Reklama

Reklama

Zrcadlo prázdnoty

(festivalový název)
všechny plakáty
Čína, 2010, 120 min

Režie:

Ma Li

Obsahy(1)

Ve městě Š’-čchü, nejvýše položeném okresním městě provincie S’-čchuan, stojí tibetský klášter Seršul. Film Zrcadlo prázdnoty dokumentuje život v tomto významném středisku tibetského buddhismu, jehož brány se jen zřídka otevírají veřejnosti. V dokumentu natočeném v průběhu jednoho roku vypráví pět lamů a jeden mistr vzdušných pohřbů o své víře a o metodách duchovního výcviku, jimž se v extrémních podmínkách Tibetské plošiny věnují. K nejsilnějším scénám filmu patří každoroční modlitební festival, organizovaný v klášteře, a záběry ze vzdušného pohřbu (Festival tibetských filmů)

(více)

Recenze (3)

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Dokument o buddhismu od čínské dokumentaristky ? Občas mi připadal jako agitka, je přece známo, jak přistupuje strana čínských komunistů k podpoře buddhismu v Tibetu. 6tisíc zničených klášterů, přes milion Tibeťanů zavražděných... nyní se "otvírá" světu coby výkladní skříň "pokroku" včetně opravení několika klášterrů a povolení výuky mnichů. Za celé 2hodiny nepadlo slovo o dalajlamovi, který je pro Tibeťany převtělením Avelokitešvary, nejvyššího ochranného božstva země. Lamové a mniši působí jen jako formální odříkači súter. Na dotaz, zda jeden z nich pochopil učení Buddhy, zní odpověď že zatím ne. Co to je ??? Pravdy nauky jsou jasně dané a po 10ti letech studia není prostor pro pochyby !!! Jiný lama rovnou přiznává, že lidi posílá rovnou do nemocnice... Další vypovídající hovoří o tom, jak dřív hodně lidí umíralo hlady - míněno před "osvobozením" Tibetu. Nyní mohou být traktoristy. Mniši dostávají jakýsi "plat" - dříve to bylo tak, že je podporovali místní obyvatelé, pro které zase oni zajišťovali duchovní záštitu. Takže pokud někde přežije původní svobodné učení, tak v exilu v Indii. Dalajlama naštěstí ještě žije a mnozí velcí lámové spolu s ním udržují tradice naživu. Škoda, že ne ve vlastní zemi, jejíž modré nebe a hory jim nemůže nic nahradit. Ale o to se není třeba bát - vše spěje k zániku a nelpění na okolních jevech je základním kamenem buddhismu. Jo a nemlaťte myšky !!! Jinak neusnete ... ()

venus 

všechny recenze uživatele

Unikátní a velmi vzácný dokument nahlíží do hlubin buddhistického myšlení a každodenní rutiny. Úchvatné poznání tak špatně dostupného místa jako je Seršul je ale bohužel poskvrněno rudým čínským přesvědčením. Je zarážející, že mnich po 10 letech učení váhá, zda studium vůbec pochopil, to zavání manipulací a zkreslováním situace. Občas jsou otázky mnichům postaveny tak, aby jejich odpovědi záměrně vypadaly banálně. Taktéž vysoká rychlost titulků v některých pasáží znemožnila jakékoliv pochopení modliteb a vyznání. I tak velmi zajímavé, vzácné a poučné! ()

Související novinky

Reklama

Reklama