Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak teda vážne neviem, či ten Obama stál za tú slzičku dojatia, ktorú pre neho vyronil komorník na konci...no ale k veci. Je to proste jedna veľká černošská agitka, kde sa nátlakový sentiment valí snáď z každej strany a vyteká aj z uší, ale napodiv nie som z toho znechutený a rozhodne som sa pri filme nenudil. Možno to je tým, že ma zaujala hlavná kostra príbehu o komorníkovi, ktorý z bavlníkovej plantáže dorazil až do Bieleho domu a popritom stihol vychovať aj jedného kongresmana. Ako človek a hlava rodiny mi bol sympatický - zodpovedný, spoľahlivý a presný ako tie hodinky, ktoré stále nosil vo vrecku. Je to vlastne taká rodinná sága so slabším epickým vyznením, ktorá neurazí ale ani výrazne nenadchne. Na pohodový filmový čas však stačí. Priemer. 60/100 ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek docela dobrej, pak už je to ale přecitlivělá strašně důležitě se tvářící ušlechtilá nuda, kde je zajímavé akorát to, kdo bude hrát další karikaturu prezidenta a jak jdou Forestovi oči šejdrem. Posledních 20 minut je pak vyloženě nesnesitelných a Whitakerovy slizičky při zvolení Obamy, kdy se teda ten černošskej rovnoprávní kruh uzavřel, jsem musel ocenit smíchem. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

Celkem působivé vyprávění se silnými momenty, škoda zbytečných rodinných příběhů, které odvádějí pozornost od Komorníka. Téměř kronika afroameričana ve druhé polovině minulého století, bohužel je film přesně takový jako má komorník být - velmi nenápadný. Whitaker je skvělý a ze všech prezidentů je překvapivě nejlepší Rickman jako Reagan. Kdo se chce nechat dojmout "komorničením" doporučuji Soumrak dne.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Komorník mal všetky atribúty veľkej oscarovky (v titulnej úlohe uznávaný charakterový herec, jeho ženu hrá slávna televízna moderátorka, v rolách prezidentov sa objavujú známe mená, dej sa odohráva naprieč desaťročiami, je o rasizme a vzájomnom rešpekte a úcte), ale iba teoreticky. Prakticky je to veľmi slabé, nudné a Whitaker, za bežných okolností veľký sympaťák, mi pripadal nesympaticky (a keď hrá dôchodcu, vyzerá ako z paródie Leslieho Nielsena). Z deja vypadávajú dôležité okamihy, aj postavy. To, čo zostalo, je spravidla rapídne nezáživné. Najlepšie je to v momentoch ukazujúcich bežné povinnosti v Bielom dome. Tu je síce povrchný a väčšinou ide o sled nesúvisiacich scénok (WC, atentát na JFK), ale stále lepšie, ako sledovať depresívnu manželku závislú od alkoholu a depresívneho syna u Čiernych (depresívnych) panterov. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Vtip dokončím za film "...cunt is tight." Vlastně jsem překvapenej, že při tom, jak očividně byl film přestříháván tak devětsetkrát a ještě k úplně jinému vyznění to relativně na sebe navazuje a dává smysl. Leč na jakoukoli morální ambivalenci se to tentokrát definitivně vykašlalo a místo toho se díváme spíš na ódu na Demokraty, přesně podle stylu "Yes we can.... No, you can!" Je z toho bolestivě vidět, že to měl být úplně jiný film - tvrdší, s ujasněným názorem a nekompromisnější. Viz v traileru naznačená přestřelka mezi policí a Černými pantery - zde celá organizace omezena na bandu teoretiků jak z kavárny Jericho. Tarantino by se mohl zmínit o tom, že zkrátka studio využilo tří submisivních hrbolků negří lebky Lee Danielse, mě asi nejvíce bavily karikatury prezidentů přesně dle blue state vidění - sympatický idealista Kennedy, absolutně nesvéprávné přerostlé dítě Nixon (během první scény s Cusackem jsem poprskal obrazovku) či arogantní mimoň Reagan, který je v záběrech vždy nasvícen ostře zprava, aby upomínal na jeho nejznámější fotku před praporem. Filmu hrozně uškodilo snížení ratingu, aby to mohl být uvědomělý poučný film a z toho vyplývající umírněné vyznění filmu, protože když už chci nahnat do kina hromady dospívajících černochů, logicky je nechci nasrat. Takže je to rasistický. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Louisiana. Film sa natáčal od 6. augusta 2012 do 7. októbra 2012. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama