Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (116)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $13,839,404Tržby Celosvetovo $14,500,000║ postavy len povrchne vykreslené takže to akčné inferno ani nemôže nejak viac zarmútiť /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný film. Hamburger Hill z počátku nabízí hrozně málo. Děj se rozjíždí velmi pomalu a přes pochopitelné "setkání" s hlavními hrdiny čeká divák na válku opravdu dlouho. Vše je však vynahrazeno v posledních 30ceti minutách filmu, kdy Irvin představí svou vizi války a sekunduje mu konečně se rozjíždějící Phillip Glass (jeho účast byla překvapením, v první půli filmu jsem o něm nevěděl, ale ke konci to vynahrazoval, jak mohl...). Boj vojáků o kopec, krev, hrdinství, beznaděj, působivý a netradiční doprovod, to vše dělá z poslední půl hodiny úchvatný kousek, který nabízí velký kus atmosféry jedné "hloupé" války. Potěšila i kamera, která především ve scénách dobývání slavného kopce předvádí krásné plynulé jízdy podél hrdinu a zachycuje vše důležité. Krom toho scénář skrze dialogy některých postav nabízí velmi zajímavý pohled do atmosféry mezi vojáky a jejich vnitřní motivací (včetně jednoho z nejpůsobivějších "komentářů" doby ve filmech z vietnamu tuším z úst Stevena Webera). Právě díky hlubšímu pohledu do myslí vojáků a atmosféry jednotky dávám slabší 4*... PS: ten rasismus tam prostě musel být... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch méně známých amerických válečných filmů postrádá sice dusivou atmosféru třeba takové Čety, ale přesto patří v daném žánru k nadprůměru. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nemůžu souhlasit s relativně vysokým hodnocením tohoto válečného dílka nazvaného podle amerického masa mletého na kopci u vietnamského údolí A Shau - bitva se tu skutečně roku 1969 udála...Scénář je zmatený bez bez nějakého směřování filmu - a k tomu žvatlavé a schématické dialogy. Až zbytečně krvavé jsou orgie vyhřezlých útrob a chybějících končetin ve vlastních (tedy amerických) řadách, zatímco vietnamští nepřátelé nejsou buď vidět, nebo - jsou -li, pak padají mrtví na povel. Nesmyslné lezení pěšáků blátem nahoru a snad úmyslné klouzání dolů v nejtěžší bitevní vřavě; nekrytě pobíhající amíci zabíjení schovanými vietnamčíky; pěchota USA v roce 1969 nepoužívající žádné těžké zbraně - výjimku tvoří pár scén s napalmem z letadel, ovšem eventuální zasažení bojovníci Vietkongu nejsou vidět ani slyšet (na rozdíl od filmu ve skutečné bitvě bylo samozřejmě použito kromě letectva i dělostřelectvo, shozeno bylo 450 tun bomb a 68 tun napalmu). Ve filmu se nedozvíme, že kopec byl celý prokopán vietnamskými tunely, což umožňovalo účinnou severovietnamskou obranu. Za dobré viditelnosti jsou američtí vojáci opakovaně masakrování svým vlastním nízko letícím letectvem a to přes jasnou signalizaci pilotům (v reálu byli zabiti US vrtulníky pouze dva Američané, a to na rozdíl od filmu v nepřehledném terénu)... Tohle nebyl válečný film, ale spíše amatérské video, např. takové Údolí stínů bylo o několik tříd lepší. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lvr3s6_Tj0Q ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mezi silnou konkurencí filmů z vietnamský války patří Hamburger hill spíš k těm slabšim kouskům. Scény z boje jsou sice docela povedený, ale filmu schází cokoliv, co by mě dokázalo nějak vtáhnout do děje. Celej film se plácá někde v bahně a v džungli, aniž by se nějak rozvinul příběh, postavy jsou nezajímavý a herci druhořadý kategorie to taky nevytrhnou. Je to zase takovej film, kterej sice nenadchne, ale zároveň ani neurazí. 55% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to sice už hodně dlouho, co můj zrak spočinul na kopci přezdívaném po výrobku z mletého masa, ale pamatuju si, že na mě docela dost zapůsobil, nebyl umělecký ani přestylizovaný, zkrátka jen směs hlíny a krve. Osobně mám tenhle přístup radši než jakési umělecké výpovědi od lidí, kteří na vlastní kůži válku nezažili, i kdyby mezi ně patřil můj jinak oblíbený Kubrick. Výše než Olověná vesta a Apokalypsa, skoro jako Četa. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vietnamská válka je jedním z nejfrekventovanějších témat americké kinematografie a na svém kontě má spoustu slavných, ba legendárních titulů. Hamburger Hill se jim ani zdaleka vyrovnat nemůže, na režisérské židli neseděl nikdo z těch, které masa filmových fanoušků pokládá za záruku kvalitní podívané, a ani mezi herci se neobjevují žádná zvučná jména. Rozpočet nebyl na poměry žánru nijak oslnivý a vůbec nic nedávalo předpoklad, že vznikne víc než tuctový film s profláknutým tématem. První třetina snímku opravdu předvádí jen to, co jsme už mnohokrát viděli. Ale jak se vojáci dostávají stále hlouběji do džungle a především jak pomalu stoupají po stále příkřejším svahu a jak se každou hodinu zvyšuje odpor odhodlaného protivníka, stále zřetelněji se objevují hlavní přednosti filmu. Realističnost a autenticita. Vysílení vojáci, které bombardují kapky tropického lijáku i palba nepřítele, tuny bláta, neschůdnost terénu, kde je vám houby platná těžká technika, krev, pot, špína, strach a zoufalství. Urputnost se střetává s urputností, síla drtí sílu. Zajímavý je ideologický rámec, ve kterém se Hamburger Hill pohybuje. Film má na první pohled protiválečný charakter, když zobrazuje hrůzy války a umírání. Zároveň ale sice nevtíravě, ale zřetelně hraje na city amerického vlastenectví. Armáda je společenství, kde se stírají rasové a třídní rozdíly, tmel, ze kterého vzniká skutečný národ. Zatímco tady se umírá za americké ideály, tam doma se vesele demonstruje, fetuje a smilní. Za naše daně a za naši krev. Celkový dojem: 70 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden bezvýznamný vietnamský kopec u hranic s Laosem a houska z Big Macu mají něco společného - jsou pokryty mletým masem na hamburgery made in USA. Nutno dodat, že jen jedno z nich je hovězí.. Synovec druhé půle Olověné vesty, neduživý brácha Čety, zakřiknutý soused Apokalypsy - to je Hamburger Hill. První část, kdy jsou největším nepřítelem venerologické choroby, je hodně roztříštěná a odosobněná, zbytek pak trochu válčí se stereotypem krutý boj / stav mysli, kdy řečnickou otázku střelce z vrtulníku ve Full Metal Jacket („Ain´t war hell?“) snad ani není třeba klást.. Irvinova pocta outsiderům daleko od domova je zářným příkladem toho, že když nedosáhnete filmařskými prostředky dostatečné působivosti, nepomůže sebelepší téma. Nutno však ocenit snahu o věrnost a autenticitu válečného chaosu. Třeba taková střelba do vlastních řad je jen o něco méně demoralizující, než nedostatek podpory od národa, pro který (alespoň dle vás) bojujete.. Mimochodem, domácí kritika způsobu vedení této bitvy byla jednou z příčin změny strategie amerických sil, což znamenalo nepokračování v politice „maximálního tlaku“ na Severní Vietnam. Jinými slovy, začalo se s postupným stahováním amerických jednotek... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně veliké překvapení. Hamburger Hill není v takovém povědomí filmového diváka jako třeba Četa či Olověná vesta, ale docela zdatně oběma i jiným konkuruje. Velice špinavý look (bojuje se prakticky jen v bahně) dokrášluje nádherný chaos v akčních scénách, kdy občas nevíme kdo na koho vlastně střílí (a občas to neví ani sami vojáci), ale přesně takhle se mi to líbí a líbilo se mi to i v Údolí stínů. Akční scény se průběžně prolévají se scénami s klasickou military konverzací, kam scénárista krásně dokázal zakomponovat realitu oné doby prostřednictvím jedné z postav, vyprávějící, proč se vůbec do Vietnamu vracel. Konec je sice strašně urychlený a nezapamatování hodný, stejně jako všechny herecké výkony, to mi však zážitek ani trošku nezkazilo. PS: Philip Glass ! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poctivá řežba bez patosu, vlasteneckých projevů a s maximální snahou o autenticitu. Až nečekaně kvalitní válečný film. 85%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Výlet na tento kopeček sebou nesl takové ztráty, jako když u nás vyrazí na zteč Řípu banda devadesátiletých kardiaků, posilněných nějakým tím demižonkem slivky, pětihodinovou kalanetikou v rytmu Evy a Šaška, kilovým bůčkem bez křenu a velice štědrou dávkou nitroglycerinu. Úvodní pasáž, jež se táhne wie nadrbané buchtě poslední týden před patnáctinami, za to spektakulární rozuzlení stojí. Uvidíte, že si u stánku budete hned s větší pokorou kupovat své oblíbené Nyky, Vjuttonky, Pvmy a Abidasky. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hodne tvrdej realistickej a neprikraslenej pohled na Vietnamskou valku mne se to teda dost libilo a nutno dodat nechtel bych tam bejt asi to bylo jak nazev vypovida fakt maso ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočná Vietnamská tragédia. Tento snímok nám ukazuje, ako boli niektoré rozkazy vo vietnamskej vojne absurdné, nezmyselné a úplne zbytočné. Kvôli nim prišlo o život nespočet amerických vojakov. Americká stratégia vedenia vojny tu úplne zlyhala, to už je dnes známe a dokonca aj USA aj keď nerada, to priznáva. Inak je tento film skôr slabšieho rázu. Naviac sa tu dosť často opakujú rovnaké zábery, čo mu tiež nepridalo. Od malička mám rád vojnové filmy s touto tematikou, ale tento za veľa nestojí. Zlý režisér, zlý scenárista, zlé dialógy, zlý český dabing, zlé spracovanie. Asi takto sa dá najlepšie charakterizovať táto vojnová tragédia. Bitka O Hamburger Hill bola jednou z najkrvavejších a najväčších bitiek vo Vietname, ale tu to filmári veľmi zmrvili. Krvi je tu málo, to v reáli to bol doslova "mlynček na mäso!" Dialógy nezmyselné, nič nehovoriace. Scenár katastrofa, čomu sa diviť, keď ho nepísal žiadny skúsený filmár. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná kamera, nádherná vypráva, fajn hudba (iba pesničková), ale akcie a herci mi prídu v tejto pekne špinavej Vietnamskej vojne dosť suché a nezáživné. Je fajn, že sa tu trhajú ruky, nohy, hlavy, ale keď som videl tu akože stratégiu - Forward - trhal som si zas ja vlasy. Nechce sa mi to všetko čo mam na jazyku posielať sem cez prsty, takže mrknite na komentár od uživatela RHK, chlapec to vidí rovnako ako ja, len mňa to trošku viac bavilo. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Tak chlapi - velitel chce ten kopec. '' - ,,A co s nim bude dělat?'' --- tento rozhovor vojáků, který padne ve filmu perfektně vystihuje celou pointu tohoto příběhu. Samozřejmě, ve všech dobách (válečných i neválečných) byly vrcholy hor a kopců strategickými body. Snadno z nich šlo monitorovat pohyb nepřítele, postřelovat rozsáhlé oblasti a díky převýšení značně znásobovat účinnost dělostřelectva apod... Bohužel se to nemusí nutně týkat každého kopce a Hamburger Hill byl jedním z nich. Jedná se o skutečný kopec, který se mezi 10-20. 5. 1969 pokoušely dobít americké jednotky v rámci války ve Vietnamu. Kopec byl těžce opevněn a již jen výstup na něj v plné polní byl bahenním peklem. Muži ze 101. výsadkové Currahee (ano jsou to křičící orli, je to ta stejná 101.st jejíž muži se za druhé světové podíleli na výsadkových akcích v Normandii v roce 1944), to absolvovali v těžké palbě nepřítele a kopec byl dobit za ztrát 72 mužů a stovek raněných. Vietnamci měli mrtvé ve stovkách... Vrchol kopce tak díky mazlavému bahnu, krvi, mrtvolám a roztrhaným tělům opravdu připomínal hroudu mletého masa. Film se snaží celkem věrně vylíčit reálie života jednotky ve Vietnamu roku 1969. Již sám válečný život v džungli, kde vlhkost dosahovala 80%, kde každá ranka ihned hnisala, v džungli plné havěti, parazitů s plísní na nohách, šíleným žrádlem v konzervách a mezi muži často odlišnými nejen barvou pleti, ale i společenským postavením, vzděláním, názory pod armádním velením... musel být hodně drsný. S četou serži Frantze divák tráví nejen její volný čas, ale i okamžik, kdy se muži dozví o nutnosti dobít kopec. V závěru pak sledujeme půlhodinovou řež. Jak film ohodnotit? Má to všechny atributy kvalitních válečných snímků z Vietnamu. Vojáci působí neskutečně autenticky, divák má možnost vidět úžasné záběry na útočící Hueye, výsadky z nich či napalmové nálety Phantomů. Boje jsou také skvěle zpracované. Film však těžko drží nějakou základní linii. Tou je zkrátka ,,pouhé'' několikadenní dobívání kopce. Tvůrci se nás sice snaží blíže seznámit s muži z čety seržanta Frantze, ale těch je poměrně mnoho a divák má problém si hlídat své hrdiny. Jejich osobní problémy, které v rámci mezibojových scén řeší mezi sebou v jednotce mají význam spíše v tom, že si divák uvědomí psychologii myšlení mladého kluka, odvedeného tisíce mil do války, do pekla džungle a zabíjení, kdy konec turnusu je v nedohlednu - zatímco smrt číká za každým listem... Doma holka, civilizovaný život, někdy i , děti a zprávy o tom, že v USA lidé protestují proti svým zlým vojákům kteří vraždí mírumilovný lid Vietnamu... Máme tak možno sledovat frustraci z nekončící války, stesk po domově a po normálním životě, smutky mužů, které doma opustili jejich dívky a frustraci z protiválečných nálad v USA. Tomu všemu dominuje strach, zda se ještě podaří (v případě přežití) navrátit se po tom pekle do normálního života. --------- Tenhle film může v klidu stát po boku dobrých válečných filmů z Vietnamu. Oceňuji absenci patriotismu, která díky němu dělá řadu amerických válečných snímků skoro neoukatelnými. Solidní průměr. Dávám tři psí známky. * * * () (méně) (více)

Javert 

všechny recenze uživatele

Až moc citelně chybí Hamburger Hillu výraznější postava, které by divák mohl fandit nebo ji naopak nenávidět, a taktéž postrádá scénu, která by ho alespoň na okamžik uzemnila . Velká realističnost se filmu sice upřít nedá, ale jinak se jedná o velmi "nemastný, neslaný" snímek jakých se za posledních 30 let natočila velká spousta. Průměr. A to mám pro válku ve Vietnamu ve filmovém podání velikou slabost... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to na ambiciozní válečný film, ale na to se dá po zhlédnutí zapomenout. S herci jsem problém neměl, ale se zhola průměrnou, místy zmatenou a nijak nápaditou režií Johna Irvina, ano. Bojovým scénám se vyhýbal a v dialogových scénách to bylo na ručník. Film se nepříjemně vlekl a nějaké peklo nebo vřavu jsem pociťoval tak maximálně u sebe. Závěrečné titulky byly pro mě vysvobozením. A bylo mně jedno, jestli hrdinní američtí vojáci bojovali proti žlutému, modrému, nebo fialovému nepříteli. Tento slabý odvar válečného filmu si už stejně nikdy nepustím. Jednoznačně kategorie B a níže. 40% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Pre mňa tento film nič nové nepriniesol, ale zato ani neurazil. John Irvin sa snažil (aj na základe vlastných zážitkov) realisticky zachytiť atmosféru vojnového besnenia a ja len konštatujem, že sa mu to podarilo na výbornú. Trošku mi však vadili priemerné výkony ešte vtedy nie moc známych hercov a slabá dejová línia, ale na druhej strane to film vyvažuje realistickým zobrazením bojových scén a už zmienenou atmosférou v duchu reklamného sloganu na film "While the rest of the world wondered why, the Screamin' Eagles fought and died in the fiercest battle of America's bloodiest war." ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oproti klasikám jako "Apokalypsa" nebo "Četa" méně známý a bohužel také méně povedený válečný film zabývající se válkou ve Vietnamu. Nudné rasistické a protiválečné kecy pronášené topornými herci se střídají s nudnými, krátkými, namastnými a neslanými akčními scénami, kde ty vykecaný topořáci hrdině umírají. Po právu opomíjený film. ()

Reklama

Reklama