kompozice zmasakrovaných těl mnohem, ale mnohem výrazněji. I když nutno uznat, že možná právě o tomhle celá tato italská filmová vlna byla… ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

V moři plave žralok sežere ho zombie co se tejden nemyje... Ne teď vážně, ze začátku je to docela dobrý ale zombií je po čertech málo. Když už se nějaké objeví jsou jak se patří nechutné a fungují skvěle. Scénář a herci dost shit a tenhle film by si zasloužil spíš míň hvězdiček ale to co mě dostalo byly hrátky s roztřískanejma dveřma a okem. Nesmím zapomenout na hypershitovou hudbu, něco tak odpornýho jste ve filmu ještě neslyšeli. Ale pro příznivce zombií docela doporučuju. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se nachytat a koupil jsem si DVD originál! Já naivní blázen, jsem si myslel, že to bude extra film, jelikož všichni popisovali zážitek - boj zombii se žralokem. Bohužel, mne se ta scéna vůbec nelíbila a spíše to na mne působilo jako pořad z ANIMAL PLANET. Jediné, co se mi na tom filmu líbilo, bylo pomalé vrážení klacku do oka! To bylo suprový! Mám rád filmy se zombii, ale tohle mi spíše připadalo jako pohádka pro děti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Luxusný zombícky horor gore majstra Fulciho (Páter Thomas, Dom pri cintoríne) s vynikajúcimi maskami hnilých nemŕtvych, prekvapivým návratom k starým časom (kedy mŕtvoly neožili vinou toxického odpadu, ale silou šamanských woodoo rituálov), ukážkovo drevenými hereckými výkonmi, výpravou mrazivo vyľudneného džungľového ostrova a sériou nezabudnuteľných scén (očná buľva, apokalyptický záber na newyorský most, zombie vs. žralok). Myslím si, že stavať tento až nepríjemne hrôzostrašný, seriózne strašidelný, klasický a surovo obnažený horor po bok Zombi Holocaust a podobných brakov je zavádzajúce. Ale jasné, na Oscara to tiež nie je. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Brakoví producenti jsou z převážné většiny šejdíři a bezskrupulózní prospěcháři, přičemž zvláštní uznání si pro svou dravost a vynalézavost zaslouží ti italští z druhé poloviny sedmdesátých let. Bez ohledu na autorská práva či obchodní známky produkovali rychlokvaškové plagiáty jakéhokoli amerického titulu, který měl úspěch v Evropě – např. po úspěchu Hvězdných válek (Star Wars, 1977) rychle přišli s aušusovou Hvězdnou srážkou (Scontri stellari oltre la terza dimensione, 1978) a na nadšení z Lovce jelenů (The Deer Hunter, 1978) zareagovali okázalým akčňákem L'ultimo cacciatore (Poslední lovec, 1980). Není divu, že když se evropské publikum hrnulo na Romerův Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead, 1978), uváděný pod názvem Zombi, přispěchali s projektem na falešný sequel. Tvůrci v čele s režisérem Luciem Fulcim nicméně usoudili, že výpravnému obrazu globální apokalypsy nemohou se skromným rozpočtem konkurovat, takže si z originálu přivlastnili pouze distribuční titul, a jinak se snažili od vzorového snímku co nejvíce odlišit. Zombie proto vrátili zpět do jejich původního karibského prostředí a spojili je s explicitně krvavou estetikou, na kterou lákala také nastupující vlna italských kanibalských exploatačních snímků odstartovaná Posledními kanibaly (Ultimo mondo cannibale, 1977). K výslednému úspěchu zásadní mírou přispěl maskérský mistr Giannetto De Rossi, jenž navzdory spartánským podmínkám vytvořil hrůzostrašně naturalistické masky desítek oživlých mrtvol a především nespočetné gore a splatter efekty. Snímek s prostinkým dějem, kde mladá Anne v doprovodu reportéra Petera přijíždí na tropický ostrov, aby zde pátrala po svém otci, ale místo něj nachází jeho napůl vyšinutého kolegu a mrtvoly vstávající z hrobů, je vystavěný jako mechanický řetězec brutálních atrakcí. Již dvě krvavé sekvence před úvodními titulky nastaví tón a tempo celého snímku. Zombi 2 se stala mezinárodní senzací a podle neověřených zdrojů v tržbách překonala dokonce i iniciační Úsvit mrtvých. To už zbystřili také další producenti a započal boom italských zombie filmů, které ale kopírovaly hlavně Fulciho a ne Romerův koncept. Pochopitelně se objevily také filmy, které se svými názvy snažily navozovat dojem přímé spojitosti s průlomovým titulem, ale oficiální pokračování Zombi 3 (1988) vzniklo až o devět let později. Fulci na svůj hit navázal snímkem Páter Thomas (Paura nella città dei morti viventi, 1980), který se stal první částí jeho tzv. gotické trilogie tvořené dále filmy Brána do záhrobí (L'aldilà, 1981) a Dům u hřbitova (Quella villa accanto al cimitero, 1981). (text byl původně psaný pro katalog LFŠ) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moje prvni setkani s Fulciho filmama dopadlo docela v pohode. Dlouho jsem cekal, kdy uz se zacne konecne neco poradnyho dit a film se poradne rozjel bohuzel az nekdy v 50ty minute filmu a dej predtim, i kdyz nenudi, je strasne chudej, mozna tak dve smrti a zombik skoro zadnej. Pak se to nastesti rozjede a zombici zacnou vylejzat ve velkym a zaverecna pulhodinka je fakt skvela zabava. K tomu tu je skoro az infantilni hudba podobna hudbe z filmu Spencera a Hilla, zajimave prostredi ostrova, naprosto perfektni masky zombiku, uchazejici triky a hlavne uchylna kamera, ktera okamzite, kdyz se deje nejaka prasarna, zacne zoomovat, aby si to divak co mozna nejvic uzil. Navic tu jsou takovy vychytavky jako rozseknuti hlavy krizem, triska vrazena do oka nebo souboj zraloka se zombikem na dne more. Rozhodne se u tohohle nebudete bat, lekacka tu je jen jedna, ale zabava to je slusna. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z filmů, které jsem od Fulciho viděl, je tento nejzábavnější a nejbrutálnější. Naopak není až tolik postavený na atmosféře, což je možná trochu škoda. Spolu s Dawn Of The Dead je Zombi II nepochybně základní kámen pro novodobý žánr zombie hororu. Ale k úplné dokonalosti jej nepřivedl. A to krásné požírání mrs. Meinardové... They will rise to suck the blood of the living! ()

movie 

všechny recenze uživatele

Pomalý, ale atmosferický rozjezd, který je zakončen sympatickým krvavým masakrem v italském podání. Fulci me ještě nikdy dřív tolik nebavil. A to nemluvím o scéně zombie vs. žralok. Nahá a samozřejmě hezky vybavená potapečka je napadená zombíkem (neptejte se mě jak se dostal na dno moře), kterého následně inzultuje žralok. Vpodstatě poetika. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Když hororovému fanouškovi nadhodíte slova jako tříska nebo žralok, téměř jistě bude doma. Fulciho největší trhák v kariéře odstartoval pravou zombie-mánii, kdy nejen ve slunné Itálii, ale po celém světě začaly vznikat levné horory s touto tematikou. Málo z nich byly ale takhle zatuchle béčkové a zábavné, přestože o vtip tu stěží zavadíte. Herci jsou tu prkenatí, s velkou oblibou se dobrovolně nechávají sežrat, ale na to divák hází bobek. Díky Frizziho jednotvárné syntetizátorové hudbě tvoří slušnou atmosféru, hýří zajímavými nápady, a hlavně ty mňamózní gore efekty s maskami. Ohnilé zombies, ve vysokém stupni rozkladu a s červy v očních důlkách, zkrátka neměly v té době žádnou konkurenci. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Fulci udělal ze Zombi 2 vcelku normální zombárnu, kde první hodinka je dost nudná a na to kolik času uplyne se toho stane fakt hodně málo a posun v příběhu je minimální, určitě ta první část chtěla urychlit, jediný co v ní stojí za zmínku je fakt geniální scéna zombáka útočícího na žraloka. V druhý části, která má tak 30 minut se už ale Fulci trochu rozgoreuje a zásluhou několika drsných zombáckých žranic je z toho to, co mělo být celej film a to brutální gore horor postavenej na slušným příběhu a se skvěle namaskovanýma zombákama ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to s odstupem bezmála třiceti let a celou dobu jsem si říkal, že svého času to muselo být značně bombastický, vlastně spíš kultovní. A není divu. Je to takové poctivě syrové, bez zbytečného patosu a místy dost okázale sadistické. Na svou dobu to muselo působit až skoro revolučně. Gore scény sice přijdou vniveč, když vidíte, že místo krve stříká malinovka, ale někdy člověk smeká před dokonalými triky. Atmosféra je chvílemi velmi hutná, ale celý film divák spíš odzívá. A to ne proto, že zombíci jsou jen takový plouživý zmrdi. V jednom záběru jdou dokonce vidět prsa (ženská)! Tak neváhejte a čumte. Laciná Italská verze může potěšit víc, než klasická "romerovka". ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Fulciho síla netkví v příběhu, dialozích nebo postavách, ale v zombie a nechutnostech. Bohužel, tady s nimi Fulci dost šetřil, alespoň na začátku. Na druhou stranu má však velice dobré nápady, tím je určitě scéna se žraloky, která je i skvěle podkreslena hudbou. Hudba je celkově skvělá a i ti zombie jsou cool, ale já se prostě nudil. Navíc se ke konci snaží Fulci kopírovat Romera a to se mu moc nedaří. Fulci nesahá Romerovi ani po paty. Navíc nechápu, proč tento film Fulci vydává za pokračování Dawn of the Dead, když na události z něj úplně kašle. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi podpriemerný film, ktorý patrí medzi najhoršie zombie horory, aké som kedy videl. Má slabý príbeh, ktorý je nudne spracovaný, pretože dlho trvá, kým sa začne niečo diať a ked´ sa už konečne niečo začne diať, tak je to aj tak trápne. Hlavní hrdinovia sú katastrofálny, pretože tak extrémne nelogické správanie postáv som ešte asi v žiadnom filme nevidel ako napríklad žena sa pozerá ako zombia pomaly vychádza z hrobu a miesto toho, aby bežala, tak čaká, kým jej odhryzne z krku. Všetky zombie sú pomalé a nemotorné, zaujímavé, že akurát zombia, ktorá súperí so žralokom je šikovná a obratná. Ale je tu celkom dobrá scéna s napichovaním oka na drevo a dobrý koniec s celosvetovou katastrofou. Jediný horší zombie horor, aký som videl je už iba Zombie prichádza. Objektívna kvalita filmu- 30%, film sa páči mne na 25%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Dejovo je to sice velmi jednoduche a ploche, zato vsak gradacia a napetie je vyborne. Jemna melodicka hudba vytvara tazko definovatelnu atmosferu - sice nevylaka, avsak brutalnym scenam dodava priam hypnotizujuci ucinok. Samotnou kategoriou je ona slavna podmorska scena - ta je skutocne uzasna, jeden z mojich najzvlastnejsich a najposobivejsich filmovych zazitkov. A velmi ma potesil paradny, zanrovo bezchybny zaver. Medzi zombie hororami jednoznacne jeden z tych najlepsich. (8.5/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Všehochuť zmyslov a obrazov. Zelenomodrooké pohľady hrdinov à la Terenc Hill v rytme diska strieda drásavý rytmus domorodých bubnov a mazľavo blatovo vstávajúci pochovaní vojaci. Zmestí sa tam aj potápačská soft erotika,prístavný thriller s húkačkami a skorumpovanými policajtami, vyslanie reportéra na hon za senzáciou, vzťah dcéry a strateného otca/vedca, dokument National Geograficu o svojráznej láske žraloka s nemŕtvym a tiež nemocničné filmy o pomoci tretiemu svetu. Svojráz nezaprie ohňová omša vykupovania blúdiacich duší v kostole a grandiózny návrat kamery do veľkomesta: konečne si vypočujeme príjemnejšie správy! Veď nakoniec: nemôže byť prebudenie tela po smrti chápané aj nejako pozitívne? Prevažujú interpretácie uniformnosti a zblbnutia más. Ale nejde v skutočnosti o synonymum občianskej neposlušnosti voči spoločnosťou vopred prisúdeným úlohám (keď si mŕtvy, tak ním zostaň!)? Rádio sa predsa vyhráža zombíkom nasadením Národnej gardy. ()

Reklama

Reklama