Reklama

Reklama

Pohony budoucnosti

(seriál)
  • USA Powering the Future

Obsahy(1)

Pohony budoucnosti je čtyřdílný televizní dokument předpovídající svět energie v nepříliš vzdálené budoucnosti. Budeme se zde zabývat například zemskou energií, která je pro vědce opravdovou výzvou. Za vším bádáním je jednoduchý cíl. Najít ekologicky nejčistší, bezpečný a nevyčerpatelný zdroj energie a to do poloviny tohoto století, neboť do roku 2050 budou ropné zdroje značně vyčerpány. A větrné, ani sluneční elektrárny nám nepomohou. Jsou sice dobrým zdrojem příjmů energie, nikoliv však stabilním. Vývoj nových zdrojů budoucnosti předkládá náročný úkol k zajištění dostatečného energetického přísunu a tím jej staví do prestižního výzkumu na pozici programování. (CANNIBAL)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vystudoval jsem sice ekologii, ale myslím že první půlka je informačně vhodná pro základní školy. Ta druhá je věnovaná jak dosáhnout energetické efektivity a úspor. Jestli místo toho nestačilo jednoduše , aby se lidi v Africe, Arábii a východní Asii přestali množit jak křečci. Pak by se také přestalo měnit klima. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nalákal mě chytlavý název. Přiznám se, že jsem očekával skutečně prezentaci nějakých pohonů budoucnosti, čehož jsem se nedočkal. Všechny 4 díly se točí kolem důležitosti ropy a všech dobře známých alternativách až ji jednou bude tak málo, že se konečně začnou tahat z rukávu alternativní zdroje, tedy solární, větrná a vodní energie. Člověk se tedy z tohoto ohledu nedozví nic nového. Taktéž je nutno vzít v potaz, že se jedná o americký dokument. Jeho drtivá část tedy pojednává výhradně o USA a dívá se na věc z pohledu USA. Trošku smutné je to, že je dokument z roku 2010 a dodnes (cca, 9 let) se toho moc nezměnilo. Sledování dokumentu však nelze označit za vyloženě promrhaný čas. Některé pasáže jsou docela zajímavé. Občas nám pánové ukážou přístroje, kterými se měří síla větru či sluneční záření. Slabší 3 kousky. ()

Reklama

Reklama