Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Šmídovi, rodiče plavovlasé Slávinky, jsou na vrcholu štěstí: Slávinka má přes vdavkami a bude si brát zástupce ve věcech trestních, JUDra Anatola Bryndu. Anatol je sice začátečník a všestranný jelimánek - ale co by rodiče neudělali pro štěstí jediného dítěte! Zařídili pro budoucí manžely byt moderní ve všech směrech. A největší atrakcí toho bytu, na niž je papá Šmíd obzvláště hrdý, jsou moderní manželské postele, z nichž jedna z nich stisknutím vypinače samočinně se odsune z ložnice do pracovny nebo naopak. Papá Šmíd ovšem netuší, že právě pro toto důmyslné zařízení dopadne všechno zcela, zcela jinak než si představoval... [dobový program]

Prvním klientem začínajícího advokáta JUDr. Anatola Bryndy je jeho sousedka, herečka Helena Králová, která se vdala za svého kolegu Járu Marka. Novomanželé se krátce po svatbě pohádali a Helena se chce ihned rozvést. Rezolutně odmítá vrátit se do Járova bytu a vzdor chabému odporu nesmělého advokáta stráví noc v jeho bytě. Ačkoliv mezi nimi k ničemu nedošlo, je ráno oheň na střeše: Bryndu navštíví rodiče jeho snoubenky Slávky a najdou budoucího ženicha v kompromitující situaci v ložnici s cizí ženou. K dovršení všeho zmatku se dostaví do Bryndova bytu také Marek, který chtěl původně využít advokátových služeb pro brzký rozvod, a shledá se zde s uprchlou novomanželkou. Společnost doplní i Bryndova snoubenka Slávka Šmídová. Ta se rychle sblíží s opuštěným novomanželem Markem. Po krajně zmatečním rozvodovém soudu se Slávka vdává za Marka a Brynda si bere svou čerstvě rozvedenou mandantku Helenu. [NFA.cz] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Rozverná, konzervační, jinak ale slabší (námět, herecké výkony) a méně známá komedie kterou Marc Frič natočil podle původního námětu Václava Wassermana. Hlavní roli si zde střihl jeho přítel-režisér Karel Lamač, který se nezřídka objevoval i před kamerou. Většinou to byly role inteligentních, ale současně i potrhlých a pro praktický život naprosto nepoužitelných mužů, tedy přesně takové které jsem nikdy nemusel a tudíž je ani moc nevyhledával. Takový je i nesmělý, naivní a neobratný na druhou stranu ale také čestný a dobrotivý Anatol Brynda, který se proti své vůli zaplete hned s první klientkou. Tu si zas ve filmu zahrála mladičká temperamentní Ljuba Hermanová (Helena), která se ve filmu objevila již počtvrté. Oba hlavní představitelé si tu spolu zazpívali písničku "Není všechno zlato, co se zlatem zdá" od Járy Beneše (píseň) a Václava Špilara a Mírovského (text). V dalších rolích se zde také objevili (určitě jste poznali) ještě další dva režiséři - kasaře Lašťovku si zahrál Josef Rovenský a roli oddávajícího úředníka Jan S. Kolár, známý režisér z éry němého filmu nebo vždy standardně noblesně hrající Čeněk Šlégl (Jára Marek) . ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

A je to tady, aby začala česká veřejnost vnímat Trudu více jako následovnici Anny - vzal si ji do filmu i Karel Lamač a nebylo cesty zpět. Povedlo se to náramně a nezůstalo jen u jednoho projektu. Navíc se našel čas i na malý film ve filmu aneb Ljuba řádí. Nadto moderní bydlení, šlágry, zejména Není všecko zlato, co se zlatem zdá... (není vždycky štěstí, když se děvče vdá) a populární herci. Skvělé. Bezkonkurenční. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

S vyloučením veřejnosti je relativně podprůměrný film , ze kterého ale člověku utkví v paměti několik výrazných detailů. Prvním je Ljuba Hermanová. Ta zde sice předvádí silně afektovaný herecký projev, ale na druhou stranu díky svému vlezlému chování vůči Karlu Lamačovi také získá něco zvláštního co na mě působí jako magnet a její komentování nedostatků domácnosti Karla Lamače jsou opravdu nezapomenutelné. Dál stojí za zmínku ještě hádka Ljuby Hermanové s Čeňkem Šléglem a vybílení jejich domácnosti. Jinak scénář celého filmu je docela slabý a film táhnou nahoru jen některá světlá vtipná místa. Opravdu těžko jde vystavět děj kvalitního filmu na zápletce s jezdící postelí a domnělou nevěrou, ale i tak je jméno Karel Lamač zárukou jisté kvality a ubezpečení, že natáčený film nebude stejně kvalitní jako například Osada mladých snů. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Film sice nepředstavuje žádnou perlu, ale když uvážím, že se jedná o frašku, je její výsledek víc než dobrý. Téma jezdící postele a pomyslné nevěry bohužel představovalo velmi slabý podklad pro filmový scénář. Ač jsem skalním fanouškem Karla Lamače, přiznávám, že se moc nesnažil, a vytvořil pouze další šablonu nepraktického mládence, kterého ta správná dívka přivede k rozhodnosti (už jméno hlavního hrdiny Anatol Brynda je na hranici diváckého vkusu). Jako celek Vás ovšem tenhle film nemůže urazit a neškodí si ho občas připomenout, už kvůli jedné z mála hlavních rolí Ljuby Hermanové v jejích naprostých začátcích. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Co je to za klíč a nač mi tohoto klíče přinášíte?" "To je od domu, bez toho byste se nedostal ven" "Netřeba, neb po hodině desáté již neopouštím domova a nyní běžte, ženo domovní, beztoho čekám houf klientů". Velmi vytříbený sloh a humor na úrovni, sice s prvky úletu, nicméně stále vtipné a na svou dobu i velmi povedená Macova režie. Z jistého pohledu lze zde vnímat i jakýsi obraz nestoudně rozmařilého života celebrit třicátých let, kteří po svatbě ničí svatební dary a ve stejném obleku, ve kterém si slíbili lásku, sepisují rozvod. Zřejmě to takto nebylo myšleno, ale kouzlo těchto veseloher je i v tom, že si je divák (přinejmenším já:) může upravit k obrazu svému. V mém hodnocení mě utvrzuje i milá, rozverná melodie, doprovázející tuto pohodovou komedii, ve které mi k dokonalosti chyběla jen Anny Ondráková. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Manželské a jiné kratochvíle. Možná, že za jiných okolností by se tento poněkud bláznivý film plný hádek, nespolehlivých rad a nevěrných roztomilostí u diváků neujal, ale protože jej mají na svědomí Wasserman, Frič a Lamač, je o úspěch postaráno. Některé špílce (zejm. demolice luxusně zařízeného bytu pod taktovkou novomanželů Hermanové a Šlégla) jsou geniální a bezesporu patří mezi to nejlepší, co se v prvorepublikové komediální branži urodilo. A konečně, ten film říká jednu velkou životní moudrost: totiž, že manželství je jako sázka do loterie. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

I po letech velmi svěží komedie o trampotách dvou čerstvých manželských párů, které se záhy trochu vymění. Vynikající je v hlavní roli Karel Lamač jako novodobý don Quijote, advokát Anatol Brynda. Spousta dobrých gagů, které pramení jak ze spousty nedorozumění, tak z moderního vybavení Bryndova novomanželského bytu. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Situační komedie s Karlem Lamačem v hlavní roli jako začínající advokáta , který se ožení , ale díky svému tchánovi , který jim v novém domě udělá pojízdnou postel se začnou dít všemožné věci , které vedou až k rozvodu. Opravdu pohodvá komedie o dvou párech, kteří se posléze prohodí partnery. Film pobaví a skvělé herecké výkony to jen podtrhují. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film S vyloučením veřejnosti je melodramatem v podobě frašky.. Je to destrukce ze střetu ješitností a zároveň roztržitost s handicapem studu. I přes rozvodové hrátky a celoplošné společenské pohoršení je nejdůležitějším konfliktem náhlý náraz vztahovačné sebestřednosti a marnivosti herečky s mravní přecitlivělostí bezúhonného začínajícího právníka s vadou řeči a oboustranná proměna ze vzájemného působení. Fraškovité melodrama vsází na konfrontaci nového myšlení se starým, ke zvýraznění efektu si ale zvolil nešikovnost a zadrhávání, a přestože je tempo svižné, nálada humoru zakopává a drhne. Hrdinou a obětí odlehčeného pobavení je JUDr. Anatol Brynda (sympatický Karel Lamač), morálně nevinný, nezkušený a roztržitý právník na počátku své profesní dráhy. Život má předem určený směr a emoce, ale zdvořilá nesmělost z něj činí bezbrannou oběť ironického osudu. Hlavní ženskou postavou je Helena Králová, provdaná Marková (velmi zajímavá Ljuba Hermanová), mladá a obdivovaná herečka na prahu té zářné kariéry. Filmový svět škádlí sám sebe a v sebepoznávání se škorpí s nevinností. Důležitou postavou je Jára Marek (příjemný Čeněk Šlégl), kritiky nepříliš chválený herec, ale s širokou popularitou veřejnosti. Uražená ješitnost se v obraně vlastních iluzí přiklání k pomstychtivosti, vždyť se nutně potřebuje jen obdiv, nikoliv úspěch partnera. Z dalších rolí: z budoucího zetě nadšený otec nastávající a pečlivý stavitel Šmíd (Theodor Pištěk), jeho z budoucího zetě natěšená manželka (Milada Gampeová), jejich způsobná dcera a Bryndova již připravená snoubenka Slávka Šmídová (Truda Grosslichtová), zvědavá domovnice (Ella Nollová), Markův praxí zkušenější rozvodový advokát JUDr. Liška (Antonín Kandert), nad krizi oboru smutnící kasař Lašťovka (Josef Rovenský), předseda rozvodového senátu JUDr. Sodomka (Alexander Třebovský), s tím průběhem natáčení nespokojený filmový režisér (Jaroslav Marvan), či kameraman natáčeného filmu (kameraman filmu Otto Heller). S vyloučením veřejnosti je lehkou skopičinou ke chvilkám oddechu, ovšem zvolený způsob humoru není podle všeho nejšťastnější a nejvhodnější formou vtipného nadhledu. Topí se v křeči. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Komedie o začínajícím doktoru práv, který se má brzy oženit, jenže jednoho večera vpadne do jeho bytu novomanželka, která bydlí ve vedlejším bytě a těžce se rozhádala se svým novomanželem. Rozpad manželství je nasnadě a doktor se do případu zaplétá více, než by bylo zdrávo. Tato komedie bohužel nedisponuje oním kouzlem starých dobrých filmu, nikdo z herců nedokáže výrazně připoutat naší pozornost. Přeci jen slabší komedie hodna zapomnění. Hudba: Jára Beneš ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tuto méně známou starou pamětnickou komedii bychom v současnosti mohli spíše přirovnat k televizní inscenaci či sitkomu. Celá fraška plná omylů se točí kolem různých nedorozumění, domnělé nevěry a střídání partnerů. Odehrává se jen v interiérech a stojí pouze na vtipných dialozích a jedné pojízdné posteli. Herecky nic moc, všichni přehrávají, možná cíleně. Karel Lamač v roli nesmělého potrhlého právníka je docela roztomilý a Ljuba Hermanová jako divoká dračice je mu dobrým protipólem. Pro pamětníky celkem zábavné, pro současníky nudné. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Ťulul Lamač prokazuje, že nikdy nebyl dobrým hercem, i tu svou prkennost hraje pěkně prkenně a nepřesvědčivě. Ale ta jeho tvář, že by se František Smolík někde zapomněl? No i když teď koukám na jejich data narození, tak by to spíš mohli být bratři. Děj byl i na předválečné poměry doost chatrný a ultranereálný, i když nejedno ženské srdce muselo zaplesat hned nad dvěma svatbama najednou. No a když koukám na Ljubu Hermanovou... to bych si snad radši vzal Čeňka Šlégla než si domů nasadit takovouhle dračici! ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Nápad obstojný, ale na scénáři to chtělo trochu víc zapracovat. Herecké obsazení slušné (Lamač jede svůj standard, takže komu nesedne, má smůlu:-) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film začal, ako dosť naivná komédia. Herecké výkony to je kapitola sama o sebe. Najmä Ljuba Hermanová je vyslovene "chutná". No aj som sa zasmial - na svadobnom dni, keď mladomanželia rozbili celý byt. Karel Lamač pôsobil ako päťdesiatnik , no on bol mladý mladoženáč. Lenže film bol natočený v roku 1933 a preto sa nemôžeme na toto dielo dívať dnešnými očami. Aj preto dávam 60%. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Není to žádné veledílo, ale Lamač je autorem mnoha horších filmů a naštěstí to není Slavínského operetka. Také afektované diblíky naštěstí nepotkáme. Zápletka je řídká až žádná, ale objeví se prvek absurdního humoru (kasař, který se považuje za oběť krize) a neuvěřitelné dialogy. Jen konec je poněkud trapnější, sekvenci ze soudní síně si mohli tvůrci odpustit. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film lze vnímat jen v nadsázce, tedy jako bláznivou situační komedii. Umělecky slabší, ale za pojízdné americké postele a za známé herce dávám hvězdičky. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní veselohra. Rozjezd slabší, ale od demolování manželského bytu dvojicí Šlégl-Hermanová nabere film solidní obrátky. Opět musím pochválit některé přechody mezi scénami - krásné prolnutí kanál/šachovnice a "je to pro tebe španělská vesnice"/španělský zpěvák při natáčení filmu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Dobře jsem se bavil. Pan Lamač jako vždy skvělý. Měl jsem pocit, že devadesát procent filmu je stavěno na něm. *** A PŮL ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Lamac je sice prkneny ale snesitelne a roztomile. Avsak vterne vnucena se neprijemna Hermanova zpusobila ze jsem se podivala s odporem jen jednou. Kde byla Grosova nebo Ondrakova , ktere jsou dobre i v roli potvory ? Film nezachrani ani napad s posuvnyma postelema. ()

Reklama

Reklama